Τι “κρύβουν” τα χρώματα της… καθημερινότητάς μας

τι-κρύβουν-τα-χρώματα-της-καθημερι

Τα χρώματα επιδρούν στον ψυχισμό, αποκαλύπτουν χαρακτήρες, επηρεάζουν συναισθήματα και διαθέσεις. Χρησιμοποιούνται, όμως, ακόμα και για θεραπευτικούς σκοπούς. Γιατί, λοιπόν, να μη γεμίσουμε με αυτά τη ζωή μας;

«Γεννηθήτω φως», είπε και εγένετο φως. Και μαζί του χρώματα ξεπήδησαν και μας πλημμύρισαν! Κόκκινα, πορτοκαλιά, κίτρινα, πράσινα… Έτσι, θαρρείς, τυχαία. Δίχως νόμους και εξαναγκασμούς. Αλλά άτακτα να διασκορπίζονται παντού και να ζωγραφίζουν με τη μαγική τους παλέτα το φως του ήλιου.

«Το σχέδιο δίνει μορφή στα πλάσματα», έλεγε ο Ντιντερό, «όμως το χρώμα τούς δίνει τη ζωή. Τη θεία εκείνη πνοή που τα ζωντανεύει». Και είναι αλήθεια αυτό, αφού η ύπαρξη των χρωμάτων είναι μαγική. Γιατί χαρίζει όλη την ομορφιά που ανακαλύπτει κανείς γύρω του: Στον ήλιο που γέρνει στη δύση του. Στο λουλούδι που ανθίζει. Στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και στο γαλάζιο τ’ουρανού. Άλλωστε και η ίδια η ζωή δεν ακτινοβολεί χρώματα, κάνοντάς την να φαντάζει άλλοτε μαύρη κι άλλοτε ρόδινη; Ή μήπως ο «κρύος» ή «ζεστός» χαρακτήρας των χρωμάτων δεν είναι αυτό που «ζεσταίνει» ή «μαυρίζει» τις ψυχές μας; Όπως λέει και ο Λεόν Ντωντέ, στο βιβλίο του « Οι αισθητικές μου ιδέες», «ο ρόλος των χρωμάτων είναι πρωταρχικός για το ανθρώπινο πνεύμα. Είναι μια άλλη μορφή της κατανόησης και μια παντοτινή πηγή νέων απολαύσεων. Είναι μια εσωτερική απάντηση του πνεύματος στον πόνο».

Το χρώμα είναι …φως, που επηρεάζει τη ζωή μας ολάκερη

Οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Μάγιας και οι Αιγύπτιοι προσπαθούσαν να δώσουν περισσότερο χρώμα στη ζωή τους…, βάφοντας την καθημερινότητά τους με χρώματα. Το πώς έφτιαχναν τις βαφές τους, το κρατούσαν μυστικό. Ένα μυστικό φυλαγμένο, μάλιστα, με την ποινή του θανάτου, που το φανέρωναν μόνο σε ειδικές τελετές μύησης. Τότε, κυριαρχούσαν το μπλε, το μαύρο και το κίτρινο. Το χρώμα της πορφύρας αγαπήθηκε αργότερα. Ιδιαίτερα τον 4ο μ.Χ. αιώνα, τότε που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διέθετε ειδικό εργαστήριο πορφυρής βαφής, για να βάφουν σ’ αυτό τα βασιλικά ρούχα, με τα οποία θα έντυναν τους «πορφυρογέννητους» γιούς.

«Η ψυχή ζει πάντα με στο χρώμα. Ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι», υποστήριζε ο Στάινερ, διατυπώνοντας τις αρχές της φυσικής επιστήμης του χρώματος. «Όσο για τον άνθρωπο; Αυτός ζει στο αίσθημα. Ανάμεσα στη σκέψη και τη θέληση. Και δεν είναι παρά μια αέρινη ύπαρξη, που εισπνέει και εκπνέει ρυθμικά. Μια ύπαρξη φωτεινή που αναπτύσεται στο φως της σκέψης και του σκέπτεσθαι. Και αυτό το σκέπτεσθαι δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ζωή στο…φως».

Όσο για σήμερα, η χημεία των χρωμάτων με την τρομερή της ανάπτυξη δίνει μια τεράστια γκάμα χρωμάτων και αποχρώσεων. Και είναι αυτό απόρροια της γνώσης, ότι το χρώμα δεν επηρεάζει μόνον το σώμα και την ψυχή μας, αλλά και την τέχνη, τη μόδα, το εμπόριο, την ψυχαγωγία, τη διαφήμιση, τη διακόσμηση και την αισθητική. Τη ζωή μας, δηλαδή, ολάκερη.

Τα φωτεινά

Έχουμε, λοιπόν, να διαλέξουμε ανάμεσα στα φωτεινά χρώματα, που είναι και τα πιο χαρούμενα και τα σκούρα που είναι πιο θλιβερά. Ανάμεσα στα ζεστά χρώματα, που είναι προορισμένα να δυναμώνουν και να διεγείρουν, να εκφράζουν τη ζωντάνια, τη δύναμη και τη χαρά και στα ψυχρά χρώματα, που δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να ξεκουράζουν και να ηρεμούν, να εκφράζουν και να υπαβάλλουν τη γλυκύτητα, την ονειροπόληση και τη θλίψη. Ας μην παραβλέπουμε, επομένως, το ρόλο που παίζουν τα χρώματα στην καθημερινή και επαγγελματική μας ζωή κι ας μην τα διαλέγουμε στην τύχη.

Αναρωτηθήκατε, άραγε, ποτέ, γιατί τα φαστφουντάδικα…ντύνονται στα πορτοκαλιά; Γιατί απλούστατα, το πορτοκαλί είναι το χρώμα που διεγείρει την πείνα, σε αντίθεση με το μπλε, που περιορίζει την όρεξη. Οι ψυχολογικές, όμως, αντιδράσεις των χρωμάτων -όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στα συναισθήματά μας- δίνονται και με άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα: οι ελκυστικές πλέον αίθουσες διδασκαλίας που αντικατέστησαν εκείνες με τα σκούρα χρώματα, το μαυροπίνακα και τις μαύρες ποδιές ή η περίπτωση της Blackfriars, της περίφημης λονδρέζικης «γέφυρας των αυτοκτονιών», που όταν άλλαξε χρώμα και από μαύρο απέκτησε ένα φωτεινό πράσινο, τότε οι αυτοκτονίες ελαττώθηκαν κατά το ένα τρίτο.

Ντύνοντας με χρώματα τα… συναισθήματά μας

«Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή», υποστήριζε ο Γκαίτε, « αφού μπορούν -όχι μόνο να διεγείρουν τις αισθήσεις μας, αλλά και να ξυπνούν συγκινήσεις και ιδέες, οι οποίες άλλοτε μας ξεκουράζουν και άλλοτε μας κινητοποιούν, προκαλώντας μας έτσι λύπη ή χαρά». Την παραπάνω σχέση διαπίστωσε από πολύ νωρίς και ο δρ Βίκτωρ Πωσσέ. Μάλιστα, αυτός προχώρησε και πάρα πέρα…, «ντύνοντας» με χρώματα τα συναισθήματά μας. Ταξινόμησε, λοιπόν, τ’ αρνητικά συναισθήματα σε δυο κατηγορίες: Στα κόκκινα, που εκπροσωπούν το μίσος και τα επακόλουθά του, δηλαδή θυμό, ζήλια, κακία, σαρκασμό και στα μαύρα που προέρχονται από φόβο, ταραχή, αγωνία, φροντίδα, περίσκεψη, θλίψη, απαισιοδοξία, τύψεις και απογοητεύσεις.

Έτσι κατά τον Πωσσέ:

-Τα μαύρα συναισθήματα δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να εξαντλούν το νευρικό μας σύστημα, να διαταράσσουν την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματός μας και να επιδρούν αρνητικά στους ενδοκρινείς αδένες μας. Τους αδένες, δηλαδή, εκείνους που καθορίζουν τη φυσιολογική μας κατάσταση και τον ψυχισμό μας. Με τις αλλοιώσεις που τους προκαλούν τα μαύρα συναισθήματα, λιγοστεύουν τις δυνάμεις μας, ρίχνουν το ηθικό μας και μας οδηγούν γρηγορότερα στα γηρατειά.

-Τα κόκκινα συναισθήματα, με τη σειρά τους, οδηγούν κι αυτά στο ίδιο αποτέλεσμα, από διαφορετικό, όμως, δρόμο. Και τι, αλήθεια, θα μπορούσαν να κάνουν ο θυμός, η αγανάκτηση, το μίσος και η ζήλια, από το να οδηγήσουν στην κατάθλιψη, την κατάπτωση και τον περιορισμό της ζωτικότητας;

Τα κόκκινα, όμως, συναισθήματα δημιουργούν και τοξίνες. Με αποτέλεσμα να προκαλούν -τόσο στα όργανα όσο και στους αδένες μας- το ίδιο αποτέλεσμα, στο οποίο οδηγεί η έντονη προσπάθεια ή η κούραση. Οι ηθικές εντάσεις, επομένως, όπως ακριβώς και οι σωματικές, είναι κι αυτές πηγές δηλητηρίασης, ενώ τα κόκκινα και μαύρα συναισθήματα πραγματικές αρρώστιες.

Τα χρώματα της… καθημερινότητάς μας

• Στις ιατρικές μπλούζες το λευκό χρώμα έχει, παγκοσμίως, σχέση με την απόλυτη καθαρότητα και συμβολικά με το ιατρικό λειτούργημα.

• Τα λευκά κελιά είναι κατάλληλα για να αποδιοργανώνεται η ανθρώπινη προσωπικότητα, να μειώνεται κάθε φυσική και ψυχολογική αντίσταση και να γίνεται ευκολότερη η πλύση εγκεφάλου.

• Τα μαύρα ρούχα του πένθους δηλώνουν την άρνηση για πρόσχαρη ζωή και την εξωτερίκευση της εσωτερικής…μαυρίλας, εξαιτίας του χαμού κάποιου αγαπημένου. Το μαύρο χρώμα στα ρούχα των μοναχών ή κληρικών δεν είναι παρά η έκφραση της σοβαρότητας, εσωστρέφειας, αλλά και της άρνησης για τις εγκόσμιες απολαύσεις.

• Τα φωτοστέφανα των Αγίων που είναι πλημμυρισμένα από χρυσαφένιο ή λευκό χρώμα, δεν είναι παρά η έκφραση της τελειότητας, της αγνότητας και της αγιοσύνης.

• Οι περισσότερες σημαίες των κρατών ολόκληρου του κόσμου περιέχουν, σε ποσοστό 85%, το κόκκινο, αφού είναι το χρώμα που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις, την ορμή, την ένταση και την εμψύχωση. Η σημαία, ως εθνικό σύβολο, πρέπει να εμψυχώνει για αγώνες, να κινητοποιεί για κατακτήσεις και να δίνει ορμή και ένταση για αγώνες.

• Τα πάθη των παιχτών είναι αχαλίνωτα στην πράσινη τσόχα της χαρτοπαιξίας και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Επομένως, σε τέτοιες περιπτώσεις, το πράσινο χρώμα επιβάλλεται, αφού κατευνάζει και εξισορροπεί.

• Στα χρώματα της ντίσκο, αν και εναλλάσσονται σε γρήγορο ρυθμό, επικρατεί το κόκκινο, αφού είναι το χρώμα της χαράς, της ευδιαθεσίας και της καλής διάθεσης. Όσο για τη θερμότητα του κόκκινου χρώματος, αυτή εναρμονίζεται απόλυτα με το γενικό κλίμα της ντίσκο.

• Στη διακόσμηση, τα χρώματα είναι το παν, αφού εκείνο που ζητάμε είναι πάντα ένα χρωματικά ισορροπημένο περιβάλλον, που θα μας προσελκύει, θ’ αυξάνει τη δημιουργικότητά μας, θα μας ηρεμεί και θα μας ξεκουράζει. Αντίθετα, η χρωματική παραφωνία και υπερβολή ενός χώρου θα μας απωθεί, θα μας κουράζει ψυχικά, θα μας εκνευρίζει και θα κάνει δύσκολη την επικοινωνία μας με τους άλλους.

• Διεθνής κωδικας χρωμάτων. Εδώ βλεπουμε κάθε χρώμα ν’ αντιστοιχεί σε μια ιδιαίτερη λειτουργία, για παράδειγμα, μπε-κλιματισμός, πράσινο- κύλισμα νερών και ασφάλεια, κίτρινο-ηλεκτρισμός, κόκκινο-μεταφορικά μέσα.

Η χρωματοθεραπεία δρα προληπτικά, προσφέροντας ενέργεια

Τα χρώματα, λοιπόν, δεν έχουν σαν μοναδικό τους σκοπό να δίνουν μια πιο γυαλιστερή άποψη των όσων μας περιβάλλουν. Αλλά έχουν κι άλλες αρετές, που με τα χρόνια γέννησαν, σιγα-σιγά, μια θεραπευτική μέθοδο, τη χρωματοθεραπεία.

Σύμφωνα μες τον Ρ. Μπ. Αμπέρ (συγγραφέα του βιβλίου «Χρωματοθεραπεία- θεραπεία με χρώματα», εκδ. «Κέδρος»), χρωματοθεραπεία είναι η «επιστήμη που χρησιμοποιεί διάφορα χρώματα για να αλλάξει ή να διατηρήσει τους κραδασμούς του σώματος σε μια τέτοια συχνότητα, που να εκδηλώνει υγεία, ευεξία και αρμονία. Αυτές οι χρωματικές ακτίνες μπορεί να είναι ορατές ή αόρατες στο μάτι και μπορούν να εφαρμοστούν στο σώμα, είτε φυσικά-μέσω κάποιας έκθεσης σ’αυτές- ή νοητικά- με τεχνικές υποβολής, οραματισμού και διαλογισμού».

Πρόκειται, δηλαδή, για έναν κλάδο της χρωματικής ιατρικής που ασχολείται κυρίως με την πρόληψη της ασθένειας. Είναι η μέθοδος που διδάσκει στον άνθρωπο, πώς με την ορθή χρησιμοποίηση των χρωμάτων, θα καταφέρει να πάρει από αυτά την ενέργεια που χρειάζεται, για να διατηρεί έτσι ο οργανισμός του το σωστό ρυθμό και την ισορροπία του. Δρα κυρίως προληπτικά, εφόσον προσφέρει σε ένα κουρασμένο άτομο την ενέργεια εκείνη που χρειάζεται για να εξισορροπήσει.

Με τη χρωματοθεραπεία εξουδετερώνονται διάφορες αρνητικές και ψυχοδιανοητικές καταστάσεις, όπως η κούραση, ο εκνευρισμός, το άγχος και η απογοήτευση. Απευθύνεται δε, σε όσους νιώθουν ψυχολογική ανισορροπία και σωματική κατάπτωση και ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί απ’ αυτήν.

Η μέθοδος εφαρμόζεται σε κάθε ακάλυπτο μέρος του σώματος, φτάνει η φωτεινή δέσμη να έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Συνήθως, χρησιμοποιείται ειδικός προβολέας με φίλτρα laser και γεωμετρικά φίλτρα, για να δημιουργείται έτσι η αναγκαία φωτεινή δέσμη. Η χρωματοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί μία- δυο φορές την ημέρα. Η συχνότερη εφαρμογή δεν βλάπτει. Η υπερβολική της χρήση, όμως, είναι χαμένος χρόνος.

Η μέση εφαρμογή του κάθε χρώματος είναι 7 λεπτά, με ελάχιστο χρόνο τα 3 και μέγιστο τα 10-12 λεπτά. Τα αποτελέσματα της χρωμτοθεραπείας χρειάζονται χρόνο για να φανούν, γιατί οι αλλαγές στον οργανισμό γίνονται με φυσιολογικό ρυθμό. Όσο για την εκλογή του χρώματος, είναι η βασικότερη φάση της μεθόδου, εφόσον το σωστό χρώμα είναι εκείνο που θα μας αδοηγήσει και στο καλύτερο αποτέλεσμα. Στη φάση αυτή, επιλέγεται το χρώμα ή τα χρώματα που έχουν ενεργειακή σχέση με τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, οι κόκκινες ακτίνες θα θεραπεύσουν την ευλογιά ή την ερυθρά. Ένα φως- περασμένο από μπλε ή βιολετί φίλτρο- θα διώξει τις νευραλγίες μας. Τα νεύρα μας θα ηρεμήσουν με το πράσινο χρώμα, ενώ το πορτοκαλί θα βοηθήσει τη χώνεψη. Όσο για το μπλε φως, αυτό σίγουρα θα διώξει το άγχος και τον εκνευρισμό μας.

Ο γιατρός συνιστά…

…το πράσινο: Γιατί είναι το χρώμα που επιδρά στο νευρικό σύστημα. Είναι χρώμα υποβλητικό, υπνωτικό, ηρεμιστικό και ανώδυνο. Κάνει καλό στις αϋπνίες, στην κούραση και τη νευρική ερεθιστικότητα. Διώχνει τον πονοκέφαλο και ανακουφίζει τις νευραλγίες και τις ημικρανίες που προκαλεί η υπέρταση. Μήπως αυτό άλλωστε δεν είναι και το χρώμα για τις χειρουργικές φόρμες, αφού έχει σχέση με την αρμονία και την ισορροπία που χρειάζεται ο χειρουργός για να χειρουργεί με ασφάλεια;

…το μπλε: Αφού επιδρά στο αίμα, ανεβάζοντας την πίεσή του. Έχει τονωτική δράση και είναι κατάλληλο για τις μολύνσεις και κάποιες ρευματοπάθειες. Περιορίζει, επίσης, την πυόρροια και είναι και αντισηπτικό. Η υπερβολική, όμως, έκθεση σ’ αυτό το χρώμα μπορεί να φέρει κούραση ή κατάθλιψη.

…το πορτοκαλί: Γιατί είναι συναισθηματικό, ερεθιστικό και επιταγχύνει ελαφρά τους σφυγμούς. Προσφέρει την αίσθηση της ευεξίας και της χαράς, δίχως να επηρεάζει την πίεση του αίματος. Δεν πρέπει, όμως, να χρησιμοποιείται υπερβολικά, γιατί τότε γίνεται κουραστικό.

…το κίτρινο: Αφού βοηθά σε περιπτώσεις πνευματικής κόπωσης.

…το κόκκινο: Αυξάνει την ανδρική σεξουαλικότητα και διώχνει τη μελαγχολία.

…το βιολετί: Επειδή δρα στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία. Ακόμα, αυξάνει και την ανθεκτικότητα των ιστών, καθώς και τη σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας. Το φως του αμέθυστου έχει από τη μια, το διεγερτικό αποτέλεσμα του κόκκινου και από την άλλη, το τονωτικό αποτέλεσμα του μπλε.

Οι χρωματικές προτιμήσεις έχουν …ψυχολογική βάση

-Τα εξωστρεφή ή προσανατολισμένα στο εξωτερικό πεδίο άτομα προτιμούν τα θερμά χρώματα.

-Τα εσωστρεφή ή εγωκεντρικά άτομα προτιμούν τα ψυχρά χρώματα, επειδή δεν χρειάζονται το εξωτερικό ερέθισμα.

-Τα άτομα που ανταποκρίνονται συνήθως συναισθηματικά, αντιδρούν αυθόρμητα στο χρώμα.

-Το άτομο που είναι συναισθηματικά περιορισμένο, συχνά ταράζεται από το χρώμα ( αυτό το χρώμα με τρελαίνει!), επειδή εισβάλλει στην εσωτερικη του ζωή, την οποία προσπαθεί να αποκρύψει.

-Το συναισθηματικά αδιάφορο ή φλεγματικό άτομο είναι συνήθως μια άκαμπτη προσωπικότητα και δεν ανταποκρίνεται ή επηρεάζεται ελάχιστα από τους λεπτούς κραδασμούς του χρώματος.

-Κάθε ακρότητα στην αντίδραση στο χρώμα είναι συνήθως παθολογική.

Χρώματα και σύμβολα

• Το κόκκινο είναι το σύβολο του πυρός, της οργής, του θυμού, της καταστροφής. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν μια κόκκινη σημαία για να διεγείρουν τους ενδοκρινείς αδένες, πράγμα που ελευθέρωνε ανδρεναλίνη και βοηθούσε ν’ αυξηθεί το ενεργειακό επίπεδο. Οι Σπαρτιάτες χρησιμοποιούσαν μια αιματόχρωμη σημαία στη μάχη για τον ίδιο λόγο. Ο θεός του πολέμου, ο Άρης, οδηγούσε ένα κόκκινο άρμα. Ο Μεφιστοφελής εικονίζεται πάντα ντυμένος στα κόκκινα. «Έγινε κατακόκκινος», λέμε για να υποδηλώσουμε την οργή.

• Το κίτρινο είναι το χρώμα τη διάνοιας, της αντίληψης, μάλλον, παρά της λογικής. Κοιτάζοντας κανείς επίμονα το κίτρινο, νοιώθει μια ενοχλητική επίδραση. Για τους αρχαίους ήταν η ζωοποιητική αρχή της ζωής. Για τους Κινέζους συμβόλιζε την ευγενική καταγωγή. Επίσης, υποδηλώνει χαρά, ευθυμία και ευχάριστη διάθεση.

• Το μουντό κίτρινο συνδέεται με την ασθένεια, την προδοσία και την εξαπάτηση, καθώς και με τη δειλία: « κίτρινη γραμμή», «κίτρινος Τύπος».

• Το πορτοκαλί είναι το χρώμα της καρδιάς, της φωτιάςς, του πυρετού. Συμβολίζει τη ζεστασιά και την ευημερία.

• Το πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας, της νέας ζωής, της ενέργειας, της γονιμότητας, της ανάπτυξης. Επίσης, είναι το χρώμα της ξεκούρασης. Το σκούρο πράσινο σημαίνει φθόνο, ζήλια και υποψία, «πρασίνισε από ζήλεια».

• Το μπλε είναι το χρώμα της ενόρασης και των ανώτερων νοητικών λειτουργιών. Συμβολιζει την αληθινή αφοσίωση, την ειλικρίνεια και την ηρεμία. Είναι, επίσης, το χρώμα της μελαγχολίας και της θλίψης. Χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την υπακοή και την πίστη.

• Το πορφυρό είναι το χρώμα του μεγαλείου, της μεγαλοπρέπειας και της βασιλικής εξουσίας: « Βασιλική περφύρα». «Κατακόκκινος από θυμό».

• Το μαύρο είναι το χρώμα που υποδηλώνει το κακό, το φόβο, την υποψία και την καταστροφή: «Μαύρη μαγεία», «μαύρη απελπισία».

• Το λευκό είναι το χρώμα που υποδηλώνει την αγνότητα και την καλοσύνη. Δείχνει κάτι εγκάρδιο- όπως η λευκή φάλαινα Μπόμπι Ντικ.

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στα Σύβοτα: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης

Εσπαντρίγιες: Το πιο θηλυκό παπούτσι του καλοκαιριού – Φόρεσέ το όπως οι Γαλλίδες

Σχετικά Άρθρα
Δρόμος μόνο για εσένα: Το κείμενο που θα σε προβληματίσει και θα αναθεωρήσεις πολλά στη ζωή σου
Δρόμος μόνο για εσένα: Το κείμενο που θα σε προβληματίσει και θα σε κάνει να αναθεωρήσεις πολλά στη ζωή σου
Μόσιαλος: Η όλο νόημα ανάρτηση για τη δολοφονία της Ιρανής Μαχσά με αναφορά στον θάνατο της Ελισάβετ
Μόσιαλος: Η όλο νόημα ανάρτηση για τη δολοφονία της Ιρανής Μαχσά με αναφορά στον θάνατο της Ελισάβετ
Η Σακίρα έβαλε σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της για χάρη του Πικέ - Η θυσία της άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση
Η Σακίρα έβαλε σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της για χάρη του Πικέ – Η θυσία της άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση
Η Παυλίνα Βουλγαράκη μιλά ανοιχτά για τις κακοποιητικές σχέσεις που είχε στο παρελθόν και πρέπει να την ακούσεις!
Η Παυλίνα Βουλγαράκη μιλά ανοιχτά για τις κακοποιητικές σχέσεις που είχε στο παρελθόν και πρέπει να την ακούσεις!
Η κόρη της Σοφίας Βόσσου αρραβωνιάστηκε τον κρατούμενο, Βασίλη Δημάκη μέσα στις φυλακές
Η κόρη της Σοφίας Βόσσου αρραβωνιάστηκε τον κρατούμενο, Βασίλη Δημάκη μέσα στις φυλακές
Όνειρα… Είναι τα θέλω σου. Είναι τα μπορώ σου. Είναι όλα όσα είσαι...
Όνειρα… Είναι τα θέλω σου. Είναι τα μπορώ σου. Είναι όλα όσα είσαι…

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του