#shareyourstory: Μαρία Χαρλαύτη

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!
169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.
Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!
Η Μαρία Χαρλαύτη μοιράζεται τη δική της ιστορία:
Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…
Όλα ξεκίνησαν από την έμφυτη αναζήτηση μου για το καινούργιο και το άγνωστο. Από παιδί πάντα αναζητούσα την πρόκληση, όταν κατακτούσα ένα στόχο δεν εφησυχαζόμουν, και έβαζα πλώρη για τον επόμενο. Έτσι έγινε και με την επαγγελματική μου πορεία. Μέτα τις σπουδές μου ως πολιτικός μηχανικός, και αφού δούλεψα ως καθηγήτρια και ως μηχανικός σε μεγάλες εταιρείες του Λονδίνου, ένιωσα ότι χρειαζόμουν μια νέα πρόκληση που να συμβάλλει όχι μόνο στην προσωπική μου ανέλιξη άλλα και στην επαγγελματική μου. Αποφάσισα λοιπόν να χρησιμοποιήσω την μέχρι τότε εμπειρία μου και να μπω στον κλάδο της συμβουλευτικής αρχικά σε εταιρείες consulting και εν συνεχεία στις τράπεζες.
Δεν ξέρω ακόμα τι επιφυλάσσει το μέλλον για μένα, δεν σταματάω όμως να ονειρεύομαι. Απώτερος στόχος μου είναι να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση που θα προσφέρει ευκαιρίες σε επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, όχι μόνο διαδικτύωσης αλλά και coaching για αλλαγές πορείας και επαγγελματικής ανάπτυξης πέραν του κλάδου που ήδη βρίσκεται ο καθένας. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα περιοριζόμαστε πολύ από τα πτυχία και την πορεία μας, και πολλές φόρες εγκλωβιζόμαστε σε κάτι που εύκολα μπορούμε να αλλάξουμε αρκεί να δημιουργηθούν οι σωστές βάσεις ανταλλαγής και αξιοποίησης προσόντων. Χρειάζεται να αλλάξουμε την εργασιακή μας κουλτούρα ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να εξελίσσονται και να βάζουν νέους στόχους χωρίς να “βαλτώνουν” σε δουλειές που ίσως να θεωρούν μονόδρομο. Έτσι όχι μόνο θα ανοίξουν οι δουλειές, αλλά κυρίως θα δημιουργηθεί ένα πιο πλούσιο εργασιακό περιβάλλον, και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, με ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να ονειρεύονται.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;
Έχοντας δουλέψει πλέον για περίπου 8 χρόνια σε πολυεθνικές με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον θα περίμενε κανείς να έχω μάθει να είμαι πιο σκληρή και ανθεκτική σε όλο αυτό που ονομάζουμε corporate world and corporate culture. Είναι κάτι όμως που δεν μπορώ να συνηθίσω και με δυσκολεύει αρκετά. Είμαι ανυπόμονη και ευαίσθητη και αυτά μαζί είναι δυο χαρακτηριστικά που δεν συγχωρεί ο κλάδος. Πολλές φόρες η πίεση της καθημερινότητας και το πάθος με το οποίο αντιμετωπίζω κάθε μου πρότζεκτ επιβαρύνουν την ψυχολογία μου και επηρεάζουν την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής μου ζωής.
Μέσα στα χρόνια έχω προσπαθήσει πολύ να το δουλέψω αυτό. Πλέον επιλέγω ομάδες με τις οποίες νιώθω ότι έχω καλή επικοινωνία και έχω μάθει να βάζω προτεραιότητες ώστε οι μέρες μου να είναι οργανωμένες και αποτελεσματικές. Δουλεύοντας από το σπίτι εν μέσω Κορονοιού, αυτή η ισορροπία απορυθμίστηκε ακόμα περισσότερο, οπότε προσπαθώ να κρατάω μια ρουτίνα που να δίνει δομή αλλά και όρια στη μέρα μου. Σωστή επικοινωνία και ισορροπία είναι δυο βασικά εργαλεία για κάθε εργαζόμενο. Να μάθεις να βάζεις τα όρια σου και να δημιουργείς μια ρουτίνα που λειτουργεί για σένα, είναι πολύ σημαντικά σε κάθε χώρο ώστε να είσαι σωστός στην δουλειά σου αλλά παράλληλα να μπορείς να ξεχωρίζεις την προσωπική σου ανάγκη για ό,τι σε γεμίζει. Η ψυχική μας υγεία είναι πολύ σημαντική και πολλές φόρες ξεχνάμε να την φροντίσουμε.
Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;
Παρότι υπάρχει σαφής εξέλιξη στο ποιά είναι η θέση και η αντιμετώπιση της γυναίκας στον εργασιακό τομέα σε σχέση με παλιότερα, ακόμα δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε ούτε σαν κοινωνία ούτε ως νοοτροπία. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αγγλία, παρότι οι γυναίκες έχουν πιο αξιοκρατική αντιμετώπιση από άλλες χώρες, η νοοτροπία ότι μια γυναίκα πρέπει να αποδείξει την αξία της, τη γνώση της και την ικανότητα της είναι ακόμα πολύ έντονο φαινόμενο.
Σε κλάδους κατεξοχήν ανδροκρατούμενους όπως οι τράπεζες και οι πολυεθνικές, μια γυναίκα πρέπει ακόμα να παλέψει για να ανελιχθεί και να αντιμετωπιστεί ως ισάξιος ανταγωνισμός. Πολλές φόρες έχω υπάρξει στη θέση να λαμβάνω μειωτικά σχόλια από συναδέλφους που υποτιμούν το νεαρό της ηλικίας μου αλλά και την αξία μου ως ανώτερη τους, καταλαμβάνοντας θέσεις διευθυντικές. Προφανώς όχι από όλους, καθότι έχω γνωρίσει πολύ αξιόλογους ανθρώπους που τους έχω ακόμα στη ζωή μου, αλλά σίγουρα δεν είναι λίγες οι ιστορίες που επιβεβαιώνουν πόση δουλειά θέλει ακόμα η θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία.
Το να είναι μια γυναίκα επαγγελματίας δεν είναι αρκετό καθώς στερεοτυπικά οι προσδοκίες για το τι είναι επιτυχημένη γυναίκα είναι πολλές και αντικρουόμενες. Να έχει καριέρα, παιδιά, παντρευτεί, κάνει οικογένεια, βγάλει λεφτά, είναι ανεξάρτητη αλλά μέχρι ένα σημείο…πολλά τα πρέπει. Αυτό που πρέπει απλά να καταλάβουμε είναι ότι μια γυναίκα είναι πετυχημένη με όποιον τρόπο επιθυμεί να είναι χωρίς να φορτώνουμε τη θέση της γυναίκας με ρόλους που έχουν ανατεθεί ανά τα χρόνια. Η επιτυχία και η ευτυχία είναι και θα έπρεπε να είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.
Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;
Είναι εύκολο πολλές φόρες να χαθείς μέσα στην καθημερινότητα. Παρασυρόμαστε από την ρουτίνα και όλες οι μέρες γίνονται ίδιες. Δεν παίρνουμε πλέον χρόνο να κάνουμε μια παύση και να να πάρουμε μια βαθιά ανάσα ανασύνταξης δυνάμεων και ονείρων. Η υποψηφιότητα αυτή είναι ακριβώς αυτή η ανάσα. Μια ανάσα, μια παύση να δεις που έχεις φτάσει, να ανασυνταχθείς, να θυμηθείς που πας και γιατί δουλεύεις τόσο σκληρά. Είναι μια υπενθύμιση να κάνω επανεστίαση στους δικούς μου στόχους και στα όνειρα μου όχι ως υπάλληλος αλλά ως επαγγελαματιας με στόχους και όνειρα. Η υποψηφιότητα από μόνη της μου δίνει την ευκαιρία να πω την ιστορία μου, να μοιραστώ τις σκέψεις μου και την εμπειρία μου με την ελπίδα να εμπνεύσω έστω και μια νεαρή κοπέλα να ακολουθήσει τους στόχους της, να μην φοβάται τις αλλαγές, να προσπαθεί πάντα για εκεί που θέλει να φτάσει και όχι για εκεί που ήταν προσχεδιασμένο να φτάσει. Μια γυναίκα μπορεί να καταφέρει τα πάντα, όλες οι ιστορίες που διαβάζουμε σε αυτά τα βραβεία, αλλά και όλες αυτές που δεν έχουν υποθεί ακόμα, είναι απόδειξη της δύναμης και της μαγείας που κρύβει η γυναικεία θέληση.
Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.
Google News