Γιατί είναι OK να τα παρατάς καμιά φορά σύμφωνα με έναν ψυχαναλυτή

Πιέζετε τον εαυτό σας να συνεχίσει να μαθαίνει μια γλώσσα; Δεν αντέχετε την ιδέα ενός χωρισμού ακόμα και με μια σχέση που έχει τελειώσει; Ή συνεχίζετε μια φιλία που σας εξουθενώνει; Θα μπορούσε να είναι ΟΚ να εγκαταλείπουμε πράγματα όπως τα παραπάνω, λέει ο Adam Phillips, συγγραφέας του «On Giving Up».

Το νέο του βιβλίο είναι μια ενδοσκοπική ματιά στην ψυχολογία του να αφήνεις τα πράγματα να κυλήσουν και στοχεύει να δώσει στους αναγνώστες του, μια εικόνα της ζωή τους μακροπρόθεσμα.

Ο Phillips είναι ασκούμενος ψυχαναλυτής. «Κάποιος που βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να κάνουν καλύτερες επιλογές στη ζωή, σημαίνει ότι αφήνει τους ανθρώπους να μιλούν ελεύθερα για τα πράγματα που τους προβληματίζουν.»

Τις περισσότερες φορές, υπάρχει η υπόθεση ότι, εγκαταλείποντας κάτι, θα πάρουν σε αντάλλαγμα κάτι καλύτερο, για παράδειγμα αν σταματήσουν το κάπνισμα θα έχουν σε αντάλλαγμα καλύτερη υγεία. Ή, ότι δεν μπορούν να αλλάξουν, και έτσι εγκαταλείπουν την προσπάθεια, όπως όταν κάποιος καπνίζει τόσο πολύ, που γίνεται μέρος της ταυτότητάς του.

Είναι ψυχολογικό, αλλά και βαθιά εμποτισμένο από πολιτιστικούς κανόνες.

«Τείνουμε να εκτιμούμε και να εξιδανικεύουμε την ιδέα να ολοκληρώνουμε τα πράγματα αντί να τα εγκαταλείπουμε», λέει ο Phillips στο βιβλίο. «Η παραίτηση πρέπει να δικαιολογείται με τρόπο που να θεωρείται τρόπος επιτυχίας για κάτι άλλο».

Πείτε, για παράδειγμα, ότι προσπαθείτε να μάθετε κιθάρα. Για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν μπόρεσες να δεσμευτείς σε αυτό και αντί να τα παρατήσεις, συνεχίζεις να πιέζεσαι και να λες στον εαυτό σου ότι σκοπεύεις να μάθεις.

Σε αυτό το σενάριο, θέλετε πραγματικά να μάθετε κιθάρα; Ή μήπως έχετε άλλα, πιο σημαντικά πράγματα στα οποία θα προτιμούσατε να εστιάσετε τον χρόνο και την ενέργειά σας; Είτε έτσι είτε αλλιώς, το να εγκαταλείψετε μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Θα μπορούσε στην πραγματικότητα να θεωρηθεί ως επένδυση για να πετύχεις κάτι άλλο το να εγκαταλείψεις την κιθάρα.

Για να εμβαθύνουμε στην ιδέα της εγκατάλειψης και στο πώς επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλη τους τη ζωή ο Adam Phillips θα δηλώσει: « Όταν οι άνθρωποι αποφασίσουν να σταματήσουν τη σοκολάτα ή το αλκοόλ, η υπόθεση είναι προφανώς ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Όταν οι άνθρωποι τα παρατάνε πιστεύουν ότι δεν μπορούν να καταφέρουν.

Οπότε, αν εγκαταλείψω κάτι, η υπόθεση είναι ότι θα πάρω πίσω κάτι που είναι καλύτερο. Μου φαίνεται όμως ότι κάπου στην πορεία οι ανταλλαγές γίνονται απρόβλεπτες.

Εξαιτίας επίσης του πόσο ισχυρή είναι η ιδέα της θυσίας, ότι δηλαδή κάτι πρέπει να θυσιαστεί για να γίνει κάτι καλύτερο, φαίνεται ότι συχνά περιλαμβάνει αρκετή σκληρότητα.

Αν είμαι αλκοολικός, το αλκοόλ είναι η αυτοθεραπεία μου. Εάν εγκαταλείψω το αλκοόλ, το ερώτημα είναι, τι ήταν αυτό που αρχικά ήθελα να θεραπεύσω μέσα μου πίνοντας αλκοόλ; Πιθανότατα πρέπει να σταματήσετε το ποτό, αλλά για να σταματήσετε το ποτό, η συνέπεια είναι να ανακαλύψετε, τι ήταν αρχικά αυτό που σας έκανε να καταπιαστείτε με το αλκοόλ. Αυτό είναι δύσκολο.

Είμαστε γεμάτοι συναισθήματα που μας φοβίζουν πολύ, ένα από τα οποία είναι το μίσος. Έτσι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εναποθέτουμε το μίσος μας στους άλλους ανθρώπους και μετά να προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτούς τους ανθρώπους. Ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι εκεί για να μεταφέρει ή να περιέχει όλα τα μέρη του εαυτού μας που φοβόμαστε ή μας ενοχλούν περισσότερο.

Σε έναν καλύτερο κόσμο, θα ήμασταν πιο ικανοί να συγκρατήσουμε όλο το φάσμα των συναισθημάτων μας και επομένως δεν θα χρειαζόμασταν τους αποδιοπομπαίους τράγους δηλαδή τους ανθρώπους στους οποίους φορτώνουμε τα δικά μας σκοτάδια.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ένα χόμπι, αλλά μετά συνειδητοποιούν ότι δεν θέλουν πραγματικά να το κάνουν ή ότι έχουν χρόνο για αυτό. Αλλά νιώθουν ότι έχουν αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο ή προσπάθεια σε αυτό που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν.

Αυτό που θέλω να κάνει το βιβλίο είναι να υποστηρίξει ότι έχουμε την ελευθερία να τα παρατήσουμε. Έχουμε μεγαλώσει πιστεύοντας ότι η επιμονή και η αποφασιστικότητα είναι καλά πράγματα. Λοιπόν, φυσικά είναι καλά πράγματα. Αν θέλεις να μάθεις να παίζεις πιάνο, δεν μπορείς να τα παρατάς όταν είναι δύσκολο. Αλλά, από την άλλη πλευρά, θέλετε πραγματικά να μάθετε να παίζετε πιάνο;

Οι τραγικοί ήρωες είναι οι άνθρωποι που δεν τα παρατάνε ποτέ, και όταν δεν τα παρατάνε, απλώς δημιουργούν έναν όλεθρο. Ομοίως, θα μπορούσε να είναι καλό να εγκαταλείψετε σχέσεις ή ενδιαφέροντα όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας για εσάς. Αλλά οι άνθρωποι το βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο το να τα παρατήσουν.

Ο καθένας έχει διαφορετική ιδέα για το τι είναι η ζωή που θέλει ή τι είναι μια καλή ζωή.

Θα πρέπει οι άνθρωποι να είναι εντάξει με την εγκατάλειψη των σχέσεων όταν η σχέση τους πεθαίνει ή τους βαράει, ή τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους. Το να είσαι σε μια σχέση πρέπει να είναι επειδή σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό και επειδή το απολαμβάνεις.

Αν οι άνθρωποι θέλουν να είναι αθλητές, μουσικοί, χορευτές, συγγραφείς, οτιδήποτε άλλο, πρέπει να επιμείνουν. Ένα όμορφο πράγμα που προσθέτει η ψυχανάλυση στη συζήτηση είναι ότι αντιστεκόμαστε στα πράγματα, είτε επειδή δεν τα θέλουμε είτε επειδή πραγματικά τα θέλουμε. Πρέπει να πειραματιστείς.

Σε πολιτισμούς όπου μας ενθαρρύνουν να εργαζόμαστε, να είμαστε πιστοί, να είμαστε συνεπείς και να είμαστε αξιόπιστοι, τότε το να μην τα παρατάμε είναι το ζητούμενο. Γεννάται λοιπόν ένα ερώτημα σε τι είδους κόσμο θέλετε να ζήσετε ή ποια είναι η ιδέα σας για μια καλή ζωή και όντως μπορεί να είναι ένας κόσμος στον οποίο δεν τα παρατάτε ποτέ.

Διαβάστε επίσης

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Βάσια Παππά

Τελετή Αφής: Ποια είναι η κορυφαία τραγουδίστρια της όπερας που ερμήνευσε τον Ολυμπιακο Ύμνο

Σχετικά Άρθρα
«O σύζυγός μου ελπίζει να πεθάνω για να μη δώσει διατροφή»
«O εν διαστάσει σύζυγός μου ελπίζει να πεθάνω για να μη δώσει διατροφή»
Όταν είστε σε μια σχέση, μπορεί να είναι σημαντικό για εσάς η οικογένειά σας να τα πηγαίνει καλά με τον σύντροφό σας. Και αυτό είναι απολύτως λογικό!
Όταν οι γονείς σας δεν εγκρίνουν το σύντροφό σας
Τζένιφερ Λόπεζ - Μπεν Άφλεκ: Μέχρι και ντοκιμαντέρ αναλύει τον φημολογούμενο χωρισμό τους
Τζένιφερ Λόπεζ – Μπεν Άφλεκ: Μέχρι και ντοκιμαντέρ αναλύει τον χωρισμό τους
Six Breaths per Minute: Είναι το σώμα μας πάντα ένας ασφαλής χώρος για να εκφραστούμε ελεύθερα;
Six Breaths per Minute: Είναι το σώμα μας πάντα ένας ασφαλής χώρος για να εκφραστούμε ελεύθερα;
On/off σχέσεις: Όταν πρόκειται για ανακύκλωση ας περιοριστούμε στην οικολογική
On/off σχέσεις: Όταν πρόκειται για ανακύκλωση ας περιοριστούμε στην οικολογική
Τι είναι ο «Kανόνας του Ted Bundy» και γιατί μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τις γυναίκες
Τι είναι ο «Kανόνας του Ted Bundy» και γιατί μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τις γυναίκες

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του