Σιμόν Μπάιλς: Τα ψυχολογικά “twisties”, η αποχώρηση και το μετάλλιο

σιμόν-μπάιλς-τα-ψυχολογικά-twisties-η-αποχ

Η Σιμόν Μπάιλς φόρεσε ένα ακόμη μετάλλιο στο στήθος, παρότι όπως δήλωσε αμέσως μετά την απονομή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, δεν ανέμενε να πατήσει στο βάθρο.

«Υπήρξε μια μακρά εβδομάδα, μια μακρά περίοδος πέντε χρόνων. Δεν περίμενα να πάρω μετάλλιο σήμερα, απλά ήθελα να βγω και να το κάνω για εμένα και αυτό έκανα» δήλωσε η Αμερικανίδα αφότου φόρεσε το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος.

Η Σιμόν Μπάιλς, αφού πάτησε στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σημείωσε πως το μετάλλιο αυτό είναι πιο σημαντικό για εκείνο από το αντίστοιχο, χάλκινο και εκείνο στη δοκό ισορροπίας, που είχε κερδίσει πριν από πέντε χρόνια στο Ρίο της Βραζιλίας. «Θα το λατρεύω για μεγάλο διάστημα» σημείωσε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN.

Μιλώντας για την κατάκτηση του σημερινού της μεταλλίου η Σιμόν Μπάιλς ανέφερε ότι για να αγωνιστεί σήμερα στη δοκό πήρε το πράσινο φως μόλις χθες το βράδυ, αφού υποβλήθηκε σε αξιολόγηση από δύο αθλητικούς ψυχολόγους που κλήθηκαν να διαπιστώσουν αν ήταν έτοιμη να πάρει μέρος στους αγώνες το πρόβλημα που είχε στις περιστροφές, ένα ψυχικό θέμα που κάνει τους γυμναστές να αισθάνονται χαμένοι στον αέρα.

Η Σιμόν Μπάιλς μίλησε ακόμη για τη διαμάχη που ξέσπασε σχετικά με την απόφασή της να αποχωρήσει από τα ομαδικά αθλήματα, με τους επικριτές της να την κατηγορούν ότι εγκατέλειψε την ομάδα της στο Τόκιο.

«Δεν έχετε ιδέα τι περνάμε», είπε. «Είμαστε διασκεδαστές αλλά είμαστε και άνθρωποι».

Τι είναι τα “twisties”

Πρώην αθλητές της ενόργανης γυμναστικής βρήκαν αυτή τη διατύπωση πολύ οικεία και μπήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξηγήσουν μια κατάσταση γνωστή στους αθλητές ως “the twisties” (μία φράση στην αργκό βασισμένη στη λέξη στροβιλισμός).

Πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου η μυϊκή μνήμη κλείνει στον αέρα κατά τη διάρκεια της περιστροφής. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε αθλητή ανά πάσα στιγμή, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν βρίσκεται υπό έντονη πίεση.

Και ναι, το διανοητικό αυτό μπλοκάρισμα μπορεί να συμβεί ακόμα και στην ασυναγώνιστη Σιμόν, η οποία συνήθως λειτουργεί απίστευτα καλά υπό πίεση.

Πώς τα περιγράφει η Catherine Burns

Η πρώην αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής και καταδύσεων Catherine Burns, σε σειρά αναρτήσεών της στο Twitter, το περιγράφει ως εξής:

«Γεια, η φιλική πρώην γυμνάστρια και καταδύτρια της γειτονιά σας είναι εδώ, για να προσπαθήσει να εξηγήσει το ψυχικό φαινόμενο που βιώνει η Simone Biles: τα τρομακτικά twisties. 💀

Όταν αναποδογυρίζουμε ή περιστρεφόμαστε (ή και τα δύο!) είναι πολύ αποπροσανατολιστικό για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Κατά την προπόνηση σε νέα φλιπ και περιστροφές, χρειαζόμαστε εξωτερικά στοιχεία για να μάθουμε πώς είναι η αίσθηση ώστε να ολοκληρωθεί σωστά η κίνηση. (Στις καταδύσεις, ένας προπονητής φωνάζει “ΕΞΩ”, και τινάζεις το σώμα σου σε ευθεία και προσεύχεσαι).

Μόλις εξασκηθεί κανείς αρκετά, μπορεί να αναπτύξει τις νευρικές συνάψεις που δημιουργούν κιναισθησία, η οποία οδηγεί στη μυϊκή μνήμη. Ο εγκέφαλος θυμάται πώς αισθάνεται το σώμα κάνοντας την κίνηση και αποκτά επίγνωση της κίνησης στον αέρα.

Σκεφτείτε κάτι που σας πήρε λίγο χρόνο για να μάθετε και απαιτήθηκε πολλή συγκέντρωση εκείνη τη στιγμή για να το κάνετε σωστά, αλλά τώρα είναι για εσάς δεύτερη φύση. Η οδήγηση αυτοκινήτου είναι ένα καλό παράδειγμα.

Ξαφνικά, ενώ οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο, καθώς πρέπει να ολοκληρώσετε μια δύσκολη αλλαγή λωρίδας, έχετε χάσει εντελώς τη μυϊκή σας μνήμη για το πώς να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο. Πρέπει να εστιάσετε στο να κάνετε το πόδι σας να πατήσειτο π εντάλ στη σωστή γωνία, να περιστρέψετε το τιμόνι όσο χρειάζεται, να αλλάξετε ταχύτητα.

Είναι τρομακτικό. Κινείστε πολύ γρήγορα, είστε εντελώς χαμένοι, προσπαθείτε να ΣΚΕΦΤΕΤΕ αλλά ξέρετε ότι συνήθως δεν χρειάζεται να σκεφτείτε για να κάνετε αυτούς τους ελιγμούς, απλά τους νιώθετε και τους κάνετε.

Τα twisties είναι σαν αυτό, και συχνά συμβαίνουν υπό πίεση. Δουλεύετε τόσο σκληρά για να το κάνετε σωστά που σταματάτε να εμπιστεύεστε τη μυϊκή σας μνήμη. Χάνεστε στον αέρα, αμφισβητώντας τα ένστικτά σας, σκεπτόμενοι υπερβολικά την κάθε κίνηση.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο

Δεν είναι μόνο τρομακτικό και ανησυχητικό, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ακόμα κι αν κάνετε βασική γυμναστική. Το επίπεδο των δεξιοτήτων της Σιμόν σε συνδυασμό με το ύψος και τη δύναμη που αναπτύσσει, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικό τραυματισμό εάν δεν είναι κανείς σίγουρος και συνδεδεμένος με την κιναισθησία του.

Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να διορθωθεί όσο να πας για ύπνο και να ελπίζεις σε μια καλύτερη μέρα αύριο. Μπορεί να χρειάζεται επανεκπαίδευση σε ολόκληρες ρουτίνες και κινήσεις. Ποτέ δεν κατέκτησα το μπροστινό μου 1.5 με πλήρη περιστροφή, γιατί πάθαινα τα Twisties και επηρέαζε όλες τις άλλες περιστροφικές βουτιές μου.

Λοιπόν. Όταν η Simone λέει ότι το πάει μέρα με τη μέρα, αυτός είναι ο λόγος. Δεν είναι μαλθακή. Δεν τα έχασε. Δεν τα παρατάει. Είναι ένα φαινόμενο που έχει βιώσει κάθε αθλητής γυμναστικής και καταδύσεων και τυχαίνει να το βιώνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορείτε να φανταστείτε την απογοήτευση; Τον πόνο;

Θα προσθέσω επίσης το ότι η @Simone_Biles επιλέγει να αποχωρήσει αποκρούει μια σκοτεινή αφήγηση στη γυμναστική, κατά την οποία θυσιάζεσαι για χάρη του αθλήματος. είσαι το προϊόν των προπονητών σου και τους χρωστάς νίκες, ανεξάρτητα από το προσωπικό κόστος.

Όχι. Δεν χρωστάτε σε κανέναν τίποτα και κυρίως δεν του χρωστάτε το σώμα σας, την υγεία σας ή την αυτονομία σας. Ελπίζω ότι κάθε λιλιπούτειος γυμναστής έλαβε ηχηρά και ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα για την αυτο-υπεράσπιση και τον καθορισμό των ορίων του. Ευχαριστώ, @Simone_Biles».

Ένα νοητικό μπλοκάρισμα που μπορεί να σε σκοτώσει

Μια σοκαριστική όσο και αφυπνιστική εξήγηση του τι σημαίνει αυτό το διανοητικό μπλοκάρισμα, ήρθε από την Jacoby Miles, η οποία παρέλυσε μετά από ατύχημα στη γυμναστική σε ηλικία 15 ετών.

«Έζησα αυτά τα διανοητικά μπλοκαρίσματα καθόλη τη διάρκεια της καριέρας μου στην ενόργανη γυμναστική», έγραψε, «και για να το πω ωμά, χρειάστηκε μόνο μία κακή στιγμή που χάθηκα στον αέρα (ή αυτό που αποκαλούν «the twisties») σε μια περιστροφή, για να σπάσω τον λαιμό μου και να μείνω παράλυτη …πιθανότατα για όλη μου τη ζωή… οπότε χαίρομαι τόσο πολύ που η Μπάιλς αποφάσισε να μην συνεχίσει μέχρι να αναρρώσει ψυχικά», γράφει η Jacoby Miles.

Ένα τεράστιο κύμα αγάπης

Το κύμα συμπαράστασης που δέχτηκε η Σιμόν Μπάιλς αυτές τις μέρες ήταν ευτυχώς μεγαλύτερο από αυτό της επίκρισης.

Όπως γράφει η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Η έντονη αγάπη και υποστήριξη που έλαβα με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι είμαι κάτι περισσότερο από τα επιτεύγματά μου και τη γυμναστική, κάτι που δεν πίστευα ποτέ μέχρι τώρα».

Οσο για το σημερινό της αγώνα που της έφερε το χάλκινο μετάλλιο, είπε: «Βγήκα και το έκανα για μένα και ότι είπα ότι είναι να συμβεί θα συμβεί. Πέρασα καλά, είχα άγχος, αλλά ένιωσα αρκετά καλά», είπε η Σιμόν Μπάιλς.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

Μια Barbie – επιστήμονας προς τιμήν της γυναίκας που “πολέμησε” τον κορωνοϊό

Βίγκο Μόρτενσεν, Λέα Σεντού, Κρίστεν Στιούαρτ γυρίζουν ταινία στην Αθήνα!

«Καλέ αυτή είναι ίδια εγώ!»: Το απολαυστικό αυτοτρολάρισμα της Καίτης Γαρμπή

Σχετικά Άρθρα
«Προτιμώ η Γυναίκα που αγαπάω να νιώθει "ελεύθερο άλογο"» - Το κείμενο του Θανάση Ευθυμιάδη που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι άνδρες
«Προτιμώ η Γυναίκα που αγαπάω να νιώθει “ελεύθερο άλογο”» – Το κείμενο του Θανάση Ευθυμιάδη που πρέπει να διαβάσουν όλοι
Γιώργος Καπουτζίδης: "Αδερφή είμαι, αλλά είμαι καλή. Και όμορφη κι έξυπνη και πετυχημένη"
Γιώργος Καπουτζίδης: “Αδερφή είμαι, αλλά είμαι καλή. Και όμορφη κι έξυπνη και πετυχημένη”
Γουίλιαμ και Κέιτ έστειλαν μήνυμα για τη μοναξιά με τρόπο που προκάλεσε αίσθηση στη Μ. Βρετανία
Γουίλιαμ και Κέιτ έστειλαν μήνυμα για τη μοναξιά με τρόπο που προκάλεσε αίσθηση στη Μ. Βρετανία
Τι είναι η Ευτυχία; Αυτή η 92χρονη γιαγιά έχει την απάντηση
Τι είναι η Ευτυχία; Αυτή η 92χρονη γιαγιά έχει την απάντηση
Ξέσπασε η μητέρα της Γαρυφαλλιάς για την Κάρολαϊν: "Ένας ψυχρός δολοφόνος προσπαθεί να δικάσει εσένα!"
Ξέσπασε η μητέρα της Γαρυφαλλιάς για την Κάρολαϊν: “Ένας ψυχρός δολοφόνος προσπαθεί να δικάσει εσένα!”
"Βόμβα" στο Μονακό: Ο Αλβέρτος "χρυσοπληρώνει" την Σαρλίν για να μένει μαζί του
“Βόμβα” στο Μονακό: Ο Αλβέρτος “χρυσοπληρώνει” την Σαρλίν για να εμφανίζεται μαζί του

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του