Πόσο λάθος είναι να βασιζόμαστε στο Google ή σε φίλους και γνωστούς όταν αναζητάμε βοήθεια για κάποιο ιατρικό πρόβλημα; Όλοι αυτοί μπορούν να μας δώσουν συμβουλές όταν πρόκειται για θέματα σχέσεων ή δουλειάς, αλλά με την υγεία μας δεν παίζουμε! Για το λόγο αυτό, η ψυχοθεραπεύτρια Sherry Amatenstein από τη Νέα Υόρκη, απαντά σε ένα ζήτημα που αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και πριν επισκεφθούμε τον γιατρό μας, καλό είναι να ακούσουμε τι έχει να μας πει.Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ίσως θέλετε να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των δυσάρεστων παρενεργειών, του στίγματος ότι πάσχετε από κάποια ψυχική ασθένεια, τα έξοδα της θεραπείας… αλλά χρειάζεται στ’ αλήθεια να τα σταματήσετε;

Παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε σοβαρά

«Για να είμαστε σαφείς: Δεν υποστηρίζω την αέναη ιατρική παρέμβαση εκτός αν έχετε μεγάλες καταθλιπτικές διαταραχές που προκαλούνται από χημική ανισορροπία, η οποία συχνά απαιτεί τα φάρμακα να αποτελούν μόνιμο μέρος της θεραπείας συντήρησης ψυχικής υγείας», αναφέρει η Sherry Amatenstein.

«Λέω στους ασθενείς με κατάθλιψη, ήπια ή μέτρια, ότι το νόημα των φαρμάκων είναι να τους σταθεροποιήσουν συναισθηματικά, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στη θεραπεία για να κατανοήσουν τις ρίζες του προβλήματος και να αναγνωρίσουν και να χειριστούν καλύτερα τα μελλοντικά καταθλιπτικά επεισόδια. Μόλις παρουσιάσετε ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο, υπάρχει πιθανότητα 50% να εμφανιστεί ξανά, οπότε θα πρέπει να επαναλάβετε τη λήψη φαρμάκων για να μειώσετε τη σοβαρότητα της υποτροπής».


Η ειδικός είναι κατηγορηματικός: Απαγορεύεται να σταματήσετε ξαφνικά την αγωγή και χωρίς επίβλεψη. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την απότομη διακοπή μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο άγχος, αϋπνία, ακόμα και επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις στον εγκέφαλο -κάτι σαν ηλεκτροσόκ. Πρέπει να συνεργαστείτε με τον ψυχίατρό σας για να μειώσετε τη δοσολογία σας. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες, σε ορισμένες περιπτώσεις χρόνια. Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το σώμα σας για μια τόσο μεγάλη μετάβαση.

από Μαρία Ιωαννάτου