Τα δώρα δεν δωρίζονται, μήπως όμως μπορούν να πωληθούν; Η νέα τάση για… ευνόητους λόγους

Παλαιότερα τα κρατούσαμε ως πολύτιμο θησαυρό, ειδικά τα δώρα που λάβαμε τη νέα χρονιά, ακόμα κι αν δεν μας πολυάρεσαν.. Ναι, αυτή είναι η αλήθεια, κάτι που σήμερα, στους σχετικά δύσκολους καιρούς που ζούμε τείνει να αλλάξει άρδην. Πού χώρος για ρομαντικότητες όταν οι λογαριασμοί ζητούν επιτακτικά την αποπληρωμή τους… φευ…

Τα δώρα γίνονται θυσία στο βωμό των λογαριασμών

Μια τάση που ξεκίνησε από το εξωτερικό, στην Γαλλία και την Αγγλία, το κάνουν όχι μόνο για να ξεφορτωθούν τα δώρα που δεν τους αρέσουν, αλλά και για βρουν τα χρήματα που τους χρειάζονται για να ξεχρεώσουν.

Σύμφωνα με έκθεση του ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου eBay, σχεδόν ένας στους τέσσερις Γάλλους (23%) -αριθμός ρεκόρ-σκέφτεται να πουλήσει τα «άχρηστα» δώρα του φέτος. Πρόκειται για 2,5 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με πέρυσι.

Ενώ τα φώτα των γιορτών παραμένουν αναμμένα, ήδη κάποια από αυτά βγήκαν προς πώληση.

Σύμφωνα με το e Bay, oι σχετικές αγγελίες έχουν εκτιναχθεί από την ημέρα των Χριστουγέννων. Μόνο στις 25 Δεκεμβρίου αναρτήθηκαν 300.000 αγγελίες, με τρία έως τέσσερα δώρα να μεταπωλούνται κάθε λεπτό.

Ο αριθμός των νέων καταχωρίσεων αναμενόταν να φθάσει το ένα εκατομμύριο μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου και να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2024.

Η κρίση του κόστους ζωής δείχνει το δρόμο

Το φετινό βαρόμετρο του eBay/Kantar για τη μεταπώληση των χριστουγεννιάτικων δώρων καταδεικνύει από πρώτο χέρι πώς έχουν αλλάξει οι καταναλωτικές συνήθειες των Γάλλων λόγω της κρίσης του κόστους ζωής.

Ο ιστότοπος υπογράμμισε το ραγδαία αυξανόμενο πλήθος που αναμένεται να διαθέσει τα χρήματα από τις πωλήσεις, για αποταμιεύσεις ή για την πληρωμή λογαριασμών.

Πρωτοφανής αύξηση

«Το ποσοστό των Γάλλων που είναι έτοιμοι να πουλήσουν τα δώρα τους παρουσιάζει πρωτοφανή αύξηση το 2023. Η οικονομική ανάγκη υπερισχύει της ευχαρίστησης: φέτος, για πρώτη φορά, περισσότεροι Γάλλοι μεταπωλούν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς των Χριστουγέννων παρά επιλέγουν να αγοράσουν στον εαυτό τους κάτι που τους ευχαριστεί», δήλωσε η Σάρα Τάγιεμπ, γενική διευθύντρια του eBay στη Γαλλία, σε δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 42% των ατόμων που μεταπωλούν, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αποταμιεύσουν το ποσό, το 30% θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να καλύψουν χριστουγεννιάτικους λογαριασμούς και το 29% θα κάνουν στον εαυτό τους ένα άλλο δώρο που τους αρέσει.

Κατά μέσο όρο ελπίζουν να κερδίσουν περίπου 49,43 ευρώ λόγω της μεταπώλησης των δώρων.

Τα πιο δημοφιλή αντικείμενα

Οι πρώτες τάσεις μεταπώλησης που καταγράφηκαν, δείχνουν μια κυριαρχία των τελευταίων ηλεκτρονικών παιχνιδιών, με ιδιαίτερα δημοφιλή franchises, όπως τα παραδοσιακά Pokémon και Mario αλλά και της Barbie, η κινηματογραφική μεταφορά της οποίας ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς.

Επιπλέον, τα παιχνίδια, και τα βιβλία είναι επίσης μεταξύ των πιο δημοφιλών κατηγοριών.

Όχι μόνο οι Γάλλοι

Στον δρόμο των μεταπωλήσεων δώρων και οι Βρετανοί. Ένας στους έξι σχεδιάζει να “μεταπωλήσει τα ανεπιθύμητα χριστουγεννιάτικα δώρα”, ενώ το ένα τρίτο των νέων καταχωρεί τα δώρα που τους απογοήτευσαν σε ιστοσελίδες μεταπώλησης, σύμφωνα με έρευνα, της Barclays.

Ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, παιδικά παιχνίδια και προϊόντα ομορφιάς είναι τα αντικείμενα που είναι πιο πιθανό να αναρτηθούν, σύμφωνα με την έρευνα.

Την ίδια στιγμή, το 30% των αγοραστών, σχεδιάζει να περιηγηθεί σε ιστοσελίδες μεταχειρισμένων για να αναζητήσει ευκαιρίες.

Σύμφωνα με έρευνα της Yodel του περασμένου Ιανουαρίου, ο πιο συνήθης λόγος για τη μεταπώληση των δώρων ήταν η οικονομική ελάφρυνση εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το 27% πούλησε τα δώρα του για τον σκοπό αυτό.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24%) δήλωσε ότι επέστρεψε τα δώρα απλώς επειδή δεν ταίριαζαν στο προσωπικό του στυλ, το 22% μεταπώλησε δώρα που δεν μπορούσε να επιστρέψει ή να ανταλλάξει και το 18% μεταπώλησε δώρα όταν του δόθηκε το ίδιο δώρο από διαφορετικούς ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα εμπορικά καταστήματα σήμερα – Πότε ξεκινούν οι εκπτώσεις

Αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα όλη τη χρονιά

Σχετικά Άρθρα
Tι είναι το «τριπλό τάλακ» με το οποίο η πριγκίπισσα του Ντουμπάι χώρισε τον σύζυγό της
Tι είναι το «τριπλό τάλακ» με το οποίο η πριγκίπισσα του Ντουμπάι χώρισε τον σύζυγό της
Staycation: Τι είναι το delulu mode διακοπών που... μάλλον ήρθε για να μείνει
Staycation: Τι είναι το delulu mode διακοπών που… μάλλον ήρθε για να μείνει
t%ce%bf-658-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b5%ce%af-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%8c%cf%81%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bd0
Tο 65,8% των Ελλήνων συμφωνεί με τον όρο «γυναικοκτονία»
%cf%84%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7-10-%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd0
Τετάρτη 10 Ιουλίου: Πώς θα σε επηρεάσουν σήμερα τα άστρα;
%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%ae-%ce%b9%cf%83%ce%bf%cf%81%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%af0
Σε ποιες χώρες θα βρείτε υγιή ισορροπία ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή
4-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%cf%83%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%870
4 σημάδια ότι είσαι εξαρτημένη από τη σχέση σου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του