Οι γιορτές των Χριστουγέννων τελείωσαν και μαζί με αυτές και όλες οι ατασθαλίες που κάναμε στη διατροφή μας. Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα ήταν τα γλυκά που κάθε χρόνο τέτοια εποχή δίνουν και παίρνουν. Τη νέα χρονιά οι περισσότεροι έχουμε βάλει στόχο να ακολουθήσουμε ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής για να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά μας.

Πώς θα τα καταφέρουμε όμως όταν οι πειρασμοί βρίσκονται συνεχώς μπροστά μας; Υπάρχει τρόπος! Σήμερα σας δείχνουμε ένα γλυκό χωρίς ζάχαρη και αλεύρι, αλλά με πολλή σοκολάτα -ιδανικό για όσους κάνουν ειδική διατροφή. Αυτά τα brownies είναι σίγουρο ότι θα τα λατρέψετε!

Υλικά

150 γρ. βούτυρο καρύδας
4 αυγά
15 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
1 μπαστούνι βανίλια (ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια)
1/3 φλ. χαρουπάλευρο
1/3 φλ. κακάο
1/3 φλ. καρύδα (νιφάδες ινδοκάρυδο)
1 φλ. ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους αλεσμένους
1 πρέζα αλάτι
2 πρέζες μαγειρική σόδα
100 γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (ψιλοκομμένη)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα τετράγωνο ταψί 20×20 εκατοστά, ιδανικό για brownies. Αλέθουμε τους ηλιόσπορους σε σκόνη, στο μπλέντερ. Κοσκινίζουμε το κακάο με το χαρουπάλευρο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την καρύδα, τον αλεσμένο ηλιόσπορο, το αλάτι και τη σόδα. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να αναμειχθούν καλά.


Βάζουμε στο μπλέντερ το λιωμένο βούτυρο με τα αυγά και την βανίλια. Τα χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, ρίχνουμε λίγους λίγους του χουρμάδες και πολτοποιούμε, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά και με μία μαλακή σπάτουλ ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια κι ανακατεύουμε να μπει στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ισιώνουμε την επιφάνεια με την σπάτουλα.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40′ μέχρι να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Προαιρετικά περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα. Διατηρούμε τα brownies στο ψυγείο σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.

Πηγή: www.argiro.gr

από Μαρία Ιωαννάτου