Τίποτα δεν συγκρίνεται με το σπιτικό ψωμί ειδικά τις ημέρες που στο τραπέζι υπάρχει λαδερό φαγητό! Σήμερα θα σας δείξουμε μία συνταγή για σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα. Ναι, καλά διαβάσατε! Είναι ένα ψωμί που, ναι μεν δεν χρειάζεται ζύμωμα, θέλει όμως την προσοχή του.

Υλικά:

600 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
450 γρ. νερό
10 γρ. αλάτι
½ φακελάκι ξηρή μαγιά

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας μέχρι το μείγμα να έχει την όψη ενός πηχτού χυλού. Καλύπτουμε με μεμβράνη, ανοίγουμε 1-2 τρύπες και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15-25 ώρες. Αδειάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, διπλώνουμε το ζυμάρι 3-4 φορές, σχηματίζουμε γρήγορα μια μπάλα και την ακουμπάμε πάνω σε μια καλά αλευρωμένη πετσέτα που την έχουμε βάλει σε ένα μπολ. Η ζύμη είναι ΠΟΛΥ υγρή και θέλει ταχύτητα και αλευρωμένα χέρια για να διπλωθεί.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 2 ώρες). Αδειάζουμε τη ζύμη αναποδογυρίζοντάς τη σε ελαφρά λαδωμένη και προθερμασμένη πλατιά κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο ή σε γάστρα. Ψήνουμε στους 230°C στον αέρα με το καπάκι για 30 λεπτά. Κοινώς, βάζουμε αρχικά την κατσαρόλα άδεια στον φούρνο για να πάρει θερμοκρασία και μετά βάζουμε μέσα τη ζύμη. Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε μέχρι η κρούστα να αποκτήσει σκούρο χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 15 λεπτά ακόμα).


Extra tips:

  • Να έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερο νερό έχει μια ζύμη τόσο πιο πολλούς πόρους έχει το ψωμί μας. Παίξτε λίγο με τη ζύμη και θα δείτε πώς σας βολεύει.
  • Δοκιμάστε με διαφορετικούς τύπους αλευριού και σίγουρα βοηθά αν είναι μισό αλεύρι λευκό και μισό ολικής άλεσης.

Πηγή: akispetretzikis.com

από Μαρία Ιωαννάτου