Πάντα αισθανόμουν ότι ήμουν καλή σε πάρα πολλά πράγματα και άριστη σε λίγα. Μπορώ να παίξω, για παράδειγμα, κιθάρα και μάλιστα καλή, αλλά δεν μπορώ να βγάλω ένα εξαιρετικά δεξιοτεχνικό τραγούδι σ’ αυτή. Τραβώ επαγγελματικές σχεδόν φωτογραφίες, αλλά μόνο υπό το φως του ήλιου. Μπορώ και εκμεταλλεύομαι τη δύναμη του ήλιου και βγάζω ωραίες φωτογραφίες. Όμως όσον αφορά στις φωτογραφίες στους εσωτερικούς χώρους, εκεί είμαι σχεδόν κακή.
Το άγχος αυτό της τελειότητας με κάνει και παρατώ πολλές από τις ασχολίες μου γιατί δεν μπορώ να τις εξελίξω παραπέρα. Όσον αφορά τις ατομικές μας δεξιότητες, η κοινωνία μας δίνει μεγάλη έμφαση στην αριστεία. Από μικρά παιδιά μας ρωτούν συνέχεια τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε. Και πρέπει να βρούμε αυτό το κάτι που είμαστε τέλειοι για να το κάνουμε επάγγελμα. Αυτό ενισχύεται ακόμη πιο πολύ στα πανεπιστημιακά μας χρόνια που καλούμαστε να κάνουμε μεταπτυχιακές σπουδές σ΄αυτό που είμαστε τέλειες.
Σχετικά άρθρα: «Έπεφταν ακατάσχετα τα μαλλιά και τα φρύδια μου»- Η σκληρή μου μάχη με τον Λύκο
– 7 δώρα που θα ανακουφίσουν αυτόν που θρηνεί την απώλεια κάποιου αγαπημένου του προσώπου
Γενικώς ζούμε σ΄έναν κόσμο που ψάχνει κανείς το τέλειο. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σήμερα, μία εποχή που όλοι αυτοδιαφημίζουμε το πόσο τέλειες είμαστε στα Social Media. Μήπως αυτό όμως αποτελεί την παγίδα της ζωής μας; Μήπως η ευτυχία μας δεν κρύβεται πίσω από την τελειότητα, αλλά πίσω από το πώς μπορούμε να ελισσόμαστε στις προκλήσεις της ζωής αξιοπρεπώς; Μήπως αρκεί να καλλιεργούμε τα ενδιαφέροντά μας κι όχι να επιδιώκουμε να γίνουμε σ΄αυτά ειδικοί;
Η life couch και ψυχοθεραπεύτρια, Έλεν Τανγκ, υποστηρίζει πως η τελειότητα δεν φέρνει την ευτυχία σε καμία περίπτωση. Το να έχετε πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα σάς βοηθά να αποκτήσετε μία βαθύτερη αίσθηση του ποιοι είστε στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, δραστηριότητες όπως η ζωγραφική ή η γλυπτική, ακόμη και η υποκριτική μάς κάνουν να γνωρίσουμε βαθύτερα και καλύτερα τους εαυτούς μας. Ακόμη και αν είμαστε απλώς καλοί σ΄αυτές και δεν ξεχειλίζουμε από ταλέντο, αυτό μας βοηθά και μας κάνει να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα ως άνθρωποι, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί πηγή ανάπαυλας και ευχαρίστησης.
Ωστόσο, «το να κάνετε κάτι που απλώς απολαμβάνετε, μπορεί να είναι μια καλή διέξοδος για να ανακουφιστείτε από το άγχος», λέει η πιστοποιημένη σύμβουλος Amanda Levison. «Είναι τρομερό να μαθαίνεις νέα πράγματα και να τα μαθαίνεις με τον δικό σου ρυθμό. Δεν χρειάζεται να γίνουμε σε όλα επαγγελματίες», υποστηρίζει, «το να είμαστε καλοι σε όλα μάς καθιστά ευπροσάρμοστους και ιδανικούς για ηγετικούς ρόλους. Παράλληλα είναι απίθανο να βαρεθούμε, ενώ μπορούμε και βρίσκουμε κοινούς τόπους συζήτησης πολύ πιο εύκολα με άλλους ανθρώπους».
Η Έλεν Τανγκ μάς προτρέπει πάντως να «είμαστε σαν τα παιδιά. Να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα και ασχολίες. Να τολμάμε ακόμη κι αν δεν είμαστε άριστοι σ΄αυτό. Μην αγνοείτε ποτέ μία βαθύτερη επιθυμία σας. Καλλιεργήστε τις κλίσεις και τις επιθυμίες μας και μην αγχώνεστε να είστε τέλειοι. Μόνο έτσι θα γνωρίσετε τον ευατό σας καλύτερα!».
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News