Το σώμα μας έχει μνήμη. Τα γεννητικά μας όργανα έχουν μνήμη. Η πύελος που «αγκαλιάζει» τα γεννητικά μας όργανα έχει μνήμη. Είναι εξαιρετικά σύνηθες να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ισχυρό πυελικό πόνο και δυσπαρευνία κατά το σεξ και η αιτία να εδράζεται σε τραυματικές εμπειρίες.
Όταν αναφερόμαστε στο σεξ, δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το σώμα από το μυαλό. Και φυσικά η δυσπαρευνία δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι αιτίες που την προκαλούν ποικίλλουν και επηρεάζονται από πολλαπλούς παράγοντες.
Οι αιτίες
Φόβος και άγχος: για πιθανή εγκυμοσύνη; για τη μετάδοση νοσημάτων;
Ταμπού: κοινωνικές και θρησκευτικές «επιταγές» επεμβαίνουν καμιά φορά δραματικά στη διάθεση μας για σεξ και μας δημιουργούν αμφιθυμία για το αν θέλουμε ή όχι να κάνουμε σεξ.
Η διάθεση μας: Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουμε σεξ χωρίς να το θέλουμε!
Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης και όχι μόνο. Σωματική και συναισθηματική κακοποίηση καμιά φορά αρκούν για να αντιδρά το σώμα μας με πόνο στο σεξ.
Μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τις επιδόσεις. Φόβος ότι δεν είμαστε επαρκείς ή αρκετά καλοί/καλές.
Προβλήματα στη σχέση μας
Γυναικολογικά προβλήματα, όπως ενδομητρίωση ή καρκίνος μαστού ή επέμβαση στην πύελο
Μετά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών ως γονιός.
Η πιο φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπου στον πόνο, στον φόβο, στο άγχος, είναι η σύσπαση των μυών, το σφίξιμο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στους μύες του πυελικού μας εδάφους. Ακριβώς για αυτό θα πρέπει να είναι δυνατό αλλά και ικανό να χαλαρώνει, όταν το θέλουμε.
Δείτε περισσότερα Εδω
Διαβάστε επίσης
Αυτή είναι η κούκλα κόρη του Άκη Σακελλαρίου που έγινε μούσα του Μιχαήλ Βαρθακούρη
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News