Πώς αντιμετωπίζουν οι άντρες τα σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών;

πώς-αντιμετωπίζουν-οι-άντρες-τα-σεξου

Το κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα και έχει διαφορετικούς τρόπους για να τα λύνει. Όταν όμως η κουβέντα έρχεται στη σεξουαλική υγεία της γυναίκας, τότε υπάρχουν μερικές συμπεριφορές που όλοι οι άνδρες μπορεί να έχουν κοινές.

Η κα. Μαρίνα Μόσχα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια μας εξηγεί τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο “σεξουαλικά προβλήματα” στη γυναίκα και πώς μπορούν αυτά να επηρεάσουν το σύντροφός της. Στη γυναίκα τα σεξουαλικά προβλήματα αφορούν κυρίως μειωμένη ερωτική επιθυμία, δυσκολία στον οργασμό και στην εφύγρανση του κόλπου και αίσθημα πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή. Ο άνδρας μπορεί να αντιδράσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους απέναντι σε μια σεξουαλική δυσλειτουργία της συντρόφου του.

Οι αντιδράσεις αυτές είναι ποικίλες.

Περιλαμβάνουν από κατανόηση, υποστήριξη και ανοχή μέχρι θυμό, στεναχώρια, χρέωση και απογοήτευση.

Ο τρόπος με τον οποίο ο άνδρας θα «επεξεργαστεί» το σεξουαλικό πρόβλημα της γυναίκας είναι καθοριστικός για το πόσο και πώς θα τον επηρεάσει.

Όταν η γυναίκα εμφανίζει ένα σεξουαλικό πρόβλημα ο άνδρας συχνά αναρωτιέται και απορεί για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Του φαίνεται περίεργο για ποιο λόγο η σύντροφός του παρουσίασε αυτό το πρόβλημα. Παράλληλα, μπορεί να  αισθάνεται ότι είναι ο ίδιος υπεύθυνος για αυτό και να «φορτώνει» τον εαυτό του με αμέτρητες ενοχές. Σκέψεις όπως «μήπως δεν της είμαι αρεστός;», «έχει χάσει το ενδιαφέρον της για μένα;» τον γεμίζουν με ερωτηματικά.

Επίσης η σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας δημιουργεί στον άνδρα αίσθημα ανεπάρκειας οδηγώντας του σε αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να της προσφέρει ικανοποίηση. Όσο πιο μεγάλο είναι το αίσθημα ανεπάρκειας που νιώθει τόσο πιο αδύναμος και διστακτικός γίνεται να προσεγγίσει τη σύντροφό του.

Δεν είναι σπάνιο ο άνδρας να αναζητήσει σεξουαλικές επαφές με διαφορετική σύντροφο για να «εξετάσει» αν είναι ακόμη επιθυμητός στο γυναικείο φύλο.

Άλλες φορές ο άνδρας μπορεί να συμπεριφερθεί με αδιαφορία για τη δυσλειτουργία της συντρόφου. Ενδεχομένως, θεωρεί ότι δεν είναι κάτι σημαντικό και ο ίδιος δεν ευθύνεται για αυτό. Για το λόγο αυτό δεν το συζητάει μαζί της, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να συντηρείται και να μεγεθύνεται.

Επιπρόσθετα, ο άνδρας συχνά κλείνεται στον εαυτό του και επεξεργάζεται μόνος του το πρόβλημα. Παράλληλα, νιώθει ντροπή και αμηχανία να το επικοινωνήσει.  Η συμπεριφορά του αυτή επηρεάζει αρνητικά και την ίδια τη σύντροφο η οποία απομακρύνεται συναισθηματικά και η σχέση απειλείται να διαλυθεί.

Υπάρχουν όμως και φορές όπου ο άνδρας δεν αντιδρά αρνητικά απέναντι στη σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συμπεριφερθεί με κατανόηση και υποστήριξη. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στο να νιώσει καλύτερα η σύντροφος αλλά και θα συμβάλλει στη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης, μια σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας μπορεί να προκαλέσει άγχος στον άνδρα. Ο άνδρας μπορεί να ανησυχήσει, μέχρι και να πανικοβληθεί, με συνέπεια και ο ίδιος να εμφανίσει κάποια δυσλειτουργία. Για παράδειγμα η μειωμένη ερωτική επιθυμία της συντρόφου μπορεί να τον οδηγήσει σε δυσκολία στη στύση ή στην εκσπερμάτιση.

Επιπλέον, ένας άνδρας μπορεί να αντιδράσει επικριτικά και με χρέωση στη σύντροφό του για το πρόβλημα. Μπορεί να της προσάψει ότι είναι εξολοκλήρου δική της η ευθύνη για το πρόβλημα αδιαφορώντας αν και ο ίδιος συνέβαλε με κάποιο τρόπο σε αυτό. Ως συνέπεια δημιουργείται ένα κλίμα έντασης και επίκρισης μεταξύ των συντρόφων που μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική απομάκρυνση και αποξένωση. Οι δύο σύντροφοι δεν αντιμετωπίζουν πλέον ο ένας τον άλλον με υποστήριξη αλλά αλληλοκατηγορούνται.

Οι δύο ερωτικοί σύντροφοι είναι ωφέλιμο να συνειδητοποιήσουν ότι το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί ένα σεξουαλικό πρόβλημα είναι να το συζητήσουν μεταξύ τους. Η συζήτηση αυτή είναι ωφέλιμο να γίνει μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα όπου θα λείπει η αλληλοχρέωση και θα υφίσταται αμοιβαία κατανόηση. Όσο το πρόβλημα αποκρύπτεται τόσο περισσότερο συντηρείται και μεγεθύνεται και προκαλεί ένταση στο ζευγάρι.

Όταν και οι δύο σύντροφοι έχουν μιλήσει και αποδεχτεί το σεξουαλικό πρόβλημα θα τους είναι πιο εύκολο να ζητήσουν στη συνέχεια τη βοήθεια ενός ειδικού, οποίος θα συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπισή του.

Σχετικά Άρθρα
Υπερσεξουαλικότητα: Όταν η απόλαυση γίνεται... βασανιστήριο!
Υπερσεξουαλικότητα: Όταν η απόλαυση γίνεται… βασανιστήριο!
Έτσι, θα απογειώσετε τη σεξουαλική ζωή σας τα Χριστούγεννα
Έτσι, θα απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, τα Χριστούγεννα
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υψηλή λίμπιντο - Τα σημάδια του σεξουαλικού καταναγκασμού
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υψηλή λίμπιντο – Τα σημάδια του σεξουαλικού καταναγκασμού
Οι ορμόνες του...έρωτα - Ουσίες που ευθύνονται για την ερωτική μας διάθεση και όχι μόνο...
Οι ορμόνες του… έρωτα – Ουσίες που ευθύνονται για την ερωτική μας διάθεση και όχι μόνο…
Δουλεύετε σε κυλιόμενο ωράριο; Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στις σεξουαλικές σας επιδόσεις
Δουλεύετε σε κυλιόμενο ωράριο; Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στις σεξουαλικές σας επιδόσεις
Τι συμβαίνει και η ερωτική επιθυμία «σβήνει» στις δυτικές κοινωνίες; - Ειδικά στις νεότερες γενιές
Τι συμβαίνει και η ερωτική επιθυμία «σβήνει» στις δυτικές κοινωνίες; – Ειδικά στις νεότερες γενιές

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του