Categories: Σχέσεις

Αληθινή Ιστορία: Ο σύντροφός μου με κακοποιούσε συναισθηματικά και εγώ δεν το καταλάβαινα. Μέχρι τώρα!

Η κακοποιήση σε μια σχέση δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική βία, αλλά και με την ψυχολογική βία. H Macy Kate Williams γράφει για αυτή της την εμπειρία…

“Στα 23 μου ερωτεύτηκα πολύ έναν κοινωνικό και χαρισματικό άνθρωπο. Όταν ξεκινήσαμε να βγαίνουμε με έκανε να νιώθω ξεχωριστή, όμορφη και αγαπητή. Αποφάσισα ότι οποιαδήποτε αρνητική πτυχή της σχέσης μας δεν είχε σημασία, αφού με αγαπούσε τόσο. Έτσι, όταν μου έκανε πρόταση γάμου έναν χρόνο μετά ήμουν πάρα πολύ ευτυχισμένη. Είχα βρει έναν άνθρωπο που ήθελέ να περάσει την υπόλοιπη ζωή του μαζί μου. Θα χτίζαμε ένα μέλλον μαζί…

Έξι μήνες μετά τον αρραβώνα μας και αυτή η εικόνα διαλύθηκε. Ο σύντροφός μου αποφάσισε ότι δεν ήθελε πια να με παντρευτεί. Όλα έμοιαζαν τραγικά! Φοβόμουν να το πω στους δικούς μου και στους φίλους μου. Ήμουν συντετριμμένη. Οι αντιδράσεις τους, όμως, απείχαν πάρα πολύ από εκείνα που περιμένα. Μια φίλη μου ξέσπασε σε κλάματα, ενώ μια άλλη ένιωθε περήφανη για εμένα. Οι δικοί μου ένιωθαν ενοχές επειδή είχαν αφήσει αυτή τη σχέση να φτάσει στο σημείο που έφτασε… Ένιωθαν ανακούφιση για το τέλος του αρραβώνα μου με αυτόν τον άντρα.

Αυτό ήταν το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να μου συμβεί, σωστά;

Έπειτα, όμως, οι φίλοι και η οικογένειά μου άρχισαν να μου περιγράφουν στιγμές στη διάρκεια των οποίων εύχονταν να έχουν πει κάτι. Και καθώς οι άνθρωποι (ακόμα και στενοί του φίλοι) που μου έλεγαν ότι το τέλος αυτής της σχέσης ήταν μια πολύ καλή απόφαση συνειδητοποίησα κάτι τρομερό!

Ήμουν θύμα συναισθηματικής κακοποίησης και δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω όταν μου συνέβαινε!

Υπήρχαν δείγματα εξαρχής, αλλά είχα επιλέξει να τα αγνοώ. Έλεγε πράγματα, φώναζε, αλλά έδιωχνα κάθε σκέψη. Δεν ήταν τόσο άσχημα μέχρι που αρχίσαμε να μένουμε μαζί. Οι φίλοι μου έβλεπαν μόνο ότι συνέβαινε έξω από το σπίτι, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες τα πράγματα γίνονταν χειρότερα.

Η πρώτη ανάμνηση που μου έρχεται στο μυαλό συνέβη μια ή δυο εβδομάδες αφότου μετακομίσαμε στο διαμέρισμά μας. Είχαμε βγει για ποτό σε ένα μπαράκι κοντά στο σπίτι μας όταν αντιλήφθηκα ότι έστελνε φωτογραφίες με μια κοπέλα στο κινητό, συγκεκριμένα στο Snapchat. Είχα αναφέρει και παλιότερα πως κάτι τέτοιο με ενοχλούσε, οπότε όταν ξανασυνέβη το ανέφερα. Και εκείνος έγινε έξαλλος μαζί μου!

Έφυγε αμέσως χτυπώντας τα πόδια του στα σκαλιά του σπιτιού μας. Τον ακολουθήσα. Ήταν έξαλλος. Μου είπε πως ήμουν ζηλιάρα και γινόμου γελοία ρωτώντας για τη σχέση του με την άλλη κοπέλα. Και ένιωθα απαίσια που τον αμφισβητούσα – επρόκειτο να παντρευτούμε!

Με έπιασε κρίση πανικού, έπεσα στο πάτωμα με την αναπνοή μου να έχει γίνει βαριά και γρήγορη. Συνέχισε να στέκεται από πάνω μου και να φωνάζει. Όταν σταμάτησε τις φωνές, έφυγε αφήνοντάς με στη σκάλα. Δεν μιλήσαμε για αρκετή ώρα. Κοιμηθήκαμε και το επόμενο πρωί μου ζήτησε συγγνώμη. Έπρεπε να ηρεμήσω, να καταλάβω τι είχε συμβεί και έτσι κατέληξα να ζητήσω εγώ συγγνώμη για ό,τι είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ.

Αυτό δε συνέβη μόνο μια φορά. Υπήρξαν πολλοί καβγάδες σαν αυτόν και στο τέλος εγώ ήμουν εκείνη που πάντα ζητούσα συγγνώμη και ένιωθα ενοχές. Πώς τολμούσα να μην του δείχνω εμπιστοσύνη; Ένιωθα αηδιαμένη με τον εαυτό μου που τον αμφισβητούσα τόσο συχνά. Έλεγα στον εαυτό μου ότι ήταν το άγχος μου που με έκανε τόσο παρανοϊκή.

Οι φωνές όμως δεν ήταν το μόνο πρόβλημα. Αυτός ο άντρας με σχολίαζε, κριτίκαρε κάθε τι που έκανα. Με υποτιμούσε και με έκανε να νιώθω συνεχώς “λίγη”. Αν δεν του άρεσε κάτι που φορούσα φρόντιζε με κάθε τρόπο να το μάθω. Υποστήριζε ότι δεν ήμουν καθόλου αστεία και απορούσε με τους άλλους που γελούσαν με τα αστεία μου. Με προσέβαλλε πάντα επειδή ήμουν αδέξια. Είχα φτάσει σε σημείο να φοβάμαι μη σπάσω ή χύσω κάτι μπροστά του…

Ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα ήταν η έλλειψη σεβασμού που είχε προς τους άλλους. Εκείνους που ήταν κοντά του. Τον έβλέπα να φωνάζει στην οικογένειά του, ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα. Δέθηκε πολύ με την οικογένειά μου (τον βοήθησαν ακόμα και να διαλέξει δαχτυλίδι), αλλά όλα αυτά άλλαξαν όταν αποφασίσαμε να παντρευτούμε.

Άρχισα να παίρνω βάρος, να μην αποδίδω στη δουλειά μου, δεν έβλεπα τους φίλους μου και ένιωθα άσχημα με τον εαυτό μου.

Δεν καταλάβαινα, όμως, το γιατί!

Μπορούσα να κάνω τα πάντα για εκείνον και το ήξερε πολύ καλά. Έτσι όταν μου είπε ότι δεν ήταν πια ευτυχισμένος στη σχέση μας, ρώτησα τι θα μπορούσα να κάνω για να το διορθώσω είπα απλώς ένα “δεν ξέρω”.

Τελικά, μου είπε πως η πρόταση γάμου που μου έκανε ήταν ένα λάθος, αλλά ήθελε να μείνουμε μαζί για να δούμε πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα πράγματα. Συγκεκριμένα είπε “να μείνουμε μαζί για να δούμε αν μπορούσα να φτιάξω τα πράγματα που δεν πήγαιναν καλά με εμένα”!

Και έμεινα για λίγο, Ήθελα τόσο πολύ να ξυπνήσει ένα πρωί και να καταλάβει ότι δεν θα τον αγαπήσει άλλη γυναίκα όπως εγώ, αλλά άφηνε τα πράγματα να κυλούν και γω ξυπνούσα κάθε μέρα αγχωμένη, φοβισμένη και ανασφαλής για το μέλλον μου.

Κάθε φορά που ξεκινούσα μια συζήτηση για τη σχέση μας κατέληγε σε καβγά. Μου έλεγε πως ήταν αδύνατο να μιλήσει μαζί μου επειδή ήμουν πολύ συναισθηματική! ΜΕτά από ένα Σαββατοκύριακο που δεν είχα νέα του, του έστειλα μήνυμα. Έπρεπε να μιλήσουμε. Με ρώτησε γιατί. “για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα”, απάντησα. “Δεν είναι και το καλύτερο πράγμα να μιλήσω μαζί σου προσωπικά”, είπε. Εκεί τελειώσαν τα πράγματα…

Μπλόκαρε εμένα και τους φίλους μου από όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Τα tweets του όμως για το τι έκανε και για το πόσο χρειαζόταν έναν κολλητό δεν σταματούσαν να εμφανίζονται. Ακόμα και οι φίλοι του ήταν αφερέγγυοι μαζί του, επειδή ήξεραν ότι με είχε μετατρέψει σε ένα στρείδι. Με είχε αλλάξει τόσο πολύ…

Μια εβδομάδα αργότερα, ήρθε το κερασάκι στην τούρτα. Έμαθα ότι ήταν τελείως άπιστος απέναντί μου. Αντάλλασσε γυμνές φωτογραφίες με άλλες κοπέλες ακόμα και πριν αρραβωνιαστούμε. Πολλοί θέλησαν να μου το αποδείξουν φέρνοντας με αντιμέτωπη με εκείνες, οι οποίες το παραδέχτηκαν ανοιχτά.

Έλεγε ότι προσπαθούσα να τα κάνω όλα να φαίνονται δραματικά. Αλλά δεν ήταν καθόλου αυτός ο στόχος μου. Για πρώτη φορά έστεκα δυνατή απέναντί του. Αφού είχα προσπαθήσει να προστατεύσω εκείνον και τη σχέση μας για παραπάνω από έναν χρόνο, είχα πια τελειώσει. Ήμουν κουρασμένη. Είχα ξεχάσει ποια ήμουν, ήμουν δυστυχισμένη! Κατάλαβα ότι είχα αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου προσπαθώντας να κάνω κάποιον άλλο χαρούμενο, είχα πια εξαντληθεί…

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά;

Επειδή ξέρω ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι εκεί έξω που περνούν κάτι παρόμοιο. Άνθρωποι που χάνουν τον εαυτό τους στο όνομα της αγάπης ακόμα και αν αυτή δεν είναι υγιής! Σε κανέναν δεν αξίζουν οι φωνές, η υποτίμηση, η μείωση. Δεν τα καταλάβαινα αυτά παλιότερα, αλλά σίγουρα τα ξέρω τώρα!

Ήθελα να προστατεύσω τον πρώην αρραβωνιαστικό μου, επειδή ένα κομμάτι μου ακόμα τον αγαπά. Τελειώσα όμως με όλα αυτά τώρα! Προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι είμαι δυνατή, έξυπνη, αστεία. Δεν ένιωθα έτσι για πολύ καιρό και δυσκολεύομαι ακόμα να τα πιστέψω, αλλά είμαι σίγουρη ότι όλο αυτό θα αλλάξει.

Αν νιώθετε ότι σας κακομεραχειρίζονται συναισθηματικά, εμπιστευτείτε το ενστικτό σας. Αφήστε τις δικαιολογίες. Μην κάνετε το ίδιο λάθος με εμένα. Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε. Θα πονέσει και θα πονέσει πολύ. Σιγά σιγά όμως θα ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Δε θα πιστεύετε ότι ζούσατε διαφορετικά παλιότερα. Τώρα θα είστε απίστευτα ευτυχισμένοι. Και θα είστε δυνατότεροι για αυτό…

sstrempa

Recent Posts

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

4 ώρες ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

5 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

5 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

5 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

6 ώρες ago

Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»

Αποτελεί μία από τις παραστάσεις που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό και για αυτό…

6 ώρες ago