Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Ελληνίδες που ξεχωρίσαμε για τη δράση τους – Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας, εμψυχώτρια γυναικών και εφήβων, Ιδρύτρια του Women on Top

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%800

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα ιδιαίτερη για το γυναικείο φύλο σε όλο τον κόσμο. Ένας εορτασμός – φόρος τιμής στον αγώνα των γυναικών για τυπική ισονομία και ουσιαστική ισότητα, δικαιώματα που αυτονόηταν θα έπρεπε να απολαμβάνουν.

Με εφαλτήριο αυτή την ημέρα πολλά θα ακουστούν για το ρόλο της γυναίκας σήμερα, εν πολλοίς όμως θα παραμείνουν ευχολόγια. Εμείς στο infowoman.gr θέλοντας να ανατρέψουμε τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες να ακολουθούν συγκεκριμένες νόρμες, αποφασίσαμε να αναδείξουμε τον πολύπλευρο και πολυδιάστατο ρόλο τη γυναίκας στην κοινωνία. Εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος, επιστήμονας, φιλάνθρωπος, μα πάνω απ όλα ΓΥΝΑΙΚΑ!

Πέντε σύγχρονες γυναίκες, που η κάθε μία δίνει το δικό της αγώνα στον τομέα δράσης που έχει επιλέξει. Η Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας, μεταφράστρια, εμψυχώτρια γυναικών και εφήβων, η Ελένη Αντωνιάδου, ερευνήτρια στους διεπιστημονικούς τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής, και της Βιοαστροναυτικής,  η Γιώτα Δηλέ, μητέρα SOS στα παιδικά χωριά SOS και η Ντένια Φραγκιά η οποία επισκέφθηκε την Κένυα για να παρέχει ανθρωπιστικό έργο σε γυναίκες και παιδιά Μασάι και η Βαρβάρα Καλογεροπούλου – Μεταλληνού, Διδάκτωρ Θεολογίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η Αγκαλιά»μάς μιλούν για την απόφασή τους να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να ξεπεράσουν πιθανά εμπόδια και να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους!

Στέλλα Κάσδαγλη: Ιδρύτρια του Women on Top

Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι συγγραφέας, μεταφράστρια, εμψυχώτρια γυναικών και εφήβων, μαμά και πολλά ακόμη! Έχει ιδρύσει τα BookWorm, MentorKids και Women on Top, δουλεύει πολύ και παράλληλα βοηθά γυναίκες να βρουν τι πραγματικά ψάχνουν και θέλουν στον χώρο εργασίας τους και πώς να συνδυάσουν την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή με επιτυχία!

Η σημερινή μέρα δε θα μπορούσε, λοιπόν, να μην αποτελεί γιορτή και για εκείνη! Διαβάστε στη συνέχεια πώς εκείνη κατάφερε να συνδυάσει όλους τους ρόλους της και να τα βγει νικήτρια παρά τις δυσκολίες…

Πώς είναι να είσαι γυναίκα, επιχειρηματίας, δημοσιογράφος, συγγραφέας και μητέρα σε μια εποχή σαν τη σημερινή;

Για μένα όλοι αυτοί οι ρόλοι συναντιούνται σε πολύ περισσότερα σημεία απ’ όσα θα περίμενε κανείς -και η εποχή είναι εκείνη που μου δίνει το έναυσμα για να επιλέξω πως θα διαμορφώσω τον καθέναν απ’ αυτούς και ποιες μάχες θα δώσω. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να ενθαρρύνω όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να γίνουν ο καλύτερος εαυτός τους και να κάνουν πραγματικότητα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα όνειρα τους -κι αυτό ισχύει και για τις γυναίκες που διαβάζουν τα βιβλία μου (και για τους άντρες της ζωής τους) και για τις γυναίκες που απευθύνονται στο Women On Top για τα επαγγελματικά τους, αλλά και για τις δύο κόρες μου κι για τον εαυτό μου. Τα σημεία στα οποια χρειαζόμαστε ενδυνάμωση τα ορίζει η εποχή -κι εμείς, κατα τη γνώμη μου, δεν αξίζει να μεμψιμοιρούμε για την εποχή αυτή. Ειναι καλύτερα να προσπαθήσουμε να την κατανοήσουμε και να δουλέψουμε με τις προκλήσεις που μας δίνει -την κρίση, τη συντηρητικοποίηση, το άγχος, την προβληματική εκπαίδευση, τα πρότυπα που χρειαζεται να αναθεωρήσουμε.

Τι είναι το Women On Top και ποια η έμπνευσή σου για αυτό; 

Το Women On Top είναι ένα δίκτυο στο οποίο οποιαδήποτε γυναίκα, από οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο κι αν προέρχεται, μπορει να βρει την κατάλληλη μέντορα για να την υποστηρίξει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη δουλειά. Η ιδεα προέκυψε απο τη δική μου ανάγκη να ερθω σε επαφή με πιο έμπειρες γυναίκες απο τον ευρύτερο χώρο της δουλειάς μου, οι οποίες θα μπορούσαν να με βοηθήσουν να δω μεσα απο μια άλλη οπτική τις εναλλακτικές μου και να κανω τα επόμενα βήματα πιο συνειδητά και με περισσότερη πίστη στον εαυτό μου. Τότε σκεφτηκα οτι θα έπρεπε να υπάρχει μια κοινότητα όπου θα μπορούσαν όλες οι γυναίκες να το βρουν αυτό, όπου κι αν βρίσκονται και όσο ιδιαίτερες κι αν τους φαίνονται οι επαγγελματικές τους προκλήσεις.

Η έννοια της μέντορα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα, πώς λειτουργεί στην πράξη αυτή η σχέση και πώς επιλέγετε τις γυναίκες που θα έχουν αυτόν το ρόλο;

Στο Women On Top το μεντορινγκ γίνεται ανάμεσα σε μια έμπειρη και μια λιγότερο έμπειρη γυναίκα από τον ίδιο ή παρόμοιο επαγγελματικό χώρο. Επιλέγουμε να αφήνουμε στα ζευγάρια μας την ευχέρεια να επιλέγουν εκείνα το πλαίσιο της συνεργασίας τους (πόσο συχνά θα έρχονται σε επαφή, για ποσο χρόνο, με ποιον τροπο και με ποιο στοχο), πάντα με σεβασμό στις ανάγκες της mentee αλλα και τη διαθεσιμότητα της μέντορα, που προσφέρει εθελοντικά το χρόνο της για τη σχέση αυτή. Για να γίνει μια γυναίκα μέντορας το πρώτο και σημαντικότερο βήμα ειναι η διάθεση της να αφιερώσει το χρόνο αυτό για να ενδυναμώσει μια άλλη γυναίκα. Στη συνεχεία εμεις φροντίζουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί της ώστε να διαπιστώσουμε αν διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, την ενσυναίσθηση αλλά και την αυτοσυγκράτηση ώστε να γίνει μια καλή και αποτελεσματική μέντορας. Στόχος μας ειναι να επιμορφώνουμε τις μέντορες του WoT προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μια καλή βάση πάντα βοηθάει.

Πες μας την πιο παράξενη ή συγκινητική ιστορία που σου έχουν διηγηθεί για το Women On Top.

Για μένα οι πιο συγκινητικές και εμπνευστικές ιστορίες ειναι εκείνες των γυναικών που φοβούνται ότι αυτό που θέλουν να κανουν ειναι τόσο δύσκολο ή σπάνιο που δεν υπάρχει κανεις για να τις βοηθησει, καθώς και των γυναικών που εχουν μεινει για μεγάλο διάστημα εκτός της αγοράς εργασίας και αναζητούν τα εργαλεία αλλα και το κουραγιο να ξαναγίνουν δημιουργικές μέσα από τη δουλειά. Παντα με συγκινεί η σκέψη οτι μπορέσαμε να δώσουμε σε κάποια γυναίκα μια πυξίδα ή ένα δίχτυ ασφαλείας που τη βοήθησε να κάνει αυτό που ονειρεύεται.

Πρόσφατα έγινες μαμά για δεύτερη φορά. Πόσο εύκολο είναι να συνδυαστεί η μητρότητα με την καριέρα σήμερα;

Δεν ειναι καθόλου εύκολο, αλλά εξαρτάται και από το πόσο το θέλει κανεις ή πόσο το εχει ανάγκη. Εγώ δε θα μπορούσα να μη δουλεύω, οπότε οι δυσκολίες -τα ωράρια των σχολείων, η κούραση, οι ενοχές, οι ανεπαρκείς απολαβές- αποτελούν απλώς εμπόδια που πρεπει να ξεπεραστούν, όχι απαγορευτικά.

Έχεις παλέψει με την ψυχογενή ανορεξία, σωστά; Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που έρχεται αντιμέτωπο με την ανορεξία είναι οι γυναίκες, πιστεύεις ότι έχει κάποια σχέση με ένα πολύ στενό και απαιτητικό κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο μία γυναίκα καλείται να χωρέσει και πρότυπα στα οποία πρέπει να ανταποκριθεί;

Η ανορεξία στις γυναίκες ειναι μια εντελώς αντιφεμινιστική ασθένεια, με την έννοια οτι εκείνες που πάσχουν αρνούνται πραγματικά τον εαυτό τους προκειμένου να χωρέσουν στη ζωή. Το πλαίσιο και τα πρότυπα που αναφέρεις συχνά ταυτίζονται (λανθασμένα, πιστεύω) με τα πρότυπα ομορφιάς και τη βιομηχανία της μόδας, ομώς στην πραγματικότητα ξεκινάνε με κατι πολύ βαθύτερο απ’ αυτό: σήμερα αλλα και από παλιά περιμενουμε από τις γυναίκες να ειναι ανάλαφρες, διακριτικές, πάντα γλυκές και χαριτωμένες, πράγμα που σημαίνει οτι δεν τους αφήνουμε χώρο για να εκφράσουν π.χ. αρνητικά συναισθήματα ή έντονες ανάγκες. Κι ενα κορίτσι που μεγαλώνει μαθαίνοντας ότι δεν του επιτρέπεται να αναστατώνει το σύστημα ή να γίνεται “βάρος” στους άλλους, μπορεί κάποια στιγμή να προσπαθήσει να ελέγξει τα πράγματα και τη ζωή του “εξαφανίζοντας” τις ανάγκες και το σώμα του. Δηλαδή με την ανορεξία.

Πώς θα περιέγραφες τη σύγχρονη γυναίκα στη δική μας κοινωνία και πώς θα ήθελες να έχει διαμορφωθεί ο ρόλος της στα επόμενα χρόνια;

 Έχουμε κανει πολλά βήματα και καταφέρνουμε πλέον πάρα πολλα. Η δυσκολία που βλέπω εγώ είναι ότι τα βήματα που απομένει να κανουμε (το να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις και στερεότυπα στη σκέψη, τη γλώσσα, τη συμπεριφορά, τις προσδοκίες μας) ειναι πολύ συχνά κρυμμένα και μπορεί να τα θεωρούμε “αφύσικα” ή υπερβολικά. Δεν είναι. Μονο αν τα φέρουμε στο φως και τα αμφισβητήσουμε θα μπορέσουμε να γίνουμε αυτό που θέλει η καθεμία για τον εαυτό της, χωρίς επικρίσεις και ασφυκτικά πλαίσια.

Σχετικά Άρθρα
Γιατί είναι OK να τα παρατάς καμιά φορά σύμφωνα με έναν ψυχαναλυτή
Γιατί είναι OK να τα παρατάς καμιά φορά σύμφωνα με έναν ψυχαναλυτή
Ζώδια: Τα ξαφνικά "δώρα" της επόμενης εβδομάδας
Ζώδια: Τα ξαφνικά “δώρα” της επόμενης εβδομάδας
Εκφράστε τον θυμό σας σε ένα φύλλο χαρτί και μετά πετάξτε το
Εκφράστε τον θυμό σας σε ένα φύλλο χαρτί και μετά πετάξτε το
Έχεις το «Σύνδρομο του Καλού Κοριτσιού;» Τα σημάδια και πώς θα το αντιμετωπίσεις
Έχεις το «Σύνδρομο του Καλού Κοριτσιού»; Τα 6 σημάδια και πώς θα το αντιμετωπίσεις
«Ο Μπραντ Πιτ κακοποιούσε την Αντζελίνα πολύ πριν το περιστατικό με το αεροπλάνο»
«Ο Μπραντ Πιτ κακοποιούσε την Αντζελίνα πολύ πριν το περιστατικό με το αεροπλάνο»
ΒΑΤ Hellas: Προχωρά στη δημιουργία 150 θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα!
ΒΑΤ Hellas: Προχωρά στη δημιουργία 150 θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του