Ένα 24χρονο κορίτσι κατήγγειλε το βιασμό της την Πρωτοχρονιά. Η υπόθεση ειδε το φως της δημοσιότητας μέρες μετά και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή. Ολόκληρο το σαββατοκύριακο ο βιασμός της 24χρονης κοπέλας σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης συζητήθηκε πολύ, έγινε trend στο Twitter και οι απόψεις που ακούστηκαν πολλές. Αν ήταν και εποικοδομητικές; Εννοείται πως όχι.
Αφού γι’ ακόμα μια φορά βγήκε προς τα έξω το χούι των Ελλήνων: αυτό του διχασμού. Πρώτοι και καλύτεροι είμαστε σε αυτό το σπορ. Και δε μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στα αυτονόητα: πως το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Χωρίς μεν, αλλά, αστερίσκους κτλ.
Και στην τραγική ιστορία της 24χρονης κοπέλας τα μεν και τα αλλά ήταν πολλά. Βέβαια, εκεί στα social media σε ένα συμφώνησαν οι περισσότεροι: πού είναι οι Influencers για να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα.
Βλέπεις, οι φερόμενοι ως δράστες είναι γνωστοί γόνοι και άνδρες με οικονομική επιφάνεια και γνωστοί στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Και γι’ αρκετούς η εκκωφαντική σιωπή τους είναι… πλυντήριο στους φερόμενους δράστες.
Όταν στο μυαλό του κόσμου οι influencers έχουν πάρει τη θέση των ειδικών
Στα πρώτα trends ήταν το Hashtag #cancelinfluencers ολόκληρο το σαββατοκύριακο. Και αναρωτιέμαι εγώ με το φτωχό μου το μυαλό: ποιες είναι οι Influencers που θα πρέπει να τοποθετηθούν πάνω σε ένα τόσο σοβαρό θέμα; Δηλαδή άμα γράψει μια influencer το αυτονόητο “Με το θύμα #MeToo” είμαστε οκ; Καλυφθήκαμε; Θα λυθεί το θέμα; Θα γίνει η κοινωνία μας καλύτερη;
“Υπάρχουν πολλοί που κολλάνε τι θα πει μια influencer. Οι ειδικοί θα πρέπει να έχουν άποψη πάνω σε αυτό το θέμα. Εκτός από το ψυχιατρικό, έχει να κάνει και με τις ανθρώπινες σχέσεις”, ξεκαθαρίζει στο Infowoman ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας.
Αυτή δυστυχώς είναι μία θλιβερή πραγματικότητα: να κρεμόμαστε από τα χείλη προβεβλημένων προσώπων στα social media ή παρουσιαστριών.
Η θέση της Σίσσυς Χρηστίδου που προκάλεσε την οργή του κόσμου
Και ήρθε η Σίσσυ Χρηστίδου και με ένα σχόλιό της στο Twitter προκάλεσε την οργή του κόσμου.
«Πάρτυ δεν γίνονται σε δωμάτια ξενοδοχείου φίλη μου. Και αν μπορεί ένα κορίτσι που θα κληθεί να πάει από αγνώστους, να το μάθει και να το σκεφτεί πριν δεχτεί να παρευρεθεί, εγώ θα το φωνάζω όπως το φώναξε και το θύμα. Και πέστε να με φάτε».
Δεν ξέρουμε πώς το εννοούσε η παρουσιάστρια, όμως, οι περισσότεροι κατάλαβαν το ίδιο και το μετέφρασαν κατά το… “τι γύρευε εκεί;”. Κι ανοίγει εδώ ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Οι ευθύνες του θύματος!
Φταίει η κοπέλα ή η όποια κοπέλα που πηγαίνει σε ένα πάρτι με άτομα που δεν τα γνωρίζει όλα;
“Δεν υπάρχει καμιά κοπέλα που να θέλει να βιαστεί. Αλίμονο αν κατηγορήσουμε μια κοπέλα επειδή πήγε σε ένα πάρτι”, μας τονίζει ο Δημήτρης Σούρας.
Άρα, με τον πιο εμφατικό τρόπο ο ειδικός ξεκαθαρίζει πως πονηρές απορίες ‘τι γύρευε εκεί” δεν πρέπει καν να τίθενται.
«Πότε θα σταματήσει η συζήτηση γύρω από τα θύματα;»: Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς για το βιασμό στη Θεσσαλονίκη
Και τη δική της απάντηση σε αυτό, έδωσε και η μητέρα της Γαρυφαλλιάς, Αλέκα Ψαρράκου, μέσα από το Instagram.
«Αυτή είναι η Γαρυφαλλιά μου… Είναι ο άγγελός μου… Αυτό το πλάσμα έφυγε άδικα από το χέρι ενός “άνδρα”… Μου είναι δύσκολο να ακούω πως αυτά τα κορίτσια έκαναν κάποιο λάθος γιατί βρέθηκαν σε ένα μέρος με κάποιον που εμπιστεύτηκαν! Πότε θα σταματήσει η συζήτηση γύρω από τα θύματα; Πότε θα αρχίσουν να μιλάνε για βιαστές… για δολοφόνους; Εγώ δε θα σταματήσω ποτέ να στρέφω τη συζήτηση προς αυτούς… Δε θα σταματήσω ποτέ να ζητώ δικαίωση για τα θύματα, τιμωρία για τους θύτες και ασφάλεια για όλες τις υπόλοιπες! Σεβασμός προς τη γυναίκα είναι πολιτισμός και δηλώνει την αρρενωπότητα των ανδρών… άραγε υπάρχει ακόμα αυτή η λέξη στο λεξιλόγιό τους; Όχι άλλη Γαρυφαλλιά».
Εκτός από τη Σίσσυ Χρηστίδου μίλησε και η top influencer, Ιωάννα Τούνη η οποία είδε το όνομά της να παίζει στην υπόθεση, μιας και ακούστηκε και γράφτηκε το όνομα ενός φίλου της ότι εκείνος διέρρευσε πριν 4 χρόνια το βίντεο με τις προσωπικές της στιγμές. Εκείνη, το διέψευσε και για πρώτη φορά αποκάλυψε το όνομα του άνδρα που – όπως η ίδια ισχυρίζεται – ήταν εκείνος που διέρρευσε το revenge porn.
Και ξαφνικά, η Τούνη για αρκετό κόσμο από θύμα έγινε θύτης. Αμφισβητούν ότι λέει την αλήθεια και καλύπτει τον φίλο της. Οι θεωρίες συνωμοσίας έδωσαν και πήραν. Και το θέμα μετατοπίστηκε στην Τούνη, αντί στην κοπέλα. Αλλά σάμπως είναι η πρώτη φορά που ένα σοβαρό θέμα μας διχάζει αντί να μας ενώνει;
Οι πρίγκιπες “πέθαναν” και γεμίσαμε με λύκους
Κάθισα το σαββατοκύριακο και διάβασα τα όσα γράφονταν και μου κάηκε το μυαλό. Και με θλίψη διαπίστωσα πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Οι πρίγκιπες του παραμυθιού στην κοινωνία που ζούμε δεν υπάρχουν. Και αν υπάρχουν είναι λίγοι. Εκεί έξω, έχουμε γεμίσει με λύκους, χορτασμένους αλλά στην πραγματικότητα πάντα πεινασμένους για να κατασπαράξουν τα θύματά τους.
Και δυστυχώς σε αυτό τον κόσμο που ζούμε, στον ψεύτικο κόσμο των social media που πουλάει ένα ψεύτικο παραμύθι στα νεαρά κορίτσια, οι “λύκοι” βρίσκουν τα θηράματά τους. Μπορεί, όμως, ο λύκος να είναι και ο φίλος σου, ο άνθρωπος που εμπιστεύεσαι, όπως έγινε με το 24χρονο κορίτσι.
Άρα, τι κάνουμε εδώ; Αντί να κουνάμε το δάχτυλό μας στα θύματα, μήπως θα πρέπει να συμβουλεύουμε τα κορίτσια; Να τα βοηθήσουμε; Να μιλήσουν οι γονείς μαζί τους για το πόσο επικίνδυνος είναι ο κόσμος εκεί έξω;
“Ξεχάστε το φρενοκομείο. Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο διαφθορείο”, λέει στο Infowoman ο κ. Σούρας. Και προσθέτει: “Οι καιροί είναι δύσκολοι. Να συμβουλεύουμε τα κορίτσια πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τα πράγματα έχουν αλλάξει”.
Και προσθέτει: “Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας. Αγόρια και κορίτσια. Από το σχολείο πρέπει να γίνεται αυτή η εκπαίδευση. Να υπάρχει και σχολή γονέων, όπου θα πρέπει οι ειδικοί να ενημερώνουν τους γονείς”.
Εκπαίδευση, λοιπόν.
Δεν είναι εύκολο να είσαι γονιός. Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις παιδιά. Είναι, όμως, εύκολο να τους μιλάς, να τους εξηγείς τα αυτονόητα. Να μαθαίνεις στα αγόρια τη λέξη “σεβασμό”. Πως το “όχι” ειναι “όχι”.
Πρώτα, όμως, θα πρέπει εμείς οι ενήλικες να συμφωνήσουμε σε ένα: πως στον βιασμό δεν υπάρχουν αστερίσκοι. Ο βιασμός είναι βιασμός. Δεν ψάχνουμε να κατηγορήσουμε το θύμα, να δικαιολογήσουμε τον θύτη, να εργαλειοποιήσουμε κατά το δοκούν ένα τέτοιο σοκαριστικό συμβάν. Να ενωθούμε πρώτα εμείς οι ενήλικες για να ανοίξουμε μαζί τον δρόμο για τα παιδιά μας. Για έναν κόσμο χωρίς φόβο και κακούς λύκους!
Διαβάστε επίσης
Survivor: Ο τοξικός Βαλάντης είναι η τηλεόραση και η κοινωνία που δεν θέλουμε – Ακούει κανείς;
Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Η τραγική ιστορία της 24χρονης κοπέλας και οι απώλειες που την τσάκισαν
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News