Τα είδη ψυχοθεραπείας που μπορούν να σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα

Θες να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία αλλά δεν ξέρεις πώς; Το σκέφτεσαι και το ξανασκέφτεσαι όμως δεν το τολμάς;

Γράφει η Έλενα Ρηγοπούλου

Κάτι το παλιό στερεότυπο για τους ψυχίατρους, κάτι η γνώμη του συντρόφου, κάτι το «έλα μωρέ, ποιος θα μου πει κάτι για εμένα που δεν το ξέρω ήδη», σε απωθεί από τον να πάρεις την «μεγάλη» απόφαση να επισκεφτείς το γραφείο ενός ψυχολόγου ή ψυχιάτρου;

Αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Ολοένα και περισσότερο ακούω ανθρώπους να λένε «έφτασα στο αμήν και ζήτησα βοήθεια», «πάθαινα κρίσεις πανικού» ή «πήγα στον ψυχολόγο με κλάματα». Δεν είναι ανάγκη να πιεστούμε τόσο πολύ για να ζητήσουμε βοήθεια.

Μαζί θα δούμε τα πιο soft είδη ψυχοθεραπείας που μπορούν να σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα και να νιώσεις ότι κάνεις κάτι καλό για εσένα. Ένας ακόμα λόγος που είναι χρήσιμο το να ξέρεις που να κατευθυνθείς, είναι για να κάνεις κάτι στοχευμένα, μιας και το να γνωρίζεις από πριν το τι σου ταιριάζει θα σου γλυτώσει χρόνο, χρήματα και ενέργεια. Ψυχική και σωματική.

Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία:

Πρόκειται για την ψυχοθεραπεία που μας βοηθάει να σπάσουμε κάποιες πεποιθήσεις που μας κρατάνε πίσω. Με την κατεύθυνση του ειδικού θα διδαχθείτε τα πιο συνηθισμένα γνωστικά σφάλματα που κάνουμε και θα τα αντικαταστήσετε με νέα υγιή μοτίβα σκέψης. Έχει σχετικά μικρό κύκλο συνεδριών, ενδεικτικά αναφέρουμε 5-20 συνεδρίες. Στόχος είναι να κάνετε τον κύκλο ψυχοθεραπείας και να θεραπευτείτε, και όχι να επισκέπτεσαι ες αεί τον ειδικό.

Ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης:

Σε αυτή την κατηγορία θα βρούμε το θεραπευτικό ψυχόδραμα και άλλες τέχνες όπως ο χορός, η μουσική και το θέατρο. Στην Αθήνα υπάρχουν πολύ αξιόλογα εργαστήρια θεραπευτικού ψυχοδράματος και ομάδες που διοργανώνουν κατά καιρούς δράσεις.

Ψυχανάλυση:

Εισηγητής αυτού του είδους ψυχοθεραπείας είναι ο αυστριακός Freud που στοχεύει μέσω της ψυχανάλυσης να φέρει στην επιφάνεια τα μοτίβα της παιδικής μας ηλικίας που θεωρεί ότι ασυνείδητα επηρεάζουν την ενήλικη ζωή μας. Είναι ένα χρονοβόρο μοντέλο ψυχοθεραπείας της οποίας κανείς μπορεί να αφιερώσει μέχρι και ολόκληρα χρόνια.

Ομαδική ψυχοθεραπεία:

H ομαδική ψυχοθεραπεία καταλαμβάνει σημαντικό έδαφος στις σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και χαρακτηρίζεται από ομάδες 5-12 ατόμων που συνέρχονται με στόχο την αλληλεπίδραση. Είναι μια έντονη και βιωματική μορφή ψυχανάλυσης που λειτουργεί σαν καθρέπτη και φέρνει το άτομα άμεσα σε συνειδητοποίηση της εικόνας τους. Στοχεύει στην εντόπιση δυσλειτουργικών συμπεριφορών του ατόμου και στην ανακούφισή τους μέσω της ένταξης σε ομάδα.

Στην πρώτη επαφή μας με έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι σημαντικό να ύπαρξη χημείας. Μην απογοητευτείτε αν αισθανθείτε ότι ο ιδικός που έχετε απευθυνθεί δεν σας ταιριάζει. Δοκιμάστε τον επόμενο και τον επόμενο μέχρι να εντοπίσετε κάποιον που να αισθανθείτε άνετα μαζί του.

Η ελληνική κοινωνία έχει ένα τρόμο στη σκέψη του ψυχιάτρου. Είναι συνδεδεμένος με οργανικές παθήσεις και πιο βαριές διαταραχές όπως η σχιζοφρένια, η διπολική διαταραχή (αυτό που λέγαμε παλιά μανιοκατάθλιψη) και διαταραχές της προσωπικότητας. Ειδοποιός διαφορά του ψυχιάτρου με τον ψυχολόγο είναι ότι ο ψυχίατρος έχει άδεια να συνταγογραφεί φάρμακα. Επίσης ο πρώτος είναι γιατρός, ενώ ο δεύτερος έχει σπουδάσει ψυχολογία σε πανεπιστήμιο ανθρωπίνων επιστημών. Παρατηρείται λοιπόν ότι οι άνθρωποι που θα κάνουν το πρώτο βήμα να επισκεφτούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας, συνήθως είναι ψυχολόγος λόγω των παραπάνω ταμπού.

Τέλος, θεωρώ σημαντικό να εντάξουμε σε αυτό το άρθρο και τους συμπολίτες μας που ενώ χρειάζονται την συνδρομή ψυχολόγου/ψυχιάτρου δεν μπορούν να το υποστηρίξουν οικονομικά, καθώς, κακά τα ψέματα είναι κάτι αρκετά δαπανηρό κυρίως επειδή πρέπει να γίνεται συστηματικά.

Η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο για δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη για προβλήματα που αφορούν το εδώ και τώρα. Πατώντας την επιλογή 1 θα συνδεθείτε με ψυχολόγο 24 ώρες το 24 ώρες, πατώντας την επιλογή 2 θα συνδεθείτε με κοινωνικό λειτουργό, 09:00-21:00, πατώντας τον αριθμό 3 θα συνδεθείτε με ειδικό που χειρίζεται τα θύματα φυσικών καταστροφών ενώ πατώντας την επιλογή 4 θα συνδεθείτε με το χαμόγελο του παιδιού.

Η γραμμή 10306 εντάσσεται στον φορέα argo.org.gr.

Διαβάστε επίσης

Ψυχικό τραύμα και προσκόλληση. 5 βιβλία που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το ψυχικό τραύμα

Έλλη Στάη: Ο λόγος που άλλαξε 3-4 ψυχοθεραπευτές

«Ημέρα Ίσης Αμοιβής», αλλά στη θεωρία – Οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες

Σχετικά Άρθρα
Αυτή είναι η συνήθεια στο κρεβάτι που καταστρέφει τη σχέση σου και δεν είναι το κακό σεξ
Αυτή είναι η συνήθεια στο κρεβάτι που καταστρέφει τη σχέση σου και δεν είναι το κακό σεξ
Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ μισεί που είναι τόσο αδύνατη - Γιατί, όμως, αυτό μας ακούγεται δύσκολο;
Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ μισεί που είναι τόσο αδύνατη – Γιατί, όμως, αυτό μας ακούγεται «σκληρό»;
Συγκινεί ο Τάσος Κωστής για τη σύζυγό του: « Ήμασταν 45 χρόνια μαζί, ήταν φίλη, γκόμενα, σύντροφος, νοσοκόμα»
Συγκινεί ο Τάσος Κωστής για τη σύζυγό του: «Ήμασταν 45 χρόνια μαζί, ήταν φίλη, γκόμενα, σύντροφος, νοσοκόμα»
Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης: 8 σημάδια που το αποδεικνύουν και πώς θα το προλάβεις
Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης: 8 σημάδια που το αποδεικνύουν και πώς θα το προλάβεις
Η νέα φιλοσοφία ζωής που μας δείχνει πώς να ζούμε καλύτερα!
Η νέα φιλοσοφία ζωής που μας δείχνει πώς να ζούμε καλύτερα!
Πότε η πολυγαμία έγινε δικαιολογία για κακή συμπεριφορά;
Πότε η πολυγαμία έγινε δικαιολογία για κακή συμπεριφορά;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του