Έχεις το «Σύνδρομο του Καλού Κοριτσιού»; Τα 6 σημάδια και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Το να είσαι γυναίκα στον σύγχρονο κόσμο έχει τεράστια σημασία, αλλά δεν ποτέ δεν είναι εύκολο. Υποτίθεται, θα πρέπει να είσαι χαριτωμένη, αλλά όχι «νήπιο», σέξι, αλλά όχι πρόστυχη, ελκυστική, αλλά ποτέ δεδομένη. Να είσαι έξυπνη, αλλά να μην κάνεις επίδειξη, αν είσαι φιλόδοξη, αλλά να βάζεις πάνω από όλα την οικογένεια, να είσαι ήσυχη, υπάκουη. Και γενικότερα να είσαι τέλεια.

Τα εκάστοτε παραδοσιακά πρωτόκολλα που «οφείλουν» να ακολουθήσουν οι γυναίκες είναι τόσο ανέφικτα, όσο και αντιφατικά. Για πολλές από εμάς, που προσδιοριζόμαστε ως γυναίκες, το να προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες μέρα με τη μέρα, ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

Αυτό ονομάζεται το «Σύνδρομο του Καλού Κοριτσιού». (Good Girl Syndrome). Τι είναι αυτό το σύνδρομο και πώς επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Τι είναι το Σύνδρομο του Καλού Κοριτσιού

Η έννοια του Συνδρόμου του Καλού Κοριτσιού δεν έχει ρίζες στην κλασική ιατρική. Είναι ένα παράγωγο της ποπ κουλτούρας, μία φράση που περισσότερο θα συναντήσεις στο feed του λογαριασμού σου στα social meda. Ωστόσο, για την ψυχολόγο Dr. Susan Albers αποτελεί ακόμη έναν χρήσιμο τρόπο για να καταλάβεις συμπεριφορικά μοτίβα.

Η ψυχολόγος περιγράφει το Good Girl Syndrome ως την «εκδήλωση χαρακτηριστικών που εκτιμώνται ή επαινούνται στα κορίτσια. Έχει να κάνει με το πώς οι φροντιστές (συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων εκτός οικογένειας, όπως οι δάσκαλοι) αλληλλεπιδρούν με τα κορίτσια και πώς αυτές οι αλληλεπιδράσεις διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους»

Σκεφτείτε τον όρο «καλό κορίτσι»: συμπεριλαμβάνει την εικόνα ενός ήσυχου, υπάκουου, σεμνού κοριτσιού που φροντίζει τους άλλους και δεν προκαλεί μπελάδες.

«Έχει τις ρίζες του στις στερεοτυπικές κοινωνικές προσδοκίες, για το πώς θα πρέπει να είναι οι γυναίκες και τον ρόλο που θα πρέπει να παίζουν», σημειώνει η Dr. Albers.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις το σύνδρομο

Το συγκεκριμένο σύνδρομο δυστυχώς δεν μπορεί να διαγνωστεί ως διαταραχή ψυχικής υγείας. Είναι περισσότερο σαν συλλογή συμπεριφορών, που μπορεί να προκαλέσουνι προβλήματα, όταν γίνουν ακραίες. Η Dr. Albers επισημαίνει, ότι οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν στον εαυτό τους ένα ή περισσότερα από τα έξι χαρακτηριστικά της λίστας της.

Εάν η ανάγκη να είσαι καλό κορίτσι έχει αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία ή την δυνατότητα να είσαι χαρούμενη στην καθημερινή σου ζωή και τις σχέσεις σου, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ειδικό,.

Ακολουθούν οι έξι συμπεριφορές, που η Dr. Albers συνδέει με το «Σύνδρομο του Καλού Κοριτσιού».

Τελειομανία

Δεν είναι απαραιτήτως κακό, φυσικά. Το να έχεις υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό σου σού δίνει μία ισχυρή αίσθηση πειθαρχίας και στοχοπροσήλωση.

Τα προβλήματα ξεκινούν, όταν η βάση της αυτοεκτίμησής σου είναι η γνώμη των άλλων. Το να είσαι τέλεια μπορεί να είναι κι ένας τρόπος να χτίσεις άμυνα ενάντια στην κριτική των άλλων.

«Οι γυναίκες με το Σύνδρομο του Καλού Κοριτσιού είναι πολύ ευαίσθητες στον αντίκτυπο που έχουν στους άλλους. Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φαύλο κύκλο. Σύνδρομο καλού κοριτσιού – ζητήματα ψυχικής υγείας και αντίστροφα», σημειώνει η Albers.

Να ευχαριστείς τους πάντες

Το να κάνεις τους πάντες να νιώθουν ευχάριστα είναι άλλη μία εκδήλωση του Συνδρόμου. Σύμφωνα με την Dr. Albers, αυτός ο τύπος ανθρώπου είναι καλή στο να ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων και να νιώθουν ασφάλεια και αξία, όταν τις ικανοποιούν.

Το αποτέλεσμα είναι να μην μιλάς, όταν σε κακομεταχειρίζονται ή θέλεις κάτι διαφορετικό.  Αντ’ αυτου αναγκάζεσαι να συμμορωθείς. Δεν είναι καλό να νιώθεις ότι έχεις αξία, μόνο, όταν είσαι χρήσιμη στους άλλους και είναι επίσης κάτι πολύ αρνητικό, αν έχεις αυτό το σύνδρομο. Έχουν προσδοκίες για να ικανοποιήσουν ανάγκες μέσα από σένα, όπως να είσαι η ιδανική σύντροφος, η ιδανική μητέρα και η καλύτερη φίλη, χωρίς να σκέφτεσαι τις δικές σου ανάγκες.

Προτεραιότητα οι άλλοι

Έχεις ακούσει για την αυταπάρνηση του εαυτού σου; Σημαίνει να θυσιάζεις αυτό που είσαι για χάρη των άλλων. Αν μάλιστα, έχεις και το σύνδρομο, τότε είσαι ακριβώς αυτό.  Μπορεί να παράτησες τη δουλειά των ονείρων σου για να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, επειδή κάποιοι άλλοι το πρόσταξαν

Μπορεί να συμφωνείς να πηγαίνεις πάντα για φαγητό με τον συνάδλεφό σου στο αγαπημένο του εστιατόριο για να μην του χαλάσεις το χατήρι, ασχέτως αν εσένα σου αρέσει ένα άλλο. Μπορεί να οδηγείς τρεις ώρες για να πας να δεις την αδελφή ή τον αδελφό σου, ακόμη κι αν είσαι κομμάτια, γιατί διστάζεις να τους το πεις και άλλα τόσα.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι γυναίκες με αυτό το σύνδρομο βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους και για να αποφύγουν συγκρούσεις.

Ζητήματα εμφάνισης

Οι γυναίκες συχνά νιώθουν, ότι πρέπει να έχουν μία εμφάνιση, που να ευχαριστεί τους άλλους. Και για αυτό οι διατροφικές διαταραχές και το σύνδρομο του καλού κοριτσιού συχνά πηγαίνουν μαζί.

Τα κορίτσια με αυτό το σύνδρομο μπορεί να κάνουν διάφορα αυτοκαταστροφικά πράγματα στο όνομα της ομορφιάς, όπως πλαστικές επεμβάσεις για να μοιάσουν σε κάποια άλλη ή να ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να αποκτήσουν μία στιλάτη γκαρνταρόμπα ή να παίρνουν ουσίες και συμπληρώματα για να αδυνατίσουν.

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό του Συνδρδόμου, λέει η Dr Albers.

«Αυτά τα “καλά κορίτσια” συχνά δείχνουν αγνά και αθώα, τα οποία προκαλούν διλήμματα, αν γίνουν πιο… σεξουαλικά. Εάν έχεις το σύνδρομο του καλού κοριτσιού, μπορεί να παρατηρήσεις τα παρακάτω ή ένα συνδυασμό τους:

 • Φοβος ή ενοχή να κάνεις (ή να θέλεις) σεξ, ειδικά, εάν οι άνθρωποι ή οι σεξουαλικές πράξεις που σε ελκύουν δεν συνάδουν με την καθωσπρέπει εικόνα της γυναικείας σεξουαλικότητας
 • Δυσκολία κατανόησης των δικών σου σεξουαλικών αναγκών και πόθων, επειδή πάντα είσαι προσκολλημένη στην ευχαρίστηση του συντρόφου.
 • Ανασφάλεια -για το σώμα σου ή οτιδήποτε άλλο- που σε αποτρέπει από το να είσαι 100% δοσμένη σε ένα σεξουαλικό παρτενέρ.
 • Πιέζεσαι εσωτερικά να λες ναι στο σεξ ή σεξουαλικές πράξεις που σε κάνουν να νιώθεις άβολα
 • Δυσκολία να αναγνωρίσεις ή να απαντήσεις στα red flags της σχέσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις, που συμπεριλαμβάνουν σεξουαλική  κακοποίηση, ακόμη και βία.

Τραύμα από την παιδική ηλικία

H Dr. Albers λέει ότι οι άνθρωποι με ακραίες μορφές του Συνδρόμου συχνά κουβαλούν τραύμα από την παιδική τους ηλικία.  Μερικές από αυτές τις συμπεριφορές και οι οποίες συνδέονται με το σύνδρομο είαν η τελειομανία και το να ευχαριστείς πάντα τους άλλους. Και αυτό μπορεί να είναι μία μορφή επίσης «υπερ-εγρήγορσης».

Πρόκειται για μία κατάσταση συνεχούς και χρόνιας εγρήγορσης, που μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις, όπως μετατραυματικό στρες.

Πώς να το ξεπεράσεις

Εάν δεις τον εαυτό σου ή κάποιον για τον οποίον νοιάζεσαι, να έχει όλα αυτά τα συμπτώματα, τι κάνεις;

 • Ζήτησε συμβουλή από ειδικό
 • Αναγνώρισε και αξιολόγησε τα συναισθήματά σου
 • Μάθετε να βάζετε όρια
 • Μην το προσπεράσεις
 • Απόφυγε να χρησιμοποιήτε τις λέξεις «καλό» – «κακό»
 • Εμπιστέψου τα κότσια σου

Και αντίο, «καλό κορίτσι»!

Διαβάστε επίσης:

Allan Harris: Ο «Nat King Cole του 21ου αιώνα» επιστρέφει στο Half Note

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακροβατικό διάδρομο η Αλεξάνδρα Εφραίμογλου

Σχετικά Άρθρα
Paperclipping: Το νέο τοξικό dating trend και πώς να το αποφύγεις
Paperclipping: Το νέο τοξικό dating trend και πώς να το αποφύγεις
Αυτή είναι η συνήθεια στο κρεβάτι που καταστρέφει τη σχέση σου και δεν είναι το κακό σεξ
Αυτή είναι η συνήθεια στο κρεβάτι που καταστρέφει τη σχέση σου και δεν είναι το κακό σεξ
Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ μισεί που είναι τόσο αδύνατη - Γιατί, όμως, αυτό μας ακούγεται δύσκολο;
Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ μισεί που είναι τόσο αδύνατη – Γιατί, όμως, αυτό μας ακούγεται «σκληρό»;
Συγκινεί ο Τάσος Κωστής για τη σύζυγό του: « Ήμασταν 45 χρόνια μαζί, ήταν φίλη, γκόμενα, σύντροφος, νοσοκόμα»
Συγκινεί ο Τάσος Κωστής για τη σύζυγό του: «Ήμασταν 45 χρόνια μαζί, ήταν φίλη, γκόμενα, σύντροφος, νοσοκόμα»
Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης: 8 σημάδια που το αποδεικνύουν και πώς θα το προλάβεις
Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης: 8 σημάδια που το αποδεικνύουν και πώς θα το προλάβεις
Η νέα φιλοσοφία ζωής που μας δείχνει πώς να ζούμε καλύτερα!
Η νέα φιλοσοφία ζωής που μας δείχνει πώς να ζούμε καλύτερα!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του