Δουλεύετε σε κυλιόμενο ωράριο; Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στις σεξουαλικές σας επιδόσεις

δουλεύετε-σε-κυλιόμενο-ωράριο-δείτε-τ

Ο ύπνος αποτελεί βασικό ρυθμιστή του ανθρώπινου βιολογικού ρολογιού και έχει συσχετιστεί τόσο με την ψυχική ευεξία και την ποιότητα ζωής, όσο και με τη σεξουαλική λειτουργία. Πλήθος ερευνών έχει μελετήσει τη συσχέτιση σεξουαλικής λειτουργίας και ποιότητας ύπνου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι διαταραχές ύπνου αποτελούν παράγοντα κινδύνου (risk factor) για την εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Sexual Medicine μελέτησε τη συσχέτιση κυλιόμενου ωραρίου με την εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, σε νοσηλεύτριες. Το δείγμα αποτελούνταν από 120 γυναίκες, 26-35 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 33 έτη, 45% παντρεμένες περισσότερο από 10 έτη, χωρίς διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή και χωρίς οργανικό ιστορικό (σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά, νευρολογικές ασθένειες). Ο ύπνος αξιολογήθηκε με το ψυχομετρικό εργαλείο Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) το οποίο μελετά 7 κατηγορίες: ποιότητα ύπνου, καθυστέρηση ύπνου, διάρκεια ύπνου, συνήθης αποδοτικότητα-αποτελεσματικότητα ύπνου, διαταραχές ύπνου, χρήση υπνωτικών και καθημερινή λειτουργικότητα. Για την αξιολόγηση σεξουαλικής λειτουργίας χρησιμοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια: Sexual Self-Efficacy Questionnaire και sexual quality of life-female. Δημιουργήθηκαν 2 ομάδες: ομάδα ελέγχου και ομάδα παρέμβασης όπου θα έπρεπε να συμμετέχουν σε μαθήματα βελτίωσης ύπνου. Η αξιολόγηση έγινε σε δύο χρόνους (baseline, 3 μήνες μετά)

Η ποιότητα του ύπνου συσχετίζεται με προβλήματα διέγερσης και οργασμού στην γυναίκα

Το 65% του δείγματος παρουσίασε χαμηλή ποιότητα ύπνου, ενώ το 82% παρουσίασε μείωση στην σεξουαλική του ζωή (αξίζει να σημειωθεί πως το 95% δεν είχε κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία πριν την αλλαγή στο πρόγραμμα του ύπνου).

Το 13.5% ανέφερε κακή σεξουαλική λειτουργικότητα, 79% μέτρια σεξουαλική λειτουργικότητα, και το 7.5%καλή σεξουαλική ζωή.

Η ποιότητα του ύπνου φάνηκε να συσχετίζεται με προβλήματα διέγερσης και οργασμού στην γυναίκα, όσο μικρότερη ποιότητα ύπνου τόσο χαμηλότερο σκορ στην κλίμακα με τη σεξουαλική λειτουργικότητα. Τα προβλήματα αφορούσαν την επιθυμία, τη διέγερση και κατά συνέπεια τον οργασμό.

Παρατηρήθηκε μείωση τη σεξουαλικής ζωής με την έναρξη του κυλιόμενου ωραρίου και την αλλαγή στο πρόγραμμα του ύπνου.

Η ομάδα που εγγράφηκε σε σεμινάρια βελτίωσης ύπνου (3 μήνες), αύξησε το σκορ στη σεξουαλική λειτουργικότητα και βελτίωσε τον ύπνο της, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Παπαδόπουλος Περικλής

Κλινικός Ψυχολόγος – Γνωσιακός Συμπεριφορικός Ψυχοθεραπευτής

Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Πρόεδρος: Δρ Θάνος Ασκητής

Σχετικά Άρθρα
Οι ορμόνες του...έρωτα - Ουσίες που ευθύνονται για την ερωτική μας διάθεση και όχι μόνο...
Οι ορμόνες του… έρωτα – Ουσίες που ευθύνονται για την ερωτική μας διάθεση και όχι μόνο…
Τι συμβαίνει και η ερωτική επιθυμία «σβήνει» στις δυτικές κοινωνίες; - Ειδικά στις νεότερες γενιές
Τι συμβαίνει και η ερωτική επιθυμία «σβήνει» στις δυτικές κοινωνίες; – Ειδικά στις νεότερες γενιές
Αλήθεια, τα sex toys μπορούν να φτιάξουν την ψυχολογία μας;
Αλήθεια, τα sex toys μπορούν να φτιάξουν την ψυχολογία μας;
%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%cf%8e0
“Είμαι παντρεμένη πολλά χρόνια. Αγαπώ τον σύζυγό μου, αλλά γιατί έχει χαθεί η σεξουαλική ικανοποίηση μεταξύ μας;”
Κάταγμα πέους: Γιατί χρήζει άμεσης αντιμετώπισης - Πότε συμβαίνει πιο συχνά
Κάταγμα πέους: Γιατί χρήζει άμεσης αντιμετώπισης – Πότε συμβαίνει πιο συχνά
Η Τζέιν Φόντα στα 84 της εξηγεί γιατί το σεξ γίνεται καλύτερο για τις γυναίκες όσο μεγαλώνουν
Η Τζέιν Φόντα στα 84 της εξηγεί γιατί το σεξ γίνεται καλύτερο για τις γυναίκες όσο μεγαλώνουν

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του