Η θεωρία του σάπιου φρούτου ή πώς αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας επηρεάζουμε ένα μη λειτουργικό περιβάλλον

η-θεωρία-του-σάπιου-φρούτου-ή-πώς-αλλάζ

Μέσα σε μια φρουτιέρα, αν έχουμε ένα σάπιο φρούτο, μέρα με την μέρα, πέραν του ότι αυτό θα σαπίζει όλο και περισσότερο, θα βλέπουμε πως και τα υπόλοιπα φρούτα θα ξεκινήσουν να σαπίζουν σιγά σιγά. Έτσι δημιουργείτε ένα περιβάλλον Μη Λειτουργικό.

Λύση υπάρχει, φτάνει να υπάρξει κάποια κινητοποίηση. Είτε απομακρύνουμε το σάπιο φρούτο, μιας και δεν μπορούμε να το επαναφέρουμε με κανένα τρόπο στην αρχική του κατάσταση, είτε απομακρύνουμε τα άλλα φρούτα από αυτό. Δυστυχώς για τα φρούτα δεν μπορούν να απομακρυνθούν από μόνα τους.

Το Μη Λειτουργικό περιβάλλον

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους. Όσο βρισκόμαστε μέσα σε ένα Μη Λειτουργικό περιβάλλον, αν δεν αλλάξει κάτι, αργά ή γρήγορα θα γίνουμε ένα με αυτό το περιβάλλον. Θα ξεκινήσουμε να είμαστε Μη Λειτουργικοί, και θα γίνουν και άλλοι Μη Λειτουργικοί εξ αιτίας μας.

Αλληλεπιδρούμε με τον περίγυρό μας, μας επηρεάζει και τον επηρεάζουμε. Η Μη Λειτουργικότητα στον περίγυρό μας δεν οφείλετε τόσο σε άτομα, αλλά σε μοτίβα συμπεριφορών, απόψεις, πεποιθήσεις , αντιλήψεις, προσδοκίες κ.α. Το θετικό με εμάς τους ανθρώπους, σε αντίθεση με τα φρούτα, είναι ότι έχουμε περισσότερες επιλογές από το να απομακρυνθούμε, ή από το να απομακρύνουμε άλλους.

Πότε είναι αναστρέψιμη η κατάσταση

Επειδή ο περίγυρός μας είναι συνήθως πολύ σημαντικός για εμάς, το να απομακρυνθούμε ή και το να απομακρύνουμε κάποιον, ίσως να μην το θέλουμε ούτε σαν σκέψη στο μυαλό μας. Έχουμε την ιδιότητα και την ικανότητα, να μπορούμε να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας, ώστε το περιβάλλον μας να πάψει να είναι Μη Λειτουργικό. Σε εμάς τους ανθρώπους, η κατάσταση μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Αλλάζοντας την συμπεριφορά μας, αλλάζοντας τον τρόπο που συσχετιζόμαστε με τους γύρω μας, ο τρόπος που θα συμπεριφέρονται και αυτοί θα αλλάξει.

%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%ac%cf%80%ce%b9%ce%bf%cf%85-%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ae-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b60

Μπορούμε να δράσουμε μόνοι μας

Είμαστε τυχεροί που δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε κάποιον να κάνει κάτι για εμάς, όπως στην περίπτωση των φρούτων. Μπορούμε να γίνουμε το ‘’εμπόδιο’’ στην εξάπλωση της Μη Λειτουργικότητας, και ταυτόχρονα οι δημιουργοί ενός πιο Λειτουργικού περιβάλλοντος, και για εμάς αλλά και για τον περίγυρό μας.

Το σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε το ότι υπάρχει κάτι Μη Λειτουργικό, αλλά και να μπορέσουμε να εντοπίσουμε από πού προέρχεται αυτή η Μη Λειτουργικότητα. Και φυσικά να θελήσουμε και την αλλαγή.

Υπάρχει πάντα και η ύστατη σε πολλές περιπτώσεις επιλογή, όπου είναι η απομάκρυνση από το Μη Λειτουργικό περιβάλλον.

Ο κάθε ένας από εμάς, είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του, τις αποφάσεις του, αλλά και για τις συνέπειες αυτών. Σωστό και λάθος δεν υπάρχει, γιατί είναι έννοιες σχετικές για τον κάθε ένα. Ο κάθε ένας μπορεί να δει την χρησιμότητα της κάθε απόφασης, και βάση αυτής να αξιολογήσει την εκάστοτε κατάσταση και να πράξει αναλόγως.

Από τον Πάμπο Ευσταθίου

Συστημικός/ΟικογενειακόςΨυχοθεραπευτής-Ψυχολόγος

Διαβάστε επίσης

Κιάτο: Πιθανή αιτία θανάτου της 35χρονης η αλλαντίαση – Μάθετε για τη νόσο

«Καραϊσκάκενα, o Θρύλος»: Ο ανατρεπτικός μονόλογος βασισμένος στη ζωή της καλόγριας μητέρας του Γεώργιου Καραϊσκάκη

Mayan & Friends: Έρχονται τα πιο συναρπαστικά γαστρονομικά events με αγαπημένους σεφ!

Σχετικά Άρθρα
Η Κλέλια Ρένεση ξεσπά κατά του Δήμου Γαύδου – «Πώς γίνεται να αγαπάς έναν τόπο και να σε αφήνουν εκτεθειμένο»
Η Κλέλια Ρένεση ξεσπά κατά του Δήμου Γαύδου – «Πώς γίνεται να αγαπάς έναν τόπο και να σε αφήνουν εκτεθειμένο»
Τι "κρύβουν" τα χρώματα της... καθημερινότητάς μας
Τι “κρύβουν” τα χρώματα της… καθημερινότητάς μας
Μαζί και στο θάνατο: Η τραγική ιστορία του ηλικιωμένου ζευγαριού της Κυψέλης
Μαζί και στο θάνατο: Η τραγική ιστορία του ηλικιωμένου ζευγαριού της Κυψέλης
Συνελήφθη ο Μαροκινός «δράκος» που προσπάθησε να βιάσει δημοσιογράφο στα Εξάρχεια
Συνελήφθη ο Μαροκινός «δράκος» που προσπάθησε να βιάσει δημοσιογράφο στα Εξάρχεια
Θέμης Αδαμαντίδης και Βαρβάρα Κίρκη: Ξανά μαζί μαζί τις εντάσεις και τις μηνύσεις
Θέμης Αδαμαντίδης και Βαρβάρα Κίρκη: Ξανά μαζί μετά τις εντάσεις και τις μηνύσεις
Μαίρη Συνατσάκη: Ποιο είναι το μόνο πράγμα που της απαγόρευσε ο γιατρός
Μαίρη Συνατσάκη: Ποιο είναι το μόνο πράγμα που της απαγόρευσε ο γιατρός

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του