Πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι ένας Career Coach: 5+1 απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν

πόσο-χρήσιμος-μπορεί-να-είναι-ένας-career-coach-51

Αν νιώθεις ότι έχεις χάσει τον επαγγελματικό προσανατολισμό σου, μήπως σου έχει περάσει από το μυαλό να απευθυνθείς σε έναν career coach; Ένας καλός career coach θα ακούσει τις ανησυχίες σου, θα σου δώσει μια ειλικρινή εκτίμηση των αδυναμιών σου και θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις τα δυνατά σου σημεία για να μεγιστοποιήσεις τις ευκαιρίες.

Για μερικά άτομα που δεν αισθάνονται ικανοποιημένα από την εργασία τους, η σωστή καθοδήγηση μπορεί να προσφέρει μια αξιολόγηση δεξιοτήτων και ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια νέα συναρπαστική ευκαιρία. Για άλλους που αισθάνονται ότι δεν υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης στο επάγγελμά τους, ένας έμπειρος career coach μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των δεξιοτήτων εκείνων που επιδέχονται βελτίωση.

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι είναι ένα επιπλέον έξοδο, αλλά τα χρήματα που θα πληρώσεις τώρα για έναν career coach θα είναι μια σπουδαία επένδυση για την καριέρα σου τα επόμενα χρόνια. Αν αποφασίσεις να το κάνεις, είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην επαγγελματική ολοκλήρωση και επιτυχία σου.

Προτού όμως απευθυνθείς σε έναν ειδικό, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις. Η Creative Business Coach Πόπη Δημητροπούλου απαντά σε 5+1 ερωτήσεις του Infowoman.gr που θα σε φέρουν πιο κοντά στην καριέρα των ονείρων σου εύκολα και γρήγορα.

1. Ποιοι είναι οι αρχικοί στόχοι που έχει ένας career coach για τους πελάτες του;

Το βασικό μέλημα ενός career coach είναι να υποστηρίξει τον πελάτη του μέσα απο συγκεκριμένη μεθοδολογία και εξειδικευμένα εργαλεία να δρομολογήσει τις αλλαγές που θέλει, να θέσει νέους εφικτούς στόχους, να αναγνωρίσει τις δυνάμεις του και τις αδυναμίες του καθώς και να εστιάσει στα φυσικά του ταλέντα για να δημιουργήσει την καριέρα που επιθυμεί.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε οτι την ατζέντα, την φέρνει πάντα ο πελάτης, και όχι ο coach. Ο ρόλος του coach είναι να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει το προσωπικό του όραμα για την επαγγελματική του πορεία και να το κινητοποιήσει για μια σειρά από στρατηγικές, που είναι σημαντικές για την εξέλιξη της καριέρας του, καθώς και να του προσφέρει μια νέα φρέσκια οπτική σε καταστάσεις που φαίνονται αδιέξοδες.

2. Με βάση ποια χαρακτηριστικά κάθε πελάτη αποφασίζετε πώς θα τον προσεγγίσετε;

Οι άνθρωποι είμαστε προικισμένοι με την μοναδικότητα μας, όπως λέω πάντα στους πελάτες μου. Κάθε άνθρωπος εμφανίζει διαφορετικές συμπεριφορές, διακατέχεται από μοναδικά ταλέντα και ικανότητες, άρα κάθε προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική και προσαρμοσμένη ανάλογα. Για παράδειγμα, έναν άνθρωπο με δημιουργική προσωπικότητα δεν μπορείς να τον προσεγγίσεις με τα ίδια εργαλεία που θα χρησιμοποιούσες σε έναν άνθρωπο που λειτουργεί πιο πρακτικά.

Η μεθοδολογία παραμένει στη βάση της ίδια, αλλά για να είναι αποτελεσματική μια συνεδρία coaching οφείλει κατά τη γνωμή μου, να προσαρμοζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις γνώσεις, τις ικανότητες του ατόμου ή της ομάδας εαν πρόκειται για ομαδικό πρόγραμμα. Το coaching είναι ανθρωποκεντρική επιστήμη και οφείλουμε εμείς οι επαγγελματίες να αντιμετωπίζουμε τον κάθε άνθρωπο σύμφωνα με τις μοναδικές του ανάγκες και απαιτήσεις.

%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-career-coach-510

3. Ποιος είναι ο κατάλληλος career coach για εμένα; Με ποια κριτήρια πρέπει να τον επιλέξω;

Το πιο βασικό κριτήριο στην επιλογή είναι να είναι επαγγελματίας career coach, με εκπαίδευση σε διαπιστευμένες σχολές, που ακολουθούν τον κώδικα ηθικής δεοντολογίας που ορίζουν οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί οργανισμοί Coaching. Καλό είναι να εξετάσετε την εμπειρία του καθώς και το συνολικό του επαγγελματικό προφίλ. Θα σας συμβούλευα να αποφύγετε προγράμματα coaching που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα – στη ζωή τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς επιμονή και αφοσίωση!

Ο κατάλληλος coach είναι αυτός που μέσα από τις συναντήσεις, σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλής, που σας κατανοεί σε βάθος, σας κινητοποιεί και σας βοηθά να εντοπίσετε τον σκοπό σας και να ξεκαθαρίσετε τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα.

4. Για κάποιον που θέλει να αλλάξει δουλειά, συνήθως πόσος καιρός χρειάζεται για να γίνει αυτή η μετάβαση;

Η αναζήτηση για την επαγγελματική σταδιοδρομία ξεκινά από την παιδική μας ηλικία. Είναι μία από τις κλασικές ερωτήσεις που απευθύνουν οι ενήλικες στα παιδιά, τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Οι απαντήσεις των παιδιών είναι πάντα συνυφασμένες με τον κόσμο της φαντασίας και του ιδανικού.

Στην πορεία, καλούμαστε στην εφηβική μας ηλικία να αποφασίσουμε για το επαγγελματικό μας μέλλον. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, δεν γνωρίζει ποιον επαγγελματικό δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει. Εκεί, ξεκίνα μια αναζήτηση για την εύρεση της ορθής επαγγελματικής πορείας, η οποία μπορεί για κάποιους να διαρκέσει για χρόνια.

Σε συνεργασία με έναν έμπειρο coach και εάν το άτομο είναι πραγματικά αποφασισμένο να αναλάβει την πρόκληση για να μεταπηδήσει σε μια νέα δουλειά, θα έλεγα ότι μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών θα έχει εντοπίσει ποια θα είναι η νέα του καριέρα.

5. Πέρα από την αλλαγή εργασίας, για ποιους άλλους λόγους μπορεί να απευθυνθεί κανείς σε έναν career coach;

Τα φάσμα των θεμάτων που μπορεί να απασχολήσουν τις συνεδρίες coaching είναι ιδιαίτερα ευρύ και η συνεργασία με έναν career coach μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση της επαγγελματική σας ζωής. Όταν για παράδειγμα η δουλειά σας έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο σε εσάς και τη ζωή σας και εμφανίζετε συμπτώματα εξάντλησης και burn out, θα πρότεινα να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό.

Επίσης εάν στους στόχους σας είναι, να εξελίξετε την ήδη υπάρχουσα καριέρα σας, να διαχειριστείτε τις σχέσεις μέσα στο εργασιακό περιβάλλον, να οργανωθείτε και να διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας, να εξισορρόπησετε την προσωπική με την επαγγελματική σας ζωή ή ετοιμάζεστε να αναλάβετε ένα νέο εργασιακό ρόλο, η συνεργασία σας με έναν career coach θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

6. Ποια συνολικότερα οφέλη μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το career coaching;

Το πιο σημαντικό όφελος είναι η αίσθηση της αυτοπεποίθησης που αποκτά κάποιος όταν έχει ξεκάθαρο προσωπικό επαγγελματικό όραμα, γνωρίζει γιατί θέλει να πετύχει και κατέχει τα βήματα για να το ολοκληρώσει.

Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει πλευρές του εαυτού του που δεν έχει φανερώσει μέχρι σήμερα. Είναι σαν να υπάρχει ένας θησαυρός και για πολλά χρόνια να μην μπαίνει το άτομο στην πρόκληση να τον ανοίξει. Mαζί με τον career coach, ο θησαυρός αυτός αποκαλύπτεται μαζί με όλα τα φυσικά ταλέντα που παρέμειναν κρυμμένα.

Σχετικά Άρθρα
Η Σοφία Αλιμπέρτη είπε μια μεγάλη αλήθεια για την εμμηνόπαυση και πώς αισθάνεται μια γυναίκα!
Η Σοφία Αλιμπέρτη είπε μια μεγάλη αλήθεια για την εμμηνόπαυση και πώς αισθάνεται μια γυναίκα!
Σίσσυ Χρηστίδου - Θοδωρής Μαραντίνης: Από τον μεγάλο έρωτα κι ευτυχισμένο γάμο, στα δικαστήρια με την "καταδίκη" του τραγουδιστή!
Σίσσυ Χρηστίδου – Θοδωρής Μαραντίνης: Από τον μεγάλο έρωτα κι ευτυχισμένο γάμο, στα δικαστήρια με την “καταδίκη” του τραγουδιστή!
Νόνη Δούνια: Το σημαντικό μήνυμα που στέλνει μετά τη λιποθυμία της στη Βουλή
Νόνη Δούνια: Το σημαντικό μήνυμα που στέλνει μετά τη λιποθυμία της στη Βουλή
Το «the Boardroom» άνοιξε τις πόρτες του στην Αθήνα - Το clubhouse καταξιωμένων γυναικών-επαγγελματιών
Το «the Boardroom» άνοιξε τις πόρτες του στην Αθήνα – Το clubhouse καταξιωμένων γυναικών-επαγγελματιών
Πώς ονειρεύονται το μέλλον οι νέοι της Ευρώπης; Τα ευρήματα έρευνας που δείχνουν πολλά
Πώς ονειρεύονται το μέλλον οι νέοι της Ευρώπης; Τα ευρήματα έρευνας που δείχνουν πολλά
Αθηνά Μαξίμου: Τα λόγια της για την επέτειο του γάμου με τον Αιμίλιο Χειλάκη είναι μια ωδή στην αληθινή αγάπη!
Αθηνά Μαξίμου: Τα λόγια της για την επέτειο γάμου με τον Αιμίλιο Χειλάκη είναι μια ωδή στην αληθινή αγάπη!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του