#shareyourstory: Βανέσα Αρχοντίδου

shareyourstory-βανέσα-αρχοντίδου

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Βανέσα Αρχοντίδου μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια...

Η επαγγελματική μου ιστορία έχει επηρεαστεί από την απόφαση να κυνηγήσω το προσωπικό μου όνειρο: την ανάβαση στις 7 υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου, και την πρόσφατη επιτυχή προσπάθεια του Έβερεστ, ως μέλος της πρώτης ελληνικής γυναικείας ομάδας. Είμαι Μητέρα, Αλπινίστρια, Marketer και πλέον ισορροπώ μέσα στους πολλαπλούς μου ρόλους, μέσα από την ιδιότητα μου ως ιδρύτρια του οργανισμού AWomanCanBe.org για τη γυναικεία ενδυνάμωση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τόσο η επαγγελματική όσο και η προσωπική μου πορεία με έκαναν να καταλάβω ότι η γυναικεία ισότητα χρειάζεται ακόμα δουλειά για να επιτευχθεί και είναι ένας καθημερινός αγώνας με την κοινωνία, τα στερεότυπα αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Εγώ προσωπικά τον βρήκα μέσα από την επαφή μου με τη φύση και με το βουνό. Συνειδητοποίησα ότι είμαστε λίγες οι γυναίκες που έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τη φύση, την περιπέτεια, την εξερεύνηση αλλά και την ελευθερία που όλα τα προηγούμενα συνεπάγονται. Όχι γιατί δεν είμαστε δυνατές, αλλά γιατί έχουμε μεγαλώσει με εικόνες και πρότυπα που μας θέλουν περιποιημένες, καθαρές και ατσαλάκωτες. Οι μέρες όμως είναι δύσκολες. Ο πλανήτης μας κινδυνεύει τώρα πια περισσότερο από ποτέ και μας χρειάζεται όλους, κυρίως τις γυναίκες, που αποτελούν ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Γι αυτό, οφείλουμε να πρωτοστατούμε σε δράσεις με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αειφορία. Το επόμενο μου project στο πλαίσιο του AWomanCanBe.org έχει ως στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Πρόκειται για μια αποστολή στην Ανταρκτική, ένα μέρος που πλήττεται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα, να συζητηθεί και να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι όσα μας φαίνονται μακρινά , είναι στην ουσία δίπλα μας και χωρίς τη συμμετοχή μας στη λύση τους, σύντομα θα επηρεάσουν και τη δική μας ζωή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Για πολλά χρόνια εργάστηκα ως επικεφαλής Μάρκετινγκ σε τομείς που απευθύνονταν σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες (καλλυντικά, κοσμήματα). Η επαγγελματική μου ζωή λοιπόν βασίστηκε στη γυναικεία συνεργασία, την γυναικεία ομαδικότητα και δημιουργικότητα και οι δυσκολίες είχαν να κάνουν με τις οικονομικές συγκυρίες και κυρίως την οικονομική κρίση που λίγο πολύ επηρέασε το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. Στο πλαίσιο όμως της αθλητικής μου πορείας, στον τομέα της ορειβασίας, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα. Η ορειβασία, παρότι ως λέξη είναι γένους θηλυκού, στην πράξη είναι μια δραστηριότητα που θεωρείται ανδρική υπόθεση. Η πιο κοινή πεποίθηση για τις γυναίκες στο βουνό, είναι ότι ακολουθούν ή παρασύρονται από τους άνδρες συντρόφους τους. Μια αμιγώς γυναικεία ορειβατική προσπάθεια δεν είχε την απαιτούμενη αξιοπιστία ούτε για την προβολή αλλά ούτε και για την οικονομική υποστήριξη της. Έτσι όταν πρωτοξεκίνησα τις ορειβατικές αποστολές στο εξωτερικό χρειάστηκε για πολλά χρόνια «να βάλω πλάτη», δηλαδή να στηρίξω και να δουλεύω καθημερινά για ένα project που ούτε οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι δεν πίστευαν ότι είχε πιθανότητες επιτυχίας. Η επιμονή, η πίστη, η αυτοπειθαρχία και η συνεργασία με βοήθησαν να πετύχω τους στόχους μου, αλλά ακόμα δεν κατάφερα να ξεπεράσω τη δυσκολία της αρχικής αμφισβήτησης κάθε φορά που μιλάω για καινούργια γυναικεία project στα απροσπέλαστα μέρη του κόσμου.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Δεν υπάρχει μια ενιαία θέση της γυναίκας σε όλες τις κοινωνίες, ουτέ καν σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες και αυτό είναι ακόμη ένα βασικό πρόβλημα. Έχω ταξιδέψει στις 6 από τις 7 ηπείρους και έχω επισκεφτεί χώρες που ακόμη οι κοινωνίες βρίσκονται σε πρωτόγονο στάδιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των γυναικών: έλλειψη βασικών ατομικών δικαιωμάτων, βία, καταπάτηση της ελευθερίας κ.α. Μπορεί όσες ζούμε σε σύγχρονες κοινωνίες να θεωρούμε ότι αυτό δεν μας αγγίζει, αλλά στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης μας αφορά άμεσα, όπως μας αφορούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η φτώχεια, η έλλειψη βασικής εκπαίδευσης και γενικά όλα τα παγκόσμια προβλήματα, γιατί η κινητικότητα των πληθυσμών τα φέρνει στην πόρτα μας. Ακόμη και μεταξύ των σύγχρονων κοινωνιών όμως, αν και έχουμε προχωρήσει πολύ σε επίπεδο αναγνώρισης των γυναικών και αλληλοσεβασμού μεταξύ των φύλων, πιστεύω ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να μιλάμε για πλήρη ισότητα . Πλέον δεν είναι το θέμα των ευκαιριών που μας κρατάει πίσω, είναι το θέμα των αντιλήψεων, τα στερεότυπα αλλά και τα κατάλοιπα των πεποιθήσεων που έχουν ενσταλαχθεί μέσα μας από τις προηγούμενες γενιές. Πιστεύω ότι μόνο εφόσον απελευθερωθούμε από αυτές τις αντιλήψεις – που σχετίζονται με τη θέση των γυναικών στην οικογένεια, τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, τον ελεύθερο χρόνο, τις ανδρικές-γυναικείες δουλειές και ενδιαφέροντα – θα μπορέσουμε να εξελίξουμε τις εξαιρετικές ικανότητες και δυνατότητες που έχουμε ως γυναίκες και ως άνθρωποι.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA; 

Η υποψηφιότητα μου στα βραβεία GIWA είναι ιδιαίτερη τιμή. Είναι πολλές οι γυναίκες που κάνουν αξιόλογα επιτεύγματα, η κάθεμια στον τομέα της και το να βρίσκομαι ανάμεσα σε γυναίκες που πρωτοστατούν, μου δίνει απίστευτη ικανοποίηση αλλά και θάρρος. Γιατί η υποψηφιότητα αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και μια επιβεβαίωση. Δείχνει ότι οι προσπάθειες μου έχουν απήχηση και δεν είναι απλά ένας προσωπικός αγώνας, αλλά κομμάτι ενός γενικότερου οράματος, που θέλει τις γυναίκες να δίνουν το παράδειγμα και να αποτελούν πρότυπα για το σύνολο της κοινωνίας σε τομείς κλειδιά για την ανάπτυξη της. Τέλος, θα έλεγα ότι η υποψηφιότητα αυτή είναι παράλληλα και ένας μικρός απολογισμός. Μια αφορμή να κοιτάξω πίσω σε ότι έχω καταφέρει μέχρι τώρα, να γιορτάσω τις επιτυχίες με τις συνυποψήφιες μου και να θέσω τις βάσεις για τα μελλοντικά μου σχέδια με την υποστήριξη ενός αξιόλογου community γυναικών.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%860
Αυτές είναι οι μεγάλες νικήτριες των φετινών βραβείων GIWA!
shareyourstory-%ce%b7%cf%81%cf%8e-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b10
#shareyourstory: Ηρώ Κουτσιούμπα
shareyourstory-%ce%bb%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b70
#shareyourstory: Λιλή Πυράκη
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μαρία Σαραντοπούλου
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b1%cf%83%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%b70
#shareyourstory: Μαρία Χατζηασλάνη
shareyourstory-%ce%bb%ce%af%ce%b6%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%ac0
#shareyourstory: Λίζα Κορομηλά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του