Αληθινή ιστορία: «Υποφέρω από αγχώδη διαταραχή. Αυτή η δραστηριότητα με έσωσε»

“Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου τρέχουν με ιλλιγιώδη ταχύτητα πριν ο ήλιος ανατείλει, στη διάρκεια της ημέρας και, φυσικά, τη νύχτα! Είμαι τελειομανής, με καταβάλει το στρες και αγαπώ πάρα πολύ τα βιβλία.

Με έναν παράξενο τρόπο όλα τα παραπάνω συνδέονται με την αγχώδη διαταραχή μου. Στο υπερβολικό ξέσπασμά της με πιάνουν ακόμα και κρίσεις πανικού, ενώ καθημερινά προσπαθώ να κρατάω τα επίπεδα άγχους πολύ χαμηλά. Ένας αρκετά δύσκολος αγώνας ο οποίος γίνεται ώρα με την ώρα και λεπτό με το λεπτό δυσκολότερος.

Είναι εξαντλητικό και για μένα και για τους άλλους. Δοκίμασα χιλιάδες τρόπους για να την καταπολεμήσω, αλλά μάταια. Ορισμένοι είχαν αποτελέσματα για ένα διάστημα, αλλά μετά από λίγο “έπεφτα” ξανά στην ίδια παγίδα των σκέψεών μου.

Παρατήρησα, λοιπόν, ότι οι μόνες στιγμές που πραγματικά χαλάρωνα ήταν όταν διάβαζα ένα βιβλίο. Και το έκανα δίχως να σκέφτομαι ή να αγχώνομαι για κάτι. Τότε δεν το γνώριζα, αλλά αυτή είναι μια μέθοδος που ακολουθείται πλέον ευρέως και είναι γνωστή ως: Βιβλιοθεραπεία!”

Η βιβλιοθεραπεία σχετίζεται με τη χρήση των βιβλίων για θεραπευτικούς σκοπούς. Η προσέγγιση αυτή της ανάγνωσης ξεκίνησε πιο δυναμικά στην Αγγλία το 2003, περίπου, όταν παρατηρήθηκε ότι ασθενείς με κατάθλιψη ή άγχώδη διαταραχή, άρχισαν να διαβάζουν μόνοι για τις ασθένειές τους και να βοηθιούνται, τελικά, περισσότερο.

Αν και δεν είναι μια σύγχρονη «εφεύρεση», στην Αμερική άρχισε να πραγματοποιείται στη δεκαετία του 1930, η βασική έννοια πίσω από τη βιβλιοθεραπεία είναι ότι η ανάγνωση είναι μια θεραπευτική εμπειρία.

Το κατάλληλο γραπτό υλικό, λοιπόν, ή τα κατάλληλα βιβλία μπορούν να αποτελέσουν μέσο για την επίλυση απλών προβλημάτων (συναισθηματικών ή συμπεριφορικών), να βοηθήσουν  στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών και δυσλειτουργιών και να λειτουργήσουν επικουρικά και συμπληρωματικά σε διάφορες ψυχοθεραπείες.

Η Hilary White γράφει για την αγχώδη διαταραχή που την ταλαιπωρεί και το πώς τα βιβλία τη βοήθησαν να ελέγξει το τρομερό άγχος της!

%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%81%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b1%ce%b3%cf%87%cf%8e%ce%b4%ce%b7-%ce%b40

Μπορούν, τελικά τα βιβλία να μας κάνουν ευτυχισμένους;

Σύμφωνα με τη βιβλιοθεραπεία, τους λάτρεις της ανάγνωσης, αλλά και την μαρτυρία της Hilary, ναι μπορούν!

Πώς βοήθησαν, λοιπόν, τα βιβλία μια γυναίκα που το άγχος και το στρες είναι δεύτερη φύση της;

Το να χάνεσαι σε έναν άλλο κόσμο, απομακρύνει το μυαλό σου από τη διαταραχή: Η ψυχική μου κατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική. Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να με καθηλώσουν και να με αποσυντονίσουν. Η ανάγνωση κρατά τις αρνητικές σκέψεις σε χαμηλά επίπεδα και μου επιτρέπει να συγκεντρωθώ σε κάτι ευχάριστο. Τα βιβλία με ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους και για μερικά λεπτά νιώθω σαν να απομακρύνομαι από τη φυσική μου υπόσταση. Αυτός ο διαχωρισμός είναι μια ευχάριστη διέξοδος για όποιον νιώθει παγιδευμένος στις ίδιες του τις σκέψεις…

Τα βιβλία σε προσγειώνουν: Μέρος της αγχώδους διαταραχής είναι και το να νιώθεις πως δεν έχεις καθόλου τον έλεγχο των καταστάσεων γύρω σου. Εκτός από το ότι σε συνεπαίρνουν, τα βιβλία υπόσχονται μόνο θετικά συναισθήματα. Δεν σε απειλούν, δε σε κάνουν να αισθάνεσαι χαμένος. Προσφέρουν μια αίσθηση άνεσης και σιγουριάς, όταν όλα γύρω σου μοιάζουν να καταρρέουν.

Σε βοηθούν να επικοινωνήσεις με τους άλλους: Όσοι υποφέρουν από αγχώδη διαταραχή νιώθουν απίστευτα απομονωμένοι από τους γύρω τους. Μέσω των βιβλίων, όμως, γνωρίζεις κόσμους, εποχές, ιστορίες, πόλεις, ανθρώπους. Και φυσικά έρχεσαι σε επαφή με όσους αγαπούν τα βιβλία τόσο πολύ όσο εσύ. Νιώθεις ότι είσαι μέλος μιας μεγαλύτερης κοινότητας. Δεν είσαι πια μόνη…

Η ανάγνωση είναι ένας τρόπος διαλογισμού: Αν μισείτε και σεις όπως και εγώ τη yoga, τότε μάθετε ότι η ανάγνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος αυτοσυγκέντρωσης. Όσες φορές και αν προσπάθησα να ακολουθήσω κάποιον άλλο τρόπο διαλογισμού στο τέλος ένιωθα πως κάτι έκανα λάθος. Ένιωθα αποτυχημένη. Με τα βιβλία αυτό δε συνέβη ποτέ. Είναι το “χαρούμενο” μέρος μου. Όταν ηρεμείς και “βυθίζεσαι” σε ένα μυθιστόρημα νιώθεις σαν ένα προστατευτικό κουκούλι να σε τυλίγει και να κλείνει απέξω όλους τους κινδύνους που παραμονεύουν. Κι όσοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με το άγχος και τα παρελκόμενά του, γνωρίζουν πόσο θετικό είναι νιώθεις ασφάλεια”.

«Αρραγείς Λέξεις»: Πώς ένας άνθρωπος και ένα ποδήλατο κατάφεραν να δώσουν ζωή σε βιβλία και ανθρώπους…

Φυσικοί τρόποι να διαχειριστείς το άγχος!

Κι όμως, αυτό το τραγούδι μειώνει το άγχος όσων το ακούνε κατά το 65%

Σχετικά Άρθρα
Γνωρίστε τις “trad wives”: Tις αντι-φεμινίστριες που ζητούν παραδοσιακές αξίες
Γνωρίστε τις “Trad Wives”: Tις αντι-φεμινίστριες που ζητούν παραδοσιακές αξίες
Στην Amazon θα βρείτε βιβλία γραμμένα μέσω AI - Το ερώτημα είναι μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει λογοτεχνία;
Στην Amazon θα βρείτε βιβλία γραμμένα μέσω AI – Το ερώτημα είναι μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει λογοτεχνία;
Θετική Φωνή: Ένα βίντεο για να μας θυμίσει ότι η εργασία στο σεξ είναι εργασία
Θετική Φωνή: Ένα βίντεο για να μας θυμίσει ότι η εργασία στο σεξ είναι εργασία
Όταν το Ψέμα συνάντησε την Αλήθεια - Ένας μύθος που μας οδηγεί στη Γυμνή Αλήθεια
Όταν το Ψέμα συνάντησε την Αλήθεια – Ένας μύθος που μας οδηγεί στη Γυμνή Αλήθεια
Αυτά είναι τα πιο "γκρινιάρικα" ζώδια
Αυτά είναι τα πιο “γκρινιάρικα” ζώδια
"Οθόνες το όπιο των λαών, τελικά;" Σκέψεις και συναισθήματα της συγγραφέως Σταυρούλας Αποστολίδου
“Οθόνες το όπιο των λαών, τελικά;” Σκέψεις και συναισθήματα της συγγραφέως Σταυρούλας Αποστολίδου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του