3 πολύτιμα μαθήματα για το πώς να δημιουργήσετε βαθιές και ουσιαστικές φιλίες

3-πολύτιμα-μαθήματα-για-το-πώς-να-δημιου

Σαν άνθρωπος μου αρέσει περισσότερο να «ταξιδεύω» στους ανθρώπους. Μου αρέσει να κάνω νέες παρέες, να γνωρίζω και να εξερευνώ διαρκώς νέα άτομα.

Για παράδειγμα, αν παω σ΄ένα πάρτι, θα λειτουργήσω ως εξής: Θα πάω σε εκείνον που γνωρίζω λιγότερο και θα αρχίσω να του κάνω ερωτήσεις. Και όταν λέω ερωτήσεις, εννοώ πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ποιος είναι, τι κάνει στη ζωή του, αν είναι ευτυχισμένος κλπ κλπ κλπ. Θα προσπαθήσω δηλαδή να μάθω τα πάντα γι΄αυτόν.

Διαβάστε επίσης: Οι εντιμότατες φίλες μας- Να τις προσέχουμε για να τις έχουμε

Ωστόσο, όσο κι αν μου αρέσει να κάνω νέους φίλους, με την πάροδο του χρόνου εκτιμώ όλο και περισσότερο τις μακροχρόνιες φιλίες μου. Αυτές τις βαθύτερες και πιο επίμονες – ενίοτε και επίπονες- φιλίες με εκείνους που με έχουν δει στα καλύτερα και τα χειρότερά μου. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ξέρουν από τι υλικά είμαι φτιαγμένη, αυτοί γνωρίζουν καλά τα πιο αδύνατα σημεία μου. Είναι οι άνθρωποι που μπορεί να ζούμε μακριά, ακόμη και σε διαφορετικές πόλεις ή και χώρες, αλλά συνεχίζουν να είναι οι πιο στενοί συνοδοιπόροι της ζωής μου.

Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο εκτιμώ τη βαθιά φιλία. Κι αν κάτι έχω μάθει είναι ότι η βαθιά φιλία απαιτεί προσπάθεια. Εδώ είναι τρία βασικά μαθήματα που έχω αποκομίσει σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες συνάντησης και ειλικρινούς φιλίας:

Η βαθιά φιλία γεννιέται μέσα στην απόλυτη διαφάνεια

Το πόσο ουσιαστική είναι μία φιλία εξαρτάται από το πόσο ανοιχτοί είστε στους άλλους. Μη φοβάστε να δείξετε πόσο ευάλωτοι ή εύθραστοι είστε. Προσπαθήστε το, όσο δύσκολο κι αν είναι. Μην υποκρίνεστε πως είστε ανεξάρτητοι και αυτάρκεις. Να είστε απόλυτα «διαφανείς». Αυτό σημαίνει ότι δε φοβάστε την απόρριψη για αυτό που θα αποκαλύψετε. Μπορείτε να πείτε σε έναν φίλο σας κάτι που σας έχει συμβεί, έναν φόβο με τον οποίο παλεύετε ή ακόμα και κάτι που σας προκαλεί οδύνη. Αυτό το σημείο συνάντησης της ευθραστότητάς σας, μπορεί τελικά να δημιουργήσει μεγαλύτερη οικειότητα και εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

Η βαθιά φιλία δεν εξαρτάται από τα μεταξύ σας κοινά σημεία

Μερικές από τις πιο στενές φιλίες μου είναι με άτομα που είναι τελείως διαφορετικά από εμένα. Μπορεί να προέρχονται από πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς (ή χώρες) ή και να έχουμε τελείως διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρες. Ωστόσο, οι διαφορές μας μας φέρνουν πιο κοντά γιατί αναπτύσσουμε μεταξύ μας έναν δεσμό και μια κατανόηση που βασίζονται σε κάτι πολύ βαθύτερο από ομοιότητες επιφανειακού επιπέδου.

Η βαθιά φιλία προέρχεται από τη συνέπεια

Θα είμαι η πρώτη που θα παραδεχτώ ότι δεν είμαι ο τύπος του ατόμου που στέλνει μήνυμα ή τηλεφωνεί στη φίλη της κάθε μέρα ή ακόμα και κάθε εβδομάδα. Συνέπεια δεν σημαίνει απαραίτητα και σταθερότητα. Συνέπεια, όμως, σημαίνει να υπεθυμίζεις σκόπιμα στον άλλον καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου πως είσαι εκεί γι΄αυτόν.

Μην φοβάστε να επικοινωνήσετε με έναν φίλο, ανεξάρτητα από το πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που μιλήσατε. Κατά τη διάρκεια των ετών, έμαθα πως η προσωρινή παύση επικοινωνίας με τους φίλους μου, δεν σημαίνει τον θάνατο της φιλίας μας. Να επικοινωνείτε με φίλους και να τους υπενθυμίζετε διαρκώς πως σας ενδιαφέρουν. Να δηλώνετε πάντα παρόντες…

Ο χρόνος και η παρουσία σας μπορεί να σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε για έναν φίλο σας. Συνεχίστε να επικοινωνείτε, να ακούτε, να φροντίζετε και να αγαπάτε τους φίλους σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να σημαίνετε για αυτούς.

Σχετικά Άρθρα
Η 81 ετών Εβραία, Εστέρ Σολ στη σιωπηρή πορεία μνήμης για όλους τους Εβραίους της Ελλάδας που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου
Η 81 ετών Εβραία, Εστέρ Σολ στη σιωπηρή πορεία μνήμης για όλους τους Εβραίους της Ελλάδας που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου
"Μαρία Τσάλλα": Η κατάσκοπος "φάντασμα" με το κατάστημα πλεκτικής στο Παγκράτι και το πιστοποιητικό γέννησης με στοιχεία πεθαμένου βρέφους
“Μαρία Τσάλλα”: Η κατάσκοπος “φάντασμα” με το κατάστημα πλεκτικής στο Παγκράτι και το πιστοποιητικό γέννησης με στοιχεία πεθαμένου βρέφους
Καταδικάστηκε άνδρας για stealthing - Ποια είναι η επικίνδυνη πρακτική που θεωρείται ύπουλο σεξουαλικό έγκλημα
Καταδικάστηκε άνδρας για stealthing – Ποια είναι η επικίνδυνη πρακτική που θεωρείται ύπουλο σεξουαλικό έγκλημα
Σοκάρει η Μπρουκ Σιλντς: Έπεσε θύμα βιασμού από ισχυρό παραγωγό του Χόλιγουντ
Σοκάρει η Μπρουκ Σιλντς: Έπεσε θύμα βιασμού από ισχυρό παραγωγό του Χόλιγουντ
Ιωάννα Ροτζιώκου: "Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, αλλά κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται τη γυναικεία ύπαρξη"
Ιωάννα Ροτζιώκου: “Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, αλλά κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται τη γυναικεία ύπαρξη”
Αύγουστος Κορτώ: Η καθηλωτική εξομολόγηση για τη διπολική μητέρα του, την αυτοκτονία της και τους δικούς του "δαίμονες"
Αύγουστος Κορτώ: Η καθηλωτική εξομολόγηση για τη διπολική μητέρα του, την αυτοκτονία της και τους δικούς του “δαίμονες”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του