Τι είναι τα Loverboys, πώς μπορούν να σε εκμεταλλευτούν, τι πρέπει να προσέχεις

τι-είναι-τα-loverboys-πώς-μπορούν-να-σε-εκμεταλ

Το διαδικτυακό flerting έχει μπει για τα καλά στη ζωή ορισμένων, οι κίνδυνοι που το συνοδεύουν όμως είναι πολλοί και κάθε φορά διαφορετικοί. Μια εξαιρετικά επώδυνη μορφή εκμετάλλευσης που έρχεται στο φως τον τελευταίο καιρό έχει να κάνει με τη δράση των loverboys, η οποία μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή, να σου καταπατήσει κάθε δικαίωμα που έχεις ως ανθρώπινο ον και να σε υποβάλλει σε μαρτύρια καθημερινά.  Τα social media παρέχουν στα «lover boys» μεγάλα περιθώρια ώστε να συλλέγουν πληροφορίες για ευάλωτα αγόρια και κορίτσια.

Τι είναι τα loverboys

Τα Loverboys (ή ρομαντικοί μαστροποί) είναι σωματέμποροι που συνήθως δρουν προσπαθώντας να κάνουν νεαρά κορίτσια ή αγόρια να τους ερωτευτούν.

Μερικές φορές χειραγωγούν τους νέους με διάφορους τρόπους. Μόλις έχουν τα θύματα υπό την επιρροή τους, τα εκμεταλλεύονται και συνήθως τα προωθούν στη βιομηχανία του σεξ.

Οι ύποπτοι μάλιστα στοχεύουν στα τρωτά σημεία των θυμάτων τους και τα αποπλανούν με ακριβά δώρα και υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Με αυτόν τον τρόπο πολλές γυναίκες εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους σε αναζήτηση αγάπης και νέων ευκαιριών σε άλλες χώρες. Ωστόσο, μόλις βρεθούν στη νέα τους πατρίδα, εξαναγκάζονται στην πορνεία για να κερδίσουν χρήματα για τον νταβατζή τους.

Τα θύματα όλο αυτόν τον καιρό δέχονται βία και απειλές εναντίον τους και των οικογενειών τους στην πατρίδα τους.

Το ταξίδι στο εξωτερικό

Τα «lover boys» μπορεί να παρουσιάσουν το ταξίδι στο εξωτερικό είτε ως μία ρομαντική απόδραση, είτε ως μία ευκαιρία για καλή δουλειά στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι το θύμα είναι συνήθως ερωτευμένο, συχνά πηγαίνει με τον κακοποιό με τη θέλησή του.

Με την άφιξη όμως στη χώρα του εξωτερικού ξεκινάει και η κόλαση του θύματος. Ο διακινητής δείχνει το αληθινό πρόσωπό του. Βία και κακοποίηση. Τα θύματα αναγκάζονται να δώσουν το διαβατήριο και το τηλέφωνό τους στα μέλη του κυκλώματος. Στη συνέχεια το άτυχο θύμα human trafficking παραδίδεται σε άλλον διακινητή και εξωθείται στην πορνεία. Τη θέση των υποσχέσεων για αγάπη και μια καλύτερη ζωή παίρνουν η βία και οι απειλές εναντίον τους και των οικογενειών τους.

Τα «lover boys» κερδίζουν έως και 1.800 ευρώ την ημέρα ανά θύμα

Σύμφωνα με στοιχεία της Europol, μετά από εξάρθρωση κυκλώματος από τη Ρουμανία που παγίδευε τα θύματά του με τη μέθοδο των «lover boys», το εγκληματικό δίκτυο φέρεται να κέρδιζε έως και 1.800 ευρώ την ημέρα ανά θύμα. Μάλιστα, μεγάλα ποσά από τα χρήματα που κέρδιζαν επέστρεφαν πίσω στη Ρουμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν πέσει θύματα των «lover boys» από το 2020.

Πώς θα βοηθήσει η Πολιτεία

Εκτός από τις συμβουλές και τις οδηγίες που θα πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους, όσον αφορά το θέμα της εμπορίας των ανθρώπων και των lover boys υπάρχουν πολλά μέτρα που θα πρέπει η Πολιτεία να πάρει προκειμένου να προφυλάξει τους νέους από μία τέτοια απάτη που όμως μπορεί να τους καταστρέψει τη ζωή και να τους οδηγήσει σε εφιαλτικές καταστάσεις.

Η βελτίωση της πρόληψης για να σταματήσουν τα loverboys να εκμεταλλεύονται εξαρχής ευάλωτα άτομα, η βελτίωση της έρευνας και της δίωξης των μαστροπών, η παροχή υπηρεσιών και προστασίας στα θύματα είναι μόνο μερικά από μέτρα που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε χώρα.

Μάλιστα μερικές χώρες έχουν κάνει πολλά περισσότερα από τα παραπάνω.

Το παράδειγμα της Ολλανδίας

Παραδείγματος χάριν, το 2014 η Ολλανδία όρισε ειδική επιτροπή, η οποία εκπόνησε ένα σχέδιο δράσης για τη βοήθεια των κοριτσιών θυμάτων των loverboys.

Μάλιστα εκτός από τους ειδικούς στον τομέα ψυχικής υγείας οι οποίοι παρείχαν στήριξη στα θύματα, δημιουργήθηκαν μέχρι και κοινωνικές ομάδες υποστήριξης σε γειτονιές.

Το έργο αυτό είχε συσταθεί από τις τοπικές αρχές των πόλεων.

Ένα τελευταίο μέτρο της χώρας που αξίζει να αναφερθεί είναι η δημιουργία ενός οδηγού με σκοπό την συνεργασία της αστυνομίας, των δικαστικών αρχών και των οργανισμών φροντίδας των θυμάτων.

Οι «παραπλανητικοί έφηβοι» και τα μέτρα προστασίας της Ευρώπης

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από το 2010 και μετά έχουν γίνει αρκετά βήματα προκειμένου να εντοπίζονται ευκολότερα οι εγκληματίες, ενώ αρκετές χώρες πέρασαν νόμο για τους «παραπλανητικούς εφήβους», οι οποίοι στην ουσία ήταν αστυνομικοί οι οποίοι υποδύονταν στους εφήβους προκειμένου να «πιάσουν» τα lover boys.

Από την πλευρά της η Europol τα τελευταία χρόνια έχει διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών προκειμένου να εντοπίζονται ευκολότερα κυκλώματα lover boys.

Πολλές οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση έχει εξαρθρώσει η Γαλλική Δικαστική Αστυνομία και η Ρουμανική Εθνική Αστυνομία (Poliția Română), με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust.

Όσον αφορά τη Eurojust, στόχος της είναι να διευκολύνει τη δικαστική συνεργασία, συγκροτώντας ομάδες κοινής έρευνας για το συντονισμό των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται πως το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε έναν τετραετή κύκλο πολιτικής για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συνέχεια στον αγώνα κατά του σοβαρού διεθνούς και οργανωμένου εγκλήματος.

Στόχος του είναι η αντιμετώπιση των σημαντικότερων απειλών που θέτει στην ΕΕ το οργανωμένο και σοβαρό διεθνές έγκλημα.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτίωση και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών μελών, των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, καθώς και με χώρες και οργανισμούς εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Πηγές: in.gr, Europol, Eurojust, Goverment of the Netherlands, European Commision.

Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ερωτική απογοήτευση οδήγησε 19χρονη ένα βήμα πριν τον θάνατο
Αγρίνιο: Ερωτική απογοήτευση οδήγησε 19χρονη ένα βήμα πριν τον θάνατο
Το σεξιστικό σχόλιο στη Μαρία Ηλιάκη για την οδήγηση - Και τα στερότυπα καλά κρατούν, αλλά δεν γελάμε πια
Το σεξιστικό σχόλιο στη Μαρία Ηλιάκη για την οδήγηση – Και τα στερότυπα καλά κρατούν, αλλά δεν γελάμε πια
Βλέπειςέναν κόκκορα ή ένα στόμα: Η οπτική ψευδαίσθηση που αποκαλύπτει αν είστε ντροπαλοί ή πεισματάρηδες
Βλέπεις έναν κόκκορα ή ένα στόμα: Η οπτική ψευδαίσθηση που αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα σου
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Θαυμάστριες τού στέλνουν ερωτικά γράμματα στη φυλακή - Το σκέφτεται να γίνει ταινία η ζωή του
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Θαυμάστριες τού στέλνουν ερωτικά γράμματα στη φυλακή – Το σκέφτεται να γίνει ταινία η ζωή του
Η μητέρα του Έλον Μασκ καταρρίπτει τα ηλικιακά όρια -Στα 74 της ποζάρει με μαγιό στο Sports Illustrated Swimsuit
Η μητέρα του Έλον Μασκ καταρρίπτει τα ηλικιακά όρια -Στα 74 της ποζάρει με μαγιό στο Sports Illustrated Swimsuit
«Προτιμώ η Γυναίκα που αγαπάω να νιώθει "ελεύθερο άλογο"» - Το κείμενο του Θανάση Ευθυμιάδη που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι άνδρες
«Προτιμώ η Γυναίκα που αγαπάω να νιώθει “ελεύθερο άλογο”» – Το κείμενο του Θανάση Ευθυμιάδη που πρέπει να διαβάσουν όλοι

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του