#shareyourstory: Mariam Elgabry

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Mariam Elgabry μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια. 

Γεια σας, είμαι η Μάριαμ. Είμαι ιδρύτρια και διευθύντρια της Start up Εταιρίας Med Tech Enteromics, που αλλάζει τον τρόπο παρακολούθησης της υγείας του εντέρου, μέσω της δύναμης ΙοΤ. Χτίζουμε το GutLab, μία ιδιόκτητη πλατφόρμα για ‘’ έξυπνα” χάπια ανίχνευσης εντέρου που συνδυάζονται με την εφαρμογή στο κινητό για να παρέχουν ιατρικές γνώσεις με τεχνολογία ΑΙ μεταφέροντας την υγειονομική περίθαλψη από το νοσοκομείο στην άνεση σπιτιού.

Αυτό που με οδήγησε έως εδώ είναι το ενδιαφέρον μου στην πολυτομεακή ολοκλήρωση συστημάτων, όπως η υπολογιστική βιολογία, η Cyber – biosecurity και η προγραμματιζόμενη βιολογία. Είμαι βιοχημικός, κάτοχος MSc στη Βιοπληροφορική και Βιολογία Θεωρητικών Συστημάτων από το Imperial College London, καθώς και MRes στην Ασφάλεια και στην επιστήμη του Εγκλήματος από το University College London (U.C.L). Στο UCL,ερευνώ το βίο- έγκλημα, το Διαδίκτυο- Ιατρικών πραγμάτων( ΙοΜΤ) και την κυβερνοασφάλεια ως μέρος της διδακτορικής εργασίας μου που αναφέρεται στην πανδημία COVID- 19 και την επίδραση της στη Cyber-Biosecurity στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία στο εξωτερικό δημοσιεύτηκε από τη Μικτή Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εμπειρία μου με οδηγεί στο σταυροδρόμι μεταξύ βιομηχανίας και έρευνας εστιάζοντας στην τεχνολογία, την υγεία και την ασφάλεια.

Στην Astra Zeneca ηγήθηκα μιας βραβευμένης τεχνολογίας για συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης στη δοκιμή ναρκωτικών. Αργότερα η Microsoft Inc. μου προσέφερε την ευκαιρία ερμηνευτικών δυνατοτήτων της τεχνολογίας από όπου αντλήσαμε μέσω hackathons καινοτόμα εργαλεία για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις σπουδές μου, η δουλειά μου ως Λοχίας στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου με ενεργοποίησε και στο πεδίο των επιχειρήσεων, που απαιτούσε σχεδιασμό μετριασμού και διαχείρισης κινδύνου της αστυνομικής δραστηριότητας ώστε να είσαι αποτελεσματικός στην ανάπτυξη διεξόδων των συμβάντων. Αυτά τα μαθήματα χρησιμοποίησα στην εργασία μου ως Σύμβουλος Σχεδιασμού Ασφαλείας στην Toren.

Η Mariam Elgabry μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία και πώς κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Η καριέρα μου και τα ενδιαφέροντα μου βρίσκονται στο μεταίχμιο της τεχνολογίας, της υγείας και της ασφάλειας τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον βιομηχανικό χώρο, τομείς που κυριαρχεί κυρίως το ανδρικό στοιχείο. Σπουδάζοντας σε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ρωτήθηκα από τους καθηγητές μου αν ήμουν από τους ‘’πλούσιους΄΄ της χώρας ή από την άλλη πλευρά. Στη Μητροπολιτική Αστυνομία αν και προσέφερα εθελοντική εργασία καθώς αυτή άπτονταν των ενδιαφερόντων μου με ρώτησαν αν προσφέρθηκα επειδή ένιωθα τη δύναμη ή επειδή ήθελα να φορέσω την καινούργια στολή ως ένα fashion show. Αντιμετώπισα σχόλια. Προάχθηκα από αστυφύλακας σε λοχία κι αργότερα σε αξιωματικό αντιμετώπισης ταραχών -2. Ηγήθηκα ερευνητικής ομάδας για έργο που βραβεύτηκε στη διάρκεια της ενασχόλησης μου εκεί. Στη φαρμακευτική βιομηχανία αντιλαμβάνεσαι ότι ο ανδρικός ρόλος είναι χαρακτηριστικός ενώ ο γυναικείος είναι ΄΄ απαλός΄΄. Δεν επέτρεψα να με αποτρέψουν από το να προωθήσω τον εαυτό μου πέρα από την προστατευμένη ζώνη άνεσης κι αυτό το χρησιμοποίησα για να τροφοδοτήσω την προς τα εμπρός πορεία μου. Πάντα να ρωτάτε τον εαυτό σας τι θα κάνατε αν δεν φοβόσασταν.

 Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο; 

Πρέπει να σταματήσουμε τον διαχωρισμό. Δεν υπάρχει ένας ρόλος για τη γυναίκα κι ένας άλλος για τον άνδρα. Για μένα δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση μεταξύ του τι μπορεί να προσφέρει μια γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία από αυτό που αναμένεται από ένα άνδρα. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη δύναμη στην ενθάρρυνση των ανθρώπων γύρω μας ώστε να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν και ότι τα πρότυπα-μοντέλα είναι πάντα μια θετική επιρροή αλλά είναι απαραίτητο να διδάσκονται έγκαιρα-νωρίς μέσα στο χώρο του σπιτιού. Η νοοτροπία , που λέει,΄΄αφού εγώ νιώθω άνετα΄΄δεν αλλάζω ,αυτό σημαίνει ότι έχω σταματήσει να μαθαίνω . Η έμπνευση μου, πάντα προερχόταν από το σπίτι, κυρίως ως μόνιμα μαθητευόμενης της Ελληνίδας γιαγιάς μου. Η πολύγλωσση μητέρα μου, η οποία ως συνεργάτης του Τμήματος Innovation and Creativity ηγείται του προγράμματος Synaesthesia του Σχολείου American Community Schools of Athens (ACS). Ο ιδιοφυής πατέρας μου που πρωτοπορεί στην παγκόσμια υλοποίηση του Building Information Modeling (BIM) και ο ταλαντούχος αδελφός μου που με τη Start up εταιρία του CINEBUR σώζει τον κινηματογράφο προκαλώντας την κινηματογραφική βιομηχανία, υποστηρίζοντας ανεξάρτητους δημιουργούς ταινιών μέσω ενός μοντέλου AirBnB. Ελπίζω να δώσω κι εγώ, όσο μπορώ, έμπνευση στις γυναίκες για να ανακαλύψουν τις δικές τους επιτυχημένες διαδρομές ζωής. Είτε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, είτε στη βιομηχανία ή τις Τέχνες γιατί δεν υπάρχει όριο στη δημιουργία και την εξέλιξη.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA; 

Μεγάλωσα σε ένα μη συμβατικό περιβάλλον με ιδιαίτερα διεθνείς προοπτικές. Γεννήθηκα στην Αίγυπτο από Αιγύπτιο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα αλλά έζησα από τα προνηπιακά μου χρόνια στην Αθήνα και σπούδασα σε ένα διεθνές σχολείο από όπου κι αποφοίτησα. Η συνένωση δύο αρχαίων μεγάλων πολιτισμών που είχα την τύχη να δεχτώ από τους γονείς μου αλλά και η σύγχρονη σκέψη που δέχτηκα από το σχολείο μου, ενθάρρυναν την τάση μου να στραφώ προς την επιστήμη και την επιχειρηματικότητα – δύο κατευθύνσεις δηλαδή χωρίς σύνορα. Ένιωθα την ανάγκη να αποδείξω ότι ήμουν ΄΄ αρκετά δυνατή και ως σύγχρονη Ελληνίδα ΄΄ για να συναγωνισθώ επάξια με νέους από όλο τον κόσμο, στον τομέα που επέλεξα. Τώρα , η GIWA, δέχεται αλλά και ενθαρρύνει τη διεθνή πτυχή μιας αναπτυσσόμενης καριέρας, ενώ οι πρωτοβουλίες της με κάνουν περήφανη ,που αμφισβήτησα τις συμβατικότητες βάζοντας τη γυναίκα εκεί που της αξίζει, στην πρώτη θέση δίπλα στον άνδρα.

Ελπίζω με τις όποιες δυνάμεις έχω ανοίγω κι εγώ πόρτες και σε άλλες γυναίκες, όχι μόνον στο STEM και την επιχειρηματικότητα αλλά και στην επιδίωξη πραγματοποίησης των στόχων τους δημιουργώντας θετικές αλλαγές και ένα καλλίτερο αύριο για όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
Greek International Women Awards: Οι Ελληνίδες που βραβεύτηκαν για τα διεθνή επιτεύγματά τους
Greek International Women Awards: Οι Ελληνίδες που βραβεύτηκαν για τα διεθνή επιτεύγματά τους
GIWA
3rd Greek International Women Awards (GIWA): Για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα τα διεθνή βραβεία
GIWA Αwards: Η Πέννυ Κονιτσιώτη Ρίζου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πέννυ Κονιτσιώτη Ρίζου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πάμελα Σταθάκη μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πάμελα Σταθάκη μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του