Αρχική > Featured > Σπουδαίο μάθημα ζωής από τον προπονητή του Ολυμπιακού – Πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας

Σπουδαίο μάθημα ζωής από τον προπονητή του Ολυμπιακού – Πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας

Ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, αναφέρθηκε μέσω επιστολής που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΚΑΕ Ολυμπιακός, στο πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες. Ο τεχνικός της ομάδας αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με Πρωτοπαθή Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, δίνοντας παράλληλα ένα σπουδαίο μάθημα ζωής.

Η επιστολή του προπονητή:

«Πριν από λίγους μήνες διαγνώστηκα με PPMS (Πρωτοπαθή Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση). Αυτή η ασθένεια έχει πολλές μορφές και εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο. Είναι αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο μπορεί και πραγματικά αλλάζει με πολλούς τρόπους την ποιότητα σου και την ικανότητά σου να κάνεις ακόμη και τις βασικές λειτουργίες με τρόπους που πάντα σου φαίνονταν φυσιολογικοί.

Όταν ξεπέρασα το αρχικό σοκ και τον πόνο, αποφάσισα πως δεν επρόκειτο να παραδοθώ σε τίποτα. Το μόνο που θα έκανα, ήταν να προσαρμοστώ και να βρω νέους τρόπους να συνεχίσω τη ζωή μου όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.

Το πρώτο που έκανα ήταν να ανατρέξω στη μπασκετική προπονητική μεθοδολογία αναφορικά με το πώς να λύνεις και να ξεπερνάς τις δυσκολίες. Η δική μου διαδικασία έχει τρία βήματα. 1) Ποιο είναι το πρόβλημα; 2) Γιατί συνέβη; 3) Πώς το διορθώνουμε;

Λοιπόν, το πρόβλημα είναι το PPMS, το οποίο στη δική μου περίπτωση και ηλικία εκδηλώνεται αρχικά με αδυναμία στα πόδια. Κούραση, ισορροπία και δύναμη είναι πραγματικά θέματα για εμένα. Έχω ξεκινήσει ειδική αγωγή ενδυνάμωσης και ισορροπίας, καθώς και κολύμβηση και υδρόβιες ασκήσεις, προκειμένου να βελτιώσω τη συνολική σωματική μου κατάσταση και να βοηθήσω τη μυϊκή ευλυγισία και την κίνηση.

«Ευθύνη μου να αποτελέσω παράδειγμα για όλους»

Γιατί συνέβη; Ο λόγος για τον οποίο μπορεί κάποιος να υποφέρει από αυτή την ασθένεια είναι άγνωστος. Καθώς δεν έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη αιτία ή εξήγηση, αυτό που του μένει είναι να αποδεχθεί πως είναι ό,τι είναι και να εστιάσει στο πώς θα κάνει το καλύτερο που μπορεί με τις διαθέσιμες «πηγές» για να βελτιώσει την κατάστασή του. Από σήμερα και στο μέλλον…

Πώς το διορθώνουμε; Πάμε στη δουλειά. Κάνουμε ένα πλάνο. Δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα. Κρατάμε το κεφάλι μας ψηλά. Προσαρμοζόμαστε, διαφοροποιούμε και ψάχνουμε τρόπους να βελτιωθούμε ή να διατηρηθούμε. Επιμορφωνόμαστε. Βρίσκουμε ανθρώπους που μπορούμε να το μοιραστούμε και να μας βοηθήσουν. Είμαι ευλογημένος με τη στήριξη τόσων καλών και αγαπημένων ανθρώπων. Το να λυπάσαι τον εαυτό σου δεν σου προσφέρει τίποτα, αντιθέτως καλλιεργεί και ενθαρρύνει μια κατιούσα πορεία από την οποία είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανέβεις.

Είμαι τυχερός. Έχω σπουδαίους γιατρούς, προπονητές, φυσικοθεραπευτές και διοίκηση, που δέχονται τις δυσλειτουργίες μου και με βοηθούν να τις ξεπεράσω. Πώς είναι δυνατόν να παραπονεθώ; Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ και δεν θα το κάνω. Είναι ευθύνη μου να αποτελέσω παράδειγμα για όλους, να συνεχίσουν τη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ποτέ, ποτέ, μα ποτέ να μην παραδίδονται ή να μην εγκαταλείπουν».

13 παράδοξα συμπτώματα της αυτοάνοσης πάθησης

 • Αίσθημα πίεσης: Ο πάσχων αισθάνεται ότι κάτι τον πιέζει σταθερά στο στήθος. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πόνο ή δύσπνοια.
 • Εναλλαγές διάθεσης: Η νευρική βλάβη στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα γέλιου ή δακρύων.
 • Ανεξήγητη φαγούρα: Σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, χωρίς να υπάρχει αλλεργία ή δερματικός ερεθισμός.
 • Νευραλγία τριδύμου: Είναι σύνδρομο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου του προσώπου και οφείλεται σε προσβολή του τριδύμου νεύρου που παρέχει κινητική νεύρωση στους μασητήρες.
 • Αίσθημα καύσου στα πέλματα: Ο πάσχων νιώθει ότι «καίγονται» τα πόδια του.
 • Δυσκολία στην κατάποση: Οι μυς αποδυναμώνονται, κάτι που σε συνδυασμό με την αλλοίωση των νευρικών σημάτων, δυσκολεύει τη διαδικασία της μάσησης και της κατάποσης.
 • Σημείο Lhermitte: Είναι η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος που νιώθει κανείς στην πλάτη σκύβοντας το κεφάλι, κάνοντας δηλαδή κάμψη στον αυχένα.
 • Θολή όραση: Η φλεγμονή του οπτικού νεύρου, το οποίο μεταφέρει το οπτικό ερέθισμα από το μάτι στον εγκέφαλο, εκδηλώνεται με αιφνίδια θόλωση της όρασης που συνοδεύεται από πόνο στις κινήσεις του οφθαλμικού βολβού.
 • Οπτικές παραισθήσεις: Η βασικότερη είναι το φαινόμενο Pulfrich, ένα ψυχο-οπτικό φαινόμενο κατά το οποίο η πλευρική κίνηση ενός αντικειμένου ερμηνεύεται από τον εγκέφαλο σαν να βρίσκεται στο βάθος.
 • Ξαφνικοί σπασμοί: Απότομοι, μικρής διάρκειας σπασμοί, που προκαλούνται από αιφνίδια εκκένωση ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο.
 • Ημικρανίες: Ξαφνικοί και έντονοι πονοκέφαλοι που διαρκούν από ώρες έως και μέρες. Συνοδεύονται από ναυτία και ευαισθησία στο φως και τους ήχους.
 • Προβλήματα ακοής: Οφείλονται σε οίδημα κοντά στο ακουστικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλο.
 • Ίλιγγος: Το άτομο αισθάνεται έντονη ζάλη, ότι γυρίζουν όλα γύρω του και ότι χάνει την ισορροπία του.