#shareyourstory: Κρίστη Ραπτάκη

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Κρίστη Ραπτάκη μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…

Η επαγγελματική μου πορεία ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια απασχολούμενη κυρίως καλοκαίρια στις επιχειρήσεις του πατέρα μου στον τομέα της εστίασης. Αυτές οι εμπειρίες θα με βοηθούσαν πολύ στο μέλλον και σε πολλούς τομείς αφού σε τέτοιες δουλειές έχεις να κάνεις με πολύ και διαφορετικό κόσμο πράγμα που είναι πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα στην διαχείριση προσωπικού.

Μεγαλώνοντας, συνέχισα να δουλεύω στα μαγαζιά παράλληλα όμως άρχισε να με τραβάει η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση πράγμα που ακολούθησα και στις σπουδές μου στην Ιταλία. Ενώ ξεκίνησα στην αρχιτεκτονική, έφτασα να τελειώσω τις σπουδές μου σαν πολιτικός μηχανικός ενώ παράλληλα είχα αναλάβει την διακόσμηση σε όλα τα μαγαζιά του πατέρα μου, και δεν ήταν και λίγα!

Όλες αυτές οι διαφορετικές πλευρές γνώσεων συνετέλεσαν στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και στην ικανότητα μου να μπορώ να αναλάβω και να διεκπεραιώσω μεγάλα και πολύπλευρα έργα.

Έκανα την δική μου εταιρεία διακόσμησης και οι δουλειές μεγάλωναν. Μεγαλώνοντας όμως η δουλειά του πολ. Μηχανικού άρχισε να με τραβάει πιο πολύ βλέποντας και πολλές ευκαιρίες στον τομέα αυτό.

Ακολούθησα μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στην Αγγλία με την έλευση της κρίσης στην Ελλάδα και κάπου εκεί ήρθε και ο έρωτας… Όντας έγκυος έπεσα σε μια λακκούβα, πράγμα που παραλίγο να αποβεί μοιραίο για την εγκυμοσύνη μου. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Roadfill. Σκέφτηκα σαν ευαισθητοποιημένη μηχανικός άλλη μια φορά και έτσι έφτασα στην μεγάλη ιδέα. Μια εταιρεία που θα ῾έσωζε῾ τον κόσμο από τις λακκούβες και τους κακοστρωμένους δρόμους αλλά και από τους τόνους ανεκμετάλλευτου πλαστικού που παραμένει στις χωματερές. Έβαλα όλες μου τις οικονομίες σε αυτή την ιδέα, ό,τι είχα και δεν είχα και είναι νομίζω το μέλλον σε ότι αφορά την οδοποιία. Έχουμε αναλάβει πλέον το πρώτο μεγάλο έργο μας στο μουσείο Επιστημών του Λονδίνου και είμαι πολύ χαρούμενη και γεμάτη για αυτό. Τα όνειρα πραγματοποιούνται τελικά αρκεί να το πιστέψεις πρώτα εσύ. Σκοπός μου είναι να μεγαλώσει η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο και να φτιάχνουμε ασφαλέστερους και καλύτερους δρόμους από ανακυκλωμένο πλαστικό προστατεύοντας το περιβάλλον, που τόσο καταστρέφουμε καθημερινά…

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Οι δυσκολίες σε ένα τόσο πρωτοποριακό εγχείρημα και σε ένα άκρως ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως καταλαβαίνετε ήταν πολλές. Λογικό ήταν να αντιμετωπίσω δυσπιστία και κλειστές πόρτες καθώς οι αλλαγές δεν βρίσκουν εύκολα ανταπόκριση. Πόσο μάλλον όταν αυτός που τις εκθέτει είναι γυναίκα, μητέρα και κάνει την παρουσίαση ή πηγαίνει σε δήμο με ένα μωρό στο μάρσιπο. Αυτό συνέβη άπειρες φορές.

Με πολύ πείσμα και άπειρα ραντεβού κατάφερα τελικά το μειονέκτημα μου να το μετατρέψω σε πλεονέκτημα. Μια κυρία στο υπουργείο μεταφορών κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα σε αυτό το ανδροκρατούμενο περιβάλλον θέλησε να με βοηθήσει. Έτσι μίλησε σε κάποιους ανθρώπους που άκουσαν την ιδέα προσεκτικά και έτσι σιγά σιγά οι πόρτες άρχισαν να ανοίγουν από την στιγμή που η ιδέα πληρούσε όλες τις προδιαγραφές είχε περάσει όλα τα τεστ και κάλυπτε τα standards τόσο της Αγγλίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Το μόνο που έμενε ήταν σοβαρότητα και διαρκής δουλειά και τα αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται μέρα με την μέρα.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο; 

Όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία η άποψη μου είναι ξεκάθαρη!

Πιστεύω στην ισότητα, αυτό σημαίνει ότι δεν χωρά κανένας διαχωρισμός άναμεσά στα δυο φύλα. Κακώς υπήρξε εξ ‘αρχής και κακώς υπάρχει και τώρα. Σίγουρα πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στον γενικό τρόπο σκέψης μεταξύ ανδρών και γυναικών όμως υπάρχουν ικανότατοι άνθρωποι και στα δυο φύλα και σίγουρα αυτοί θα πρέπει να ξεχωρίζουν ισότιμα.

Παλαιοτέρα οι γυναίκες είχαν ελάχιστες θέσεις εργασίας. Σήμερα έχουν βελτιωθεί τα πράγματα ακόμα όμως υπάρχουν χαοτικές, άδικες διαφορές. Μια γυναίκα άτυπα για παράδειγμα συνήθως παίρνει χαμηλότερο μισθό σε σχέση με έναν άντρα στην ίδια θέση εργασίας. Ή για παράδειγμα με λύπη παρατηρώ ότι είμαι από τις μόνες εάν όχι η μόνη γυναίκα CEO στον τομέα της οδοποιίας.

Θα πρέπει να πάψει κάθε διαχωρισμός και να κοιτάξουμε τον άνθρωπο σαν οντότητα και σαν αξία στην αγορά. Οι ικανοί και άξιοι θα πρέπει να προχωράνε όπως αξιοκρατικά θα πρέπει να βρίσκουν τον δρόμο τους και οι λιγότεροι ικανοί. Η ζωή είναι σκληρή από μόνη της, εμείς θα πρέπει να την κάνουμε πιο απλή και πιο ευχάριστη για όλους. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σχολιάσω τα δρώμενα στην Ελλάδα με τόσα θύματα, κυρίως γυναίκες και όχι μόνο. Και θα ήθελα να κάνω σε όλες αυτές τις γυναίκες μια αγκαλιά. Δεν είμαι θύμα. Είχα όμως σε νεότερη ηλικία στα Γιάννενα μια εμπειρία που την είχα ξεχάσει. Την θυμήθηκα τώρα διαβάζοντας όλα τα δημοσιεύματα. Ήμουν τυχερή ή γρήγορη στις αντιδράσεις μου και δεν υπήρξε βιασμός. Το κατήγγειλα όμως; Όχι. Το να πάω στην απαρχαιωμένη Ελληνική αστυνομία να αντικρύσω απέναντι μου έναν παθητικό αστυνομικό με υπεροπτικό βλέμμα και φραπέ να περιμένω πότε θα αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί μου και να κάνω δύο ή και παραπάνω ώρες να γράψω μια κατάθεση που θα έμπαινε στο συρτάρι ήταν κάτι που σίγουρα δεν είχα την υπομονή να κάνω. Πρέπει να αλλάξουν πολλά ώστε να μπορούν όλοι να καταγγείλουν κάτι σοβαρό αλλά και να υπάρξει οριοθέτηση του ποια πράξη είναι τι και πως αποδεικνύεται.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

Για μένα και μόνο η υποψηφιότητα σε ένα τόσο ξεχωριστό βραβείο όπως τα βραβεία GIWA είναι η επιβράβευση κόπων πολλών ετών. Η κατάκτηση του βραβείου θα επισφραγίσει την προσπάθεια μου και θα συμβάλλει στο βιογραφικό μου όσο και της εταιρείας, όμως με τόσες άξιες και ικανές υποψηφιότητες κάθε αποτέλεσμα είναι λογικό και αναμενόμενο. Σκοπός είναι το ταξίδι και η διαδρομή. Και μόνο η συμμετοχή μου σε αυτά τα βραβεία την κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Στους αγώνες όσο και στον διαγωνισμό συγκεκριμένα σημασία έχει να αγωνίζεσαι και να προσπαθείς όντας αφοσιωμένος στον στόχο σου. Κάποιους θα τους κερδίσεις κάποιους θα τους χάσεις και αυτή ακριβώς είναι και η ομορφιά του. Αναμένω λοιπόν με μεγάλη αγωνία το αποτέλεσμα όποιο και είναι αυτό. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
Greek International Women Awards: Οι Ελληνίδες που βραβεύτηκαν για τα διεθνή επιτεύγματά τους
Greek International Women Awards: Οι Ελληνίδες που βραβεύτηκαν για τα διεθνή επιτεύγματά τους
GIWA
3rd Greek International Women Awards (GIWA): Για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα τα διεθνή βραβεία
GIWA Αwards: Η Πέννυ Κονιτσιώτη Ρίζου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πέννυ Κονιτσιώτη Ρίζου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πάμελα Σταθάκη μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Πάμελα Σταθάκη μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του