Αρχική > Featured > Σοκάρει ο Δασκαλάκης: «Αν δεν λαμβάναμε μέτρα θα είχαμε έως και 500.000 θύματα στην Ελλάδα»

Σοκάρει ο Δασκαλάκης: «Αν δεν λαμβάναμε μέτρα θα είχαμε έως και 500.000 θύματα στην Ελλάδα»

Τα έγκαιρα μέτρα αποτελούν τροχοπέδη στην εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και στους θανάτους στην Ελλάδα. Αυτή είναι η εκτίμηση του  Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, καθηγητή Επιστήμης των Υπολογιστιών του ΜΙΤ. Παράλληλα τόνισε, ότι τα αποτελέσματα μιας ανεξέλεγκτης εξάπλωσης θα ήταν ολέθρια, με τη χώρα μας να μπορούσε να φτάσει ακόμα και τους 500.000 νεκρούς…

Ο Κ. Δασκαλάκης, μιλώντας στο Mega επεσήμανε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η άμεση λήψη των μέτρων στη χώρα μας, προσθέτοντας ότι: «Εάν δεν είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα, θα είχαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες νεκρών» τόνισε. «Σε ό,τι αφορά στην ανοσία της αγέλης, αναμένεις να νοσήσει περί το 50% του πληθυσμού. Σε ένα θετικό σενάριο. Χωρίς μέτρα οι νεκροί στη χώρα μας θα έφθαναν από δέκα χιλιάδες θα έφταναν έως μισό εκατομμύριο» πρόσθεσε.

«Τα κρούσματα δεν πέφτουν ακόμα γιατί στην αρχή δεν τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα» εξήγησε ο καθηγητής αναφερόμενος στον σταθερό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Εκτίμησε δε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας το προσεχές διάστημα «θα κινείται στα ίδια επίπεδα με τώρα, με κάποια σκαμπανεβάσματα μέχρι να κάνει τον κύκλο του ο ιός και να αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα».

Αναφορικά με τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας τόνισε: «Σκοπός είναι να περιοριστούν οι ασθενείς σπίτι τους. Εκεί, θα μεταδώσουν τον ιό στην οικογένειά τους, όμως η μετάδοση θα σταματήσει εκεί».