Η Maybelline New York ως trendsetter στο make up, δεν θα μπορούσε να λείπει από τον «διαδικτυακό κόσμο» του YouTube! Μέσα από διαφορετικά videos κρατάει συντροφιά σε όλους τους beauty lovers, παρουσιάζοντας πρώτη όλα τα hot trends και δίνοντας make up ιδέες και tips. Το Maybelline YouTube κανάλι απευθύνεται όχι μόνο στους make up addict αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να ενημερώνονται για τις πιο updated make up τάσεις και να εκφράζονται μέσα από το make up look τους.

Μέσα από τρείς διαφορετικές θεματικές ενότητες, η Maybelline απευθύνεται στο κοινό της και αντιπροσωπεύει όλα τα Make Up tribes που την ακολουθούν φανατικά εδώ και χρόνια. Στην ενότητα The Trends, η Maybelline make up expert Μάγδα Αναστασοπούλου φιλοξενεί αγαπημένες beauty influencers και προτείνουν hot make up trendy looks. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται βήμα-βήμα dos, donts και tips για τις τελευταίες τάσεις του make up.

Η δεύτερη αγαπημένη θεματική: The Trendwatch έχει κεντρικές πρωταγωνίστριες το πιο talk of the town make up δίδυμο. Στην ενότητα αυτή δύο creators αναδεικνύουν την πιο δημιουργική και ανάμελη πλευρά του μακιγιάζ. Τα κορίτσια, μας παρουσιάζουν τα latest make up trends και τα αναδεικνύουν μέσα από fun challenges που κάνουν η μια στην άλλη και ευφάνταστα concepts. Ταυτόχρονα, με το μοναδικό τους tone of voice μας παρακινούν να δούμε το make up look ως τρόπο έκφρασης και δημιουργίας.

Η τρίτη ενότητα στο YouTube κανάλι της Maybelline The Maybelline Showroom έχει πιο «εκπαιδευτικό» χαρακτήρα, καθώς η make up expert Μάγδα Αναστασοπούλου μαζί με τα Make it Girls αναλύει μέσα από tutorials τεχνικές και βήματα για την δημιουργία απλών αλλά και πιο απαιτητικών μακιγιάζ. Όλα όσα παρουσιάζονται στα videos γίνονται κατανοητά, καθώς τα Make it Girls είναι τα τυχερά κορίτσια που κέρδισαν στον ετήσιο διαγωνισμό της Maybelline και για ένα χρόνο γίνονται και αυτά Maybelline Girls, μαθαίνοντας δίπλα στους ειδικούς.

Τα unique make up θέματα, τα contents των θεματικών videos που ανανεώνεται συνέχεια, και πάνω από όλα οι Maybelline προσωπικότητες που πρωταγωνιστούν σε κάθε ενότητα έκαναν το Maybelline New York Greece το no.1 Beauty Channel στo YouTube της Ελλάδας για το 2020*. Κάθε μήνα δημοσιεύονται τρία βίντεο με το πιο hot make up υλικό για ό,τι αφορά στο μακιγιάζ.

Συντονίσου και εσύ στο YouTube channel της Maybelline καιmake it happen!

Μέρα ταλαιπωρίας σήμερα για εκείνους τους συμπολίτες μας που θα θελήσουν να μετακινηθούν με τα μέσα γιατις δουλειές τους. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Μετρό, ΗΣΑΠ και ναυτεργάτες, με το δημόσιο να συμμετέχει επίσης στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Μετά από απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, οι εργαζόμενοι σε Μετρό και ηλεκτρικό βάζουν «φρένο» στους συρμούς και έτσι δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα δρομολόγια στις γραμμές 1, 2 και 3. Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως ο λόγος της απεργίας είναι η προσπάθεια να περάσουν «αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών».

 

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑ επισημαίνει επίσης πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμό της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω ΟΑΕΔ, περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής Σ.Σ.Ε. και άλλων πολλών, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους και για τον λόγο αυτόν συντασσόμαστε με τα άλλα Συνδικάτα και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το ΕΚΑ».

Ποια μέσα συμμετέχουν στην απεργία

Και οι εργαζόμενοι του τραμ θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, όχι ωστόσο με 24ωρη απεργία όπως είχαν αρχικά αποφασίσει, αλλά με στάση εργασίας. Συγκεκριμένα, το τραμ θα λειτουργήσει μόνο από την έναρξη της βάρδιας ως τις 6 το απόγευμα.

Αντίθετα, κανονικά θα λειτουργήσουν τα λεωφορεία, καθώς σύμφωνα με το Open, η παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή, αποδείχθηκε καίρια για την αναστολή των κινητοποιήσεών τους.

 

Απεργία και στο Δημόσιο

Πανελλαδική απεργία έχει αποφασίσει ωστόσο και η ΑΔΕΔΥ που ζητεί μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών, αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

Στην ανακοίνωσή της για την απεργία, η ΑΔΕΔΥ επαναλαμβάνει επίσης το αίτημά της για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου που «μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία». Επιπλέον, καλεί ακόμη σε «αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια».

Σημειώνεται ότι στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι υγειονομικοί καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Η ομοσπονδία μάλιστα θα προχωρήσει σε συμβολικές συγκεντρώσεις σε πύλες νοσοκομείων στις 8 το πρωί ενώ στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζει συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Τις τελευταίες μέρες, κρεμόμαστε όλοι από τις δηλώσεις των ειδικών αναφορικά με το πότε θα γίνει η άρση του lockdown, πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα και τα σχολεία και με ποια σειρά προκειμένου να προχωρήσουμε πιο χαλαροί και με λίγο καλύτερη διάθεση στην εορταστική περίοδο.

Οι επιστήμονες, όμως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας έχουν μπερδέψει αρκετά, αφού ενόψει των δηλώσεων που αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, βγαίνουν συχνά πυκνά στα παράθυρα των ειδησεογραφικών εκπομπών ερμηνεύοντας τα δεδομένα με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι προσωπικά ευχαριστημένος από την προς τα κάτω κλίση της καμπύλης και συνεχίζει εκφράζοντας την ανησυχία του σε περίπτωση που θα άνοιγαν τα σχολεία. “Δεν ξέρω αν θα είμαστε ασφαλείς με το άνοιγμα των σχολέιων, τόνισε νωρίτερα στην ΕΡΤ, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι η άρση του lockdown πρέπει να γίνει γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, οπότε τότε λογικά τα σχολεία τότε δεν θα ανοίξουν και σίγουρα αυτό θα είναι κέρδος για την επιδημιολογική πορεία της νόσου. Συγχρόνως ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα επίπεδα της τηλεργασίας και πιστεύει ότι πολλοί είναι εκείνοι που μεταβαίνουν παράνομα στις εργασίες τους.

 

Βέβαια, ο κ. Σαρηγιάννης άφησε να διαφανεί και μια αχτίδα αισιοδοξίας λέγοντας “είμαστε σε μια θετική πορεία και θα αρχίσουμε προφανώς να βλέπουμε τα αποτελέσματα του γενικού lockdown στην πορεία της πανδημίας με τη θετική έννοια σε ό,τι αφορά τα κρούσματα. Για τις διασωληνώσεις και τους θανάτους θα έχουμε μια καθυστέρηση ακόμα μέχρι τις 2 με 3 Δεκεμβρίου για να δούμε μια πραγματική κορύφωση και μετά μια αποσυμπίεση και σε αυτούς τους δείκτες”. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μέχρι την 1η εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα υπάρχουν 2.400 κρούσματα ανά ημέρα συνολικά στη χώρα.

Οι τσάντες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της γυναικείας εμφάνισης, το αξεσουάρ εκείνο που ολοκληρώνει κάθε outfit και μας κάνει να νιώθουμε μοναδικές. Αυτό ακριβώς έχει καταφέρει η Βασιλική Θεοδώρου, fashion designer και owner του brand MISS POLYPLEXI, με τις πλεκτές τσάντες της.

Έχοντας πλέον συμπληρώσει σχεδόν 4 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο της μόδας, η Βασιλική έρχεται αυτή τη σεζόν με την πιο ώριμη δημιουργικά συλλογή της να μας πάρει το μυαλό! Από πού παίρνει έμπνευση για τα σχέδια της; Τι υλικά χρησιμοποιεί; Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη δημιουργία μιας MISS POLYPLEXI τσάντας; Η Βασιλική λύνει κάθε απορία μας γύρω από τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας πλεκτής τσάντας και επιπλέον δίνει χρήσιμα tips για το πώς μπορούμε να τη συνδυάσουμε.

Η Βασιλική Θεοδώρου, fashion designer και owner του brand MISS POLYPLEXI

Βασιλική, πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μόδα και τη δημιουργία πλεκτών τσαντών;

Mου άρεσε πολύ η μόδα από μικρή και πάντα πρόσεχα τους συνδυασμούς ρούχων που θα επέλεγα να φορέσω. Φρόντιζα να συνδυάζω τις ενδυματολογικές μου επιλογές με τα κατάλληλα αξεσουάρ και είχα πάντα μεγάλη αδυναμία στις τσάντες που θεωρούσα και θεωρώ ακόμα φυσικά ότι ολοκληρώνουν το στυλ μιας γυναίκας. Διάβαζα πολλά περιοδικά και ήμουν πάντα ενημερωμένη για τις τάσεις ακόμα και στο παρελθόν, πολύ πριν τη δημιουργία του brand MISS POLYPLEXI.
Έτσι, όντας η μόδα μια μεγάλη μου προσωπική αγάπη που γέμιζε δημιουργικά τον ελεύθερο μου χρόνο, μετατράπηκε σε επαγγελματική ενασχόληση, ξεκινώντας από τον κόσμο των αξεσουάρ και συγκεκριμένα τις χειροποίητες τσάντες MISS POLYPLEXI.

Πότε και πώς ξεκίνησε το «ταξίδι» της MISS POLYPLEXI;

Η MISS POLYPLEXI ξεκίνησε το «ταξίδι» της από τον Μάρτιο του 2017 που σημαίνει ότι μετράει ήδη σχεδόν τέσσερα χρόνια ζωής και οχτώ κολεξιόν. Η ιδέα γεννήθηκε από την αγάπη μου για τις πλεκτές χειροποίητες δημιουργίες που έμαθα από πολύ μικρή να φτιάχνω χάρη στη μητέρα μου, καθώς και τη μεγάλη μου «αδυναμία» στις τσάντες και τη μόδα που όπως ανέφερα και πιο πάνω, τις θεωρώ το απόλυτο αξεσουάρ για την ολοκληρωμένη στυλιστική εμφάνιση κάθε γυναίκας.

Από πού εμπνέεσαι για τις τσάντες που σχεδιάζεις;

Η έμπνευση για μένα βρίσκεται παντού, σε ένα ταξίδι που θα κάνω, οι εμπειρίες που θα ζήσω εκεί, οι άνθρωποι που θα γνωρίσω, τα χρώματα που θα δω ακόμα και οι νέες γεύσεις που θα δοκιμάσω μπορεί να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Όμως, δεν είναι μόνο τα ταξίδια τα οποία πολλές φορές με έχουν εμπνεύσει μέχρι τώρα, μπορεί να είναι ένα βιβλίο που διάβασα ή ακόμα και μια ταινία που είδα, μια έκθεση που επισκέφτηκα, ένα μουσείο, και πολλά άλλα. Γενικά, οι δημιουργικές μου «κεραίες» είναι συνέχεια ανοιχτές και λαμβάνουν τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχομαι από οτιδήποτε κι αν κάνω, έτσι όταν μια σκέψη ή εικόνα ωριμάσει στο μυαλό μου αυτόματα μετατρέπεται σε πηγή έμπνευσης για την επόμενη κολεξιόν μου.

Τι υλικά χρησιμοποιείς και πόσος χρόνος χρειάζεται συνήθως για τη δημιουργία μιας τσάντας;

Κατά βάση δουλεύω με νήματα, άλλωστε το core business της MISS POLYPLEXI είναι οι πλεκτές χειροποίητες τσάντες και άλλα πλεκτά αξεσουάρ. Έχω χρησιμοποιήσει πολλών ειδών νήματα, από διαφορετικές πρώτες ύλες και ποικίλες συνθέσεις, καθένα από τα οποία προσδίδει και διαφορετικό αποτέλεσμα επιλέγοντας φυσικά και την ανάλογη πλέξη. Συνδυάζω όμως και άλλα υλικά με τα νήματα, όπως είναι το eco leather, το δέρμα, το μπαμπού, το raffia, και τα μεταλλικά αξεσουάρ (κουμπώματα, αλυσίδες, και άλλα διακοσμητικά στοιχεία) για το τελικό φινίρισμα της τσάντας. Από την προηγούμενη κολεξιόν έχω ήδη ξεκινήσει να δουλεύω με sustainable νήματα για να εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο την αντίστοιχη MISS POLYPLEXI συλλογή, καθώς και με sustainable υλικά γενικότερα, όπως bio-based αλυσίδες, νήματα από οργανικό βαμβάκι, και διάφορα άλλα. Στόχος της MISS POLYPLEXI άλλωστε είναι να γίνει 100% sustainable και ακόμα πιο «φιλική» προς το περιβάλλον τα επόμενα χρόνια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miss Polyplexi (@miss_polyplexi)

Τώρα, ο χρόνος κατασκευής μιας χειροποίητης MISS POLYPLEXI τσάντας εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως το σχέδιό της, το μέγεθός της, και πάνω απ’ όλα το αν παράλληλα τρέχουν ή τρέχω και με άλλες δραστηριότητες, όπως είναι το σύνηθες και αφορούν φυσικά την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο χρόνος παράδοσης κυμαίνεται από 7 έως 9 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα παραγγελίας, εκτός και αν κάποιο σχέδιο είναι ετοιμοπαράδοτο.

Μίλησέ μας για τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 20-21. Ποια στοιχεία τη χαρακτηρίζουν;

Έχοντας πλέον συμπληρώσει σχεδόν 4 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο της μόδας, θεωρώ ότι διανύω την πιο ώριμη δημιουργικά χρονική περίοδο για μένα και για τη νέα μου συλλογή, Φθινόπωρο-Χειμώνας 20/21, την οποία έχω εμπνευστεί από τη Νεοκλασική αρχιτεκτονική των διατηρητέων κτιρίων που συναντά κάποιος κάνοντας μια βόλτα στο όμορφο κέντρο της Αθήνας. Έτσι, πολλά από τα νέα σχέδια ενσωματώνουν για πρώτη φορά πλεκτά νεοκλασικά μοτίβα που γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα μέσα από τη χρωματική παλέτα που έχω επιλέξει για τη νέα μου κολεξιόν. Μαλακά νήματα από virgin merino, και lana αγκαλιάζουν τους χρωματικούς τόνους του μπλε, του καφέ του ξύλου, του γλυκού μπεζ, αλλά και του ζεστού κίτρινου, χρώματα εμπνευσμένα από το φθινοπωρινό τοπίο του κέντρου της πρωτεύουσας. Από τη χρωματική παλέτα, δεν λείπουν φυσικά το μαύρο και το γκρι που αποτελούν πλέον πυλώνες κάθε συλλογής μου και τα βλέπουμε σε κλασικά και νέα σχέδια, όπως οι τσάντες Monaco και Ophelia. Στη νέα μου συλλογή υπάρχουν ακόμη μικρά και μεγάλα μεγέθη από τσάντες σε αρχετυπικά σχέδια που επιβεβαιώνουν τόσο την κομψότητα, αλλά και τη διαχρονικότητα του brand, που φέτος τον χειμώνα επισφραγίζει την αυθεντικότητα του πιο δυναμικά από ποτέ.

Ποιο σχέδιο είναι αυτό που ξεχωρίζεις από τη νέα συλλογή και γιατί;

Από τη νέα συλλογή, ξεχωρίζει η Antiquaria Tote Bag, πλεγμένη στο χέρι φυσικά, με περίσσεια δεξιοτεχνία και φτιαγμένη από μαλακό νήμα η οποία θα γίνει η αγαπημένη σύντροφος των ζεστών χειμωνιάτικων παλτό και για όποια κυρία την επιλέξει. Τα πλεκτά μοτίβα στο μπροστινό και πίσω μέρος της τσάντας θεωρώ ότι «κλείνουν» το μάτι στην παράδοση και την ξεχωρίζουν από όποιο άλλο σχέδιο έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα.

Πώς είναι να μετατρέπεις το χόμπι σου σε επάγγελμα; Συνάντησες δυσκολίες και τι είδους;

Για μένα το να μετατρέψω το χόμπι μου σε επάγγελμα ήταν κάτι που επιθυμούσα πάντα, παρότι γνώριζα ότι δεν θα είναι και τόσο εύκολο ή πάντα τόσο δημιουργικό. Πέρα από την έμπνευση, τη δημιουργία μιας κολεξιόν, τον σχεδιασμό και το πλέξιμο των τσαντών αυτών καθαυτών που αγαπώ πολύ να κάνω, υπάρχουν και πολλά άλλα που σχετίζονται με το να λειτουργεί μια επιχείρηση άρτια. Έπρεπε να μάθω να χειρίζομαι τα οικονομικά, ως ένα βαθμό τα λογιστικά, να φροντίζω για την εύρεση των υλικών και την επάρκεια αυτών, τα logistics, και διάφορα άλλα με τα οποία δεν είχα πρότερη εμπειρία, ώστε να καταφέρω να λειτουργεί η MISS POLYPLEXI αποτελεσματικά. Θεωρώ όμως ότι αν θέλει κάποιος να πετύχει, όλα μαθαίνονται απλά απαιτείται χρόνος, δουλειά και πολλή υπομονή.

Πώς θα συμβούλευες τις αναγνώστριες να συνδυάσουν μία πλεκτή MISS POLYPLEXI τσάντα για να την αναδείξουν;

Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να αναδείξει τη MISS POLYPLEXI τσάντα που θα επιλέξει να αγοράσει. Θεωρώ ότι οι MISS POLYPLEXI τσάντες γενικά συνδυάζονται πολύ εύκολα με ρούχα διαφόρων στυλ, π.χ. elegant, chic, sport, casual, ακόμα και με ροκ ενδυματολογικές επιλογές και αυτό πραγματικά εξαρτάται από το πώς αρέσει σε μια γυναίκα να ντύνεται. Από ένα τζιν με ένα λευκό t-shirt ή jumper, μέχρι και ένα little black dress για μια πιο βραδινή εμφάνιση ή ένα μακρύ παλτό, ένα oversized κοστούμι για office look, και πολλά άλλα ρούχα που θα επιλέξει μια γυναίκα να φορέσει ανάλογα το στυλ που αγαπάει περισσότερο.

Πώς επηρέασε τη δουλειά σου η νέα κατάσταση που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού;

Δεν θα έλεγα ότι με επηρέασε ιδιαίτερα, μιας και από την έναρξη του το brand βασιζόταν στο e-shopping δεδομένου ότι δεν υπάρχει ιδιόκτητο φυσικό κατάστημα και οι τσάντες βρίσκονται σε πολύ επιλεγμένες boutiques τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επομένως, όλο το business και οι σχετικές ενέργειες προβολής είχαν σχεδιαστεί εξαρχής με γνώμονα τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, απλά τώρα εστιάζω ακόμα πιο πολύ εκεί.

Σε μια εποχή που ο όρος “ethical fashion” αρχίζει να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ποια είναι η συνεισφορά του brand σε αυτή την προσπάθεια;

Η κοινωνική προσφορά και ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι αξίες συνυφασμένες με το brand DNA, αφού δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα σε Ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Επιπλέον, με τη MISS POLYPLEXI Sustainable Συλλογή δείχνω ακόμα πιο έμπρακτα την αύξηση του θετικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου του brand που έχω ως στόχο να αυξήσω κι άλλο μελλοντικά. Όπως ανέφερα και παραπάνω, από την προηγούμενη κολεξιόν, έχω εξελίξει ακόμα περισσότερο τη δουλειά μου, αφού χρησιμοποιώ eco-friendly υλικά, αναγνωρίζοντας την ανάγκη της στροφής που πρέπει να κάνει η μόδα προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση για την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος της MISS POLYPLEXI είναι να γίνει 100% sustainable και φιλική προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, το bamboo ή το ξύλο, ενώ ακόμα και η εσωτερική επένδυση των αξεσουάρ αντικαθίσταται σιγά σιγά από υλικά όπως το Tencel, το ανακυκλωμένο βαμβάκι ή το ανακυκλωμένο polyester.

Παρόλο που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στην οξεία λοίμωξη COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με τη νοσηρότητα μετά την οξεία λοίμωξη. Τουλάχιστον δύο άλλες νοσολογικές οντότητες συσχετιζόμενες με τον ιό SARS-CoV-2 έχουν περιγραφεί, μια σπάνια υπερφλεγμονώδης αντίδραση αμέσως μετά την οξεία νόσο, και μία καθυστερημένη φλεγμονώδης ιολογική επακόλουθη κατάσταση. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη (Υπεύθυνη της Μονάδας COVID στο Νοσοκομείο Αλεξνάδρα), Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις πολυεπίπεδες εκφάνσεις της νόσου COVID-19, όπως περιγράφονται στην πρόσφατη δημοσίευση των S.D. Datta και συνεργατών στο έγκριτο περιοδικό JAMA (A Proposed Framework and Timeline of the Spectrum of Disease Due to SARS-CoV-2 Infection Illness Beyond Acute Infection and Public Health Implications, JAMA. November 18, 2020).

 

Η οξεία λοίμωξη COVID-19 είναι η πιο καλά περιγεγραμμένη από τις τρεις περιόδους και διαρκεί από μερικές μέρες έως και βδομάδες. Η έναρξη των συμπτωμάτων (βήχας, πυρετός, δύσπνοια) σχετίζεται με τον πολλαπλασιασμό του ιού και την αρχική ανοσολογική απάντηση του ξενιστή. Ασυμπτωματική λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί στο 3% έως το 67% των ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση μεταγενέστερων επιπλοκών δεν συσχετίζεται απαραίτητα με προηγούμενη συμπτωματική νόσο.

 

Μία σπάνια πολυσυστηματική φλεγμονώδης νόσος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα σε διαφορετικά συστήματα από εκείνα που προσβάλλονται κατά την οξεία φάση μετά την κάθαρση του ιού SARS-CoV-2 από τον οργανισμό. Αυτό το φλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, πιθανά οφείλεται σε μια ανεξέλεγκτη ανοσολογική απάντηση του ξενιστή και εμφανίζεται 2 έως 5 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό σύστημα, με δερματολογικές και βλεννογονικές εκδηλώσεις παρόμοιες με τη νόσο Kawasaki στα παιδιά. Από εργαστηριακά ευρήματα μπορεί να υπάρχουν αυξημένοι δείκτες φλεγμονής (CRP, φερριτίνη), διαταραχές πηκτικότητας, και αυξημένοι δείκτες καρδιακής βλάβης (τροπονίνη).

 

Καθυστερημένα επακόλουθα έχουν παρατηρηθεί σε πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η νόσος του Lyme, η σύφιλη, και ο ιός Ebola. Οι αιτίες αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι σαφώς καθορισμένες, αλλά μπορεί να σχετίζονται με οργανική βλάβη στην οξεία φάση, εκδηλώσεις υπερφλεγμονώδους απάντησης του οργανισμού, σωματική αδυναμία ή ψυχολογική επιβάρυνση μετά από παρατεταμένη νόσο. Σε μία κλινική μελέτη το 87% των ασθενών που είχαν νοσηλευτεί είχαν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα (κόπωση, δύσπνοια, αρθραλγίες και πόνο στο στήθος) 60 ημέρες μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων της λοίμωξης COVID-19. Στις μελέτες αναφέρονται καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, νευρολογικές και ψυχολογικές μακροπρόθεσμες εκδηλώσεις. Αυτά τα συμπτώματα δεν αφορούν μόνο τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν. Έτσι δημιουργείται μία κατηγορία ασθενών με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, χωρίς να είναι σαφής η παθοφυσιολογία και η μακροπρόθεσμη πρόγνωση των ασθενών αυτών.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται σαφές ότι ο ιός SARS-CoV-2 έχει πολλαπλές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με την οξεία λοίμωξη COVID-19 να αποτελεί μόνο ένα μέρος αυτών. Ενώ έως τώρα η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει στρέψει δικαίως την προσοχή της στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οξείας λοίμωξης, μελλοντικά θα πρέπει συνεκτιμηθεί ολόκληρο το εύρος της νοσηρότητας του ιού και των επιπτώσεών του που επεκτείνονται πέρα από την αρχική λοίμωξη και έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις τόσο στο άτομο, σωματικά και ψυχικά, όσο και στο κοινωνικό σύνολο.

«Παίρνω αυτό το φάρμακο αρκετό καιρό, δεν πειράζει να το σταματήσω για λίγο».

«Αποφάσισα να μην επιβαρύνω τον οργανισμό μου με πολλά φάρμακα. Θα παίρνω τη θεραπεία μου μόνο όταν αισθάνομαι κάποιο σύμπτωμα».

 «Παίρνοντας κάθε μέρα φάρμακα, νιώθω σαν να είμαι σοβαρά άρρωστη.

 Όμως εγώ αισθάνομαι μια χαρά. Ας τα σταματήσω για λίγο»

 Στις παραπάνω φράσεις αντικατοπτρίζεται η νοοτροπία πολλών ασθενών που επιλέγουν να μην ακολουθήσουν σωστά τη φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός τους και να γίνουν οι ίδιοι…γιατροί του εαυτού τους! Αναγνωρίζοντας ότι η εσφαλμένη αυτή αντίληψη θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ασθενών, η φαρμακευτική εταιρεία Servier Hellas υλοποιεί την Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση Φαρμάκων με τίτλο «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!». Η εκστρατεία φέρει την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.

 Πού στοχεύει η εκστρατεία

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αλλά και το ευρύ κοινό, για την αναγκαιότητα της απαρέγκλιτης τήρησης της αγωγής που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός – αναγκαιότητα που εν μέσω της πανδημίας COVID-19, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Ταυτόχρονα, η εκστρατεία επιδιώκει να παρακινήσει τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους εάν έχουν οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σχετικά με τη λήψη της αγωγής τους. Για την επίτευξη αυτών των στόχων δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.akolouthotinagogi.gr, η οποία περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση για τα αίτια και τις επιπτώσεις της χαμηλής προσήλωσης, καθώς και χρήσιμες συμβουλές και εργαλεία που βοηθούν τον ασθενή να ακολουθεί σωστά την αγωγή του. Η καμπάνια πλαισιώνεται από τηλεοπτικό σποτ, προβολή στο YouTube, σελίδα Facebook καθώς και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

 

Πολλοί ασθενείς είτε τροποποιούν τη δόση και τη συχνότητα λήψης των φαρμάκων τους, είτε διακόπτουν την αγωγή τους, χωρίς προηγουμένως να έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους. Η συμπεριφορά αυτή, που ορίζεται ως «χαμηλή προσήλωση στη θεραπεία», αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής ή επιπλοκών του νοσήματος από το οποίο πάσχουν, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, ακόμη και θανάτου.

Ο Ziad Matta, Γενικός Διευθυντής Servier Ελλάδας και Κύπρου, επισήμανε ότι το πρόβλημα της χαμηλής προσήλωσης είναι διαχρονικό, καθώς είχε ήδη αναγνωριστεί από τον Ιπποκράτη! «Στη Servier η αφοσίωσή μας στη θεραπευτική πρόοδο για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών αποτελεί την ουσία της αποστολής μας και κοινό παρονομαστή όλων των δραστηριοτήτων μας. Γνωρίζοντας καλά ότι στην επιστήμη της ιατρικής, η γνώση συμβαδίζει με την θεραπευτική προσπάθεια, παρουσιάζουμε σήμερα μια ενημερωτική πρωτοβουλία που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τους ασθενείς και τους Επαγγελματίες Υγείας να επιτύχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των ασθενών» δήλωσε ο κ. Matta.

 

 

Κατά την παρουσίαση της εκστρατείας, η Αναστασία Βασμουλάκη, Project Manager Servier Ελλάδας, ανέφερε ότι οι πολύπλευρες συνέπειες της χαμηλής προσήλωσης για τους ασθενείς και το Σύστημα Υγείας, αναδεικνύουν την έντονη ανάγκη για αύξηση της ενημέρωσης των ασθενών με χρόνια νοσήματα σχετικά με την αξία της σωστής τήρησης της αγωγής τους. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη έρχεται να ικανοποιήσει η εκστρατεία «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!», αναιρώντας, μέσω της παροχής σωστής ενημέρωσης, τις εσφαλμένες αντιλήψεις που οδηγούν τους ασθενείς να «αυτοσχεδιάζουν» ως προς τη λήψη των φαρμάκων τους. «Προσεγγίζοντας το θέμα από την οπτική γωνία του ασθενούς, η καμπάνια προβληματίζει, ενημερώνει και εν τέλει, βοηθά τον ασθενή να συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος αρμόδιος για να τον συμβουλέψει σχετικά με την θεραπευτική του αγωγή, είναι ο ειδικός, δηλαδή ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός του» δήλωσε η κα Βασμουλάκη.

 

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Σουλιώτη, Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επικεφαλής-Επιστημονικό Διευθυντή στο Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας, η τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής επηρεάζεται από τον βαθμό στον οποίο ο ασθενής είναι ενημερωμένος για την πάθησή του και κατανοεί τα οφέλη της θεραπείας του, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης η πολυπλοκότητα της θεραπείας, καθώς και ψυχολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας σε ασθενείς με υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, ο κ. Σουλιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι 1 στους 10 ασθενείς διακόπτει την αγωγή του χωρίς να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ενώ 1 στους 4 ορισμένες φόρες ξεχνά να λάβει την αγωγή του. Επιπρόσθετα, σε ποσοστό 8% οι ασθενείς διέκοψαν την αγωγή τους χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους μόλις αισθάνθηκαν καλύτερα. «Ασθενείς που έχουν συζητήσει τουλάχιστον μια φορά με τον γιατρό τους σχετικά με την τήρηση της αγωγής είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν υψηλή προσήλωση, η οποία γενικότερα συσχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ζωής, σωματικής και ψυχικής» ανέφερε ο κ. Σουλιώτης.

 

Αναλύοντας τη σημασία της σωστής τήρησης της αγωγής για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, ο Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, τόνισε ότι η χαμηλή προσήλωση οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και στην αύξηση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά συμβάματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των ευρημάτων σχετικών ερευνών, μόνο 60% των ασθενών ακολουθούσαν σωστά την αγωγή τους, ενώ η υψηλή προσήλωση συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά 20% και μείωση της θνησιμότητας κατά 35%. Ο κ. Λυμπερόπουλος επεσήμανε σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς τις επιπτώσεις της μη ορθής χρήσης των φαρμάκων τους, ώστε να μη τροποποιούν ή διακόπτουν αυθαίρετα την αγωγή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η συμπεριφορά έχει διαπιστωθεί ότι οδηγεί σε αύξηση των θανάτων των ασθενών με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο κατά 30%».

 

Στον ρόλο του θεράποντος ιατρού για την αύξηση της προσήλωσης εστίασε στη συνέχεια ο Ιωάννης Κανακάκης, Καρδιολόγος, Διευθυντής στη Θεραπευτική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ειδικότερα ο κ . Κανακάκης ανέφερε ότι «ο γιατρός χρειάζεται να αφιερώνει χρόνο στην επικοινωνία με τον ασθενή του, να τον ενημερώνει με εύληπτο τρόπο σχετικά με τα φάρμακά του και τον στόχο της θεραπείας του και να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, όπου ο ασθενής μπορεί να συμμετέχει στη λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων. Επιπλέον, βοηθά ιδιαίτερα η παράλληλη ενημέρωση του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και η τακτική επικοινωνία με τον ασθενή, η οποία στην αρχή τουλάχιστον της θεραπείας, είναι καλό να γίνεται σε μηνιαία βάση».

 

Τη διάσταση του φαρμακοποιού έδωσε τέλος, ο Αθανάσιος Μουχτής, Γενικός Διευθυντής Ομίλου ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. επισημαίνοντας ότι το ευρύ δίκτυο φαρμακείων σε όλη τη χώρα, αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσουν οι ασθενείς με τον φαρμακοποιό τους διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε έγκυρη πληροφόρηση και καθοδήγηση σχετικά με την αγωγή τους. «Ο φαρμακοποιός μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση του ποσοστού συμμόρφωσης παρέχοντας στον ασθενή εξατομικευμένη πληροφόρηση και συμβουλές για την αγωγή του και αφιερώνοντας χρόνο ώστε να διασφαλίσει ότι ο ασθενής έχει κατανοήσει σωστά τις οδηγίες λήψης των φαρμάκων του. Ιδιαίτερα χρήσιμη προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η κατάρτιση ημερήσιου πλάνου λήψης της αγωγής, ειδικά για τους ασθενείς που λαμβάνουν πολλά φάρμακα ή πάσχουν από περισσότερα του ενός νοσήματα».

Έφτασε η στιγμή για την πρώτη συμφωνία Ευρώπης με φαρμακευτική για το εμβόλιο. Η Κομισιόν έφτασε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα η Moderna είχε ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά 94,5% στην πρόληψη της Covid-19 βάσει ενδιάμεσων αποτελεσμάτων από την κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης. Τον περασμένο Αύγουστο η Κομισιόν, που συζητά με πολλές φαρμακοβιομηχανίες εκ μέρους των κρατών μελών για την προμήθεια εμβολίων, είχε πει ότι στις προκαταρκτικές επαφές με τη Μοderna είχαν συμφωνήσει να υπογράψουν συμβόλαιο για 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου με οψιόν αγοράς άλλων 80 εκατομμυρίων.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και το φαρμακευτικό γίγαντα AstraZeneca, ένα από τα πολυαναμενόμενα εμβόλια για την COVID-19. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όμως γενούν και προβληματισμούς. Συνοπτικά, βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο ήταν 70% αποτελεσματικό σε μια προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων της μελέτης φάσης III, που ανακοινώθηκαν σε δελτίο τύπου στις 23 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η ανάλυση βρήκε μια διαφορά στην αποτελεσματικότητα, ανάλογα με την ποσότητα εμβολίου που χορηγήθηκε. Η χορήγηση δύο πλήρων δόσεων σε διάστημα ενός μήνα φαίνεται ότι ήταν 62% αποτελεσματική, όμως, οι συμμετέχοντες που έλαβαν μια χαμηλότερη ποσότητα εμβολίου στην πρώτη δόση και στη συνέχεια την πλήρη ποσότητα στη δεύτερη δόση ήταν 90% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν COVID, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου.

Διαβάστε επίσης: Μόσιαλος: “Εκτιμώ ότι πρώτα θα εμβολιαστούν όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας, το υγειονομικό προσωπικό και αμέσως μετά δάσκαλοι, καθηγητές, οδηγοί ΜΜΜ”

Την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν ότι το εμβόλιο τους που βασίστηκε σε τεχνολογία mRNA ήταν 95% αποτελεσματικό και μια ενδιάμεση ανάλυση του εμβολίου mRNA της Moderna έδειξε επίσης παρόμοια αποτελεσματικότητα. Οι ερευνητές βέβαια σαφώς προειδοποιούν ότι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν απευθείας συγκρίσεις των διαφορετικών εμβολίων. Οι διαφορές στα τελευταία αποτελέσματα όμως δείχνουν ότι ακόμα απαιτούνται περισσότερα δεδομένα από τις τρέχουσες δοκιμές αποτελεσματικότητας, ενώ υπάρχει πολύς δρόμος προτού ολοκληρωθεί η συλλογή όλων των δεδομένων, η δημοσιοποίηση και η πλήρης δημοσίευση τους.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca κατασκευάζεται από έναν «αδενοϊό», σαν αυτούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, που απομονώθηκε από χιμπατζήδες και τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μην αναπαράγεται πλέον στα κύτταρα. Όταν εγχέεται, το εμβόλιο δίνει «πληροφορίες» στα ανθρώπινα κύτταρα ώστε αυτά να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 που είναι ο κύριος στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των κορονοϊών. Το εμβόλιο εισήλθε σε δοκιμές αποτελεσματικότητας φάσης III πριν από τα άλλα εμβόλια όπως της Pfizer και της Moderna, και οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Η ανάλυση που ανακοινώθηκε στις 23 Νοεμβρίου βασίζεται σε 131 περιπτώσεις COVID-19 που διαγνώστηκαν μεταξύ περισσότερων από 11.000 συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία, έως τις 4 Νοεμβρίου. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο, χορηγούμενο σε δύο δόσεις είχε αποτελεσματικότητα 70%, όταν μετρήθηκε δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Αλλά αυτός ο αριθμός είναι ο μέσος όρος των ποσοστών αποτελεσματικότητας 62% και 90% από τα δύο διαφορετικά δοσολογικά σχήματα του εμβολίου. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς το 90% είναι «αρκετά καλό», αλλά το 62% για το δεύτερο δοσολογικό σχήμα «δεν είναι τόσο εντυπωσιακό».

Μια από τις προτεραιότητες για τους ερευνητές είναι να κατανοήσουν γιατί το εμβόλιο φαίνεται να είχε πολύ καλύτερη απόδοση με χαμηλότερη πρώτη δόση. Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι η κλινική δοκιμή μπορεί να μην ήταν αρκετά μεγάλη (δεν είχε δηλαδή αρκετή στατιστική ισχύ) για να μπορεί να μετρήσει τη διαφορά μεταξύ των δύο δασολογικών σχημάτων και οι διαφορές αυτές θα εξαφανιστούν μόλις εντοπιστούν περισσότερες περιπτώσεις COVID-19. Τα καλύτερα αποτελέσματα του σχήματος «μισή πρώτη δόση – πλήρης δεύτερη δόση» βασίστηκαν σε δεδομένα από 2.741 συμμετέχοντες στη δοκιμή, ενώ το λιγότερο αποτελεσματικό σκέλος «πλήρης πρώτη δόση – πλήρης δεύτερη δόσης» περιελάμβανε 8.895 εθελοντές. Όμως, το δελτίο τύπου δεν διευκρίνισε σε ποιες ομάδες ανιχνευθήκαν τα κρούσματα της COVID-19. Έτσι, ορισμένοι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι με βάση τα δεδομένα, θα μπορούσε τελικά και στην ομάδα με το σχήμα «μισής δόση- πλήρης δόση» το εμβόλιο θα μπορούσε τελικά να έχει επίσης αποτελεσματικότητα κοντά στο 66%.

Ερευνητές που συμμετέχουν και στην ανάπτυξη του εμβολίου αυτού έχουν δύο βασικές θεωρίες για την πιθανή καλύτερη αποτελεσματικότητα με την χαμηλότερη πρώτη δόση και πώς μπορεί αυτή να οδηγήσει σε καλύτερη προστασία έναντι της COVID-19. Έτσι, είναι πιθανό οι χαμηλότερες δόσεις του εμβολίου να είναι πιο αποτελεσματικές στη διέγερση του υποσυνόλου των κυττάρων του ανοσοποιητικού που ονομάζονται Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιού (του αδενοϊού του χιμπατζή).

Το εμβόλιο προκαλεί ανοσολογική απόκριση όχι μόνο απέναντι στην πρωτεΐνη-ακίδα SARS-CoV-2, αλλά και σε συστατικά του ιϊκού φορέα. Είναι πιθανό η πλήρης πρώτη δόση να αμβλύνει αυτήν την αντίδραση. Οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης την αντίδραση του ανοσοποιητικού και την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού του χιμπατζή, ώστε να κατανοήσουν αυτό το πιθανό φαινόμενο. Σύμφωνα με ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με τους αδενοϊούς και την χρήση τους σε εμβόλια αυτή είναι μια εύλογη πιθανή εξήγηση ενώ τα αποτελέσματα αυτά είναι σε σχετική συμφωνία με παλιότερα αποτελέσματα με εμβόλια αδενοϊού σε ποντίκια. Σε αυτά είχε διαπιστωθεί ότι μια χαμηλή πρώτη δόση είχε σαν αποτέλεσμα καλύτερη προστασία από ότι μια υψηλότερη πρώτη δόση σε ένα εμβόλιο δύο δόσεων. Οι ερευνητές αυτοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια χαμηλότερη πρώτη δόση οδηγεί ταχύτερα στη δημιουργία ανοσοκυττάρων «μνήμης» που ενεργοποιούνται από την ενίσχυση της δεύτερης δόσης. Επίσης, θεωρούν ότι μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων θα μπορούσε επίσης να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, η AstraZeneca ελπίζει να συγκεντρώσει περισσότερα δεδομένα σχετικά με την καλύτερη δοσολογία για το εμβόλιο. Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει το εμβόλιο σε περίπου 10.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ στα πλαίσια της δοκιμής αποτελεσματικότητας, η οποία όμως τέθηκε προσωρινά σε αναστολή για περισσότερο από ένα μήνα το καλοκαίρι, καθώς ήταν υπό διερεύνηση μια πιθανή νευρολογική επιπλοκή σε έναν συμμετέχοντα. Η εταιρεία τώρα σκοπεύει να ρωτήσει τις ρυθμιστικές αρχές εάν μπορεί να τροποποιήσει τη δοκιμή ώστε να συμπεριλάβει το πιο αποτελεσματικό δοσολογικό σχήμα, αυτό δηλαδή της «χαμηλής πρώτης δόσης – πλήρους δεύτερης δόσης».

Ενώ το πανεπιστήμιο της Οξφόρδη και η AstraZeneca προσπαθούν να κατανοήσουςν τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής τους και συγκεντρώνουν περισσότερα, υπάρχουν ορισμένοι επιπλέον λόγοι αισιοδοξίας σε άλλες πτυχές της απόδοσης του εμβολίου. Έτσι, κανένας συμμετέχων που έλαβε το εμβόλιο δεν νοσηλεύτηκε ή ανέπτυξε σοβαρή COVID, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο μπορεί να κάνει καλή δουλειά αποτρέποντας σοβαρές λοιμώξεις.

Υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι το εμβόλιο μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να μεταδώσουν τον ιό, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Στο σκέλος της δοκιμής, στο Ηνωμένο Βασίλειο ορισμένοι συμμετέχοντες έκαναν τακτικά έλεγχο για SARSCoV-2, ακόμα κι αν δεν παρουσίαζαν συμπτώματα. Οι διαφορές στα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο και του εμβολίου της Οξφόρδης υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση, λένε οι ερευνητές της μελέτης. (Οι κλινικές δοκιμές της Pfizer και της Moderna έλεγξαν μόνο άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα.)

Ακόμα και με ένα ερωτηματικό σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca μπορεί να έχει ευρύτερη διάδοση από ό, τι άλλα εμβόλια έναντι της COVID-19. Το εμβόλιο αυτό είναι σταθερό σε θερμοκρασίες ψυγείου, σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech, το οποίο πρέπει να φυλάσσεται στους -70oC έως και ώρες πριν από τον εμβολιασμό. Επιπλέον, το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο νωρίτερα, σε σχέση με άλλα εμβόλια και σε μεγάλες ποσότητες. Η AstraZeneca εκτιμά ότι θα έχει ετοιμάσει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2020 και έχει ικανότητα παραγωγής 100 έως 200 εκατομμυρίων δόσεων το μήνα μόλις αυξηθεί η παραγωγή. Σύμφωνα με ειδικούς η μάχη μεταξύ όλων αυτών των εμβολίων θα αφορά σε μεγάλο βαθμό και την εφοδιαστική αλυσίδα ( logistics) των διαφορετικών εμβολίων.

Ο σεφ Αντώνης Φώσκολος μοιράζεται με το Infowoman μία συνταγή για ένα καθαρόαιμο γαλλικό γλυκό που δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί. Ο λόγος για το πολυαγαπημένο μιλφέιγ που προέρχεται από τη γαλλική λέξη mille-feuille και σημαίνει “χίλια (1000) φύλλα”. Πρώτη φορά αναφέρθηκε στο βιβλίο Cuisinier François του François Pierre de La Varennein το 1651 και αργότερα βελτιώθηκε από τη Marie-Antoine Carême στα τέλη του 180υ αιώνα. Η ονομασία “χίλια φύλλα” αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Η παραλλαγή της ονομασίας σε “πάστα του Ναπολέοντα” (Napoleon) πιθανά προέρχεται από το γαλλικό επίθετο “napolitain”, το οποίο αναφέρεται στην ιταλική πόλη Νάπολη (Naples). Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το γλυκό με τον αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέων Α’ (Ναπολέων Βοναπάρτης). Στην Γαλλία, το Napoléon είναι ένα μιλφέιγ με γέμιση πάστας γεύσης αμυγδάλου.

Γέννημα και θρέμμα Θεσσαλονικός, ο πάντα ανήσυχος και δημιουργικός Αντώνης Φώσκολος τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν Executive Chef στο Emelisse nature resort στο μαγευτικό Φισκάρδο της Κεφαλονιάς και σαν χόμπυ μαγειρεύει στην κουζίνα του σπιτιού του ανεβάζοντας βίντεο με συνταγές στο κανάλι του στο youtube “ COOKING ACT”.

Millefeuille by Antonis Foskolos

ΥΛΙΚΑ

Για τη κρέμα Patisserie :

 • 500ml γάλα πλήρες 3,5%
 • 175γρ. ζάχαρη κρυσταλική
 • 50γρ. βούτυρο ανάλατο
 • 50γρ.κορν φλάουερ
 • 3 αυγά
 • ½ λοβό βανίλιας ή 2 βανιλίνες
 • 15ml κονιάκ
 • 100ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά κρύα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 • Κόβουμε κατά μήκος το λοβό βανίλιας μ’ ένα μαχαίρι, ξύνουμε τα σποράκια και τα προσθέτουμε στο κονιάκ.
 • Έπειτα τοποθετούμε το βούτυρο, τα 125γρ. ζάχαρη, το κορν φλάουερ και το γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, ανακατεύουμε ζωηρά με ένα φουέ για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα.
 • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά, χτυπώντας συνεχώς.
 • Έπειτα το ξανατοποθετούμε στη φωτιά και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια αφράτη και παχιά κρέμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αμέσως το αρωματισμένο με βανίλια κονιάκ.
 • Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τη βάζουμε στο ψυγέιο για άλλες 3-4 ώρες.

  Η κρέμα πατισερί είναι έτοιμη!!!
  Έπειτα κι ενώ η κρέμα πατισερί στο ψυγείο έχει κρυώσει τοποθετούμε τη κρέμα γάλακτος στο μίξερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50γρ. ζάχαρης. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για μερικά λεπτά μέχρι να έχουμε μια απαλή σαντιγύ.
 • Βγάζουμε την κρέμα πατισερί από το ψυγείο και χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει. Χρησιμοποιούμε μια μαρίζ για να ενσωματώσουμε στην κρέμα την σαντιγύ με απαλές κινήσεις.
 • Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με την κρέμα μας και την αφήνουμε στο ψυγείο.
Για τα φύλλα σφολιάτας:
 • 400γρ. φύλλα σφολιάτας βουτύρου
 • 30γρ. άχνη ζάχαρη
 • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Τοποθετούμε τα φύλλα σφολιάτας σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί . Καλύπτουμε με ένα άλλο αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε μια σχάρα που να καλύπτει όλη την επιφάνεια του ταψιού, για να αποφύγουμε να φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
 • Βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε τη σχάρα και το πάνω αντικολλητικό χαρτί, αχνίζουμε τη σφολιάτα με την ζάχαρη άχνη και ψήνουμε στο φούρνο για άλλα 5-10 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσει η άχνη ζάχαρη.
 • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου σε μια σχάρα.
Για την ιταλική μαρέγκα:
 • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλική
 • 80ml νερό
 • 4 ασπράδια αυγού

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ζεσταίνουμε σε συνατή φωτιά και βράζουμε μέχρι το σιρόπι να φτάσει στους 117 βαθμούς Κελσίου.
Έπειτα χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε υψηλή ταχύτητα περίπου 2-4 λεπτά ή μέχρι να σχηματίζονται κορυφές ενώ τραβάμε με το σύρμα το μείγμα από τον κάδο του μίξερ.
Με το μίξερ να λειτουργεί στη δυνατή ταχύτητα, ρίχνουμε σιγά-σιγά (κορδόνι) το σιρόπι. Τοποθετούμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ( το χρησιμοποιούμε αμέσως).

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Κόβουμε τις άκρες από τη σφολιάτα χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι. Κρατάμε αυτές τις άκρες για αργότερα. Στη συνέχεια κόβουμε σε 3 ίσες λωρίδες κι έπειτα κάθε λωρίδα σε 3 ίσα κομμάτια σχηματίζοντας 9 τετράγωνα. Τοποθετούμε 3 από τα τετράγωνα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και βάζουμε με το κορνέ την κρέμα πατισερί σε ροζέτες.Τοποθετούμε ένα ακόμη τετράγωνο από πάνω κι επαναλάμβάνουμε τη διαδικασία. Στη συνέχεια, τοποθετούμε στην κορυφή τα 3 τελευταία τετράγωνα και διακοσμούμε με την ιταλική μαρέγκα. Μπορεούμε να σχηματίσουμε κορυφές η ευθείες γραμμές. Έπειτα τρίβουμε τα κομμάτια σφολιάτας που έχουμε κρατήσει με τα χέρια σας και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη ζάχαρη άχνη. Κατά προτίμηση σερβίρουμε αμέσως.

Καλή σας απόλαυση,

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος προχώρησε σε μια ενδελεχή ανάλυση του τι περιμένουμε από τα εμβόλια, ποια θα είναι αυτά, πόσα χρειαζόμαστε στην Ευρώπη, αλλά και τι ακριβώς θα γίνει στην Ελλάδα.
“Τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων είναι εξαιρετικά. Έχουμε δυο εμβόλια (Pfizer/BioNTech) και Moderna με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και πολύ καλά αρχικά αποτελέσματα από το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca. Θα ξέρουμε περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης: Προειδοποίηση ΠΟΥ: Μπροστά σε τρίτο κύμα της πανδημίας η Ευρώπη τον Γενάρη
Πιστεύω ότι μάλλον θα έχουμε καλά νέα και για το Ρωσικό εμβόλιο (ανήκει στην ίδια κατηγορία με το εμβόλιο της Οξφόρδης) και από εμβόλια άλλων εταιρειών και πανεπιστημίων που χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές με αυτές των Pfizer και Moderna.
Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί έτσι θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να καλύψουν ένα 30-50% του παγκόσμιου πληθυσμού εντός του 2021. Δεν αρκούν μόνο τα τρία εμβόλια (Pfizer/Moderna/Oξφόρδη) για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.
Η συμφωνία προαγοράς εμβολίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer με δυνατότητα επιπλέον προμήθειας 100 εκατομυρίων δόσεων. Οι δόσεις αυτές θα είναι επαρκείς για να καλύψουν 150 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει όμως υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με την AstaZeneca/Οξφόρδη, τη Johnson & Johnson και την Sanofi, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με την Moderna και τις Curevax και Novavax.
H εκτίμηση μου (χωρίς να έχω πρόσβαση σε στοιχεία) είναι ότι στην Ελλάδα θα έρθουν αρχικά 4-5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer και θα εμβολιαστούν 2-2.500,000 συμπατριώτες μας. Πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας και σε κλειστές δομές και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Αμέσως μετά δάσκαλοι, καθηγητές, οδηγοί ΜΜΜ, και όσοι είναι στην πρώτη γραμμή της προσφοράς υπηρεσιών και παράλληλα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Πιστεύω όμως ότι θα έχουμε πρόσβαση και σε εμβόλια άλλων εταιρειών και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στην πλειοψηφία των Ελλήνων να εμβολιαστούν εντός του 2021.
O εμβολιασμός δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικός. Υπάρχουν ήδη τόσες θεωρίες συνομωσίας για τα εμβόλια και η υποχρεωτική συμμετοχή θα τις εντείνει.
Ένας φίλος μου είπε πρόσφατα καλύτερα να μην είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί γιατί έτσι θα ωφεληθούμε όσοι θέλουμε να κάνουμε τα εμβόλια και δεν έχουμε προτεραιότητα.
Δεν συμφωνώ με αυτή τη στάση. Αν δεν κάνουν τα εμβόλια συμπατριώτες μας που τα έχουν ανάγκη γιατί κάποιοι τους έπεισαν ότι είναι επικίνδυνα τότε θα έχουν πρόβλημα αν εκτεθούν στον ιό.
Κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει άδεια κυκλοφορίας αν δεν είναι ασφαλές. Η μεγάλη πλειοψηφία των παρενεργειών συμβαίνουν στην πρώτη εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου. Μπορεί να έχουμε παρενέργειες αργότερα; Ναι, μπορεί, αλλά η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Και μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουν περάσει 4-6 μήνες από την έναρξη των κλινικών δοκιμών και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί χωρίς να υπάρχουν στοιχεία 2 τουλάχιστον μηνών για την ασφάλεια του.
Πολλοί θα πουν πως έγινε και ανακαλύψαμε τα εμβόλια τόσο σύντομα; Μήπως κάτι περίεργο παίζει; Μήπως έγιναν εκπτώσεις στις διαδικασίες ανακάλυψης και παραγωγής;
H πρωτοφανής ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων δεν επιτεύχθηκε τυχαία ή με επιστημονικές εκπτώσεις. Αντιθέτως, επιτεύχθηκε λόγω
• της ταχύτατης αποκωδικοποίησης της γενετικής σύστασης του ιού
• της χρήσης των υπαρχουσών πλατφόρμων για το σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων, και της πρωτοφανούς εκδήλωσης συμμετοχής -από τον γενικό και όχι μόνο πληθυσμό- στις κλινικές δοκιμες
• των τεράστιων επενδύσεων για τις κλινικές δοκιμές
• της έναρξης της παραγωγής των εμβολίων – πριν ακόμα δοθεί έγκριση αδειοδότησης (με μεγάλο οικονομικό ρίσκο για τις τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την παραγωγή και τις εταιρείες).
Θα έχουμε κάθε χρόνο τον Covid στη ζωή μας και θα τον κυνηγάμε με τις μεταλλάξεις του και συνεχή εμβόλια;
Πλέον, έχουμε την τεχνογνωσία και πάρα πολλές δυνατότητες και επιλογές με όλα αυτά τα υποψήφια εμβόλια, ώστε εάν ο ιός μεταλλαχθεί να τροποποιήσουμε ελαφρά το εμβόλιο και εάν χρειαστεί να το επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο. Αυτό γίνεται και στην περίπτωση του εμβολίου της γρίπης.
Υπάρχουν αβεβαιότητες σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων; Ναι, οι αβεβαιότητες πηγάζουν αφενός από το μικρό διάστημα που μελετούμε τον ίδιο τον ιό και αφετέρου από το μικρό διάστημα που δοκιμάζονται τα εμβόλια. Δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της ανοσίας, δηλαδή αν χρειάζεται να κάνουμε ετήσιο εμβόλιο ή σε άλλα τακτά χρονικά διαστήματα, όπως δεν γνωρίζουμε γενικότερα για τη μακροχρόνια ανοσία απέναντι σε αυτόν τον ιό. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν τα εμβόλια θα εμποδίζουν τη διασπορά της νόσου, δηλαδή από αυτούς που το έχουν κάνει προς αυτούς που δεν το έχουν κάνει. Να πούμε εδώ πως οι κλινικές μελέτες δεν σταματάνε τη στιγμή που οι εθελοντές λάβουν το εμβόλιο ή τη στιγμή που η εταιρεία πάρει την έγκριση και την άδεια να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Αυτές οι απαντήσεις λοιπόν θα δοθούν από την παρακολούθηση των εθελοντών που έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Χρειάζεται να αντέξουμε για μερικούς μήνες ακόμη, για να μη καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να μην έχουμε μεγάλες απώλειες.
Θα τον νικήσουμε τον κορωνοιό, δεν θα μας νικήσει. Με τη βοήθεια της επιστήμης και με την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας.”

Οι περισσότεροι καταναλωτές την Black αυτή εβδομάδα των προσφορών έχουν στραφεί στις ηλεκτρονικές αγορές, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κρατούν κλειστά τα καταστημάτα λιανικής. Με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις να κυριαρχούν στα καταστήματα των ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και σε πολλά από τα καταστήματα ένδυσης -υπόδησης, το καταναλωτικό κοινό περιμένει την κορύφωση των προσφορών την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου!

Το Infowoman έκανε ρεπορτάζ αγοράς και ιδού οι καλύτερες εκπτώσεις!

Τι να προσέξετε την εβδομάδα αυτή των Black προσφορών!

H γενική διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εφιστά την προσοχή μας στις αγορές που θα κάνουμε, καλώντας μας να δούμε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος αλλά και όλα αυτά που υποδηλώνουν την ασφάλεια της συναλλαγής, όπως η μικρή κλειδαριά στον browser του υπολογιστή μας.
Τι πρέπει να προσέχουμε

 • Η ταυτότητα του προμηθευτή (πλήρης εταιρική επωνυμία, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ).
 • Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος.
 • Η συνολική τιμή του προϊόντος (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν έξοδα σε περίπτωση επιστροφής κλπ). Επιβεβαιώστε ότι η τιμή που καλείστε να πληρώσετε ταυτίζεται με αυτήν που δηλώνεται στην ιστοσελίδα.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περίπτωση που ένα προϊόν πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και να αποφεύγετε τις προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.
 • Η διαθεσιμότητα, ο τρόπος πληρωμής και αποστολής του προϊόντος. Επισημαίνεται ότι οι συναλλαγές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας προσφέρουν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για τον καταναλωτή σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν παραδώσει το προϊόν, έναντι της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.
 • Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών από την παραλαβή του, καθώς και η πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.
 • Ο σύνδεσμος ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πανενωσιακή πλατφόρμα ΗΕΔ).
 • Πληροφορίες ασφάλειας του ιστότοπου: εμφάνιση εικονιδίου ασφάλειας, δηλ. μια κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser, ηλεκτρονική διεύθυνση που ξεκινά με https://.

Συστήνεται επίσης στους καταναλωτές

 • Να μην παρέχουν ευαίσθητα δεδομένα αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας.
 • Να αγνοήσουν τις προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία τους.
 • Να προτιμούν να συναλλάσσονται με γνωστά σε αυτούς ηλεκτρονικά καταστήματα.
 • Σε περιπτώσεις άγνωστων ηλεκτρονικών καταστημάτων και πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, να διερευνούν τη φήμη τους στο διαδίκτυο.
 • Να κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους.
 • Για καταγγελίες σχετικά με φαινόμενα παράνομων και παραπλανητικών συμπεριφορών οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή Καταναλωτή 1520 της γενικής διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή ή να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους μέσω της φόρμας καταγγελιών που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.mindev.gov. gr) ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση 1520@efpolis.gr
@pixabay
Black Friday – Προσφορές

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 • Κωτσόβολος: Οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες BOSCH, SIEMENS, NEFF, PITSOS) έως -30%. Προϊόντα τεχνολογίας σε προσφορές (iPhone 11 από 699€/ Air Pods & Air Pods Pro από 149€/249€)
 • Cosmote: μεγάλες προσφορές σε smartphones (έως -40%), tablets (έως -35%), wearables (έως -57%), τηλεοράσεις (έως -50%), laptops (έως -23%) κ.α και επιπλέον 15% επιστροφή στις αγορές 299€ και άνω που θα γίνουν με κάρτες Eurobank (εξαιρούνται οι σειρές iPhone 12 / 12 Pro).
 • Γερμανός: μεγάλες προσφορές σε gadgets και προϊόντα τεχνολογίας (smartphones, τηλεοράσεις, laptops, tablets κλπ) αλλά και ηλεκτρικά scooters και επιπλέον 15% επιστροφή στις αγορές 299€ και άνω που θα γίνουν με κάρτες Eurobank.
 • Public: Συνεργαζόμενο με 2000 καταστήματα προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών από 2.500.000 προϊόντα από όλα τα είδη. Σε κάποιες κατηγορίες οι προσφορές φτάνουν το -80%.
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ
 • Sephora:  εκπτώσεις έως -60% se προϊόντα περιποίησης, μακιγιάζ & αρώματα και Δωρεάν Μεταφορικά.
 • Gallerie de Beauteεκπτώσεις έως -60% επώνυμα προϊόντα περιποίησης, μακιγιάζ & αρώματα (Estee Lauder, Clinique κα) και Δωρεάν Μεταφορικά σε όλες σας τις αγορές. Με αγορές αξίας 80€, δώρο το γούρι του 2021!
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΝΔΥΣΗΣ, ΥΠΟΔΗΣΗΣ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ
 • Nak shoes : μεγάλη ποικιλία παπουτσιών / PRE BLACK FRIDAY- -20% SNEAKERS & ΜΠΟΤΑΚΙΑ
 • H&M : Έκπτωση 30% σε όλα τα είδη στα μέλη της εταιρείας.
 • Εσώρουχα Anelia : Μεγάλες προσφορές σε εσώρουχα για όλα τα γούστα.
 • NEF NEF: Κατάστημα λευκών Ειδών με επώνυμα προϊόντα άριστης σχέσης τιμής και ποιότητας.
 • Σεραφίνο : To πληρέστερο κατάστημα υποδημάτων για παιδιά- εφήβους. Επιλέξτε μέσα από μια τεράστια ποικιλία τα πιο επώνυμα παπούτσια στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Προσφορές στις πιο επώνυμες μάρκες παπουτσιών.
 • Βuldoza.gr: ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ έως -50% και -40% σε ηλεκτρικές συσκευές.
 • Κοσμήματα Χαριτίδης:  Εξαιρετικές προσφορές σε κοσμήματα
ONLINE ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
 • Αttica: Black Friday εκπτώσεις έως -60% σε καλλυντικά, ρούχα και αξεσουάρ.
 • Factory Outlet: Μεγάλες εκπτώσεις σε γνωστά brands (έως -80% στα Juicy Cuture και Converse).

Ο Τοξότης (22 Νοεμβρίου -21 Δεκεμβρίου) είναι ένα μεταβλητό ζώδιο της Φωτιάς με κυβερνήτη πλανήτη τον Δία. Λουλούδι του ζωδίου είναι το πουλί του παραδείσου, το δέντρο του το σφεντάμι και ο πολύτιμος λίθος του το ζαφείρι ή το τιρκουάζ. Αγαπημένα χρώματά του είναι το βιολετί και όλες οι αποχρώσεις του μπλε.

Οι Τοξότες ταιριάζουν πολύ με τους Κριούς και τους Λέοντες

Οι άνθρωποι που γεννιούνται στο ζώδιο του Τοξότη είναι πιστοί φίλοι που λένε πάντα την αλήθεια: Τα λόγια τους πάντα πετυχαίνουν τον στόχο. Είναι αισιόδοξοι, ειλικρινείς και αγαπούν την περιπέτεια. Μπορούν να γίνουν δημιουργικοί ηγέτες, καλοί δικηγόροι, κτηνίατροι και γιατροί. Είναι ιδιαίτερα ιδεαλιστές και έχουν έφεση στον αθλητισμό και στις σπουδές.

Διάσημοι Τοξότες

Διακεκριμένοι άνθρωποι που ανήκουν στο ζώδιο αυτό είναι οι: Μαρία Κάλλας, Ζωή Λάσκαρη, Χριστίνα Ωνάση, Τζέιν Φόντα, Κιμ Μπάζιντζερ,Ντάριλ Χάνα, Μίλα Γιογιοβιτς, Άννα Βίσση, Αλέκος Αλεξανδράκης, Νίκος Κούρκουλος, Βλάσης ΜπονάτσοςΡέιφ Φάινς,Μπρ,αντ Πιτ, Κίφερ Σάδερλαντ, Μπεν Στίλερ, Αλέκος Αλεξανδράκης, Νίκος Κούρκουλος, Βλάσης Μπονάτσος,Φρανκ Σινάτρα, Κένεθ Μπράνα, Τζον Κέννεντυ τζιούνορ,Τουλούζ Λοτρέκ, Μαρκ Τουέιν κ.α

Στην κλασική ελληνική παράδοση ο αστερισμός του Τοξότη συνδέεται άμεσα με τον ήρωα Ωρίωνα. Οι Σουμέριοι τον ταύτιζαν με την Ενκιντού, την αγαπημένη του Γκιλγκαμές. Οι δύο μύθοι όμως έχουν κοινά στοιχεία: Τόσο ο Ωρίωνας, όσο και ο Γκιλγκαμές επιτέθηκαν στον ουράνιο ταύρο, πράγμα που καθρεφτίζεται στο γεγονός ότι , σε αντιδιαμετρικά σημεία του ζωδιακού κύκλου, ο Τοξότης είναι ορατός όταν δεν είναι ο Ταύρος και το αντίστροφο. Κατά μια έννοια, κάθε αστερισμός οδηγεί στον θάνατο του άλλου, εκφράζοντας με πολύ ωραίο τρόπο το δράμα των δύο ηρώων.

Ο Τοξότης είναι ένα από τα τέσσερα ανθρώπινα ζώδια, αν και στην δυτική παράδοση συχνά απεικονίζεται σαν Κένταυρος ( μισός άνθρωπος-μισός άλογο), οπλισμένος με τόξο και βέλη (sagitta στα Λατινικά). (Επίσης, επειδή είναι μισός άνθρωπος και μισός ζώο, ο Τοξότης συνδέεται και με τους Σάτυρους). Mερικοί από τους σχετικούς μύθους αφορούν στους Κενταύρους, με τον πιο γνωστό από αυτούς να είναι ο Χείρωνας, ο δάσκαλος θεών και ανθρώπων.

Συμβολικά, ο Κένταυρος ως πλάσμα ενσωματώνει τη δυαδικότητα της Ενκιντού ( του κτήνους -ανθρώπου που φέρθηκε με πολιτισμένο τρόπο) και του Γκιλγκαμές ( του πολιτισμένου ανθρώπου που φέρθηκε σαν κτήνος).

Τον 5ο αιώνα π.Χ, στην Ελλάδα, θεωρούσαν ότι ο Γαλαξίας ήταν τόπος ανάπαυσης για τις ψυχές των ανθρώπων που εγκατέλειπαν τον θνητό κόσμο από τις πύλες του Τοξότη και επανέρχονταν στα επίγεια από τους Διδύμους.(Ο Καρκίνος και ο Αιγόκερως ήταν οι εναλλακτικοί δρόμοι).

Οι Άραβες, έβλεπαν στον αστερισμό αυτό στρουθοκαμήλους που επέστρεφαν ή πήγαιναν στον γαλαξία για να πιουν νερό. Ένα άστρο είναι ο φύλακάς τους. κάπου κοντά υπάρχει και μια ομάδα άστρων που ονομάζεται “η φωλιά της στρουθοκαμήλου”. Υπήρχαν, όμως, και κάποιοι που σε αυτόν τον αστερισμό έβλεπαν καμήλες ή κοπάδια ή μια αναποδογυρισμένη καρέκλα, ακόμη και ένα κολιέ. Στην οροφή του Ναού της Αθώρ στη Ντεντέρα της Αιγύπτου , ο Τοξότης απεικονίζεται φορώντας στέμμα: εφόσον ο Νότιος Στέφανος βρίσκεται τόσο κοντά, είναι εύκολο να τον δούμε σαν το στέμμα του τοξότη.

Διαβάστε περισσότερα μόνο στον astrologos.gr