Πότε η ζήλεια στη σχέση είναι από αγάπη και πότε παθολογική;

πότε-η-ζήλεια-στη-σχέση-είναι-από-αγάπη

Όταν η ζήλεια είναι υπερβολική, σε σημείο που να μην υπάρχει ευχαρίστηση και ισορροπία στη σχέση, τότε θεωρείται νοσηρή για αυτόν που τη νιώθει αλλά και για τη σχέση του με τον άλλο/την άλλη.

Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας (simvouleftikigamou.gr)

Χαρακτηριστικά του ατόμου που ζηλεύει

Βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν το άτομο που αισθάνεται έντονη ζήλεια έσχετίζονται με την άποψή του για την εμπιστοσύνη και την δυσπιστία.

Τις περισσότερες φορές αυτό σχετίζεται με κάτι που βίωσε σε μικρή ηλικία και τον έχει οδηγήσει στο να είναι δύσπιστος με τα κίνητρα των ανθρώπων και για αυτό να μην εμπιστεύεται εύκολα άτομα και καταστάσεις.

Έτσι μπορεί κανείς να έχει μάθει να χρησιμοποιεί ως άμυνα την ζήλεια ώστε να προστατευτεί από την πιθανότητα τού να πληγωθεί. Πρόκειται συνήθως για ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοσεβασμού.

Ζήλεια προστατευτική

Κι όμως υπάρχει. Η ζήλεια που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πως είναι σε φυσιολογικά πλαίσια και γίνεται από αγάπη… είναι η ζήλεια που μπορεί να βιώσει ένα άτομο για τον σύντροφό του όταν νιώσει πως «απειλείται» από κάποιο τρίτο άτομο. Αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική και προστατευτική για την σχέση για να αποφευχθούν στιγμές στενοχώριας και χωρισμού.

Το συναίσθημα της ζήλειας που βιώνεται από αγάπη, θα μπορούσε να είναι «τροφή» για σκέψη και προβληματισμό. Θα μπορούσατε να το συζητήσετε ή με τον σύντροφό σας ή με τους φίλους σας, -γιατί όχι- να αναζητήσετε βοήθεια και από κάποιον ειδικό.

Το βασικότερο βήμα για να την ξεπεράσετε είναι αποκωδικοποιήσετε αυτό το συναίσθημα. Το πιο πιθανό να μην πιστεύετε στον εαυτό σας και να είστε εξαρτημένοι από τον σύντροφό σας και για αυτό να αφήσατε ασυναίσθητα να επηρεασθεί η σχέση σας. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην πίστη και στον σεβασμό προς τον εαυτό μας!

Ζήλεια με υπόσταση

Για το τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως η ζήλεια δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα λανθασμένη γιατί μπορεί να είμαστε υπερβολικοί ή να αγαπάμε πολύ, αλλά να υπάρχουν ενδείξεις που να δικαιολογούν την στάση μας!

Τέτοιες περιπτώσεις είναι όταν ο σύντροφος μας δεν είναι ειλικρινής απέναντι μας ή στο παρελθόν μας έδωσε το δικαίωμα με κάποια άπιστη συμπεριφορά του να έχουμε κάποιες αμφιβολίες. Θα χρειαστεί προσπάθεια και από τις δυο πλευρές για να διαγραφεί το γεγονός και να ξεκινήσουν από την αρχή αλλιώς θα δημιουργήσει μία σχέση «αρρωστημένη» που καλό δεν θα κάνει σε κανέναν…

Info

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου στο Περιστέρι, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Σχετικά Άρθρα
Άγιοι Θεόδωροι: Μια τραγική οικογενειακή ιστορία πίσω από την αυτοκτονία του πρώην μοντέλου
Άγιοι Θεόδωροι: Μια τραγική οικογενειακή ιστορία πίσω από την αυτοκτονία του πρώην μοντέλου
Ο γαμπρός την παράτησε τη μέρα του γάμου τους - Η αντίδραση της νύφης μάς έκανε να την χειροκροτάμε όρθιες
Ο γαμπρός την παράτησε τη μέρα του γάμου τους – Η αντίδραση της νύφης μάς έκανε να την χειροκροτάμε όρθιες
Γκουίνεθ Πάλτροου: Ποζάρει χρυσή και γυμνή για τα γενέθλιά της - Το συγκλονιστικό γράμμα στον 50χρονο εαυτό της!
Γκουίνεθ Πάλτροου: Ποζάρει χρυσή και γυμνή για τα γενέθλιά της – Το συγκλονιστικό γράμμα στον 50χρονο εαυτό της!
Παυλίνα Βουλγαράκη: Άργησα να καταλάβω ότι είμαι σε κακοποιητική σχέση
Παυλίνα Βουλγαράκη: Άργησα να καταλάβω ότι είμαι σε κακοποιητική σχέση
Ιράν: Σκότωσαν με 6 σφαίρες το 20χρονο «κορίτσι με την ξανθιά αλογοουρά» την ώρα των διαδηλώσεων
Οργή στο Ιράν: Σκότωσαν με 6 σφαίρες το 20χρονο «κορίτσι με την ξανθιά αλογοουρά» την ώρα των διαδηλώσεων
Δρόμος μόνο για εσένα: Το κείμενο που θα σε προβληματίσει και θα αναθεωρήσεις πολλά στη ζωή σου
Δρόμος μόνο για εσένα: Το κείμενο που θα σε προβληματίσει και θα σε κάνει να αναθεωρήσεις πολλά στη ζωή σου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του