Υπερσεξουαλικότητα: Όταν η απόλαυση γίνεται… βασανιστήριο!

υπερσεξουαλικότητα-όταν-η-απόλαυση-γ

Μπορεί να ακούγεται ως… προνόμιο, το να έχει ένας άνθρωπος σταθερά, έντονη διάθεση για σεξ, ωστόσο στην πραγματικότητα, η υπερσεξουαλικότητα (ή αλλιώς ο εθισμός στο σεξ) αποτελεί μια παρορμητική διαταραχή, ικανή να παρεμποδίσει ακόμα την φυσιολογική ροή της καθημερινότητας του ατόμου. Η υπερσεξουαλικότητα, λοιπόν, μπορεί να προκαλεί προβλήματα –η έντονη σεξουαλική επιθυμία όχι.

Το υπερσεξουαλικό άτομο έχει εμμονή με το σεξ, τις σεξουαλικές πράξεις και τις φαντασιώσεις. Δεν είναι λίγα τα άτομα που ζουν με την διαταραχή αυτή –κάποιες μελέτες μιλούν για το 3% με 6% του γενικού πληθυσμού. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άνδρες.

Τα χαρακτηριστικά της υπερσεξουαλικότητας

Η υπερσεξουαλικότητα εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο. Ενώ κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται να ελέγξει τις σεξουαλικές του φαντασιώσεις, κάποιος άλλο μπορεί να δυσκολεύεται να ελέγξει την ορμή για σεξουαλικές πράξεις όπως π.χ. ο αυνανισμός. Το υπερσεξουαλικό άτομο μπορεί να έχει:

-Καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά.

-Επαναλαμβανόμενες και ανεξέλεγκτες σεξουαλικές φαντασιώσεις.

-Δυσκολία στη δημιουργία και διατήρηση μιας σχέσης με άλλα άτομα, ειδικά με έναν ρομαντικό σύντροφο λόγω της ενασχόλησής τους με το σεξ.

-Αδυναμία ελέγχου των σεξουαλικών ορμών.

-Συνεχίζει να εμπλέκεται σε σεξουαλικές συμπεριφορές και δραστηριότητες ακόμα και αφού έχει προκαλέσει βλάβη.

Τι προκαλεί την υπερσεξουαλικότητα;

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί την υπερσεξουαλικότητα. Οι έρευνες επισημαίνουν ορισμένες πιθανές αιτίες:

Εμφάνιση ορισμένων παθήσεων: Καταστάσεις όπως η επιληψία πιστεύεται ότι προκαλούν βλάβη σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πάθηση.

Χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο: Ο εγκέφαλος ελέγχει σχεδόν όλη την καθημερινή μας λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Μια χημική ανισορροπία θα μπορούσε είτε να προκαλέσει παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξουαλικές ορμές είτε υπερσεξουαλικότητα. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν, ότι μια ανισορροπία ντοπαμίνης θα μπορούσε να προκαλέσει την πάθηση.

Φάρμακα: Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, η υπερσεξουαλικότητα θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Φάρμακα υποκατάστασης ντοπαμίνης, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, έχει βρεθεί μερικές φορές ότι προκαλούν υπερσεξουαλικότητα.

Άλλοι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, οικογενειακό ιστορικό καταστάσεων ψυχικής υγείας και σεξουαλική κακοποίηση.

Τέλος, σύμφωνα με κάποια μελέτη, η υπερσεξουαλικότητα μπορεί να συνδέεται με τη ΔΕΠΥ. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ και της υπερσεξουαλικότητας.

Πώς διαγιγνώσκεται η υπερσεξουαλικότητα

Η αναγνώριση της υπερσεξουαλικότητας μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), το οποίο προβλέπει τη διάγνωση αρκετών καταστάσεων ψυχικής υγείας, δεν παρέχει κριτήρια για τη διάγνωση της υπερσεξουαλικότητας ή της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά των ατόμων που υποφέρουν από αυτήν. Για παράδειγμα:

Διακοπή των καθημερινών δραστηριοτήτων: Τα συμπτώματα παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή του ατόμου.

Αδυναμία ελέγχου: Το άτομο αδυνατεί να ελέγξει την σεξουαλική συμπεριφορά του, ακόμα κι όταν αυτή έχει αρνητικές συνέπειες.

Ανάπτυξη ανοχής: Το άτομο έχει ανάγκη να εμπλέκεται σε αυξανόμενες σεξουαλικές συμπεριφορές με την πάροδο του χρόνου.

Συμπτώματα στέρησης: Το υπερσεξουαλικό άτομο αισθάνεται νευρικό και ανήσυχο αν δεν εμπλέκεται σε σεξουαλικές συμπεριφορές.

Απώλεια ευχαρίστησης: Οι σεξουαλικές πράξεις σταδιακά παύουν να προσφέρουν ευχαρίστηση στο άτομο –μα οι σεξουαλικές παρορμήσεις παραμένουν.

Επιπλοκές της υπερσεξουαλικότητας

Την ίδια ώρα, το άτομο που τη βιώνει έχει επιπλοκές στην ψυχική του υγεία, όπως αισθήματα ενοχής ή ντροπής, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικό νόσημα, αισθήματα μελαγχολίας και θλίψης (ακόμα και αυτοκτονικός ιδεασμός), οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα στη δουλειά και τις διαπροσωπικές σχέσεις κ.α.

Αντιμετώπιση υπερσεξουαλικότητας

Όπως οι περισσότερες ψυχικές ασθένειες, για την αντιμετώπισή τους επιστρατεύεται συνήθως ένας συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Εξυπακούεται, λοιπόν, πως το άτομο που θα αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια θα πρέπει να απευθυνθεί σε ψυχίατρο.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς θα πρέπει να καταλάβει, ότι όπως κάθε άλλη διαταραχή, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ντροπή και συστολή, αλλά με τη συνειδητοποίηση, ότι απαιτεί υπευθυνότητα και δέσμευση στο πλάνο διαχείρισης και αντιμετώπισης.

Με πληροφορίες από το verywellmind.com.

Διαβάστε ακόμα:

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες – Η νέα πρόγνωση του Μαρουσάκη

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Πού να απευθύνονται άτομα με προβλήματα υγείας

H Μαρία Τζομπανάκη είχε γενέθλια και ανέβασε μία υπέροχη φωτογραφία από τα νιάτα της – Η αντίδραση του γιου της

Σχετικά Άρθρα
Έτσι, θα απογειώσετε τη σεξουαλική ζωή σας τα Χριστούγεννα
Έτσι, θα απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, τα Χριστούγεννα
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υψηλή λίμπιντο - Τα σημάδια του σεξουαλικού καταναγκασμού
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υψηλή λίμπιντο – Τα σημάδια του σεξουαλικού καταναγκασμού
Οι ορμόνες του...έρωτα - Ουσίες που ευθύνονται για την ερωτική μας διάθεση και όχι μόνο...
Οι ορμόνες του… έρωτα – Ουσίες που ευθύνονται για την ερωτική μας διάθεση και όχι μόνο…
Δουλεύετε σε κυλιόμενο ωράριο; Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στις σεξουαλικές σας επιδόσεις
Δουλεύετε σε κυλιόμενο ωράριο; Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στις σεξουαλικές σας επιδόσεις
Τι συμβαίνει και η ερωτική επιθυμία «σβήνει» στις δυτικές κοινωνίες; - Ειδικά στις νεότερες γενιές
Τι συμβαίνει και η ερωτική επιθυμία «σβήνει» στις δυτικές κοινωνίες; – Ειδικά στις νεότερες γενιές
Αλήθεια, τα sex toys μπορούν να φτιάξουν την ψυχολογία μας;
Αλήθεια, τα sex toys μπορούν να φτιάξουν την ψυχολογία μας;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του