Σπίτι

Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα με πόρτες και παράθυρα αλουμινίου

Οι πόρτες και τα παράθυρα αλουμινίου είναι μία από τις καλύτερες λύσεις, ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Χρόνο με το χρόνο, οι τιμές τις ενέργειας συνεχώς αυξάνονται. Σχεδόν όλοι οι τρόποι θέρμανσης όπως το φυσικό αέριο, τα ξύλα και το πετρέλαιο ή το air condition έχουν ανεβεί στα ύψη.

Ένα τεράστιο μέρος των εσόδων κάθε νοικοκυριού πάει λοιπόν στη θέρμανση, ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα επιλέξουν να ζεσταθούν. Έχει υπολογισθεί, ότι φέτος λόγω οικονομικών δυσκολιών, περίπου το 1/3 των πολυκατοικιών δεν θα ανάψουν τα καλοριφέρ για φέτος.

Τα παλαιού τύπου παράθυρα αλουμινίου και πόρτες αλουμινίου, δεν είναι ικανά να ανταποκριθούν στις μεγάλες πλέον απαιτήσεις για μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση. Επίσης ο νέος ΚΕΝΑΚ απαιτεί την μειωμένη κατανάλωση ενέργειας από όλες τις κατοικίες και την άμεση ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει ισχυρισμούς σχετικά με την τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας που μπορούν να επιφέρουν οι πόρτες και τα παράθυρα αλουμινίου. Πρέπει να σας πούμε ότι η μείωση της θερμικής απώλειας είναι τόσο μεγάλη, που κάνουν τους ισχυρισμούς αυτούς πραγματικότητα. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε το γιατί και το πως.

Πόρτες και παράθυρα αλουμινίου, η ιδανική λύση

Υπάρχουν πλέον αυξημένες ανάγκες όσον αφορά την μείωση των εξόδων των κατοικιών αλλά και των καταστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει το εσωτερικό των κτιρίων να έχει όσο το δυνατόν πιο σταθερή θερμοκρασία. Οι πόρτες και τα ενεργειακά παράθυρα αλουμινίου μπορούν να δώσουν πλέον τη λύση στο πρόβλημα. Οι ειδικοί υαλοπίνακες που διαθέτουν τα ενεργειακά παράθυρα αλουμινίου επιτρέπουν να περνάει στο εσωτερικό του σπιτιού μας το φυσικό φως ώστε να θερμαίνει τα δωμάτια τους χειμερινούς μήνες. Εκτός από το γεγονός ότι φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτινοβολίες για να μην κουράζει τα μάτια, επιπλέον κρατά τη θερμότητα στο εσωτερικό της κατοικίας μας.

Τέλος, το καλοκαίρι κρατά σταθερή την ψύξη από το κλιματιστικό, με αποτέλεσμα να ρίχνουν σημαντικά, ταέξοδα θέρμανσης και ψύξης. Τα τεράστια ποσά ενέργειας που εξοικονομούνται, οφείλονται στους υαλοπίνακες όπως αναφέραμε, αλλά και στα πλαίσια αλουμινίου. Η χρήση αλουμινίου στα πλαίσια, δίνει αντοχή στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες και παράλληλα απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. Τα κουφώματα αλουμινίου είναι φιλικά για το περιβάλλον και υπάρχουν σε μια τεράστια γκάμα από χρώματα, τύπους και σχέδια.

Σχεδιαστική ευελιξία

Τα σύγχρονα επαγγελματικά κτίρια και οι κατοικίες έχουν συνήθως ένα δικό τους ξεχωριστό σχεδιασμό. Έτσι, οι πόρτες και τα παράθυρα αλουμινίου πρέπει να είναι ευέλικτα και να μπορούν να προσαρμοστούν στις σχεδιαστικές ανάγκες των κτιρίων. Φυσικά, χωρίς να υπάρχει συμβιβασμός στην αντοχή και την ασφάλεια που προσφέρουν, αλλά πάνω απ’ όλα στην ενεργειακή απόδοση τους.

Οι αρχιτέκτονες, χρησιμοποιώντας παράθυρα και πόρτες αλουμινίου μπορούν να σχεδιάσουν μεγάλα ανοίγματα ώστε οι κάτοικοι να έχουν καλύτερη οπτική επαφή με τον εξωτερικό χώρο. Έτσι εξασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή εισροή φωτός στους εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, μπορούν να σχεδιάσουν με μεγάλη ευελιξία, μικρότερα παράθυρα με πιο περίπλοκο σχήμα. Τα παράθυρα αλουμινίου μπορούν να κρατήσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου σε σταθερά επίπεδα και θεωρείται ως μια επένδυση που μακροπρόθεσμα μπορεί να εξοικονομήσει πραγματικά μεγάλα χρηματικά ποσά ανά έτος.

Τελικά πόσα χρήματα μπορώ να εξοικονομήσω;

Όπως προαναφέραμε, με την αλλαγή των παλιών κουφωμάτων της κατοικίας ή της επιχείρησής μας με τελευταίας τεχνολογίας ενεργειακά παράθυρα αλουμινίου, μπορούμε να έχουμε τεράστια οικονομικά αλλά και αισθητικά οφέλη. Σε μία ανακαίνιση η αισθητική αξία που δίνουν τα κουφώματα αλουμινίου είναι άμεση και η κατοικία αποκτά μία πιο μοντέρνα εμφάνιση. Φυσικά ακόμα πιο βασικό, είναι το οικονομικό όφελος που θα έχουμε μακροπρόθεσμα από την εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη.

Τελικά όμως πόσα χρήματα μπορεί να γλιτώσει κάποιος αν αλλάξει τα παλιά κουφώματα με θερμοδιακοπτόμενα ενεργειακά; Ας ξεκαθαρίσουμε την διαφορά τον θερμοδιακοπτόμενων με τα απλά παράθυρα αλουμινίου. Τα ενεργειακά στο εσωτερικό του προφίλ τους διαθέτουν κάποια ειδικά μονωτικά υλικά που αυξάνουν τις ιδιότητες θερμομόνωσής τους.

Επιπλέον, στα τζάμια ακολουθείται η ίδια λογική, αφού υπάρχει και σε αυτά ένα ειδικό στρώμα με μεταλλικά οξείδια, τα οποία δεν επιτρέπουν τη μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο και αντίστροφα. Έτσι, μπορούν να κρατήσουν όλο το χειμώνα τη ζέστη στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ το καλοκαίρι να την κρατήσουν έξω από αυτό.

Οικονομικά οφέλη αναλυτικότερα

Βάση υπολογισμών με όλες τις ιδιότητες θερμομόνωσης των κουφωμάτων, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα δεδομένα μίας κατοικίας, έχουμε την δυνατότητα να υπολογίσουμε την εξοικονόμηση που μπορούμε να έχουμε για ένα ολόκληρο έτος.

Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να βρούμε τις δαπάνες για θέρμανση και ψύξη κατά τους χειμερινούς και καλοκαιρινούς μήνες αντίστοιχα. Και να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και πάρα πολλά έμμεσα οφέλη εκτός από τα άμεσα.

Τα χρήματα που μπορεί να εξοικονομήσει μία κατοικία 90 περίπου τετραγωνικών μέτρων, με σαλόνι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και κουζίνα, πάντα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και της τιμής του ρεύματος είναι:

  • 400 – 600 ευρώ το χρόνο από τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας από το κλιματιστικό, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • 500 – 700 ευρώ το χρόνο από τη μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου

Και τέλος, πρέπει να υπολογίσουμε την αξία που θα δώσει στο ακίνητό μας μια τέτοια ενέργεια αντικατάστασης κουφωμάτων.

Ναυσικά Διαμαντοπούλου

Recent Posts

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

5 ώρες ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

5 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

5 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

6 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

7 ώρες ago

Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»

Αποτελεί μία από τις παραστάσεις που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό και για αυτό…

7 ώρες ago