Ο ΟΗΕ δημοσίευσε έκθεση που τρομάζει: 5 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μία ώρα

ο-οηε-δημοσίευσε-έκθεση-που-τρομάζει-5

Πάνω από τις μισές γυναίκες και κορίτσια που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι δολοφονήθηκαν από σύντροφο ή στενό συγγενή, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Ο αριθμός των θανάτων είναι «ανησυχητικά υψηλός», αλλά ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η πραγματική κατάσταση είναι πιθανότατα πολύ χειρότερη.

45.000 θύματα μόνο το 2021

Η έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αναφέρει ότι τουλάχιστον 45.000 γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο σκοτώθηκαν από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας το 2021.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και η UN Women (για την ισότητα των γυναικών) δήλωσαν ότι ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι περισσότερες από πέντε γυναίκες ή κορίτσια σκοτώνονται κάθε ώρα από κάποιον από την οικογένειά τους.

Η έκθεση τόνισε ότι αν και τα ευρήματά της σχετικά με τις γυναικοκτονίες ήταν «ανησυχητικά υψηλά», τα πραγματικά νούμερα είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερα.

Το σπίτι δεν είναι ασφαλές μέρος

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκτιμάται ότι 81.100 γυναίκες και κορίτσια σκοτώθηκαν με δόλο πέρυσι.

«Από το σύνολο των γυναικών και των κοριτσιών που σκοτώθηκαν με δόλο πέρυσι, περίπου το 56% σκοτώθηκαν από συντρόφους ή άλλα μέλη της οικογένειας… γεγονός που δείχνει ότι το σπίτι δεν είναι ασφαλές μέρος για πολλές γυναίκες και κορίτσια», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Η έκθεση αναγνώρισε ότι οι άνδρες και τα αγόρια ήταν πολύ πιο πιθανό να δολοφονηθούν γενικά, αποτελώντας το 81% όλων των θυμάτων. Αλλά οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονταν ιδιαίτερα από τη βία λόγω φύλου στα ίδια τους τα σπίτια, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Πρόσθεσε ότι ο υψηλότερος αριθμός γυναικοκτονιών το 2021 καταγράφηκε στην Ασία, με εκτιμώμενα 17.800 θύματα. Η Αφρική ήταν η δεύτερη πιο θανατηφόρα ήπειρος όσον αφορά την οικογενειακή βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, με 17.200 καταγεγραμμένα θύματα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Μικρά τα βήματα

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος στην πρόληψη των δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών που σχετίζονται με το φύλο», αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα στοιχεία από την Ευρώπη έδειξαν μείωση κατά 19% στις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών που σχετίζονται με την οικογένεια την τελευταία δεκαετία, ενώ στην Αμερική παρατηρήθηκε μέση μείωση κατά 6% την ίδια περίοδο.

Το lockdown της πανδημίας ήταν πιθανότατα ένας παράγοντας που συνέβαλε σε μια «ιδιαίτερα θανατηφόρα» χρονιά για τις γυναίκες και τα κορίτσια στη Βόρεια Αμερική το 2020, ανέφερε η έκθεση.

Σημειώνεται ότι οι γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού «ήταν μεγαλύτερες από κάθε ετήσια διακύμανση που παρατηρήθηκε από το 2015».

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αντλήσουν μακροπρόθεσμα δεδομένα στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία λόγω έλλειψης στοιχείων.

«Εξασφαλίζοντας ότι κάθε θύμα καταμετράται, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν και θα αποδοθεί δικαιοσύνη», ανέφεραν τα γραφεία του ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν σε πολιτική δέσμευση για την πρόληψη της έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης πολιτικών υπέρ της ισότητας των φύλων, της επένδυσης σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και της “διάθεσης επαρκών πόρων για την πρόληψη”».

Το Panic Button

Διαβάστε επίσης

Θανάσης Αλευράς: «Τον πατέρα Αντώνιο τον γνωρίζω πολύ προσωπικά – Τον έχω δει με τα παιδιά…»

Η ανερχόμενη Μαρίνα Σπανού έρχεται στον Σταυρό του Νότου

Σχετικά Άρθρα
Η εξομολόγηση της Ελένης Ράντου για την εμμηνόπαυση θα κάνει πολλές γυναίκες να ταυτιστούν μαζί της!
Η εξομολόγηση της Ελένης Ράντου για την εμμηνόπαυση θα κάνει πολλές γυναίκες να ταυτιστούν μαζί της!
Χειλά-Φαμέλη και Ζαχρά: Δύο γυναίκες, δύο γλώσσες, ένα δυνατό μήνυμα.... "Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο"
Χειλά-Φαμέλη και Ζαχρά: Δύο γυναίκες, δύο γλώσσες, ένα δυνατό μήνυμα…. “Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο”
Συγκλονίζει η Ελεονώρα Μελέτη: "Εκλιπαρούσα να μου διαγνώσει κατάθλιψη ο ψυχολόγος"
Συγκλονίζει η Ελεονώρα Μελέτη: “Εκλιπαρούσα να μου διαγνώσει κατάθλιψη ο ψυχολόγος”
Διάσημες που μίλησαν ανοιχτά για τη βία που έζησαν μέσα σε σχέση
Διάσημες που μίλησαν ανοιχτά για τη βία που έζησαν μέσα σε σχέση
Αποκαλυπτική έρευνα: Τι αναγνωρίζουν οι άνδρες ως σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας;
Αποκαλυπτική έρευνα: Τι αναγνωρίζουν οι άνδρες ως σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας;
Η έρευνα που σοκάρει - Γιατί το Μουντιάλ οδηγεί τις γυναίκες στην απιστία;
Η έρευνα που σοκάρει – Γιατί το Μουντιάλ οδηγεί τις γυναίκες στην απιστία;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του