Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!
169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.
Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!
Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…
Eίμαι Εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής, Εκπαιδεύτρια STE(Α)M και Επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στις Νέες Τεχνολογίες. Έχω Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στην διδασκαλία της γλώσσας μέσα από νευροεπιστημονικές προσεγγίσεις και ασχολούμαι ερευνητικά με την νευροεκπαίδευση.
Εχω λάβει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία (σχεδόν 50) για τα σχολικά μου πρότζεκτ. Το 2019 διακρίθηκα ανάμεσα στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου με το Global Teacher Prize (Varkey Foundation) για τις δράσεις μου στη Φυσική, την Αστρονομία και το STE(A)M και είμαι Πρέσβειρα Παιδείας της Ελλάδας του Ιδρύματος Varkey. To 2019 και το 2020 κέρδισα το Global Teacher Award από τον Διεθνή Οργανισμό AKS Education Awards. Πρόσφατα μου δόθηκε ο τίτλος Global Icon 2020 από το Διεθνές Περιοδικό “Passion Vista”. Προωθώ την STEM εκπαίδευση μέσα από πρότζεκτ αστρονομίας και φυσικής και συνδυάζω την STEM μεθοδολογία με τη διδασκαλία ξένης γλώσσας. Είμαι επίσης συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων για παιδιά. Ήδη έχω γράψει ένα βιβλίο το οποίο λέγεται «Πλανητικές συνεντεύξεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική». Στο βιβλίο αυτό οι αστρονομικές πληροφορίες δίνονται με πρωτότυπο τρόπο στα παιδιά μέσω ευτράπελων διαλόγων.
Είμαι δημιουργός και συντονίστρια πέντε διεθνών ανθρωπιστικών πρότζεκτ τα οποία εστιάζουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που περιγράφονται στην Ατζέντα του 2030 των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι επίσης κοινωνική ακτιβίστρια και πρέσβειρα της Ειρήνης. Για τα διεθνή πρότζεκτ μου έχει λάβει δυο ανθρωπιστικά βραβεία και πέντε βραβεία ειρήνης από αρκετούς Διεθνείς Ανθρωπιστικούς Οργανισμούς.
Συνεργάζομαι με πολύ σημαντικούς παγκόσμιους φορείς του πνεύματος, της επιστήμης και των τεχνών. Είμαι μέλος επιστημονικής και συντακτικής επιτροπής σε αρκετά επιστημονικά περιοδικά.
Στο μέλλον σκοπεύω να συνεχίσω να προωθώ την STEM μεθοδολογία και τη συγγραφή διεθνών εκπαιδευτικών πρότζεκτ. Επίσης, θα συνεχίσω την συγγραφή επιστημονικών βιβλίων για παιδιά.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;
Η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησα ήταν στα πρότζεκτ που εκπόνησα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνεργάστηκα με εκπαιδευτικούς οι οποίοι μου μετέφεραν την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στα σχολεία των χωρών τους. Χρειάστηκε να προσφέρω πολλή υποστήριξη, παιδαγωγική, υλική και ηθική. Έπρεπε να προσαρμόσω τη διδασκαλία STEM για συνθήκες πολύ μεγάλης φτώχειας και στέρησης των απαραίτητων για την εκπαιδευτική διαδικασία. Υπήρχαν σχολεία που δεν είχαν ούτε την στοιχειώδη γραφική ύλη που διαθέτουν όλα τα σχολεία του δυτικού κόσμου. Έπρεπε οι δραστηριότητες που έστελνα να μπορούν να γίνουν με υλικά από το φύση δηλαδή κλαδιά από δέντρα, πέτρες, κ.λπ. Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονταν χρήματα για οδοιπορικά, υλικά και τροφή για τα παιδιά. Επίσης η αποστολή φωτογραφιών ήταν πολύ δύσκολη διότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν σπάνια. Πέρα από την έλλειψη των βασικών αγαθών οι χώρες με τις οποίες συνεργάστηκα πλήττονταν από δυσμενείς συνθήκες οι οποίες απειλούσαν την υγεία των παιδιών του σχολείου. Οι μολυσματικές ασθένειες και η έλλειψη καθαρού νερού ανάγκαζαν τους δάσκαλους και τους μαθητές να μην μπορούν να εργαστούν πάνω στα εκπαιδευτικά πρότζεκτ με τον καλύτερο τρόπο. Αφιέρωσα πολύ χρόνο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων με τελικό αποτέλεσμα να ενδιαφερθούν ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίες άνοιξαν πηγάδια και πρόσφεραν εξοπλισμό για το φιλτράρισμα του νερού. Γενικά η συνεργασία μου με αναπτυσσόμενες χώρες παρουσίασε πολλές προκλήσεις, η υπέρβαση των οποίων ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση αλλά τα αποτελέσματα των προσπαθειών ήταν η καλύτερη ανταμοιβή που θα μπορούσε να πάρει κάποιος δάσκαλος.
Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;
Η γυναίκα είναι ένα δυναμικό μέλος της σύγχρονης κοινωνίας και συμμετέχει ενεργά σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Βέβαια είναι γνωστό ότι σε κάποιες χώρες η δύναμη της γυναίκας καταστέλλεται με αποτέλεσμα τα μισά μέλη εκείνων των κοινωνιών να καταδικάζονται σε παθητικότητα και αδράνεια. Ωστόσο, ακόμα και στον δυτικό κόσμο οι γυναίκες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να κατακτήσουν μια θέση στην κοινωνία 100% ισότιμη με τη θέση του άντρα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στις πιο υψηλές θέσεις του χώρου εργασίας οι γυναίκες αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία. Ακόμα και στις αμοιβές των ανδρών και των γυναικών υπάρχει ανισότητα σε πολλές περιπτώσεις. Ο χώρος της οικογένειας μπορεί να είναι ακόμα πιο σκληρός από τον χώρο της εργασίας. Εκεί κάποιες φορές βρίσκεται η ενδοοικογενειακή βία και η ανισότητα στον καταμερισμό των εργασιών. Είναι ένας χώρος όπου οι γυναίκες μπορεί να νιώθουν ευάλωτες και εγκλωβισμένες αφού ο νόμος δύσκολα μπορεί να διαπεράσει τις κλειστές πόρτες και τους τοίχους που οριοθετούν και διαχωρίζουν τον ιδιωτικό από τον δημόσιο χώρο. Οραματίζομαι ένα κόσμο ισότητας και συνεργασίας όπου όλα τα μέλη, γυναίκες και άντρες θα συνεργάζονται και θα συνυπάρχουν αρμονικά με στόχο το ατομικό και το συλλογικό καλό. Μέσα σε αυτό το κλίμα η θέση της γυναίκας θα μπορούσε να βελτιωθεί για να τη βοηθήσει να εκπληρώσει το ανώτερο δυναμικό της. Μέσα από τη θέση μου ως Προέδρου για την Ελλάδα του Διεθνούς Οργανισμού “Ladies of All Nations International” θα ήμουν πολύ ευτυχής αν και εγώ καταφέρω να συμβάλω στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;
Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και συγκίνηση που συμμετέχω στον διαγωνισμό Greek International Women Awards. Μέχρι στιγμής μου έχουν απονεμηθεί γύρω στα 50 διεθνή βραβεία αλλά η χαρά μου είναι πάντα μεγάλη με κάθε καινούριο βραβείο που κερδίζω. Ιδιαίτερα τώρα η συμμετοχή μου σε έναν διαγωνισμό με πολλές αξιόλογες Ελληνίδες με κάνει περήφανη και νιώθω πολύ έντονα τη χαρά της συμμετοχής και της ευγενούς άμιλλας. Ο τομέας της κοινωνικής υπευθυνότητας στον οποίο υπέβαλα συμμετοχή είναι ένας τομέας που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα γι’ αυτό και ασχολούμαι με τον εθελοντισμό ως Διεθνής Πρέσβειρα Εθελοντισμού και Εκπαίδευσης της Ακαδημίας Εθελοντισμού Helphellas. Ο εθελοντισμός μπορεί να μας δώσει ελπίδες για το μέλλον του κόσμου γιατί βασίζεται στην αγάπη, την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ένα βραβείο που είναι σχετικό με τον τομέα αυτό θα μου δώσει μεγάλη ικανοποίηση γιατί θα είναι η αναγνώριση των κόπων μου και των προσπαθειών πολλών ετών που κατέβαλα και ακόμα καταβάλλω με αμείωτο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για το κοινωνικό καλό. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στον θεσμό αυτών των βραβείων και του διαγωνισμού που διοργανώνεται από την GIWA ομάδα. Η ομάδα αυτή κάνει μια αξιέπαινη προσπάθεια να επιβραβεύσει και να εμψυχώσει τις Ελληνίδες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και αγωνίζονται να εξυψώσουν την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς. Αισθάνομαι συγκίνηση που επιλέχθηκα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι θα εκπροσωπήσω το έργο μου και το έργο των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.
Η Μαρία Ηλιάκη είναι αρκετά δραστήρια στα swocial media και συχνά ανεβάζει στιγμιότυπα από την…
Μία αδιανόητη ιστορία, με πρωταγωνίστρια τη Σερ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στα δικαστήρια…
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, για τις εποχικές λοιμώξεις…
Η πρώτη εβδομάδα για την prime time ζώνη φτάνει προς το τέλος της και αν…
Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου κάτι σπουδαίο συνέβη στην Αθήνα: το Ινστιτούτο Trauma2Therapy υποδέχθηκε τον…
Δύο απογοητευμένοι τριαντάρηδες και κολλητοί φίλοι περνούν τις μέρες τους στο πίσω μέρος ενός μικρού…