Τελικά, οι φίλοι χαίρονται με τη χαρά σου ή λυπούνται μόνο με τη λύπη σου;

τελικά-οι-φίλοι-χαίρονται-με-τη-χαρά-σο

«Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα»… Ο καθένας μας, πολύ πιθανόν να έχει ξεστομίσει κάποια στιγμή, με κάποια αφορμή αυτά τα λόγια. Πολλές φορές όμως, ίσως από συνήθεια, ίσως μηχανικά, αναμασάμε τέτοιου είδους γενικεύσεις οι οποίες εκφράζουν μόνο ένα μέρος της αλήθειας.

Πραγματικά λοιπόν, η φιλία και γενικά οι ανθρώπινες σχέσεις φαίνονται περισσότερο στα δύσκολα απ’ ότι στα ευχάριστα; Ας σκάψουμε λίγο κάτω από την επιφάνεια, κάνοντας αντίλογο…

Της Σταυρούλας Αποστολίδου

Ένας καλός φίλος, όντως, θα πρέπει να σου σταθεί σε ατυχίες, απώλειες και εμπόδια- κι αυτό είναι κάτι που πολλοί προσφέρουν απλόχερα.

Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα ή στα… εύκολα;

Τι γίνεται ωστόσο στα καλά και στα ‘’εύκολα’’; Μπορεί ο φίλος να ‘’αντέξει’’ την επιτυχία, την χαρά και την επέκταση σου; Τις αλλαγές που προάγουν την ζωή σου; Μπορεί να μην συγκρίνεται και να χαμογελάσει ειλικρινά αν αποκτήσεις κάτι που ο ίδιος προς το παρόν δεν έχει; Η καρδιά του εννοεί το ‘’συγχαρητήρια΄’’ και το ‘’χαίρομαι για σένα’’ που λέει το στόμα;

Κάποια πρόσωπα δίνουν πιο εύκολα ένα χάδι κι ένα παρηγορητικό χτύπημα στην πλάτη όταν δυσκολευόμαστε, αλλά στέκονται με αμηχανία απέναντι σε όσα μας κάνουν να πετάξουμε πιο ψηλά.

Αν θελήσουμε να ακριβολογήσουμε θα πούμε πως οι άνθρωποι δίπλα μας δείχνουν το ποιοι είναι διαρκώς, σε όλα τα θετικά και αρνητικά που φέρνει ο χρόνος. Έτσι, ας επιλέξουμε να δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μας σε άτομα φιλοσοφημένα, μεγαλόκαρδα, και ζεστά… Γιατί η αγάπη, σε όλες τις μορφές της, δε νοείται να πετσοκόβεται από συγκρίσεις, τσιγκουνιά, και όρους.

Εμείς οι ίδιοι τι φίλοι είμαστε;

Κι ακόμα, αν κάναμε μια αυτοκριτική, πως θα αξιολογούσαμε την φιλία που προσφέρουμε οι ίδιοι; Πόσο αγνά συναισθήματα έχουμε απέναντι στους συνοδοιπόρους μας; Η κριτική για τους άλλους είναι εύκολη, μα πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να δούμε και την δική μας συμπεριφορά.

Για επίλογο, ας συνοψίσουμε με μια σύντομη και άκρως περιεκτική φράση του, πάντα πνευματώδη, Όσκαρ Ουάιλντ…

«Ο καθένας μπορεί να συμμεριστεί τα βάσανα ενός φίλου, χρειάζεται όμως πραγματικά υπέροχος χαρακτήρας για να συμμεριστεί κανείς την επιτυχία του».

Διαβάστε επίσης

Συγκλονίζει η συγγραφέας Κίκκα Ουζουνίδου για τη μάχη της με τη νευρική ανορεξία: “Έφτασα κοντά στον θάνατο”

Τι συμβαίνει και η ερωτική επιθυμία «σβήνει» στις δυτικές κοινωνίες; – Ειδικά στις νεότερες γενιές

Η Όλγα από την Αργυρούπολη που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον σύντροφό της βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης και χρειάζεται τη στήριξή μας

Σχετικά Άρθρα
Χειλά-Φαμέλη και Ζαχρά: Δύο γυναίκες, δύο γλώσσες, ένα δυνατό μήνυμα.... "Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο"
Χειλά-Φαμέλη και Ζαχρά: Δύο γυναίκες, δύο γλώσσες, ένα δυνατό μήνυμα…. “Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο”
Συγκλονίζει η Ελεονώρα Μελέτη: "Εκλιπαρούσα να μου διαγνώσει κατάθλιψη ο ψυχολόγος"
Συγκλονίζει η Ελεονώρα Μελέτη: “Εκλιπαρούσα να μου διαγνώσει κατάθλιψη ο ψυχολόγος”
Διάσημες που μίλησαν ανοιχτά για τη βία που έζησαν μέσα σε σχέση
Διάσημες που μίλησαν ανοιχτά για τη βία που έζησαν μέσα σε σχέση
Ο ΟΗΕ δημοσίευσε έκθεση που τρομάζει: 5 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μία ώρα
Ο ΟΗΕ δημοσίευσε έκθεση που τρομάζει: 5 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μία ώρα
Αποκαλυπτική έρευνα: Τι αναγνωρίζουν οι άνδρες ως σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας;
Αποκαλυπτική έρευνα: Τι αναγνωρίζουν οι άνδρες ως σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας;
Η έρευνα που σοκάρει - Γιατί το Μουντιάλ οδηγεί τις γυναίκες στην απιστία;
Η έρευνα που σοκάρει – Γιατί το Μουντιάλ οδηγεί τις γυναίκες στην απιστία;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του