Η Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Gluck είναι η μεγάλη νικήτρια του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.
«Για την αδιαμφησβήτητη ποιητική της φωνή, που με λιτή ομορφιά καθιστά την ατομική ύπαρξη καθολική», υπογράμμισε ο Λαρς Χάικενστεν – επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ που προΐσταται της διοργάνωσης των διάσημων βραβείων που δημιουργήθηκαν από τον Σουηδό εφευρέτη Άλφρεντ Νομπέλ.
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας θεωρείται η ύψιστη τιμή για έναν συγγραφέα. Κάθε χρόνο, ο νικητής επιλέγεται από τα 18 μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας. Όμως τα τελευταία χρόνια, η ακαδημία έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων, ενώ έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις επιλογές της.
Ακολουθεί ένα ποίημα της
Η κόκκινη παπαρούνα
Το τέλειο
δεν είναι να έχεις
μυαλό. Αισθήματα:
ω, τέτοια έχω∙ αυτά με
κυβερνούν. Έχω
έναν κύριο στον ουρανό
τον λένε ήλιο, κι ανοίγοντας
γιʼ αυτόν, του δείχνω
της καρδιάς μου τη φωτιά, φωτιά
σαν τη δική του παρουσία.
Τι άλλο θα μπορούσε
μια τέτοια δόξα να ʼναι
παρά μια καρδιά; Ω, αδελφοί και αδελφές μου,
πριν γίνετε άνθρωποι, παλιά,
υπήρξατε ποτέ σας, σαν εμένα; Αφήσατε ποτέ
τον εαυτό σας
νʼ ανοίξει έστω μια φορά
και ας μην άνοιγε ξανά ποτέ του;
Γιατί, για να ʼμαι ειλικρινής,
μιλάω τώρα
σαν κι εσάς. Μιλάω
γιατί είμαι κομμάτια.
(Η Κόκκινη Παπαρούνα | μτφρ.: Σοφία Γιοβάνογλου,
Ποια είναι η Louise Glück
H Louise Glück γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ. Σήμερα ζει στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέττης και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Γράφει για την απογοήτευση, τη ματαίωση, την απώλεια, την απομόνωση, με τρόπο τόσο αποτελεσματικό, ώστε να την ονομάζουν «ζοφερή» ή «σκοτεινή» ποιήτρια. Έχει δε την ικανότητα να δημιουργεί μια ποίηση, την οποία μπορούν να την καταλάβουν οι πολλοί, να σχετισθούν μαζί της και να τη βιώσουν έντονα και ολοκληρωτικά. Η ικανότητά της αυτή θεωρήθηκε ότι πηγάζει από μια απατηλά άμεση γλώσσα που χρησιμοποιεί, η οποία προσεγγίζει αξιοσημείωτα τον συνήθη προφορικό λόγο. Ο ρυθμός της, ωστόσο, οι επαναλήψεις της, και οι ιδιωματικές αόριστες εκφράσεις της, δίνουν στη γλώσσα της ένα βάρος διαφορετικό από αυτό της καθομιλουμένης. (βλ. εδω: Βλ. http://www.poetryfoundation.org/bio/louise-gluck)
Είναι πολυβραβευμένη. Το 1992 της απονεμήθηκε το Βραβείο Πούλλιτζερ για τη συλλογή της «The Wild Iris», το 1999 το πολύ τιμητικό Βραβείο Μπόλλινγκεν του Πανεπιστημίου του Γέιλ για τη συλλογή της «Vita Nova». Το 2003 χρίσθηκε 12η «Poet Laureate» της Αμερικής. Στις 19 Νοεμβρίου 2014 της απονεμήθηκε το αμερικανικό «Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Ποίησης» για τη συλλογή της «Faithful and Virtuous Night».
| Louise Glück, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 |Το τέλειοδεν είναι να έχειςμυαλό. Αισθήματα:ω, τέτοια έχω∙ αυτά…
Gepostet von Βιβλιοπωλείο Μικρό Καράβι – Mikro Karavi Bookstore am Donnerstag, 8. Oktober 2020
Google News