Αρχική > Featured > Σήμερα γιορτάζει η Αγία Ευδοκία – Έσωσε μικρό παιδί με την θαυματουργή προσευχή της

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Ευδοκία – Έσωσε μικρό παιδί με την θαυματουργή προσευχή της

Την Αγία Ευδοκία τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Γεννήθηκε στην Ηλιούπολη της Λιβανησίας, την εποχή του Τραϊανού (98-117 μ.Χ.) και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην αμαρτία, παρασύροντας με την εκτυφλωτική ομορφιά της πολλούς άνδρες στην αμαρτωλή ζωή.

Η χάρη του Θεού όμως ευδόκησε, ώστε να συμβεί η θαυμαστή αλλοίωση και στην ψυχή της Ευδοκίας. Μετά από μια σοβαρή ασθένεια, εγκατέλειψε την πόλη και επέστρεψε εκεί ένα χρόνο αργότερα. Επιθυμώντας όμως να παραμείνει άγνωστη, εγκαταστάθηκε στην άκρη της πόλης. Εκεί γνωρίζει κάποιον μοναχό και με τις νουθεσίες του μετανοεί.

Η οπτασία που άλλαξε τη ζωή της

Στη συνέχεια, αφού είδε οπτασία, προσήλθε στον Επίσκοπο Θεόδοτο και βαπτίσθηκε. Η οπτασία ήταν η εξής: Παρατηρούσε Άγγελο Θεού να οδηγεί αυτήν προς τον ουρανό και άλλους Αγγέλους να τη συγχαίρουν, ενώ την ίδια στιγμή κάποιος μαύρος ούρλιαζε και έλεγε ότι αδικείται πάρα πολύ, επειδή η Ευδοκία έγινε Χριστιανή.

Από τότε αλλάζει η ζωή της, χαρίζει όλη την περιουσία της στο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής εκκλησίας και πηγαίνει σε κάποιο μοναστήρι, όπου έζησε ασκητικό βίο ως τη στιγμή που την άρπαξαν οι πρώην εραστές της και την οδήγησαν στον Αυρηλιανό για να δικαστεί.

Η Αγία Ευδοκία όμως με την προσευχή της, κατόρθωσε να αναστήσει το νεκρό παιδί του βασιλιά και να προσελκύσει και τον ίδιο στο Χριστιανισμό. Αργότερα οδηγήθηκε μπροστά στον ηγεμόνα Διογένη, ο οποίος την άφησε ελεύθερη, αφού η Αγία και πάλι θαυματούργησε. Τελικά αποκεφαλίστηκε από τον Βικέντιο και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.