Είναι εκείνοι που μας διασκεδάζουν σε πάρτι και ορισμένους χώρους αναψυχής και αυτός είναι και ο λόγος που μας κάνει να νιώθουμε έκπληξη, όταν παραδεχόμαστε ότι φοβόμαστε τους κλόουν…
Ναι, ο φόβος αυτός είναι μια πραγματικότητα που δεν αφορά μόνο στα παιδιά.
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν φόβο όταν αντικρίζουν έναν κλόουν, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία! Μπορεί να φταίει το έντονο μακιγιάζ ή η κόκκινη μύτη, ακόμα και το συνεχώς θλιμμένο ή απλανές βλέμμα.
Ό,τι κι αν είναι αυτή η φοβία υπάρχει και έχει και όνομα: Κουλροφοβία!
Είναι ένας σχετικά σύγχρονος όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90 και αναφέρεται στη φοβία που έχει ένα άτομο για τους κλόουν. Οσοι τους φοβούνται ονομάζονται κουλροφοβικοί.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει μελετεθεί πολύ, αλλά ειδικοί αναφέρουν ότι σχετίζεται με το ένστικτο επιβίωσης!
Μάλιστα, ο ψυχίατρος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Στίβεν Σόλτσμαν, εξηγεί τον λόγο που κάποιοι τρέμουν την εικόνα ενός κλόουν.
Οπως υποστηρίζει ένα από τα χαρακτηριστικά που πολλοί θεωρούν τρομακτικό είναι το μόνιμο χαμόγελό τους, ενώ οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν 3 λόγοι που μικροί μεγάλοι φοβούνται τους κλόουν.
«Οταν ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει το πρόσωπο ενός ατόμου, τότε το θεωρεί απειλητικό» εξηγεί στην Libération ο καθηγητής Antoine Pelissolo, επικεφαλής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Henri-Mondor de Créteil της Γαλλίας.
Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που αναπτύσσουν κουλροφοβία λόγω κάποιας τραυματικής εμπειρίας: «Ενα γεγονός μπορεί να σημαδέψει την μνήμη, ακόμη και με ασυνείδητο τρόπο», αναφέρει ο ψυχίατρος και δίνει το παράδειγμα ενός ατόμου ντυμένου σε καρναβάλι που μπορεί να προκαλέσει τρόμο. Αλλος παράγοντας είναι οι διηγήσεις τρίτων ή μια ταινία.
Στην “αναζωπύρωση” του φόβου αυτού συνέβαλαν και οι επιθέσεις αγνώστων που μεταμφιέζονταν σε κλόουν, αλλά και η κυκλοφορία της ταινίας “It” (Το αυτό)
Ο φόβος των κλόουν έρχεται κυρίως στην εφηβεία και μπορεί να παραμείνει ακόμη και στην ενήλικη ζωή. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι κουρλοφοβικοί μιλούσαν πιο εύκολα για τον φόβο τους από άλλους πάσχοντες από φοβίες. Γι’ αυτό και προτρέπουν τους ανθρώπους να μιλούν γι’ αυτό. Άλλωστε για να ξεπεραστεί η κουλροφοβία πρέπει σίγουρα ο πάσχων να έρθει αντιμέτωπος με εικόνες κλόουν…
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News