Τι «σκοτώνει» την ερωτική επιθυμία των Ελλήνων – Κάποιοι παράγοντες θα σας εκπλήξουν

τι-σκοτώνει-την-ερωτική-επιθυμία-τω

Σημαντική πτώση της ερωτικής επιθυμίας στους κατοίκους της χώρας μας έδειξε πρόσφατη έρευνα. Το στρες, το άγχος, η ανασφάλεια, είναι γνωστό πως σκοτώνουν την καλή διάθεση, άρα και την ερωτική. Μετά τα συνεχή «εμφράγματα» της κοινωνικής και ερωτικής ζωής λόγω πανδημίας, προέκυψε η ειβολή στην Ουκρανία και στη συνέχεια οι απειλές πολέμου και στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά.

Τα παραπάνω ήρθαν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη ταλαιπωρημένη ψυχολογία των Ελλήνων και φυσικά και στην ερωτική τους ζωή, με τη σεξουαλική συχνότητα να βυθίζεται στις 1,3 επαφές την εβδομάδα και ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (36,7%) να δηλώνει ότι απείχε πλήρως από τη σεξουαλική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα (δείγμα 2.000 ατόμων, ηλικίας 18 – 64 ετών από ολόκληρη την Ελλάδα με ισόποση εκπροσώπηση των φύλων, Μάιος 2022).

«Είναι γεγονός ότι οι βιασμοί, η οικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες και οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα όπως επίσης και τα διαζύγια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο έρωτας δεν ανθίζει» εξηγεί ο δρ Χρήστος Φλιάτουρας, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια των φάσεων της πανδημίας, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει το αποτύπωμα της πανδημίας στην σεξουαλικότητα των κατοίκων της χώρας μας.

%cf%84%ce%b9-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b8%cf%85%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%890

Οι διακυμάνσεις της νοσηρότητας έχουν σαν αποτέλεσμα την αστάθεια της ερωτικής ζωής

«Με την άρση του lockdown, οι νέοι κυρίως αύξησαν τις ερωτικές τους επαφές με «παρενέργεια» τη μετάδοση του ιού και την αύξηση των κρουσμάτων, των θανάτων και την ασφυξία των εντατικών. Οι διακυμάνσεις της νοσηρότητας έχουν σαν αποτέλεσμα την αστάθεια της ερωτικής ζωής. Ο Proust έλεγε πως ό,τι συμβαίνει στον έρωτα αντικατοπτρίζεται στην πραγματική ζωή, γιατί ο έρωτας είναι η ίδια η ζωή, η επικοινωνία και η επιβίωση του ανθρώπου» όπως αναφέρει ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Χαρακτηριστικά αποτυπώνεται αυτό στα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με την οποία ήρθαν τα πάνω κάτω στο σεξ, ανάλογα με την ένταση της πανδημίας: Το καλοκαίρι του 2020 η σεξουαλική συχνότητα άγγιξε τις 3 φορές την εβδομάδα, κυρίως στους νέους, που, ασφυκτιώντας στους αυστηρούς περιορισμούς, εκμεταλλεύτηκαν τη χαλάρωση των μέτρων για να αποδώσουν στον έρωτα την φυσική του θέση. Την συγκεκριμένη περίοδο το 53,7% των ερωτηθέντων απάντησε πως έκανε σεξ 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

%cf%84%ce%b9-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b8%cf%85%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%892

Τα fake news γύρω από τα εμβόλια, έριξαν λίγο τη λίμπιντο των Ελλήνων

Παρά το καλοκαιρινό αυτό ξέσπασμα και τα αισιόδοξα νέα της αποτελεσματικότητας των νέων εμβολίων, η ερωτική ζωή έδειξε να «κρυώνει» τον χειμώνα του 2020. Η ψυχική κόπωση από τα επαναλαμβανόμενα lockdown και τους περιορισμούς σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που διασπείρονταν μέσω fake news γύρω από τα εμβόλια, έριξαν λίγο τη λίμπιντο των Ελλήνων το Νοέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 διαμορφώνοντας τη συχνότητα των επαφών σε 1,6 και 1,5 την εβδομάδα αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών έδειχναν μια γενικότερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να ξεπεράσει επιτέλους τον επικίνδυνο νέο ιό, ο οποίος ήδη μετρούσε πάνω από ένα χρόνο μονοπωλίου του ενδιαφέροντος.

Η διστακτική αυτή αισιοδοξία έδειξε να εκφράζεται το καλοκαίρι του 2021, όπου οι ερωτικές επαφές άγγιξαν τις 2 εβδομαδιαία, χωρίς όμως να φτάσουν τα επίπεδα του καλοκαιριού του 2020. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η οικονομική δυσπραγία που είχε αρχίσει να επηρεάζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς η παρατεταμένη πανδημία είχε αρχίσει να κάνει ιδιαίτερα αισθητά τα αποτελέσματά της στον οικονομικό τομέα παγκοσμίως.

%cf%84%ce%b9-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b8%cf%85%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%894

Η οικονομική αυτή κρίση μαζί με την πανδημία βέβαια έπληξαν ακόμα περισσότερο την διάθεση για ερωτική ζωή, όπως ήταν φυσικό. Η φτώχεια εξαπλώνεται ως νέα πανδημία, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα ανεβάζει τους δείκτες του στρες στο κόκκινο.

«Τα αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά ανεβάζουν τις πωλήσεις τους στα ύψη και τα άγχη θανάτου που ήδη είναι αρκετά, βάζουν καθημερινά διλήμματα επιβίωσης. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τις ανακοινώσεις για εκλογές που είναι βέβαιο πως θα επιτείνουν την ένταση του μεγάλου θυμού που κυριαρχεί ήδη στα μυαλά των πολιτών» καταλήγει ο δρ Κωνσταντινίδης.

Διαβάστε επίσης

Σύνδρομο long COVID: Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για γρήγορη μυϊκή αποκατάσταση

5 δροσερές ταράτσες στο κέντρο της Αθήνας: Θα σε κάνουν να ερωτευτείς το καλοκαίρι στην πόλη!

Εκτάκτως στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ο Πέτρος Φιλιππίδης – Δεν θα παραστεί στη δική του

Σχετικά Άρθρα
Κάταγμα πέους: Γιατί χρήζει άμεσης αντιμετώπισης - Πότε συμβαίνει πιο συχνά
Κάταγμα πέους: Γιατί χρήζει άμεσης αντιμετώπισης – Πότε συμβαίνει πιο συχνά
Η Τζέιν Φόντα στα 84 της εξηγεί γιατί το σεξ γίνεται καλύτερο για τις γυναίκες όσο μεγαλώνουν
Η Τζέιν Φόντα στα 84 της εξηγεί γιατί το σεξ γίνεται καλύτερο για τις γυναίκες όσο μεγαλώνουν
Πώς να βελτιώσετε τη σεξουαλική ζωή σας στις διακοπές
Πώς να βελτιώσετε τη σεξουαλική ζωή σας στις διακοπές
Μόνο το σεξ δε φτάνει- Τι μας δένει ουσιαστικά με το έτερον ήμισυ;
Μόνο το σεξ δε φτάνει- Τι μας δένει ουσιαστικά με το έτερον ήμισυ;
Τι είναι η δυσπαρευνία και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν τα sex toys;
Τι είναι η δυσπαρευνία και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν τα sex toys;
Έτσι, θα μειωθεί το χάσμα του οργασμού ανάμεσα στα φύλα
Έτσι, θα μειωθεί το χάσμα του οργασμού ανάμεσα στα φύλα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του