Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να συνιστά την πιο διαδεδομένη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σύμφωνα με τη UNICEF.
Μιλάμε για την έμφυλη βία, με την έννοια ότι το φαινομένο της βίας πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, από αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας Εγκληματικής Θυματοποίησης οι γυναίκες έχουν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πέσουν θύματα βίας από κάποιο άτομο με το οποίο έχουν πολύ στενή σχέση συγκριτικά με τους άνδρες θύματα.
Η «αθέατη βία», όπως ονομάζεται η βία μέσα στο σπίτι είναι κάθε συμπεριφορά μέσω της οποίας το πιο δυνατό μέλος της οικογένειας (από σωματική, κοινωνική ή οικονομική θέση) και συνήθως ο σύζυγος χρησιμοποιεί επιβολή, εξουσία, παραμέλιση δείχνοντας έλλειψη σεβασμού και περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου εκμεταλλευόμενος τη θέση του.
H βία κατά των γυναικών πλήττει όλα τα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, και μπορεί να συμβεί είτε σε ετερόφυλες είτε σε ομόφυλες σχέσεις. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η εγκυμοσύνη δε συνιστά περίοδο αναχαίτισης της βίας, ενώ παρατηρείται σημαντικός βαθμός κακοποίησης στις γυναίκες με αναπηρία ως άτομα με αυξημένο κίνδυνο να θυματοποιηθούν.
Η κακοποίηση συνήθως αρχίζει «διακριτικά» και κλιμακώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η γυναίκα που υφίσταται κακοποίηση, υποτιμάται συστηματικά από τον θύτη καθώς εκείνος δημιουργεί ατμόσφαιρα μόνιμης απειλής στο χώρο που ζει. Έχει την πρόθεση να ασκήσει έλεγχο στην συμπεριφορά της γυναίκας μέσω του φόβου και της κακομεταχείρισης. Συνήθως, ο θύτης διακατέχεται από συναισθήματα ελέγχου, εγκατάλειψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανταγωνισμού και απουσίας ενσυναίσθησης. Δυστυχώς, η κακοποίηση δεν σταματά ποτέ σ’ ένα μόνον επεισόδιο.
Μορφές Βίας
Η κακοποίηση παρουσιάζει πολλές μορφές κάποιες δύσκολα αναγνωρίσιμες: τη Λεκτική βία (προσβολές, άμμεσες λεκτικές επιθέσεις, βρισιές, υποτίμηση). Την Ψυχολογική βία (εκτόξευση απειλών, ψέματα, συκοφαντίες, περιορισμό στις οικογενειακές, φιλικές & κοινωνικές συναναστροφές, έλεγχο στην οικονομική κατάσταση, εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη, συνεχής παρακολούθηση, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων του θύματος κ.α.). Σταδιακά ακολουθείται η Σωματική βία, που αφορά επαναλαμβανόμενα χτυπήματα και κλωτσιές στα γόνατα, τα πόδια, το κεφάλι, το πρόσωπο και το σώμα, βίαια σπρωξίματα. Πολύ συχνά η σωματική κακοποίηση οδηγεί στον θάνατο του θύματος.
Ψυχολογικές Συνέπειες της Βίας
«Το σύνδρομο της κακοποιημένης γυναίκας» εμφανίζει ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως: χρόνιο άγχος, κατάθλιψη, κατάχρηση αλκοόλ, αισθήματα ανικανότητας, αισθήματα ενοχής, χαμηλής αυτοεκτίμησης, ψυχοσωματικές διαταραχές. Συμπτώματα που είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετά έτη μετά τη λήξη της κακοποιητικής σχέσης.
Η καλύτερη επιλογή για την γυναίκα που κακοποιείται είναι η απομάκρυνσή της – φυσική- και η αποχή από κάθε μορφή επικοινωνίας – από το άτομο που την κακοποιεί. Η εξασφάλιση ενός ασφαλούς χώρου φιλοξενίας και ενός υποστηρικτικού πλαισίου στήριξης θα λειτουργήσει ως σύμμαχος στην απόφαση της να φύγει από ένα βίαιο περιβάλλον. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την γυναίκα θύμα, διότι έχει μεγάλη ανάγκη από ουσιαστική ψυχολογική στήριξη για να μπορέσει πολύ σταδιακά και με πολλά πισωγυρίσματα να αποδεσμευτεί από μία τοξική σχέση και τοξική ποιότητα ζωής.
Η κακοποίηση της γυναίκας θα υπάρχει και θα συντηρείται από τη σιωπή, την ανοχή του γεγονότος, την ατιμωρισία του θύτη και την ανυπαρξία ή την κατάργηση των ειδικών υποστηρικτικών υπηρεσιών και της κατάλληλης υποδομής για την υποδοχή και φιλοξενία των γυναικών θυμάτων βίας.
Η βία λοιπόν, δεν αποτελεί προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση, αλλά κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας.
Ενδεικτικά Φορείς και Υποστηρικτικές Υπηρεσίες για Γυναίκες Θύματα Βίας:
www.antiviolence-net.eu/Organizations_06_12_2013.pdf
http://www.katafygiogynaikas.org/prostasia/node/14
Από τη Λίλιαν Σουμέλη Ψυχολόγος, Οικογενειακή Σύμβουλος & Σύμβουλος Διαχείρισης Σταδιοδρομίας, e: [email protected]
Πηγή: infokids.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News