#shareyourstory: Μισελίνα Λεμησίου

shareyourstory-μισελίνα-λεμησίου

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Μισελίνα Λεμησίου μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…

Η επαγγελματική μου κατεύθυνση ξεκίνησε όταν στην σχολική ακόμη ηλικία, συνειδητοποίησα μία δύναμη μέσα μου, πολύ πυρηνική, αυτό που ορίζουμε ‘κλίση’ και αυτό μέσω της λογοτεχνίας κυρίως. Αναφέρομαι στην ενσυναίσθηση. Αποφάσισα πολύ στοχευμένα να σπουδάσω Ψυχολογία. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο UCL επί της Ψυχολογίας της Υγείας, μελέτησα για πρώτη φορά στην διπλωματική μου την Συναισθηματική και Κοινωνική Νοημοσύνη. Μαγεύτηκα! Διψούσα να μάθω περισσότερα, να καταλάβω, να δοκιμάσω. Αυτό με οδήγησε στην απόφαση να εκπαιδευτώ μετέπειτα στην Προσωποκεντρική και Βιωματική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, στην μητρική μου γλώσσα, και για τον σκοπό αυτόν επέστρεψα στην Ελλάδα. Μία προσέγγιση που έχει οδηγό τη σχέση, και βασίζεται στην παροχή των κατάλληλων και απαραίτητων για ανάπτυξη συνθηκών, αυτές της ενσυναίσθησης, της αυθεντικότητας και της άνευ όρων θετικής αποδοχής από την πλευρά του ψυχοθεραπευτή.

Παράλληλα, έγινε η πρόσληψη μου σε μεγάλη ελληνική εταιρία τεχνολογίας, όπου κλήθηκα να παρέχω συνθήκες προσωπικής ανάπτυξης στους εργαζομένους. Έτσι, σχεδίασα ένα πρόγραμμα με πλαίσιο Coaching, ακολουθώντας όμως την προσέγγιση στην οποία εκπαιδεύτηκα, βίωσα και ήμουν σίγουρη για τα αποτελέσματα της, εστιάζοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων Συναισθηματικής και Κοινωνικής Νοημοσύνης, κάτι που αποδείχθηκε μία πολύ δυνατή βιωματική εμπειρία για όλους μας.

Με βαθιά πίστη στην δύναμη της ανθρώπινης σχέσης, αποφάσισα να μετρήσω τα αποτελέσματα και με επιστημονικές μεθόδους, και στη συνέχεια να μοιραστώ και να προσθέσω αυτό το λιθαράκι γνώσης και εμπειρίας στον χώρο μου. Η παρέμβαση αυτή βραβεύθηκε στην εγχώρια κοινότητα, στα HR Awards στην κατηγορία Effective use of Coaching, με Honorable Distinction (2015) και Silver Award (2016). Έναν χρόνο μετά τη δημοσίευση της μελέτης της μου με τίτλο «The effectiveness of person-centered coaching intervention in raising emotional and social intelligence competencies in the workplace” στο International Coaching Psychology Review, η μελέτη εντάχθηκε στην πρώτη Integrated Literature Review της εικοσαετίας σχετικά με την Ψυχολογία στο Executive Coaching, επί της ουσίας από τότε που το Coaching έχει και επιστημονική παρουσία. Βρέθηκε, λοιπόν, η μεθοδολογία αυτή μεταξύ των 36 πιο έγκυρων και ολοκληρωμένων μεθοδολογιών παγκοσμίως, που προτείνονται και σαν οδηγοί για μέλη οργανισμών όπως ο International Coaching Federation (ICF). Επίσης διδάσκεται στην υποχρεωτική βιβλιογραφία, στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα Business Communication, του Johns Hopkins Carey Business School, αλλά βρίσκεται και στο Research Portal του ICF Global.

Αποστολή μου είναι να εφαρμόζω αυτή την μέθοδο που τόσο πολύ πιστεύω αλλά και να ευαισθητοποιώ και άλλους προς αυτή την κατεύθυνση, με απώτερο όραμα να καλλιεργούμε έναν κόσμο που θα αξιοποιεί τις καλύτερες προοπτικές όλων μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Οι δυσκολίες που συνάντησα στην πορεία αυτή μου έμαθαν τις δύο όψεις. Η μία αφορά στο τραχύ κομμάτι της εμπειρίας καθαυτής και η άλλη όψη, την διαμόρφωση που θα επιτρέψω να κάνει μέσα μου αυτή η εμπειρία. Θα μιλήσω και για τα δύο. Στις δυσκολίες δεν μπορώ να προσδιορίσω τη μεγαλύτερη ή μικρότερη γιατί πάντα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες στην εξίσωση αυτή. Αν μία χρειάζεται να επιλέξω, τότε θα αναδείξω την αντίσταση στην αλλαγή σαν μία πρόκληση που κάθε νέο εγχείρημα εν τέλει συναντά σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Δεν θα αποσιωπήσω όμως και άλλες συμπεριφορές που ήρθα αντιμέτωπη, όπως η προσπάθεια σφετερισμού της δουλειάς μου, αλλά και η αρνητική διάκριση για την ηλικία μου και όχι μόνο, με προσβλητικό πολλές φορές τόνο. Ειδικά το τελευταίο, δυστυχώς, το βίωσα κυρίως από γυναίκες. Μία διαμόρφωση που άφησαν αυτές οι εμπειρίες σε εμένα, είναι να είμαι πιο επιλεκτική με τους συνεργάτες, να συμβουλεύομαι το ένστικτο μου στις αποφάσεις μου, και να διακρίνω πιο καθαρά τα αληθινά, αυθεντικά πρόσωπα από τα προσωπεία. Προσωπική μου θέση είναι πως είμαστε όλοι ισότιμες υπάρξεις και ο σεβασμός αλλά και η εμπιστοσύνη εμπνέονται σε εκείνο ακριβώς το σταυροδρόμι της ζωής που θα συναντηθούμε.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Σε έναν κόσμο που η Συναισθηματική Νοημοσύνη βρίσκεται στην κυρίαρχη θέση των ποιοτικών δεξιοτήτων όταν αναφερόμαστε στους ‘high performers’, οι γυναίκες είναι εκείνες που μάλλον έχουν κάποιο χάρισμα από τη φύση τους. Ανεξάρτητα με το αν θα επιλέξουν τη μητρότητα ή όχι, η ίδια η φύση έχει φροντίσει η γυναίκα να είναι σε θέση ενστικτωδώς να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός οργανισμού απόλυτα εξαρτημένου για την επιβίωση του, και που δεν μιλάει! Η ενσυναίσθηση, λοιπόν, είναι ακόμη μία έμφυτη δύναμή των γυναικών, και όταν καλλιεργείται η έκφρασή της ακόμη περισσότερο τότε βλέπουμε μεγάλες και θετικές αλλαγές γύρω μας. Έτσι εκτιμώ πως, αν και μέχρι σήμερα έχουν γίνει εξαιρετικά βήματα έως και άλματα αναφορικά με την γυναικεία επίδραση στο σύνολο της κοινωνίας, τα στερεότυπα είναι ακόμη ενεργά και αισθητά στην καθημερινότητα, ροκανίζοντας με συστηματικό τρόπο στις ρίζα πολλές προσπάθειες που γίνονται με κόπο. Επιθυμώ να δω περισσότερες γυναίκες σε κομβικές θέσεις λήψης αποφάσεων στον κοινωνικό ιστό, διότι είναι εκείνες που κατανοούν και είναι σε θέση να εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο τρόπο όλες μας, προκειμένου να ενταχθούν στο πλαίσιο των αποφάσεων οι προκλήσεις και της γυναικείας υπόστασης. Πώς, δηλαδή, η γυναίκα θα έχει τον χώρο που της αναλογεί ώστε να συμβάλλει όλο της το δυναμικό τόσο στο ‘εδώ και τώρα’ στην κοινωνία αλλά και στο μέλλον των επόμενων γενεών μεγαλώνοντας υγιή ψυχικά παιδιά. Πώς, επίσης, η γυναίκα και ο άνδρας μπορούν να συμβάλλουν συμμετοχικά στην ανατροφή των παιδιών πάντα με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Τόσο η προσφορά μέσω της εργασίας όσο και η προσφορά μέσω της γονεϊκότητας στην κοινωνία, είναι δύο διαστάσεις ζωτικές, που πιστεύω πως χρειάζεται να αγκαλιαστούν περισσότερο και συνολικά, αλλά και οι δομές της κοινωνίας να διαμορφωθούν έτσι ώστε υποστηρίζουν και να επιτρέπουν αυτή την διπλή αποστολή. Κάποια στιγμή εύχομαι να ενωθούμε οι άνθρωποι, και να μην βρισκόμαστε σε ένα διαρκές κοινωνικό διαζύγιο μεταξύ φύλων. Η διαφορετικότητά μας είναι πλούτος στην κοινωνία, όχι απειλή. Στη μεγάλη εικόνα, είμαστε όλοι γονείς των αμέσως επόμενων γενεών.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

Ο θεσμός των GIWA δείχνει πως είναι σε θέση να ανακινεί, να ευαισθητοποιεί και να επικοινωνεί, προσπάθειες που κοινό γνώμονα έχουν την σεβασμό, την προσφορά και την εξέλιξη του κόσμου που ζούμε. Είναι πολύ μεγάλη η τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε πολύ αξιόλογες γυναίκες, με πορείες που πραγματικά με έχουν εμπνεύσει. Το δικό μου προσωπικό στοίχημα στην όλη πορεία μου, είναι να μεταδώσω το μήνυμα πως ένα προσωποκεντρικό εργασιακό περιβάλλον, είναι μία πετυχημένη βιωματικά και επιστημονικά συνταγή και θέλω να παρακινήσω όσο περισσότερο μπορώ και άλλους να υιοθετήσουν αυτή τη φιλοσοφία. Τα GIWA, για εμένα, είναι ένα εξαιρετικό βήμα να δοθεί φωνή σε αυτό το μήνυμα, και αν αγγίξει ή ευαισθητοποιήσει ακόμη και έναν άνθρωπο προς αυτή την κατεύθυνση για εμένα είναι επιτυχία.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%860
Αυτές είναι οι μεγάλες νικήτριες των φετινών βραβείων GIWA!
shareyourstory-%ce%b7%cf%81%cf%8e-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b10
#shareyourstory: Ηρώ Κουτσιούμπα
shareyourstory-%ce%bb%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b70
#shareyourstory: Λιλή Πυράκη
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μαρία Σαραντοπούλου
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b1%cf%83%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%b70
#shareyourstory: Μαρία Χατζηασλάνη
shareyourstory-%ce%bb%ce%af%ce%b6%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%ac0
#shareyourstory: Λίζα Κορομηλά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του