‘’Χρόνος, ο Πανδαμάτωρ…’’: Το κείμενο της συγγραφέως Σταυρούλας Αποστολίδου για τον χρόνο θα σε κάνει να αναθεωρήσεις πολλά!

Ρολόγια, χρόνος… Πόσα πολλά μπορούμε να πούμε γι’ αυτήν την έννοια… Ο χρόνος περνάει και πολλές φορές εμείς τρέχουμε για να τον προλάβουμε. Άλλες φορές τον αφήνουμε να κυλάει, χωρίς να συνειδητοποιούμε τη σπουδαιότητά του. Κι άλλες προσπαθούμε να τον αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο δημιουργικά.

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, ο χρόνος είναι πιο σπουδαίος και από το χρήμα. Πολύτιμος… Και οι περισσότεροι δεν τον λαμβάνουμε υπόψιν όσο του πρέπει… Μας πρέπει. Το παρακάτω κείμενο της συγγραφέως, Σταυρούλας Αποστολίδου είναι εξαιρετικό και θα σας κάνει να αναθεωρήσετε πολλά!

Γράφει η συγγραφέας Σταυρούλα Αποστολίδου

’Η ματιά του θεατή, η καρδιά του και το πνεύμα του… δίνουν ζωή στους θησαυρούς’

Συγκεκριμένα, γράφει:

“‘’Η ματιά του θεατή, η καρδιά του και το πνεύμα του- με μεγαλύτερη ή μικρότερη ικανότητα να αντιληφθεί την πρόθεση του δημιουργού- δίνουν ζωή στους θησαυρούς’’, ισχυρίστηκε κάποτε ο Νταλί, αδειοδοτώντας κάθε έναν από το κοινό να ερμηνεύσει το έργο του μέσα από προσωπικό πρίσμα.

Κι ό,τι κι αν είχε πρόθεση να αποδώσει με τον θρυλικό καμβά του ‘’Η εμμονή της μνήμης’’, η θέα των τριών ρολογιών που λιώνουν μέσα σ’ ένα τοπίο ερημικό, αναμφίβολα προκαλεί στοχασμούς και συναισθήματα με πολλές διακλαδώσεις στον θεατή.

Ρολόγια, χρόνος… Πόσα πολλά μπορούμε να πούμε γι’ αυτήν την έννοια…

Το μεταφυσικό του θέματος άπιαστο: Σ΄ αυτό που αποκαλούμε παρόν, το ‘’τώρα’’ μονίμως αποτινάσσει από πάνω του την προηγούμενη στιγμή και εισρέει ταυτόχρονα η μελλοντική. Πριν, τώρα, μετά… Έννοιες ρεαλιστικές και ασαφείς παράλληλα. Στέκει απόλυτος ο χρόνος, έτσι που φαίνεται τελικά να μην περνάει αυτός από πάνω μας, αλλά εμείς μέσα από αυτόν.

‘’Ο χρόνος είναι χρήμα’’, λένε επίσης. Ή μήπως είναι πιο πολύτιμος από το χρήμα;

Κάθε τι που διαθέτουμε ως απόθεμα παρουσιάζει αυξομειώσεις και διαφοροποιήσεις: τα αποκτήματα, τα χρήματα, η υγεία, τα συναισθήματα. Μα, ο χρόνος έχει μια γραμμικότητα ανυπέρβλητη. Όλοι έχουμε είκοσι τέσσερις ώρες μέσα στην μέρα, ακόμα κι αν τα υπόλοιπα εφόδια ή συνθήκες ζωής είναι διαφορετικές.

Όλοι, από τον πιο σοφό έως το πιο ανόητο, από τον πιο πλούσιο έως τον πιο αναξιοπαθούντα, είμαστε ίσοι απέναντί του, με οριζόντιο τρόπο. Ακόμα και με όλο το χρυσάφι του κόσμου δεν θα μπορούσε κάποιος να έχει παραπάνω από είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα. Με αυτή την έννοια, ο χρόνος τελικά στέκεται ως ο μεγάλος ισορροπιστής, ο μεγάλος εξισωτής. Μαζί με τον θάνατο.

Κι αν τελικά σκεφτούμε πιο πρακτικά, ο χρόνος ναι, είναι το ανεκτίμητο νόμισμα, πολυτιμότερο από το χρήμα και τις κτήσεις.

Ο Πανδαμάτωρ χρόνος όλα θα τα δαμάσει, χέρι-χέρι μαζί με τον θάνατο…

Το τι κάνεις με τα λεπτά της ζωής σου, με οτιδήποτε εισβάλλει ή προσκαλείς μέσα σε αυτά τα λεπτά, είναι στο χέρι σου σε μεγάλο βαθμό. Ποιον υποδέχεσαι μέσα στον χρόνο σου, πού τον σπαταλάς, πού τον επενδύεις;

Ο πλούτος σου είναι ο χρόνος σου. Κι ίσως, το πού καταθέτουμε τον χρόνιο μας να είναι πιο σημαντικό από το πού καταθέτουμε τα χρήματά μας. Γιατί, ακόμα κι αν το απόθεμα των χρημάτων μας μικρύνει, μπορεί να αναπληρωθεί. Οι ώρες μας όμως;

Κι ίσως κάθε κεράκι που προστίθεται στην τούρτα μας, θα έπρεπε να το εκτιμάμε ως ευκαιρία που μας δόθηκε να πορευτούμε ένα βήμα παραπέρα, ως παράταση στο αναπόφευκτο. Γιατί, ναι, ο Πανδαμάτωρ χρόνος όλα θα τα δαμάσει, χέρι-χέρι μαζί με τον θάνατο…

Εν τέλει, ενδεχομένως η γοητεία πίσω από τα ρολόγια του Νταλί που λιώνουν, να είναι η αίσθηση του ανεξήγητου, του άπιαστου που σου αφήνουν. Άπιαστου σαν τον χρόνο…

Διαβάστε επίσης

Η Ρεγγίνα Μακέδου μετά τη μεταμόσχευση εξηγεί γιατί πρέπει όλοι να γίνουμε δότες μυελού των οστών, σήμερα!

«Ευχαριστώ όσους μου είπαν ψέματα και μου ράγισαν την καρδιά»: Η Τζένιφερ Λόπεζ κλαίγοντας έβγαλε τον πιο αυθεντικό λόγο σε βραβεία

“Όταν το μόνο που βλέπουμε είναι αύξηση βάρους, αναιρούμε όλη τη ζωή που έχουμε ζήσει”

Σχετικά Άρθρα
Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»
Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»
Γνωρίστε τις “trad wives”: Tις αντι-φεμινίστριες που ζητούν παραδοσιακές αξίες
Γνωρίστε τις “Trad Wives”: Tις αντι-φεμινίστριες που ζητούν παραδοσιακές αξίες
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο Infowoman: «O Μποστ ξεσκεπάζει την πτωχευτική εξίσωση των πάντων προς τα κάτω»
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο Infowoman: «O Μποστ ξεσκεπάζει την πτωχευτική εξίσωση των πάντων προς τα κάτω»
Η Ελένη Καρακούλη στο Infowoman: «Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στη ζωή, στη σχέση, στον έρωτα»
Η Έλενα Καρακούλη στο Infowoman: «Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στη ζωή, στη σχέση, στον έρωτα»
Στην Amazon θα βρείτε βιβλία γραμμένα μέσω AI - Το ερώτημα είναι μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει λογοτεχνία;
Στην Amazon θα βρείτε βιβλία γραμμένα μέσω AI – Το ερώτημα είναι μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει λογοτεχνία;
Λωξάντρα Λούκας: Ποια είναι η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που είδαμε στον "Γιατρό" και μας συγκίνησε
Λωξάντρα Λούκας: Ποια είναι η ταλαντούχα ηθοποιός με σύνδρομο Down

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του