Για αρκετό διάστημα δεν μπορούσες να περάσεις δύο λεπτά online και να μην δεις κάποιον να κάνει μία βροντερή ανακοίνωση, σαν εκτόξευση πυραύλου. Και όχι δεν ήταν κάτι τέτοιο, αλλά το μεγαλοπρεπές ποστάρισμα του/της νέου/ας συντρόφου στο Instagram με λεζάντες όπως: «Δύο μήνες μαζί» ή «Σταματήστε ό,τι κάνετε και δώστε βάση».
Το όλο θέμα είχε καταντήσει λίγο αηδία. Και εκτός από το hard launch μίας σχέσης, με φωτογραφίες, αγκαλιές και δεν συμμαζεύεται, υπάρχει και το soft launch, ήτοι το ένα χέρι του/της συντρόφου σε story ή μία φωτό πλάτης.
Ανεξαρτήτως, αν το κάνατε hard ή soft δεν έχει διαφορά, αποτελούσε (και αποτελεί ακόμη, προς το παρόν τουλάχιστον) μία τάση να νιώθουμε ως ένα βαθμό «υποχρεωμένοι» να παρουσιάσουμε τη νέα μας σχέση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά το κάνουν ακόμη κάποιοι celebrities ή influencers με εκατομμύρια ακολούθους, ωστόσο στους απλούς ανθρώπους σταδιακά αρχίζει και φθίνει.
Το “no launching”
Και φυσικά όλοι το έχουμε κάνει. Υπήρχε μία αίσθηση υπερηφάνειας γα αυτό. Η επικύρωση «έπεφτε» με κάθε like ή σχόλιο, κυρίως από αγνώστους, επειδή τη στιγμή που ποστάρεις τον/την σύντροφο στα social, οι φίλοι και η οικογένειά σου μπορεί ήδη να το γνωρίζουν.
Κάτι, όμως, τώρα αλλάζει. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που επιλέγουν να αφήσουν πίσω τους αυτές τις βαρύγδουπες ή έστω soft ανακοινώσεις, παρά το γεγονός, ότι είναι ενεργεί στα social media. Η τάση αυτή αρχίζει να ονομάζεται “no launching” και δεν αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και τους πολύ νεαρούς.
«Είμα σε μία μακροχρόνια σχέση και δεν έχω ανεβάσει ούτε μία φωτογραφία του στα social. Και ούτε πρόκειται. Κρατάω τη σχέση μας για εμάς. Την κάνει πιο πραγματική», λέει στον Independent μία 31χρονη γυναίκα.
Μία άλλη νεαρή, 21 ετών, νιώθει ακριβώς το ίδιο. Είναι σε σχέση για πάνω από ένα χρόνο με το αγόρι της χωρίς να έχουν ανεβάσει την παραμικρή φωτογραφία online. «Το να εκτίθεσαι δημοσίως στα social media είναι μεγάλη υπόθεση, έτσι νιώθουμε πως, το να μην το κάνουμε καταπιέζει πολύ λιγότερο τη σχέση μας. Δεν μας ρωτά κανείς τίποτα ή περιμένει το οτιδήποτε από μας. Απλά πηγαίνουμε με τη ροή. Και είναι υπέροχο να γνωρίζεις, ότι ο κόσμος δεν σκέφτεται ή συζητά το παραμικρό για το τι κάνουμε», σημειώνει στο ίδιο μέσο η 21χρονη.
Επίσης, η αποφυγή τέτοιων αναρτήσεων, προστατεύει και από την κριτική, η οποία -για να λέμε του στραβού το δίκιο, είναι κάτι που κάνουμε όλοι, όταν σκρολάρουμε στο feed μας.
«Δεν έχουμε κανέναν που να προσπαθεί να εισχωρήσει στη σχέση μας ή να μας σχολιάσει το οτιδήποτε, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα για αυτή. Αυτό που είναι δικό μας παραμένει δικό μας», προσθέτει η 21χρονη.
Παρόλα αυτά, η απόρριψη αυτή της έκθεσης έρχεται σε αντίθεση με την online δραστηριότητα, που επισύει αυτή η επίσημη ανακοίνωση (δηλ. της νέας σχέσης): διακοπές μαζί, εορτασμοί επετείων, ανακοινώσεις γάμου και άλλα. Δεν είναι ασυνήθιστο όλα αυτά να δημοσιοποιούνται στα feed μας.
Τελικά για ποιον δημοσιεύουμε τους συντρόφους μας;
Πολλοί άνθρωποι, των οποίων το Instagram είναι γεμάτο με ανακοινώσεις γάμων, υπερηχογραφήματα εγκυμοσύνης και γενέθλια των συντρόφων, το να αποσυρθούν από όλα αυτά και να επιλέξουν την ιδιωτικότητα στη ρομαντική ζωή τους φαντάζει κάτι το πολύ κοντινό.
Το oversharing είναι ένα άβολο υποπροϊόν της κουλτούρας των social media, όπως και η προσδοκία να συμπεριφερόμαστε σαν να παίζουμε σε reality show.
Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς συνέπειες αναφορικά με τις σχέσεις μας. Η πίεση αυτή για παράδειγμα, που ανέφερε παραπάνω η 21χρονη. Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο. Τελικά για ποιον δημοσιεύουμε τους συντρόφους μας; Δεν γνωρίζουν ήδη πόσο τους αγαπάμε; Γιατί να νιώθουμε την ανάγκη να το διατυμπανίσουμε σε ένα σωρό αγνώστους στο διαδίκτυο;
Εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε μία εμμονή, επίσης, που να οδηγήσει σε διάφορα, άσκοπα άγχη σχετικά με τις αναρτήσεις του εκάστοτε ζευγαριού, του τύπου: «γιατί δεν πήραμε likes;» ή «δεν στηρίζουν τη σχέση μας» και άλλα τέτοια.
Και, όπως με καθετί άλλο, που μοιραζόμαστε στο διαδίκτυο, υπάρχει η ανάγκη να παρουσιάσουμε ένα τέλειο αφήγημα για εμάς και τον σύντροφό μας, που όμως δεν θα αντικατοπτρίζει ποτέ την πραγματικότητα. Γιατί πώς θα μπορούσε
Είναι η αντίθεση στον ρομαντισμό σχεδόν με κάθε τρόπο. Τίποτα από αυτά δεν είναι υγιές, ούτε ευνοεί μια σχέση αγάπης. Η ιδιωτικότητα είναι προνόμιο και όταν ξεκινήσετε την επόμενη σχέση σας, δώστε προτεραιότητα σε αυτό.
Με πληροφορίες από Independent
Διαβάστε επίσης:
Οι λόγοι που το 80% των σχέσεων αποτυγχάνουν
Παντρεύτηκε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ – Ποιοι παρευρέθηκαν στην τελετή (vid)
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News