Σχέσεις

Οι χρυσοί γάμοι άσχημα…. καίγονται

Από τη Μαρίκα Αρβανιτοπούλου, δημοσιογράφο του πολιτιστικού ρεπορτάζ και υπεύθυνη επικοινωνίας πολιτισμού

Καμιά φορά και οι χρυσοί καναπέδες πρέπει να χωριστούν στα δύο δια της βίας. Kυρίως οι χρυσοί καναπέδες…

Ο μέγιστος και αείμνηστος Φρέντυ Γερμανός το είχε πιάσει το νόημα, τρεις δεκαετίες νωρίτερα. Σημασία δεν έχει ο καλός γάμος. Το καλό διαζύγιο μετράει. Το είχε ξεκαθαρίσει τόσο καλά που μας κάλυψε μία διά παντός.

Σχετικά άρθρα: Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια των ’80s

Δες το διαζύγιο Βαρδινογιάννη -Αλιμόνου και παλαιότερα το διαζύγιο Κούγια-Βατίδου. Το διαζύγιο Πατούλη ήρθε να βεβαιώσει ότι χρονικά κάνουμε άλματα. Ιδεολογικά, όμως ελάχιστα. Μας λείπουν οι ΕΓΕΣ (στην πρώτη τους περίοδο, την ροβεσπιερική), η Μαργαρίτα Παπανδρέου και η Σου Λαίου ελαφρύ το χώμα που τη σκέπασε.

Δυστυχώς το κίνημα του φεμινισμού μάς άφησε χρόνους χωρίς καν να το δικαίωσουμε. Πιστέψαμε, οι ανόητες ότι έφτανε το συναινετικό και μια ψευτοδιατροφή να δώσει την πολυπόθητη ελευθερία. Δεν ήξερες, δε ρώταγες. Είναι και που οι ΕΓΕΣ* κάηκαν από τον Ηλιο του ΠΑΣΟΚ που άλλοτε άλλαζε την Ελλάδα προς το καλύτερο (βλ. οικογενειακό δίκαιο) κι άλλοτε προς το χειρότερο (θυμηθείτε τα άγρια του αυριανισμού με τις φωτό της Δήμητρας Λιάνη).

Λείπει πολύ είναι η αλήθεια ένας σοβαρός θεσμικός γυναικείος λόγος που θα βάζει κανόνες στα αυτονόητα. Με άλλα λόγια, η μπάλα έχει χαθεί. Τσάμπα κάψαμε τα σουτιέν (λέμε τώρα), ο χορός καλά κρατεί.

Η συμπεριφορά μας απέναντι στα μεταξωτά της Μαρίνας (πρώην Πατούλη) είναι η ίδια με εκείνη απέναντι στον πρόεδρο του ΣΕΗ κ. Μπιμπίλα (που αποδείχθηκε γίγαντας, μέχρι, όμως, να γίνει και να σφάζονται παλικάρια για μια του συνέντευξη, έφτυσε αίμα). Κι άντε να είσαι η Τατιάνα Στεφανίδου και να θέλεις οπωσδήποτε να πάρεις θέση για το διαζύγιο Πατούλη. Παιδιά να θυμάστε: η Τατιάνα πληρώνεται καλά γι’ αυτή τη δουλειά.

Ενα δημόσιο διαζύγιο αρκεί για να καταλάβεις που βρίσκεται η κοινωνία. Δεν ανεβήκαμε σκαλιά τα τελευταία χρόνια. Πίστα αλλάξαμε. Βλαχομπαρόκ βαθύ με αποχρώσεις νεόπλουτου.

Σχετικά άρθρα: Γιώργος και Μαρίνα Πατούλη: Ένα love story 35 χρόνων που ξεκίνησε από ένα ειρωνικό σχόλιο – Ο γάμος, τα επικριτικά σχόλια και η σημερινή σοβαρή κρίση

Τη συμπάθησα αυτές τις μέρες τη Μαρίνα Πατούλη. Μόνη της στη ρωμαϊκή αρένα. Εκεί που μέχρι πρότινος βρισκόταν ανέμελη και χαρούμενη, γιατί η ζωή τής φέρθηκε με αγάπη. Τώρα αλωνίζει μαθαίνοντας το τραγικό “δρυός πεσούσης”. Και όχι εντελώς μόνη. Με ένα παιδί, για την ακρίβεια μ΄ έναν έφηβο που μπορούμε λίγο πολύ, να σκεφτούμε τι θα πει να είσαι έφηβος, και οι επώνυμοι γονείς σου να χωρίζουν…δημόσια.

Μια κοινωνία ώριμη σιωπά; Αλλά το χει πει ο Γιωσαφάτ (όχι εγώ): Δεν είναι ώριμη η ελληνική κοινωνία. Είναι στο πρωκτικό στάδιο.

Θύμωσα και με τον σκορδόπιστο. Που θέλει να κατέχει δημόσιο θώκο, αλλά μια εξήγηση στο επί 35 χρόνια στεφάνι του δεν κάθεται να δώσει. Διαφθείρει η εξουσία τους ανθρώπους; Ή οι διεφθαρμένοι άνθρωποι ασκούν εξουσία; Αλλά πιο πολύ θύμωσα με το δημόσιο μπούλινγκ. Που δείχνει ότι ούτε κομψός λαός είμαστε. Ούτε τα στοιχειώδη…ποια είναι αυτά;

  • δεν κρίνουμε τους ανθρώπους από τα ρούχα και τις μπουτίκ που ψωνίζουν. Δίνουμε σημασία, όμως, στο αν έρχονται καθαροί και πρόσχαροι στην συνάντηση.
  • δε σχολιάζουμε τους φίλους μας σε άλλους φίλους, γιατί αυτό σημαίνει ότι σχολιάζουμε συνέχεια και όλους. Αν υποχρεωτικά πρέπει να πούμε κάτι, αρκούμαστε στο, θα προτιμούσα να πω μπροστά του την άποψη μου.
  • όταν χωρίζει ένα ζευγάρι δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε τον διαιτητή. Κι όταν υπάρχουν παιδιά, το τουμπεκί πρέπει να είναι και ψιλοκομμένο και διαρκές.
  • δε βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα και να κανιβαλίσουμε επειδή κάποιοι άνθρωποι φοράνε ασημένιο βρακί, έχουν χρυσούς καναπέδες και αυτοκίνητο πράσινο ή κόκκινο (που θεωρώ άσχημα χρώματα για αυτοκίνητο, αλλά κι αυτό εντάσσεται στην κατηγορία “περί ορέξεως”).
  • ότι καλό είναι να ετοιμάζουμε τις κόρες και τους γιους μας να γίνουν λίγο πιο Σουηδοί ή έστω Γάλλοι βρε αδελφέ. Που μπορεί να μένουν στο ίδιο σπίτι με σένα, αλλά να μην ξέρουν ποιον έχεις καλέσει στο κρεβάτι σου το προηγούμενο βράδυ.

Θέλω να πω αν χάσουμε και καμιά λεπτομέρεια από τις κρεβατοκάμαρες δε χάθηκε κι ο κόσμος. Άλλωστε όλοι έχουμε μια δική μας κρεβατοκάμαρα. Ή μήπως όχι;

*ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΓΕ)- Οργάνωση που ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα συνειδητοποιημένων φεμινιστριών γυναικών που ανήκαν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο με επικεφαλής τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. 

infowoman team

Recent Posts

Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), αυτός δηλαδή που προκαλεί τα κονδυλώματα,…

9 λεπτά ago

Μαίρη Χρονοπούλου: «Το νυχτικό που φορούσε όταν τραυματίστηκε δεν βρέθηκε ποτέ»

Στα «σκοτεινά» σημεία που υπάρχουν σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της Μαίρης Χρονοπούλου αναφέρθηκε το…

2 ώρες ago

Δημήτρης Λάλος – Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Φουντώνουν οι φήμες που τους θέλουν μαζί

Στο επίκεντρο των lifestyle συζητήσεων βρίσκονται ο Δημήτρης Λάλος και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου καθώς πυκνώνει…

2 ώρες ago

«Η Χίμαιρα», «Το Αγόρι του Θεού» και άλλες πέντε ταινίες στα σινεμά

Επτά ταινίες θα προβάλλονται από σήμερα (28.03.2024) στα σινεμά με την έναρξη του νέου προγράμματος…

2 ώρες ago

US Polo Assn: H συλλογή S/S24 εμπνέεται από τα χρώματα και την ατμόσφαιρα της Μεσογείου

Όμορφα, ηλιόλουστα χρώματα και αποχρώσεις του μπλε, χαλαρές γραμμές και χειροποίητα υλικά. Εκπληκτικές υφές στα…

3 ώρες ago

Ρέμπελ Γουίλσον: «Έκανα πρώτη φορά σεξ στα 35 μου, δεν χρειάζεται βιασύνη»

Αποκαλυπτική ήταν για μία ακόμη φορά η Ρέμπελ Γουίλσον, αφού με αφορμή τα απομνημονεύματά της,…

3 ώρες ago