Blue Monday: Γιατί η σημερινή μέρα θεωρείται η πιο καταθλιπτική του έτους; 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία

blue-monday-γιατί-η-σημερινή-μέρα-θεωρείται-η-πι

Χωρίς καμία αμφιβολία, η Δευτέρα είναι από τις ημέρες που οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – τη θεωρούμε ως την πιο δύσκολη μέρα της εβδομάδας και αυτή που μας προκαλεί μια μελαγχολία, καθώς σηματοδοτεί το τέλος του σαββατοκύριακου και την επάνοδο στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που τη λέμε και… Τσαγκαροδευτέρα!

Ωστόσο, η σημερινή Δευτέρα (17/1) εκτός από δύσκολη είναι και η πιο μελαγχολική μέρα του έτους. Και είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια και ως…  «Blue Monday». Σύμφωνα με την επιστημονική θεωρία είναι η μέρα που οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο συνειδητοποιούν πόσο εκτός στόχων και προγράμματος είναι και νιώθουν μια βαθιά μελαγχολία.

Τι είναι η Blue Monday

Η ιδέα της Blue Monday γεννήθηκε το 2005, όταν ο ακαδημαϊκός Cliff Arnall χρησιμοποίησε μια εξίσωση για να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μέρα έχει έντονο ψυχολογικό φορτίο. Σε αυτό συμβάλλουν ο άδειος τραπεζικός λογαριασμός μετά τις γιορτές, ο κακός καιρός του Γενάρη και το μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τις επόμενες γιορτές, επιβαρύνουν την ψυχολογία.

Η διατροφολόγος Alison Clark ισχυρίζεται ότι ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις και τη σκληρή πραγματικότητα μετά τη χαλάρωση των εορτών. Η Bρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, υπογραμμίζει ότι πολλοί καταναλωτές κατά τη διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες και συνήθως λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και την ημέρα εκείνη βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Η εξίσωση της… μελαγχολίας

O Cliff Arnall έλαβε υπόψη μια σειρά παραγόντων που πιθανόν να συμβάλλουν στην κακή διάθεση φτιάχνοντας την εξής εξίσωση:

[W + (D – d)] X TQ / M x Na

W = καιρός

D = χρέος

d = μηνιαίος μισθός

T = χρόνος από τα Χριστούγεννα

Q = χρόνος από την αποτυχία των αποφάσεων του νέου έτους

M = χαμηλά επίπεδα κινήτρων

Na = το αίσθημα της ανάγκης για δράση.

Μπορεί ο ορισμός της Blue Monday να μην βρίσκει σύμφωνους τους επιστήμονες, που τον χαρακτηρίζουν αυθαίρετο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά, ωστόσο, υπάρχει μια κατάσταση γνωστή ως Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, μια μορφή κατάθλιψης που μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένες εποχές.

5 τρόποι για να αποφύγετε την κατάθλιωη της Blue Monday

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη της σημερινής ημέρας. Απλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

  1. Μην κοιτάτε τα αρνητικά νέα της ημέρας, κάντε ένα διάλειμμα από την αρνητικότητα που θα σας ρίξει την ψυχολογία… Χαμογελάστε περισσότερο.
  2. Γυμναστείτε. Η πρωινή γυμναστική είναι ιδανική, αλλά και το απόγευμα μετά το γραφείο αφιερώστε 10 λεπτά για να γυμναστείτε. Ή χορέψτε…
  3. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Φορέστε το αγαπημένο σας ρούχο, κατά προτίμηση σε ζωηρά χρώματα που θα σας φτιάξουν τη διάθεση. 
  4. Χαρείτε τις μικρές απολαύσεις ακόμα και τις διατροφικές, κάνοντας σήμερα μια εξαίρεση. Aυτή τη Δευτέρα, σκεφτείτε κάτι που σας αρέσει και απολαύστε το χωρίς καμία ενοχή.
  5. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα κάνει τη μέρα πραγματικά καλή για εσάς και θα σας φτιάξει τη διάθεση. Δείτε τις φίλες σας, βγείτε μία βόλτα, γενιά κάντε κάτι διαφορετικό από αυτά που συνήθως κάνετε τις Δευτέρες και σας υπενθυμίζουν πόσο δύσκολη και καταθλιπτική μέρα είναι

Διαβάστε επίσης

Όμικρον: Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Σασμός: Έτσι, αποχαιρέτισε η Μαρία Τζομπανάκη τον Πετρή μετά τον θάνατό του!

Στεμνίτσα: Ανακαλύψτε την όμορφη “χωριατοπούλα του Μοριά” του Κολοκοτρώνη

Σχετικά Άρθρα
Γυναίκες συμμετέχουν σε "μαθήματα τάφου" για να πετύχουν κάτι πολύ σημαντικό
Γυναίκες συμμετέχουν σε “μαθήματα τάφου” για να πετύχουν κάτι πολύ σημαντικό
hBillie Eilish: Η εξομολόγηση για το πώς είναι να ζεις με σύνδρομο Tourette - Διαγνώστηκε στα 11 της χρόνια
Billie Eilish: Η εξομολόγηση για το πώς είναι να ζεις με σύνδρομο Tourette – Διαγνώστηκε στα 11 της χρόνια
Λίγο πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας νύφη διαβάζει μπροστά στους καλεσμένους τα μηνύματα του άπιστου συντρόφου της
Λίγο πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας νύφη διαβάζει μπροστά στους καλεσμένους τα μηνύματα του άπιστου συντρόφου της
Νίκος Πορτοκάλογλου: "Το ότι παντρεύτηκα μικρός είναι το καλύτερο πράγμα που έκανα" - Η εξομολόγηση για τα 40 χρόνια γάμου
Νίκος Πορτοκάλογλου: “Το ότι παντρεύτηκα μικρός είναι το καλύτερο πράγμα που έκανα” – Η εξομολόγηση για τα 40 χρόνια γάμου
Αγρίνιο: Ερωτική απογοήτευση οδήγησε 19χρονη ένα βήμα πριν τον θάνατο
Αγρίνιο: Ερωτική απογοήτευση οδήγησε 19χρονη ένα βήμα πριν τον θάνατο
Το σεξιστικό σχόλιο στη Μαρία Ηλιάκη για την οδήγηση - Και τα στερότυπα καλά κρατούν, αλλά δεν γελάμε πια
Το σεξιστικό σχόλιο στη Μαρία Ηλιάκη για την οδήγηση – Και τα στερότυπα καλά κρατούν, αλλά δεν γελάμε πια

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του