#shareyourstory: Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

shareyourstory-μαρία-νεφέλη-χατζηιωαννίδου

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδουμοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια.

Με λένε Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου ασχολούμαι με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και είμαι μητέρα. Το πρώτο μου πτυχίο είναι στα Οικονομικά και το Mεταπτυχιακό μου πάνω στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Ίδρυσα την πρώτη μου κοινωνική επιχείρηση “Code it Like a Girl” το 2013, η οποία είχε σαν στόχο την εκπροσώπηση των γυναικών σε τεχνολογικούς κλάδους. Από τότε συνεργάζομαι και παρέχω συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αρκετούς οργανισμούς και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και είμαι μέντορας στα προγράμματα Prince Trust Foundation International, Women on Top και Womentors του Ιδρύματος Λαμπράκη. Έχω συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και έχω δημιουργήσει προτάσεις σε θέματα που αφορούν το προσφυγικό και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Το 2016 επιλέχθηκα να συμμετέχα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “WOMEN INNOVATORS IN SOCIAL ENTERPRISES” (WISE) με την ομάδα της Ελλάδας, στο οποίο βραβεύτηκα ως μία από τις πέντε κορυφαίες γυναίκες πρωτοπόρους του προγράμματος. Το 2019, δημιούργησα το δεύτερο κοινωνικό μου εγχείρημά, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «Υπέροχες Γυναίκες», με στόχο να ενδυναμώσει τις γυναίκες δημιουργώντας μια διαδικτυακή κοινότητα, η οποία αριθμεί πάνω από 75.000 μέλη, στην οποία οι γυναίκες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δημιουργούν δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Τον Μάρτιο του 2020, οι «Υπέροχες Γυναίκες» πήραν την πρώτη τους χρηματοδότηση από το γαλλικό Women’s Mediterranean Fund και τον Οκτώβριο 2020 έγινα μία από τις είκοσι κοινωνικές επιχειρηματίες στην Ευρώπη, που μπήκαν στο πρόγραμμα της Women Act Europe. Στις 8 Μαρτίου βγαίνει το πρώτο βίβλίο στο οποίο συμμετέχω με τίτλο «Είμαι Επικίνδυνη».

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις; 

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα στην επαγγελματική μου πορεία ήταν το 2013, όταν ξεκίνησα την πρώτη μου κοινωνική επιχείρηση. Σε μία Ελλάδα η οποία βρισκόταν ήδη 4 χρόνια μέσα στην κρίση, οι υποδομές για να στηριχθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Το 2013 ακόμα και το νομικό πλαίσιο για τις κοινωνικές εταιρείες ήταν ελλειπές με αποτέσμα να υπάρχει τρομερή έλλειψη υποστήριξης αλλά και ευκαιριών ανάπτυξης για τους νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες. Παρόλα αυτά πιστεύοντας στην ιδέα και το όραμα του εγχειρήματος, κατάφερα να ξεπεράσω τις πρακτικές δυσκολίες και να εστιάσω στη δυναμική που θα είχε η επίτευξη των στόχων της κοινωνικής επιχείρησης. Αυτό πιστεύω ότι ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας που εν μέσω της κρίσης το εγχείρημα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο; 

Θεωρώ ότι παρόλο που η γυναίκα σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη θέση, σε σχέση με το παρελθόν, σε ότι αφορά τα θέματα ισότητας, υπάρχουν ακόμα πολλοί «ρόλοι» που μας δεσμεύουν και δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε λόγο για ισότητα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η πανδημία, η οποία φαίνεται να έχει δυσανάλογες οικονομικές και επαγγελματικές επιπτώσεις για τις γυναίκες. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να γίνουν καίρια βήματα για την ενδυνάμωση, την ενίσχυση και την ενθάρρυνση της γυναίκας, τα οποία στοχεύουν στην εξέλιξη της προσωπικά και επαγελματικά.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω το πόσο σημαντικο είναι να υπάρχουν βραβεία και θεσμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν το κλάδο της Κοινωνικής Ευθύνης στις δράσεις τους. Ο κλάδος της κοινωνικής ευθύνης πολλές φορές «παραγκωνίζεται» ενώ η συνεισφορά του στην κοινωνία είναι καθοριστική. Για εμένα είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι στα βραβεία GIWA συνυποψήφια μαζί με τόσες δυναμικές γυναίκες, οι οποίες η κάθε μία διαπρέπει στον κλάδο της και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι είμαι υποψήδια στην κατηγορία «Κοινωνική Ευθύνη», έναν κλάδο τον οποίο αγαπώ και προσπαθώ να αναπτύξω μέσα από κάθε μου δράση τα τελευταία χρόνια.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
GIWA
3rd Greek International Women Awards (GIWA): Για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα τα διεθνή βραβεία
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Ζήνα Μαυροειδή μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Ζήνα Μαυροειδή μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Μαριλίνα Σκαρπέτα μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Μαριλίνα Σκαρπέτα μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Δήμητρα Λαδά μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Δήμητρα Λαδά μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του