Η Αγία Αργυρή γεννήθηκε στην Προύσα το 1688 από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και τη Σωσάνα. Ο Θεός την είχε προικίσει με εξωτερική ωραιότητα συνδυασμένη με φυσική ευγένεια και καλοσύνη. Η μικρή αυτή αγνή κόρη αγαπούσε πολύ τον Θεό. Τον σεβόταν βαθιά και τηρούσε με ακρίβεια τις ευαγγελικές αρετές. Ήταν για πολλούς ένα παράδειγμα φωτεινό.

Ενώ ήταν ακόμη νεόνυμφη αγαπήθηκε από κάποιον Τούρκο, ο οποίος, μη μπορώντας να τη φέρει κοντά του, ψευδομαρτύρησε εναντίον της ότι ήθελε δήθεν να ασπασθεί τη μουσουλμανική θρησκεία. Έτσι, ο κριτής της Προύσας τη φυλάκισε αμέσως.

Ο χριστιανός σύζυγός της πέτυχε να γίνει η δίκη στην Κωνσταντινούπολη, αλλά κι εκεί ο Τούρκος ψευδομαρτύρησε και πάλι εναντίον της. Η Αγία στην απολογία της ομολόγησε με πνευματική ανδρεία και παρρησία την πίστη της στον Χριστό και κατά διαταγή του κριτού την έκλεισαν στην υγρή φυλακή της περιοχής Χάσκιοϊ.

Η παραμονή στη φυλακή

Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια έμεινε στις φυλακές η Αγία Αργυρή «δεσμία Ιησού Χριστού». Όλα όμως τα υπέφερε με χαρά και αγαλλίαση, ακόμα και τα βασανιστήρια, και συνέχεια δοξολογούσε τον Κύριο. Η φυλακή ήταν γι’ αυτήν παράδεισος και ουρανός! Εκεί παρέδωσε και το πνεύμα της στον Θεό το 1721.


Η Αγία Αργυρή ονομάστηκε και «προστάτιδα του γάμου και της ευσεβούς νεότητος». Ένας από τους σύγχρονους υμνογράφους της, ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, στον Παρακλητικό Κανόνα που συνέθεσε προς τιμήν της, έβαλε ως ακροστιχίδα του την εκφραστική ικεσία «Τὴν σωφροσύνην, Ἀργυρή, δὸς ἡμῖν δῶρον» και με έναν ωραίο ύμνο την παρακαλεί να στηρίζει με τις ευχές της τους πιστούς συζύγους σε θεάρεστη συζυγία: «Συζυγίαν ἐτήρησας ἄμωμον ἐκ φθόνου τοῦ πολεμήτορος· διό μάρτυς τήρει πάντοτε, εὐλαβεῖς συζύγους ἐν ἁγνότητι».

από Μαρία Ιωαννάτου