Αρχική > Κοινωνία > Στην Καλαμάτα φτιάχνουν σκάφη από πλαστικά μπουκάλια!

Στην Καλαμάτα φτιάχνουν σκάφη από πλαστικά μπουκάλια!

Όλο και περισσότερο ευαισθητοποιούνται οι Έλληνες αναφορικά με την κυκλική οικονομία και σκαρφίζονται διάφορες ιδέες τις οποίες μάλιστα κάνουν πραγματικότητα! 

Η πρωτοβουλία «B2B – bottles to boats» (από μπουκάλια σε σκάφη) που υλοποιείται από την Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (ΚΑΝΕ) τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον μας, καθώς μέσω αυτής τα πλαστικά μπουκάλια νερού μετατρέπονται σε ιστιοπλοϊκά σκάφη. 

Πιο συγκεκριμένα, τα πλαστικά μπουκάλια αλέθονται σε μικρές νιφάδες ή λωρίδες με ενέργεια που προέρχεται από ποδήλατο. Στη συνέχεια, οι λωρίδες πλέκονται σε «αργαλειό» και έτσι δημιουργείται ένα δίχτυ. Μετά από αυτά τα τρία βήματα έχει δημιουργηθεί η ύλη, με την οποία κατασκευάζουμε το σκάφος.

Όπως διαβάζουμε στο kalamatajournal.gr πριν λίγες μέρες έγινε η παρουσίαση ενός τέτοιου σκάφους και η καθέλκυσή του έγινε χθες στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου «Αίολος», στον προλιμένα της Καλαμάτας. Για να κατασκευαστεί το σκάφος χρειάστηκε η δουλειά 14 εθελοντών από 7 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι βρίσκονται για εθελοντική εργασία στην Καλαμάτα στα πλαίσια του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Tο πρόγραμμα είναι ιδέα του Ιρανοσουηδού αρχιτέκτονα Hamid Roshangar, ο οποίος ζει στην Καλαμάτα και  σχεδίασε τον ολιστικό κύκλο αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερβολικής χρήσης πλαστικού με καινοτόμες μηχανές επεξεργασίας του πλαστικού και τον σχεδιασμό των σκαφών και της διαδικασίας παραγωγής.