#shareyourstory: Μαριάνθη Φραγκοπούλου

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Μαριάνθη Φραγκοπούλου μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…

Είμαι πυρηνική φυσικός, (απόφοιτος ΑΠΘ, ολοκλήρωσα με Άριστα το διδακτορικό), καθηγήτρια στο Oklahoma State University , CEO της ελληνικής εταιρείας HERADO, συνεργάζομαι επι δεκαπενταετίας με τη NASA και με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της Δοσιμετρία Διαστήματος. Το προηγμένης τεχνολογίας δοσίμετρο που ανέπτυξα υπήρξε το διαβατήριό για την έναρξη της –πολυετούς- συνεργασίας της με τη NASA και το Γερμανικό Διαστημικό Οργανισμό DLR αλλά και τη συμβολή μου, μεταξύ άλλων, στην αποστολή Artemis με το διαστημόπλοιο ORION.

Το σύστημα μέτρησης ακτινοβολίας της ελληνικής εταιρείας HERADO, αποτελεί μια τεχνολογία που ξεκίνησε από το Διάστημα και θα μπορούσε να εφαρμοστεί επίσης στα νοσοκομεία, στο στρατό, στην αεροπορία, στην ασφάλεια, στα απόβλητα κ.λπ. Ανάμεσα σε πολλά άλλα που θα μπορούσα να σου αναφέρω για να έχεις εικόνα, δεν μπορώ να παραλείψω ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο διοργάνωσα το ετήσιο Συνέδριο της NASA, στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα περισσότεροι από 100 σύνεδροι / επιστήμονες, απ΄ όλο τον κόσμο. Οι εργασίες του Συνεδρίου φιλοξενήθηκαν στο ιστορικό κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ ως Γραμματέας του Συνεδρίου διοργάνωσα ένα στοχευμένο πρόγραμμα φιλοξενίας το οποίο αναδείκνυε την Αθήνα αλλά και τη χώρα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Ξεκίνησα την προσπάθειά μου στο χώρο του διαστήματος εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Η πρώτη πρόταση που υπέβαλα στην Ελλάδα, προ δεκαετίας περίπου, απορρίφθηκε, όχι γιατί δεν βαθμολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία αλλά γιατί κρίθηκε ως εξαιρετικά φιλόδοξη και κατά επέκταση μη υλοποιήσιμη. Δεν σας κρύβω ότι στη διάρκεια της δεκαπενταετίας αυτής, πολλές φορές έφτασα κοντά στο να τα παρατήσω. Στο εξωτερικό, επίσης αντιμετωπίστηκα αρχικά με δυσπιστία επειδή προερχόμουν από μία χώρα χωρίς καμία ιδιαίτερη παρουσία και κουλτούρα στο χώρο του Διαστήματος. Όταν όμως είδαν ότι έχω τις δυνατότητες, το επιστημονικό υπόβαθρο, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα, με αποδέχτηκαν και με στήριξαν διότι εκεί υπήρξε η αξιοκρατία, η αναγνώριση ικανοτήτων και η διαφάνεια.

Για να φτάσουμε ως εδώ η διαδρομή μας ήταν γλυκόπικρη και υπήρξαν σημεία «κακοτράχαλα». Η κάθε πόρτα που έκλεινε ή που επιλέγαμε να κλείσουμε, πείσμωνε την ομάδα μας και αυτό είναι που μας έφτασε στο σήμερα. Θωρακίσαμε την ιδέα μας, τη δουλέψαμε, την αναπτύξαμε, την προασπίσαμε όπου και όταν χρειάστηκε, την εξελίξαμε και την εξελίσσουμε συνεχώς. Δεν το βάλαμε κάτω. Δεν σταματάμε.

«Αρχή γαρ του νίκαν το θάρρειν» και εμείς για να φτάσουμε στο σήμερα, τολμήσαμε. Το μήνυμά μου λοιπόν είναι « Τολμήστε!». Η επιτυχία θέλει τόλμη και όταν αγαπάς κάτι και το πιστεύεις, πρέπει να τολμάς για χάρη του!

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Μελέτη του ΟΗΕ που διεξήχθη σε 14 χώρες αναφέρει ότι το ποσοστό των γυναικών φοιτητριών που αποκτούν πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό σε τομέα που σχετίζεται με τις θετικές επιστήμες ανέρχεται σε 18%, 8% και 2%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άντρες φοιτητές ανέρχονται σε 37%, 18% και 6%. Ας μη ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές χώρες όπου οι γυναίκες αποκλείονται από την πρόσβαση στη γνώση. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τις γυναίκες δεν θεωρείτο πάντα αυτονόητο. Από την άλλη, έχουμε σημαντικά παραδείγματα σπουδαίων γυναικών-επιστημόνων που ξεχώρισαν στο πέρασμα των αιώνων.

Το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στην διεθνή επιστημονική κοινότητα συνεχώς αυξάνει, οι γυναίκες τείνουν να κινούνται περισσότερο προς τη βιολογία και τις γνωστικές επιστήμες, παρόλα αυτά υπάρχει και μια συνεχείς αύξηση προς τις φυσικές επιστήμες και τις επιστήμες τεχνολογίας.

Σαφώς το ποσοστό των γυναικών σε υψηλές θέσεις είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο των ανδρών. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και σίγουρα θα βοηθούσαν κάποια επιπλέον κίνητρα για τις γυναίκες. Μια γυναίκα για να ανταπεξέλθει χρειάζεται την απόλυτη στήριξη από την οικογένεια της και πολύ σκληρή δουλεία. Επιπλέον, η συµµετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι ιδιαίτερα περιορισµένη και δεν έχει αυξηθεί καθόλου τα τελευταία χρόνια. ∆ίχως όµως την ενεργή συµµετοχή των γυναικών και την ενσωµάτωση της γυναικείας οπτικής σε κέντρα αποφάσεων της ιδιωτικής και της δηµόσιας ζωής, οι στόχοι της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA; 

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Πρόγραμμα “Artemis” είναι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα της NASA, αυτή τη χρονική περίοδο. Δύο χρόνια αργότερα, το 2023, υπολογίζεται η “Artemis – 2”, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή, όπου το μεγαλύτερο μέρος των δοκιμών προσαρμογής των ανθρώπινων ομοιωμάτων μέσα στο Orion, έχει ήδη υλοποιηθεί.

Είναι πολύ τιμητικό για εμένα και την HERADO, το γεγονός ότι αποτελεί τον μοναδικό co-investigator στην αποστολή “Artemis” κάτι που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σημαίνει ότι έχει επιλεγεί και προσκληθεί από την ίδια την NASA και με την έγκριση όλων των συναρμόδιων φορέων, ακριβώς λόγω της καινοτομίας των συστημάτων της εταιρείας. Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να επισημάνω, ότι η HERADO αποτελεί βασικό Μέλος του Προγράμματος χωρίς να έχει υπάρξει, κυριολεκτικά, η ελάχιστη οικονομική ή οποιουδήποτε άλλου είδους συμβολή από τη χώρα μας. Και, επίσης, χωρίς απολύτως καμία υποστήριξη, από οποιονδήποτε φορέα ή οργανισμό.

Για την εταιρεία αλλά και για εμένα, και εννοώ και σε προσωπικό επίπεδο, είναι εξαιρετικά παρήγορο και σημαντικό ότι τα συστήματα μέτρηση ακτινοβολίας της HERADO, εδραιώνονται από τους πλέον καταξιωμένους φορείς, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αισιοδοξώ αυτή η αναγνώριση να έρθει σύντομα και, γιατί όχι, από την Ελλάδα.

Η υποψηφιότητα στα βραβεία GIVA είναι μια αναγνώριση της σκληρής δουλειάς που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα είναι μεγάλη τιμή αλλά παράλληλα και ευθύνη, οφείλεις να γίνεσαι καλύτερος και να εξελίσσεσαι διαρκώς. Μέσα από την υποψηφιότητα μου στο στον τομέα της τεχνολογίας και της επιστήμης δίνετε την ευκαιρία σε μια γυναικεία φωνή, στη φωνή μας Ελληνίδας – ερευνήτριας – επιστήμων – επιχειρηματία – κόρης – συζύγου & μαμάς, να ακουστεί. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία και την τιμή.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
Greek International Women Awards: Οι Ελληνίδες που βραβεύτηκαν για τα διεθνή επιτεύγματά τους
Greek International Women Awards: Οι Ελληνίδες που βραβεύτηκαν για τα διεθνή επιτεύγματά τους
GIWA
3rd Greek International Women Awards (GIWA): Για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα τα διεθνή βραβεία
GIWA Αwards: Η Πέννυ Κονιτσιώτη Ρίζου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πέννυ Κονιτσιώτη Ρίζου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πάμελα Σταθάκη μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πάμελα Σταθάκη μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του