Εαρινή αλλεργία: Ποιες γυναίκες χρειάζονται κολπικά λιπαντικά;

εαρινή-αλλεργία-ποιες-γυναίκες-χρειά

Η άνοιξη είναι εδώ, το ίδιο και οι αλλεργίες. Όσοι αυτήν την εποχή προμηθεύονται αντιισταμινικά, για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, γνωρίζουν ήδη τις παρενέργειες: ζάλη, υπνηλία, ξηροστομία, ναυτία. Μεταξύ των ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούν αυτά τα φάρμακα υπάρχει και κάποια που είναι απρόβλεπτη και άγνωστη σε πολλούς και που μπορεί να καταστήσει τη λήψη αυτών των φαρμάκων μια ιδιαίτερη εμπειρία: Η κολπική ξηρότητα.

Πολλοί δεν είναι αλλεργικοί στη γύρη ούτε λαμβάνουν αντιισταμινικά μόνο αυτήν την εποχή. Τα χρησιμοποιούν περιστασιακά όλον τον χρόνο, για να αντιμετωπίσουν μια σειρά αντιδράσεων σε άλλα αλλεργιογόνα (π.χ. ακάρεα σκόνης) ή για παθήσεις όπως η οξεία και χρόνια κνίδωση, το αγγειοοίδημα και αλλεργικές αντιδράσεις από μεταγγίσεις αίματος ή πλάσματος, φάρμακα και τροφές. Παρότι, ενέχουν τον κίνδυνο παρενεργειών, τα οφέλη από τη λήψη τους εξακολουθούν να υπερτερούν.

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών δεν γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα προκαλούν κολπική ξηρότητα, όταν αναζητούν τη λύση στη χρήση λιπαντικών.

Αντιισταμινικά και ξηρότητα

Πώς μπορεί όμως ένα φάρμακο που βοηθά στη διακοπή των συμπτωμάτων της αλλεργίας να διαταράξει τη λίπανση του κόλπου; Η εξήγηση είναι απλή: όταν το σώμα εκτίθεται σε ένα αλλεργιογόνο στο οποίο υπάρχει ευαισθησία, όπως είναι η γύρη των δέντρων, ερμηνεύει λανθασμένα την ουσία αυτή ως απειλή και ενεργοποιεί μια ανοσολογική αντίδραση για να την καταπολεμήσει. Απελευθερώνει ισταμίνη, η οποία συνεχίζει να δεσμεύεται στους υποδοχείς ισταμίνης, οι οποίοι στη συνέχεια πυροδοτούν αντιδράσεις όπως ρινική καταρροή, δάκρια στα μάτια και άλλα κλασικά συμπτώματα αλλεργίας.

Τα αντιισταμινικά εμποδίζουν τις επιδράσεις των ισταμινών και συχνά συνδυάζονται με αποσυμφορητικά, τα οποία μειώνουν το πρήξιμο και διευκολύνουν την αναπνοή από τη μύτη. Και τα δύο φάρμακα μειώνουν σημαντικά τις εκκρίσεις του βλεννογόνου, απαλλάσσοντας ή κατευνάζοντας τα συμπτώματα.

Τόσο τα αντιισταμινικά πρώτης όσο και δεύτερης γενιάς μπλοκάρουν ειδικά τον υποδοχέα της ισταμίνης H1 ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τις αλλεργικές αντιδράσεις. Όμως, εκτός από αυτόν, οι παλαιότερες αντιισταμινικές ουσίες μπορούν επίσης να περάσουν στον εγκέφαλο και να συνδεθούν με έναν νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη μυϊκή συστολή και στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να προκαλούν παρενέργειες. Τα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς φτάνουν στον εγκέφαλο σπανιότερα, με αποτέλεσμα να ευθύνονται για λιγότερες και ηπιότερες παρενέργειες.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ξηρότητα

Επειδή προκαλούν αφυδάτωση στις ρινικές διόδους, τα συμπτώματα της αλλεργίας υποχωρούν. Το πρόβλημα είναι ότι τείνουν να ξηραίνουν και τον βλεννογόνο του κόλπου. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο οι γυναίκες να παραπονιούνται για κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη και να προκαλέσει σεξουαλικά προβλήματα αφού δυσκολεύει το σεξ καθιστώντας τη σεξουαλική επαφή επώδυνη.

Ωστόσο, η διακοπή των φαρμάκων δεν αποτελεί επιλογή, αφού έτσι επανέρχονται όλα τα αλλεργικά συμπτώματα. Ενδεχομένως, για κάποιες γυναίκες να υπάρχει η λύση της αντικατάστασής τους με ένα ρινικό σπρέι, προκειμένου να αποκλειστεί η ξηρότητα σε όλους τους βλεννογόνους, αφού εκτός από κολπική ξηρότητα τα αντιισταμινικά προκαλούν ξηροστομία, ξηροφθαλμία, αλλά και ξηρότητα στο δέρμα.

Όταν η αποφυγή λήψης αυτών των φαρμάκων δεν αποτελεί επιλογή, τότε οι γυναίκες που τα χρησιμοποιούν πρέπει να θέτουν την ενυδάτωση σε προτεραιότητα. Για την κολπική ξηρότητα, προμηθεύονται υψηλής ποιότητας ενυδατικές κρέμες κόλπου, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν οποιαδήποτε ξηρότητα ή ερεθισμό. Όσον αφορά στη σεξουαλική επαφή, η χρήση ενός λιπαντικού πριν από αυτή ανακουφίζει από τη δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ και προάγει τη σεξουαλική υγεία και ευχαρίστηση των γυναικών.

Αντιμετώπιση

Παρέχουν υγρασία για διάφορες μορφές κολπικής επαφής και διατίθενται σε διάφορες γεύσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις. Άλλα έχουν ως βάση το νερό και άλλα τη σιλικόνη. Τα πρώτα περιέχουν γλυκερίνη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς είναι εύκολα στη χρήση και την εφαρμογή, εξηγούν οι υπεύθυνοι του Sexopolis.gr.

Τα λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη διαρκούν περισσότερο, ιδιότητα που τα καθιστά καλή επιλογή για άτομα με σοβαρή κολπική ξηρότητα. Μπορούν, μάλιστα, να χρησιμοποιηθούν τόσο για κολπικό όσο και για πρωκτικό σεξ. Υπάρχουν, επίσης, και οργανικά λιπαντικά, τα οποία περιέχουν σιλικόνη και νερό και χαρίζουν λίπανση που πλησιάζει στη φυσική. Τα λιπαντικά αυτά δεν περιέχουν συντηρητικά, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα ερεθισμών ή αλλεργικής αντίδρασης. Και τα τρία είναι ασφαλή για χρήση με προφυλακτικά από λατέξ.

Η χρήση τους είναι απλή και η ποσότητα που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες. Συστήνεται η έναρξη με μια μικρή ποσότητα προϊόντος και στη συνέχεια η σταδιακή αύξησή της, έως ότου η γυναίκα να νιώσει άνετα για διείσδυση. Η επανάληψη της εφαρμογής δεν προκαλεί προβλήματα, αντιθέτως παρέχει καλύτερα αποτελέσματα.

Φυσικά, τα προϊόντα αυτά είναι κατάλληλα για όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λίπανσης του κόλπου, ανεξάρτητα εάν αυτή οφείλεται στη λήψη αντιισταμινικών, στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή σε θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Είναι ο ιδανικός τρόπος να καταπολεμήσουν τη φαγούρα, τον πόνο, τον κνησμό και να μειώσουν τις πιθανότητες μολύνσεων του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ξαφνική συνάντηση με Χάρι και Μέγκαν μετά από 2 χρόνια, έχει προκαλέσει αναστάτωση

Δες πώς θα δημιουργήσεις τον πιο πιο Urban Kipo και θα φέρεις τη φύση στο σπίτι σου

Δωρεάν ψηφιακή εκπαίδευση σε γυναίκες 18-29 ετών για τον περιορισμό των ανισοτήτων στην ψηφιακή τεχνογνωσία

Σχετικά Άρθρα
Λίγο πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας νύφη διαβάζει μπροστά στους καλεσμένους τα μηνύματα του άπιστου συντρόφου της
Λίγο πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας νύφη διαβάζει μπροστά στους καλεσμένους τα μηνύματα του άπιστου συντρόφου της
Νίκος Πορτοκάλογλου: "Το ότι παντρεύτηκα μικρός είναι το καλύτερο πράγμα που έκανα" - Η εξομολόγηση για τα 40 χρόνια γάμου
Νίκος Πορτοκάλογλου: “Το ότι παντρεύτηκα μικρός είναι το καλύτερο πράγμα που έκανα” – Η εξομολόγηση για τα 40 χρόνια γάμου
Αγρίνιο: Ερωτική απογοήτευση οδήγησε 19χρονη ένα βήμα πριν τον θάνατο
Αγρίνιο: Ερωτική απογοήτευση οδήγησε 19χρονη ένα βήμα πριν τον θάνατο
Το σεξιστικό σχόλιο στη Μαρία Ηλιάκη για την οδήγηση - Και τα στερότυπα καλά κρατούν, αλλά δεν γελάμε πια
Το σεξιστικό σχόλιο στη Μαρία Ηλιάκη για την οδήγηση – Και τα στερότυπα καλά κρατούν, αλλά δεν γελάμε πια
Βλέπειςέναν κόκκορα ή ένα στόμα: Η οπτική ψευδαίσθηση που αποκαλύπτει αν είστε ντροπαλοί ή πεισματάρηδες
Βλέπεις έναν κόκκορα ή ένα στόμα: Η οπτική ψευδαίσθηση που αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα σου
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Θαυμάστριες τού στέλνουν ερωτικά γράμματα στη φυλακή - Το σκέφτεται να γίνει ταινία η ζωή του
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Θαυμάστριες τού στέλνουν ερωτικά γράμματα στη φυλακή – Το σκέφτεται να γίνει ταινία η ζωή του

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του