Συχνά πυκνά περνούσα έξω από το μαγαζί, που σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα ουζερί-μεζεδοπωλεία στην Αθήνα. Άλλοτε κλειστό, άλλοτε υπό κατασκευή, έπειτα οι οικοδομικές εργασίες στο φόρτε τους και μετά δειλά δειλά ξεκίνησε μια κίνηση απροσδόριστη, που δεν σε άφηνε να καταλάβεις τι ακριβώς επρόκειτο να γίνει εδώ.

Ώσπου εγένετο Ο Τυπογράφος, φίνο μεζεδοπωλείο, υπό τη διεύθυνση του αγαπητού Ανδρέα Ευταξία, που μετά τις σπουδές του στη Γαλλία ως σεφ, πήρε το παλιό καλλιτεχνικό τυπογραφείο του πατρός Αχιλλέα, που λειτουργούσε στο ίδιο κτίριο, και εκεί εναπόθεσε όλη του την αγάπη για τη μαγειρική.

“Στην ίδια περιοχή. Εδώ που γεννήθηκα και μεγάλωσα, μας λέει, και συγκεκριμένα εδώ μέσα που ως μικρό παιδί γινόμουν στον ελεύθερο από τα μαθήματα χρόνο, ο βοηθός του πατέρα μου.” 


Βουτιά στο χρόνο

Το μαγαζί πήρε το όνομά του Ο ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΣ από το παλιό καλλιτεχνικό τυπογραφείο του κυρίου Αχιλλέα Ευταξία που στεγαζόταν στην περιοχή του Μεταξουργείου από το 1977.

Στο παλιό τυπογραφείο της οικογένειας Ευταξία, ο γιος Αντρέας είχε μία εξαιρετική ιδέα: να μετατρέψει το τυπογραφείο σε μεζεδοπωλείο και να γράψει τη δική του ιστορία, όχι πια με τα στοιχεία του τυπογραφείου, αλλά με τα σπιτικά αυθεντικά παραδοσιακά φαγητά του.

Ένα μεζεδοπωλείο με αισθητική άλλης εποχής

Τον Νοέμβριο του 2018, 41 χρόνια μετά το όνειρο του Αντρέα πήρε σάρκα και οστά κι έγινε πραγματικότητα. Έτσι έφτιαξε τον ΤΥΠΟΓΡΑΦΟ, ένα καλλιγευστικό τυπομεζεδοπωλείο, το οποίο με την αισθητική του μας μεταφέρει στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής.

Γευστικές απολαύσεις υψηλού επιπέδου

Τα πιάτα που μαγειρεύει μόνος του ο Ανδρέας καθημερινά είναι ιδιαίτερα, αλλά οικεία. Σου θυμίζουν μαμαδίστικη και γιαγιαδίστικη κουζίνα, αλλά με μια πινελιά που τα κάνει διαφορετικά.

20 πιάτα, πολλές περισσότερες γεύσεις στον κατάλογο για Έλληνες και ξένους που βρίσκονται στην περιοχή του Μεταξουργείου και σταματούν σ’ αυτό το τυπογραφείο γεύσης και σπιτικής απόλαυσης.

Εδώ ο χρόνος σταματά… ο τυπογράφος δεν τυπώνει πια γράμματα στο χαρτί, αλλά σερβίρει γεύσεις στους πελάτες και δημιουργίες που “γράφουν” στον ουρανίσκο.

Και μια γαλλίδα στην παρέα

Η αυθεντική γαλλική σοκολατόπιτα που επιμελείται με τα χέρια του ο Ανδρέας Ευταξίας έχοντας σπουδάσει στην σχολή Gordon Bleu στο Παρίσι είναι η μοναδική συνταγή που κράτησε από τη Γαλλία, όταν γύρισε πίσω στην Ελλάδα για να την εντάξει στο μενού του ελληνικού μερακλίδικου Τυπογράφου.

Και οι ελληνικές γεύσεις στήνουν τρικούβερτο χορό

Μία παντρεμένη σαρδέλα, βόμβα των καλών ωμέγα τρία λιπαρών, είναι ό,τι καλύτερο για ένα γρήγορο σνακ και επιστροφή πίσω στο γραφείο.

Η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, οι σπιτικοί ρεβυθοκεφτέδες, τα ντολμαδάκια αλλιώς, όλα παρασκευάζονται με αγνές πρώτες ύλες και φρέσκα υλικά της ημέρας ανάλογα με την εποχή και προσφέρονται σε προσιτές τιμές.

Αρκεί τα πόδια σου να σε φέρουνε εδώ, στον Τυπογράφο, στο Μεταξουργείο!

Info

Κοδράτου 18
10437 Αθήνα
τηλ. 21 3099 3067

από Σοφία Κωστάρα